Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka z bali madd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Owcy, kozy czy baranka,

prezentu od zająca z samego ranka,

święconki jadalnej, pisanki niebanalnej,

dyngusa bardzo mokrego i czasu radosnego

http://republika.pl/blog_hs_861431/3017099/tr/kurczaczki.jpg

SPOKOJNYCH ŚWIĄT życzy Dagmara

• 2 weeks później...

Sorry, że się nie odzywałam, ale powiadomienia nie przychodziły.

jareks1972 - jedyną rzeczą, którą dodałabym to albo małe okno w korytarzy (sieni) - ale to by trochę zaburzyło całą koncepcje chatki, albo jakieś większe okno w drzwiach (i do tego się przymierzam). Bo prawda jest taka, że w korytarzu jest trochę za ciemno - mimo ze mam otwartą kuchnię i salon (izbę :lol: :lol: :lol: )

• 3 weeks później...

Twoja galeria madd to to o czym marzę, tylko w wersji murowanej i dużo drewnianych elementów, jak ja uwielbiam te klimaty, a ten ganeczek........ jednym słowem BAJKA. W takim domu i ogrodzie dopiero można odpocząć.

Przede mną dopiero są pomysły wykończeniowe, ale znalazłam już mnóstwo inspiracji na przytulny dom z wiejskim klimatem i atmosferą.

Super, że trafiłam na Twoją galerię.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

kala67 - grzejemy jak na razie tylko kominkiem z nadmuchem cieplego powietrza. Od czasu do czasu idzie podłogówka w kuchni.

W przyszlości ma być gaz (jak będzie kasa).

Już gdzieś pisałam - jak jesteśmy w domku to ogrzewanie samym kominkiem sprawdza się w 100 procentach. jak nas nie ma - wiadomo ziąb jak cholera.

• 3 weeks później...

Madd mieszkasz już trochę, dlatego mam do Ciebie parę pytań.

Planujemy budowę domu z bali za rok, ja nie mam wątpliwości bo to moje nawiększe życiowe marzenie...ale chłop jak to chłop zawsze ma jakieś ale :roll:

I tu pytanie nr 1:

Czy nie znudziło Ci się patrzenie na bale? (w znaczeniu czy nie czujesz się jak w stodole :wink: )

2: Czy bale bardzo popękały i w tych szczelinach są pajęczyny i robaczki jakieś?

3: Czy masz w balach korniki?

4: Czy osiadanie domu nie spowodowało pękania płytek np. w łazience?

5: Czy teraz byś budowała murowany?

Z góry ziękuję za zaspokojenie ciekawości i mam nadzieję uspokojenie mojego męża :p

:lol: :lol: :lol:

1. Nie znudziło mi sie patrzenie na bale w ogóle :D . Patrzeć to bym nie mogła na ściany białe czy też inne. Jak w stodole się nie czuję, ponieważ sufit mamy normalny z płyt gk, pomalowany na biało, a między tym śliczne bale :D :D :D.

2. Bale popękały, ale niewiele - robaków nie zauważyłam, ponieważ na samym początku drewno było pryskane fobosem. Fakt faktem - raz na jakiś czas przejeżdżam odkurzaczem bale, ponieważ kurz osiada (jak wszędzie).

3. Korników nie słyszałam, ani nie widziałam. Może się dopiero rozmnażają.

4. Tu jest mały problem, ponieważ dom z bala siada i będzie siadać przez około 5 lat (według górali). Ale i na to jest sposób - robisz po prostu tzw. konstrukcję pływającą płyt gk i płyteczki będą się trzymać (w łazience jest ok - odrwały się tylko koło okna

Trochę kłopotow było z oknami, bo co jakiś czas na początku trzeba je było regulować, ale teraz jest już w porządku.

5. W życiu nigdy!!!!! Takiego klimatu jak w domu z bala nie ma nigdzie indziej. Więc się nie zastanawiajcie - jeżeli wam się tylko domy z bali podobają - budujcie.

Jeżeli jest to twoje marzenie - to po prostu należy je spełnić, a chłopa za jakiś czas zarazisz na pewno. Może wieź go zawieś np. do Chochołowa gdzie każdy dom tam jest z bali i przekonaj do uroku takich chatek.

Dalej śmiem twierdzić, że dom z bala jest tańszy do wybudowania niż dom stawiany metodą tradycyjną (odpadają elewacje, ścianki wewnętrzne, malowanie itp). Poza tym jest zdrowy i łatwy w utrzymaniu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. :D

Ewcik - zawsze powtarzam, ze takie domy nie sa drogie. Twierdze nawet ze sa tansze od tych budowanych metoda tradycyjna. Wystarcza dobre chceci, troche kasy, kilka miesiecy i..... przeprowadzka. :D :D :D

Pozdrawiam wszystkich.

PS. Jestem na urlopie własnie u siebie w chatce i jest absolutnie fantastycznie. :D