Gość 09.06.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Witam, Sciany zewnatrzne wybudowane z pustaka ceramicznego Mega Term 40 cm z Plecewic na zwykla zaprawe z pustka powietrzna. Czy docieplac od zewnatrz, czy nie zawracac tym sobie glowy i tynkowac ? Poradzcie. Pewnie byl juz taki watek, ale nie odsylajcie mnie, zeby sobie przejzec forum (juz probowalem...) - bo nie mam na to 100 godzin... chyba, ze podacie linki Pozdrawiam GR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 10.06.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Hmm... mam nadzieję, że nikt nie odpisał tylko dlatego, że autorem był Gość... Ale to ja napisałem wczoraj i potrzebuję porady... więc doradźcie... bo co fachowiec przyjdzie na budowę to mówi inaczej...A akurat od dziś ekipa będzie tynkować w środku i jak będa dobrzy (a raczej będa - widziałem jak tynkowali u znajomego) to chciałbym się z nimi umówić na tynki zewnetrze.Tylko cały czas mam dylemat: docieplić czy nie ? gdyby to było 44 cm to nie zawracałbym sobie głowy, ale jest 40 cm. Poradźcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 10.06.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Powiem tak;Docieplać.Może jakbys miał murowane na cienkowarstwową zaprawę ciepłochronną to wtedy mógłbyś odpuścić.A tak dociepl.Nie wiem jak masz robine nadproża i wylewany strop, czy masz beton na zewnątrz, czy tez jakieś połóweczki tegoż pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 10.06.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Dzieki za pierwsza informacje Nadproza wykonane z tego materialu, oprocz nadproza w garazu i w salonie nad najwiekszym oknem - ale te sa z obu stron docieplone styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 11.06.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Przejrzalem juz sporo na Forum, ale nigdzie nie znalazlem nic konkretnego... bo dyskusje zbaczaja na tematy poboczne... Nikt nie budowal z tego materialu ??Moze ktos juz mieszka w takim i przezyl w nim zime ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 11.06.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Buduję dom z ceramiki poryzowanej 44P+W i będę docieplać. Ściany zewnętrzne zajmują u mnie 40% pow. granicznej. Współczynnik U spadnie z wartości 0,36 na 0,2 , więc będą duże oszczędności na ogrzewaniu, zwłaszcza ,że ja jestem ciepłolubna. Jeśli wystarczy Twoim domownikom temperatura 18 C, albo jesteś bogaty i stać Cię na wysokie rachunki za paliwo ,to możesz sobie nie robić kłopotu i nie ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 12.06.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Dzieki za odpowiedz Czym bedziesz docieplac (grubosc, material) ? Grzebiac w Forum juz sie pogubilem czy ma byc welna, czy styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.06.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Wybrałam porotherm, bo nie chciałam z domu robić termosu styropianowego, to jest dla mnie oczywiste , że będzie ocieplany wełną. Sciana północna 10 cm a pozostałe chyba 8 cm. Idąc tym tokiem myślowym dalej , jeśli wełna to tynk na pewno nie będzie akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts