Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk zewnetrzny - jaki?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Biały malowany farbą silikonową .

Jedyna wada przy uderzeniu i uszkodzeniu - odłazi farba, wychodzi białe. Pomaga wtedy pędzelek.

Tynk mineralny barwiony w masie tego nie ma, za to może być źródłem kłopotów (wykwit wapienny). Generalnie lepiej opcja 1.

Tynki mineralne - tylko dobrych producentów Relius, Sto, Caparoll.

Są istotne różnice w jakości, większe niż przy np. akrylowych.

Z tynków mineralnych to jak napisał przedmówca STO, Caparol, ale można też "nasze krajowe" Kreisel, Stabill. Na to dobra farba silikonowa(tylko nie silikonowana ani tym bardziej akrylowa) i napewno będziesz zadowolona. Mimo wszystko jestem zwolennikiem baranka, kornik "łatwiej łapie brud"...

Według mnie krajowych mineralnych - raczej nie można. Jakośc jest niedostaeczna.

Gorzej się brudzi rowkowany, ale zatarty poziomo. Tak- są porównywalne. Przy malowaniu farbą silikonową i tak jest to bez znaczenia, bo silikon ulega samooczyszczeniu.

Jeżeli chodzi o tynki mineralne Kreisla czy Stabilla to uważam, że są w zupełności wystarczającej jakości. Farba silikonowa jest farbą, której główną zaletą jest "samoczyszczenie', ale kornik nawet położony pionowo jest "gorszy w utrzymaniu czystości" niż baranek... pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi.

Z tynków mineralnych to jak napisał przedmówca STO, Caparol, ale można też "nasze krajowe" Kreisel, Stabill. Na to dobra farba silikonowa(tylko nie silikonowana ani tym bardziej akrylowa) i napewno będziesz zadowolona. Mimo wszystko jestem zwolennikiem baranka, kornik "łatwiej łapie brud"...

:o A o tym, że kornik łatwiej łąpie brud, to pierwszy raz słyszę. Zawsze ostrzegano mnie, że baranek szybciej się brudzi. Poza tym akurat baranek nie jest za piękny, moim zdaniem.

A co sądzicie o Kerakollu? Też ostatnio mi polecano.

Ja gorąco odradzam tynki mineralne najtańszych producentów.

Przy tych cenach nie może w nich być nic co stanowi jakośc oprócz cementu i dolomitu.

Wątpiącym radzę wziąć lupę i zobaczyć z bliska jak się to zachowuje.

Inne cechy fachowiec widzi na odległość (np. wysoką nasiąkliwość). Szczególnie ostrożny byłbym przed Kreislem.

Poczytajcie forum, jak załatwiają reklamacje - a reklamacji im nie brakuje.

2-3 razy, zależy kto i za jaki typ tynku za materiały mineralne, na tynkach zywicznych mniej.

W kosztach inwestycji ociepleniowej w zależności od klasy materiału wychodzi 5- 12% drożej w zamian za jakość - według mnie nie warto eksperymentować. Potem za te pare procent oszczędności musi patrzeć całe życie na fasadę, która jest jak szmata. Codziennie.

Na farbach silikonowych różnice sa minimalne lub te tanie efektywnie wychodzą drożej, bo mają wyższe normy zużycia stąd cena 1 m2 jest wyższa niż materiału o wysokich cenach jednostkowych.

Jedyny "Myk", aby oszwabić klienta - jaki robi np. Caparol - sprzedaje farby na kilogramy, kiedy wszyscy się cenią w litrach. Jak ktoś nie zauważy może się przesrzelić o jakieś 30-40% w rachunkach. Gęstośc dobrych farb elewacyjnych to 1,3- do nawet 1,7( g/cm3= kg/ l)

Trzeba zawsze liczyć lokalnie, według cen miejscowych, inaczej rachunki moga być przekłamane.

Pozwólnie, że dołączę się do tematu - choć myślę o tynkach wewnętrznych maszynowych.

A co sądzicie o tynkach firmy DUBLET ?

http://www.dublet.ig.pl/main.php-o=info&p=2.htm

Natrafiłem na BAUMIT i DUBLET. Nie wiem co wybrać, jeśli więc ktoś ma doświadczenie z tymi produktami, to proszę o opinie.

Pozdrawiam.

Sp5es

Wypowiadałeś się kiedyś negatywnie o produktach firmy Baumit. Czego z oferty Baumita unikać a co mają dobrego? Planuje większość materiałów w proszku kupić w tej firmie.

Pozdrawiam Jedr

Tynki akrylowe Baumit porastają glonami z racji oszczędności na środkach konserwujących. Sztandarowe porośnięte fasady są w Elblągu.

Spróbuj załątwić w Baumicie reklamację takiego cudu...

Ponadto technologia pigmentacji tynków żywicznych (pastowatych) robiona jest w przestarzałej metodzie pigmentowania wagowego -za to taniej dla producenta. Nadaje się wyłącznie do barwienia duzych ilości materiału. Nikomu nie życzę "domawiać" jednego lub dwóch wiader - kolor napewno nie będzie powtarzalny.

Poprawny jest tynk silikatowy, ale obarczony jest tymi samymi wadami pigmentacji.

Tynk mineralny - w zależności z której instalacji schodzi. Przynajmniej przejściowo był koszmarnej jakości i się sypał. Robili na starych instalacjach Bayosana w byłym DDR produkcję "specjalną" pod tani , polski rynek. Nie wiem jak jest teraz, ale jak raz zobaczy osypujące się pół ściany przechodzi ochota na nowe eksperymenty.

Słabe są tynki gipsowe, szczególnie typu lekkiego, niepowtarzalne z racji zasysania wilgoci do instalacji silosów w zależności od wilgotności zewnętrznej - stąd inna charakterystyka wiązania tynku.

Lepszy materiał - to zwykły tynk cementowo wapienny oparty na białym cemencie.

Pozwólnie, że dołączę się do tematu - choć myślę o tynkach wewnętrznych maszynowych.

A co sądzicie o tynkach firmy DUBLET ?

http://www.dublet.ig.pl/main.php-o=info&p=2.htm

Natrafiłem na BAUMIT i DUBLET. Nie wiem co wybrać, jeśli więc ktoś ma doświadczenie z tymi produktami, to proszę o opinie.

Pozdrawiam.

Maszynowy tynk wewnętrzny gipsowy - trzeba wziąć Knaufa MP75 - to b.dobry produkt , (ale nie MP75L - bo jest za słaby).

Przyzwoity tynk CW robi Alpol.

Nie znam produktu.

Opis w katalogu niezwykle enigmatyczny - mineralna zaprawa, ale sprzedawana w wiadrze (?!), i 10,50 pln/ kg to porażająca cena.

Trzeba by się dowiedzieć coś więcej. - z katalogu ogólnego wynika tyle, że opatentowana. Może to rzeczywiście jakaś nowość.