Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd architekta

walker

Recommended Posts

Czy można zrobić w sytuacji gdy architekt adoptuje dany projekt a jest to niezgodne z prawem?

Otóż: Zakupiłem projekt domu na wąską działkę.Wymiary domu pozwalały na usytuowanie budynku w odległościach 4 oraz 3m od granic (pozostałe dwie granice pomijamy bo działka jest długa),niestety wtedy byłem zielony w przepisach,więc zapytałem architekta czy nie będzie problemu jeśli dom zbliżymy do granicy na 1,5m,przez co poprawiłaby się komunikacja z drugiej strony domu.Ten uznał że mozna tak zrobić i zaadoptował projekt.

Niestety Starostwo i dalej Wojewoda nie wydali pozwolenia na budowę gdyż wymiary budynku pozwalają na zachowanie odl 4 i 3m od granicy.

Czy mogę żądać od architekta zwrotu pieniędzy?Przecież to jego wina,ja nie muszę się orientować w przepisach!

Przesunięcie budynku na działce w fazie rysunku to kilka sekund.

Mi architekt też nie zrobił tak jak chciałam. Wysłałam smsa, że ma być inaczej, podałam miary, jakie mnie interesują i za 20 min w skrzynce miałam już dobrze narysowany plan zagospodarowania działki.

Ty jesteś stratny na czasie, bo architekt nie powinien mieć żadnego problemu z przesunięciem budynku, wydrukowaniem jeszcze raz kartki i zamienienie złej lokalizacji na dobrą.

Czy można zrobić w sytuacji gdy architekt adoptuje dany projekt a jest to niezgodne z prawem?

Otóż: Zakupiłem projekt domu na wąską działkę.Wymiary domu pozwalały na usytuowanie budynku w odległościach 4 oraz 3m od granic (pozostałe dwie granice pomijamy bo działka jest długa),niestety wtedy byłem zielony w przepisach,więc zapytałem architekta czy nie będzie problemu jeśli dom zbliżymy do granicy na 1,5m,przez co poprawiłaby się komunikacja z drugiej strony domu.Ten uznał że mozna tak zrobić i zaadoptował projekt.

Niestety Starostwo i dalej Wojewoda nie wydali pozwolenia na budowę gdyż wymiary budynku pozwalają na zachowanie odl 4 i 3m od granicy.

Czy mogę żądać od architekta zwrotu pieniędzy?Przecież to jego wina,ja nie muszę się orientować w przepisach!

Za co chcesz od architekta te pieniadze?Warunek postawiony przez Starostwo jest jasny.Teraz idź do architekta i powiedz mu ,że Storostwo nie wyraziło zgody na taki projekt i niech Ci nieodplatnie zmieni.(jak bedzie chcial nieodplatnie).Sam go o to poprosiłeś a on to wykonał.Moze myślał ,że poprosisz sąsiada o zgode na przybliżenie sie do niego na inna odległość niż 3-4 m.

Sam go o to poprosiłeś a on to wykonał.Moze myślał ,że poprosisz sąsiada o zgode na przybliżenie sie do niego na inna odległość niż 3-4 m.

A jakbym go poprosił żeby mi usytuował budynek w miedzy to co? On powinien sprostować klienta jesli ten nie ma racji i jego prośba jest niezgodna z prawem....A sąsiad wg przepisów nie ma nic do gadania i chociaż się zgodzi to i tak to nic nie da.

Pozdrawiam

prawo w tej kwestii jest uznaniowe, więc architekt nie może odpowiadać za decyzje urzędników. aczkolwiek, jeśli nie mieliście takiej świadomości, mógł/powinien Cię uświadomić, że istnieje ryzyko odrzucenia takiej wersji i od razu ustalić z Tobą co będziecie robić jeśli tak się stanie i na czyj koszt. trudno oceniać jego postępowanie z zewnątrz nie znając waszych wszystkich rozmów.

powinien to teraz skorygować (czy odpłatnie czy nie to już nie wiem, kwestia umowy, w takich niestandardowych przypadkach trzeba się dogadywać albo bardzo szczegółowo albo liczyć się z takimi trudnościami).