renmar 15.03.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam mam pytanko czy wystarczy zgłosić zwiękrzenie poboru mocy czy będę musiał ciągnąć nowa linię , a wszystko rozchodzi się że na mojej działce (5000 m2) stoi już dom moich rodziców a obok chciałem pobudować drugi i właśnie nie wiem czy będę mógł podłączyć się już do istniejącej lini czy też będę musiał nową umowę podpisywać na inną linię choć istniejąca umowa zawarta jest ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.03.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Generalnie to będą ci mówić ,że nowy dom to nowe przyłącze a bynajmniej nowa opłata przyłączeniowa jest konieczna. Chodzi o kasę więc nie ma się co dziwić. Lecz żadnego prawa nikt nie ma aby cię zmuszać do nowego licznika jeśli np masz ochotęprzyłączyć się do starej chałupy. Nie ma przeszkód aby ktoś sobie zainstalował jeden licznik dla całego osiedla domków.Niemniej jeśli zechcesz zwiększyć istniejacą moc a wymagana bedzie modernizacja przyłącza to będziesz musiał ponieść całkowite koszty nowego przyłącza. Przy tej odległości zapłacisz zapewne dużo więcej niż za nowe przyącze. I tu jesteś górą bo energetyka nie może ci odmowić nowego przyłącza (przyłączenia) dla nowej chałupy. Czyli musisz kombinować aby było optymalnie dla ciebie. Jak to lepersmówi najważniejsza jest ekonomika ciągniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts