darekul 16.03.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Czy jest konieczne gruntowanie ściany z BK przed przyklejaniem styropianu na zewnątrz????pozdrawiamdarekul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Koniecznie.To materiał o b. dużej nasiąkliwości. Dobrze przed klejeniem polecieć ścianę wodą ze szlaucha. Inaczej "poodparza" klej przez odciągnięcie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 16.03.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 czyli gruntowac czy tylko polać wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.03.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Napewno gruntować. Sama woda nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekul 17.03.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Z tego co piszesz to rozumię że pierwsze polać wodą a poźniej gruntować, chyba że inaczej. Proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.03.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Raczej odwrotnie. Zagruntować, wysuszyć , a przed tynkowaniem polać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Napewno gruntować. Sama woda nie wystarczy. Do porządnego zagruntowania to beczkę gruntu na ścianę... a gruntowanie "po łebkach" nic nie daje. Lepiej porządnie lać wodę... efekt ten sam (sprawdziłem na próbach i później jak kułem ten klej...) a koszta nieporównywalne. Oficjalnie to należy gruntować i to tylko środkiem zalecanym (produkowanym) przez producenta systemu. Jeśli to Bolix to środkiem Bolixu jeśli Altas to Atlasu... Wybór nalezy do Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jak nie ma kasy na gruntowanie gazobetonu, to trzeba wziąć inne mniej nasiąkliwe materiały... To niestety skutki unowocześnienia technologii. Gorąco odradzam tynkowanie gazobetonu, na wyłącznie moczoną ścinanę. Kolejna drobna uwaga - tynk c-w na gazobeton powinien być typu lekkiego. Jest to wymóg normowy. Inaczej polecam archimum pod hasłem - "Pomocy! Dlaczego popękały mi tynki? Co robić?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jak nie ma kasy na gruntowanie gazobetonu, to trzeba wziąć inne mniej nasiąkliwe materiały... To niestety skutki unowocześnienia technologii. Gorąco odradzam tynkowanie gazobetonu, na wyłącznie moczoną ścinanę. Kolejna drobna uwaga - tynk c-w na gazobeton powinien być typu lekkiego. Jest to wymóg normowy. Inaczej polecam archimum pod hasłem - "Pomocy! Dlaczego popękały mi tynki? Co robić?" ??? przecież nie o tynkach tylko o styropianie mówimy.... wystarczy zrobić próbę. Przykleić pół płyty styropianu na "sucho" i na namoczoną ścianę. Zostawić... nawet 3 dni wystarczą ale lepiej dłużej i próba oderwania... a później przecinak i młotek! sprawa się wyjaśni... naocznie. A spękanie skurczowe tynków... różne są tego przyczyny... m.in. ta ale nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 18.03.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja może głupie pytanie zadam i nie tynkuję akurat betonu komórkowego, bo mam ściany z czego innego, ale kompletnie nie rozumiem: co ma do rzeczy materiał, z ktorego są ściany do tynku, skoro między nimi jest styropian? Niech mi ktos to wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja może głupie pytanie zadam i nie tynkuję akurat betonu komórkowego, bo mam ściany z czego innego, ale kompletnie nie rozumiem: co ma do rzeczy materiał, z ktorego są ściany do tynku, skoro między nimi jest styropian? Niech mi ktos to wytłumaczy. Jeśli płyty styropianu się odkleją od ściany to zaczynają "klawiszować' i wtedy tynk ciękowarstwowy pęka i "widać" płyty. Zapobiega temu kołkowanie i klejenie obwodowe płyt do tego WTAPIANIE a nie przypinanie siatki szpilkami do styropianu. I jeszcze parę innych takich "drobiazgów". Ale w poście wyżej nie chodziło o tynk na styropianie ale tynk cementowo-wapienny na bloczkach betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 18.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Było o styropianie Czy jest konieczne gruntowanie ściany z BK przed przyklejaniem styropianu na zewnątrz???? pozdrawiam darekul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Kolejna drobna uwaga - tynk c-w na gazobeton powinien być typu lekkiego. Jest to wymóg normowy. Inaczej polecam archimum pod hasłem - "Pomocy! Dlaczego popękały mi tynki? Co robić?" ale ten fragment dotyczy tynku cem-wap. O to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.03.