Mephisto 23.03.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Nasza podłoga to parkiet przemysłowy doussie... Pan parkieciarz wprawdzie prawie uciekł, jak ją zobaczył , ale podołał w końcu zadaniu, pewnie trochę kląc w ukryciu . Klepka pojedyncza jest faktycznie bardzo uciążliwa do położenia, bo ma wymiary szer. 1cm, dł. 30cm, a wys. 1,7cm... Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt... Mephisto: jaki masz zamiar dac olej? niezaleznie od tego efekt po olejowaniu będzie super! Może to wymaga nieco więcej pracy ale róznica w stosunku do lakierów bedzie narastała z kazdym rokiem, szcególnie jesli będziesz miał wnetrze nie czysto nowoczesne. pozdrawiam Witam, zgodnie z tym co wyczytałam na fakturze, olej nazywa się EUKU - w tej chwili więcej nie wiem Też mam nadzieję, że podłoga z czasem będzie wyglądała coraz lepiej, a wnętrze będzie może nie czysto nowoczesne, ale jednak planujemy w nim trochę high-tecu na zasadzie kontrastu z naturalnymi materiałami, czyli rzeczoną podłogą i ścianą z cegły ręcznie formowanej. Sama jestem ciekawa, co nam z tego wyjdzie Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 23.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 U nas okna za jakiś tydzień, dwa. Montowane 60 cm nad ziemią. Grzejnik 45 cm. Jak będę miała fotki to wstawię. Wielkości okien 1100x1800 (jedno skrzydłowe) 2 szt w każdym pokoju. W salonie witryna 2300x1800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 23.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 http://images4.fotosik.pl/187/3acdab237753160cmed.jpg Dla wyjaśnienia, dodam, że pod planowanym parapetem (chcielibyśmy całą szpaletę w tym okienku wykonać z pasków kamiennych), zamierzamy urządzić zagłębienie w podłodze w kształcie łzy, wypełnione wodą lub żwirkiem, lub szklanymi kulkami. Dodatkowo od dołu podświetlimy to 3 halogenkami, aby wykonać tzw. zasłonę świetlną - zamiast konwencjonalnej sztory. Gryfpc: to może byc baaaardzo ładne mam pytanie jak chcecie stosując 3 halogenki ba zewnatrz użyskac efekt sztory. Czy to juz sprawdziliście w działaniu w róznych natężeniach oświetlenia wewnatrz i zewnatrz? pozdrawiam Wojtku - halogeny zastosujemy od środka kierując strumień światła na szybę. Halogeny rozmieszczone będą w równych odstępach w podłodze pod oknem. Dodatkowo pewnie żonka będzie chciała udrapować jakimiś tiulami część okna, co dodatkowo "wzmocni" efekt. Niestety nigdzie jeszcze nie wypróbowałem takiej świetlnej zasłony, ale czytałem już o takim rozwiązaniu w kilku źródłach "wnętrzarskich". Podobno swego czasu było to bardzo modne rozwiązanie w Holandii. Jeśli jednak okaże się to niewystarczające, to dodam jeszcze 3 halogenki pod sufitem nad oknem. Poza tym nie chodzi nam o super szczelne zasłanianie okna, ale raczej o pewnego rodzaju efekt "artystyczny" i źródło dodatkowego, łagodnego i rozproszonego oświetlenia pomieszczenia, np. podczas oglądania telewizji. Telewizor wisieć będzie na ścianie przeciwnej do okna w odległości niespełna 7 metrów, więc oglądać będziemy mogli w delikatnym oświetleniu, a nie w całkowitej ciemności. Takie światło z pewnością nie będzie przeszkadzało, ani nie będzie się odbijało w ekranie, a efekt będzie jak najbardziej pozytywny... Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 23.03.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Nie mogę znależć zdjęcia całego okna. Na razie tylko kawałek.Ta środkowa część ma 200x200.http://images21.fotosik.pl/107/0dd02c87fb902186.jpg' alt='0dd02c87fb902186.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 23.03.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Pstryknąłem dzisiaj kilka fotek naszego lekko nietypowego okienka. Prezentuję je zatem poniżej: http://images20.fotosik.pl/157/a513ef92098aedadmed.jpg Tutaj przymiarka kamienia, którym wyłożona będzie cała szpalta dookoła okna. Oczywiście wszystko będzie docięte i dopasowane: http://images20.fotosik.pl/157/88c5b7d62544bd76med.jpg Z lekkiej perspektywy: http://images20.fotosik.pl/157/a72f06ce0edba27fmed.jpg Na koniec, widok z zewnątrz: http://images20.fotosik.pl/157/3acb910d46480414med.jpg Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 gryfpc: efekt świetlny - teraz to rozumiem uważam ze z punkty widzenia fizyki to będzie działać - zastanawiałem sie nad czymś podobnym i jeśli będzie wisiało jakieś coś tiulowego to po podświetleniu da super efekt rozświetlenia wewnątrz pokoju i separacji optycznej od zewnątrz. Oczywiście trzeba tylko miec przewidziane zasilanie dla tych halogenków pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 23.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 gryfpc: ...trzeba tylko miec przewidziane zasilanie dla tych halogenków pozdrawiam Ja już mam, to ten kabelek w dolnym lewym rogu pod oknem. Będzie wychodził w postaci gniazdka w podłodze, ale to dopiero po wylewkach... Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 23.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Gryfpc normalnie, normalnie....SUPER!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Gryfpc: tak sobie myśle, ze pewnie u siebie tez zastosuje podobne rozwiązanie w salonie tzn podświetlenie tiulowej zasłonki od strony okna, nawet słabym światłem ale powinno doć to fajny efekt dzięki za pomysł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamuśka1719501344 24.03.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Okrągłe okienko jest super! Ale troche dla odważynch, bo trzeba mieć w głowie pomysł na całe wnętrze i zewnętrze ... Jest dużo fajnych pomysłów oświetleniowych na forum bazujących na halogenach.... ale to chyba strasznie jest energochłonne, a przeciez za 2 lata mają nas zacząć przekonywać do żarówek energooszczędnych. Potem pewnie z rynku zaczną znikać prądożerne oświetlenia.I co wtedy, będziecie przechodzić na świeczki ?? A może są jakieś energooszczędne maluśkie (jak halogeny) lampeczki - uświadomcie mnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 24.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Technologia diodowa jest teraz na tapecie Ale jak na razie jest dość droga i jeszcze mało wydajna... A halogeny i tak są mniej energochłonne od konwencjonalnych żarówek, ale cóż - dobre i przemyślane oświetlenie jest bardzo ważne dla naszego samopoczucia i komfortu w domu, a te pare złotych więcej za prąd... Myślę, że ta skórka warta jest wyprawki! Mamuśka - pozdrawiam! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 24.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Uwieczniłam moje okno. Całkiem tradycyjne w kształcie, bo prostokątne (270x190). Nieotwierane. Wymyśliłam sobie pod nim szeroki parapet ( 60 cm) z poduchami po bokach. Specjalnie do podtrzymania tego parapetu jest dobudowana ścianka z przodu. Pomiędzy ścianą zewnętrzną domu (tą, w której jest osadzone okno) a ścianką powstał fajny schowek. W sam raz na narty . http://images20.fotosik.pl/161/0f9702ee967f6ca6.jpg A takie okna są w jadalni. Też nisko nad podłogą, ale tutaj parapety będą już klasyczne. http://images20.fotosik.pl/161/352d326c93cbb87a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proje555 25.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 nie mam uwag do okien na wysokości 50cm jeżeli jest to okno o krawędzi górnej na standardowej wysokości... osobiście spotkalem się z uwagami, że takie duże przestrzenie przeszklone powodują u niektórych osób lęk przestrzeni (strach we włąsnym domu że ktoś może wejść przez takie zapraszające okna i niema bariery optycznej z otoczeniem)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamuśka1719501344 26.03.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 K74 -a jak widzisz dostęp do takiego schowka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 26.03.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Może się mylę, ale wydaje mi się, że poprzez parapet zamontowany na zawiasach. Czyli: chcę skorzystać ze schowka, zrzucam poduchy i podnoszę do góry parapet. Coś, jak w narożnikach kuchennych... Pomysłowe!!! Pozdrawiam! : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 26.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Gryfpc, dobrze prawisz . Właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts