Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk zewnetrzny - jaki?

Recommended Posts

Zrobiłem rozpoznanie cenowe:

tynk mineralny firmy CAPAROL - Capatect 139 - 2,65zł/kg

farba silikatowa Amphicil - 14zł/l

grunt - Putzgrunt 610 - 6,80zł/kg

tynk mineralny Ceresit - CT-36 - 45zł/25kg (1,80zł/kg)

farba silikatowa CT-54 - 40zł/15l

grunt - CT-16 - 100zł/10l

Przy elewacji 200m kw. Cerapol kosztuje 2770zł, Ceresit - 1880zł.

Cerapol jest droższy ale podobno jakościowo bezkonkurencyjny. Różnica 890 zł, może warto ponieść ten wydatek?

A ktoś jescze robił porównania innych firmowych produktów (dla pow. 200m kw.)?

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anisia3 - nie denerwuj się i spójrz na to z innej strony: ile procent wszystkich kosztów związanych z budową domu stanowi materiał na wykonanie tynku? 0,05, 0,1, 0,5?

Bierz tynk dobry jakościowo i rozglądaj się za dobrym wykonawcą bo szybko stąd uciekają.

Z drugiej strony czy masz jakikolwiek wpływ na dzisiejszy poziom cen w budowlance? Chyba nie - jest to poza Tobą a więc tym bardziej się tym nie przejmuj!

pzdr.

-romwis

Anisia3 - nie denerwuj się i spójrz na to z innej strony: ile procent wszystkich kosztów związanych z budową domu stanowi materiał na wykonanie tynku? 0,05, 0,1, 0,5?

Bierz tynk dobry jakościowo i rozglądaj się za dobrym wykonawcą bo szybko stąd uciekają.

Z drugiej strony czy masz jakikolwiek wpływ na dzisiejszy poziom cen w budowlance? Chyba nie - jest to poza Tobą a więc tym bardziej się tym nie przejmuj!

pzdr.

-romwis

To podejście jest właściwe, nie masz wpływu, to się nie denerwuj, masz wpływ

to tym bardziej się nie denerwuj, bo nerwy nic tu nie zmienią....chyba że na minus.

A ktoś może słyszał o czeskich tynkach STOMIX?

Przedstawiciel zachwala, że porównywalne do STO i Caparola (podobno nie maja wapna i w związku z tym nie nie ma karbonizacji :roll: i wykwitów w następstwie). Coś ktoś wie? Nie można ich kupić w hurtowniach bo wykonawcy biorą od nich bezpośrednio.

Tynk silikonowy wyszedł mi po ok. 19złm2.

Anisia3, nie marudz i nie panikuj, domek bardzo ladnie wyglada :) Ze tak powiem, moglbym sie w nim (teraz) nawet zakochac :)

I jak wybierzesz jakis tynk - daj znac, bo przede mna tez taki wybor.

Przy okazji: Budohurt wyprzedaje tynk przeterminowany (pol roku). Przez chwile sie nawet zastanawialem...

Jak to "zagladam"? Ja tu caly czas jestem :)

Tym tynkiem przeterminowanym sie zainteresowalem, bo jesli chodzi o kredyt, to ja juz tylko splacam...

A tak po cichu licze, ze np. Sp5es[\b] napisze "nie kupuj, bo Ci odpadnie" albo cos w tym stylu. Bo to, ze sa grudki lub slabiej sie klei jakos mnie specjalnie nie rusza... Albo, ze napisze "jak za 20% wartosci" to gra warta ryzyka :)

Od razu przyznam, ze tez chcialbym jezdzic Mercedesem i przyjrze sie tynkom polecanych producentow.

A ktoś może słyszał o czeskich tynkach STOMIX?

Przedstawiciel zachwala, że porównywalne do STO i Caparola (podobno nie maja wapna i w związku z tym nie nie ma karbonizacji :roll: i wykwitów w następstwie). Coś ktoś wie? Nie można ich kupić w hurtowniach bo wykonawcy biorą od nich bezpośrednio.

Tynk silikonowy wyszedł mi po ok. 19złm2.

Jak takie porónywalne, to musi miec dane , aby tak twierdzić.

Niech poda zawartość spoiwa, zawartość substancji organicznych zawartość żywicy silikonowej, współczynnik oporu dyfuzyjnego i i nasiąkliwość.

Zapewne usłyszysz .............eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... ale lepsze od Sto.

Jak to "zagladam"? Ja tu caly czas jestem :)

Ale jakoś się ukrywasz :wink:

Wracając do tynków, to może lepiej zainwestować w akrylowy? I tu też pytanie: kolorowy czy biały plus farba?

Zrób biały i pomaluj farbą STO - Lotusan.

Ona się po prostu nie brudzi. Nasz dom jest otynkowany już trzeci rok i zero brudu na tynku.

Farba nie jest najtańsza, ale warto zainwestować.

Sonika napisz proszę jakiej firmy masz tynk akrylowy i jaką fakturę?

Tynk mam też ze STO, ale chyba nie jest to koniecznością - baranek, 2 mm.

Z moich obserwacji okolicznych domów wynika, że kornik jakoś szybciej się brudzi - nie wiem dlaczego tak jest :-? , ale fakt.