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Kolejna drobna uwaga - tynk c-w na gazobeton powinien być typu lekkiego. Jest to wymóg normowy. Inaczej polecam archimum pod hasłem - "Pomocy! Dlaczego popękały mi tynki? Co robić?" ale ten fragment dotyczy tynku cem-wap. O to mi chodziło. Ok , przeoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.03.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 co ma do rzeczy materiał, z ktorego są ściany do tynku, skoro między nimi jest styropian? Niech mi ktos to wytłumaczy. Co to sa ściany do tynku? Mowa o ociepleniu. Chyba że zazbrojony styropian uchodzi za ścianę ? A ogólnie - Materiał tynku musi być zgodny z podłożem (zawsze) i dobrany wytrzymałością do podłoża. W tym mieści się dobranie materiału gęstościami i zdolnościa odprężąnia i przenoszenia rys.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 18.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 I znowu charakterystyczne na tym forum "nieporozumienie".Autor wątku zadał WYRAŹNE pytanie czy gruntować przed położeniem styropianu ścianę z BK i dalej już poleciało....Proszę o opinię kogoś naprawdę obeznanego bo sam jestem tym zainteresowany...pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 I znowu charakterystyczne na tym forum "nieporozumienie". Autor wątku zadał WYRAŹNE pytanie czy gruntować przed położeniem styropianu ścianę z BK i dalej już poleciało.... Proszę o opinię kogoś naprawdę obeznanego bo sam jestem tym zainteresowany... pzdr. -romwis No i wyrażnie odpowiedziałem! A styropian zaczynałem kłaść przełom lat '80 i '90 jeszcze wtedy styropian - siatka Rabbitza lub Leduchowskiego - tynk cem.wap. To była technologia! MPR-a z pod bloku 10-piętrowego dźwig wyrywał a gruzu cały KAMAZ Później weszła metoda lekka - mokra ( lekka - sucha była trochę wcześniej). Mokra na materiałach Knauf i Ceresit. Ceresit i Knauf prowadziły szkolenia w "Niemcach" a Misie z Atlasu kręciły pierwsze kleje w garażu w betoniarce przykrytej deklem od śmietnika... co by nie kurzyło... Więc jak dzisiaj widzę jak technologia poszła "do przodu" to mnie aż w dołku ściska... np. klejenie na placki... nie szlifowanie styropianu... lepienie szpar klejem...przypinanie siatki... i takie tam inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 18.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 No właśnie o to chodzi, że powiedziałeś niezbyt wyraźnie! Przeczytałem to jeszcze raz i nadal nie wiem co i jak. Na eksperymenty (połowa styropianu, skuwanie etc) nie mam ani możliwości ani ochoty. Chciałbym ekipie, którą zatrudnię w razie potrzeby móc powiedzieć: Panowie, stop - nie robimy tak!. Proszę to wykonać w ten sposób. Koniec. Kropka.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 I znowu charakterystyczne na tym forum "nieporozumienie". Autor wątku zadał WYRAŹNE pytanie czy gruntować przed położeniem styropianu ścianę z BK i dalej już poleciało.... Proszę o opinię kogoś naprawdę obeznanego bo sam jestem tym zainteresowany... pzdr. -romwis No i wyrażnie odpowiedziałem! A styropian zaczynałem kłaść przełom lat '80 i '90 jeszcze wtedy styropian - siatka Rabbitza lub Leduchowskiego - tynk cem.wap. To była technologia! MPR-a z pod bloku 10-piętrowego dźwig wyrywał a gruzu cały KAMAZ Później weszła metoda lekka - mokra ( lekka - sucha była trochę wcześniej). Mokra na materiałach Knauf i Ceresit. Ceresit i Knauf prowadziły szkolenia w "Niemcach" a Misie z Atlasu kręciły pierwsze kleje w garażu w betoniarce przykrytej deklem od śmietnika... co by nie kurzyło... Więc jak dzisiaj widzę jak technologia poszła "do przodu" to mnie aż w dołku ściska... np. klejenie na placki... nie szlifowanie styropianu... lepienie szpar klejem...przypinanie siatki... i takie tam inne... Ja za to moge pokazać te cuda na siatce Rabitza. Też Kamaz gruzu - tyle że z pod tak ocieplonej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.03.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 ... do dziś w Poznaniu stoją bloki ocieplone tą metodą... ja się jeszcze załapałem na tą technologię... to były moje pierwsze doswiadczenia ze styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts