Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesuwane drzwi balkonowe -czy warto?

Recommended Posts

Pytanie dla tych ktorzy juz mieszkaja.

Jakie sa plusy i minusy przesuwanych drzwi balkonowych wzgledem otwieranych?

Pomijajac niewatpliwie wieksze koszty - czy warto ze wzgledów funkcjonalnych miec takie drzwi zamiast podwojnych otwieranych.

W moim projekcie

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/rzut_iskierka_1_zoom.gif

drzwi na taras sa otwierane lecz nie wiem jakie niesie to ze soba problemy.

Gdy kupiliśmy dom, okna były już wstawione, więc tego nie wymienialiśmy,bo i tak jest jeszcze wiele do wykończenia. Obecnie mam drzwi tarasowe otwierane do wewnątrz, z czego do końca nie jestem zadowolona, może dlatego, że miałam styczność z dzwiami przesuwanymi i teraz mi ich brakuje...często zahaczam firanki, co doprowadza mnie do delikatnej flustracji oraz, gdy drzwi tarasowe są otwarte (w ciepłe dni) zabierają sporo miejsca...z perspektywy czasu i z praktyki mogę śmiało stwierdzić, że osobiście wolę drzwi przesuwane...ale niestety nie zawsze można mieć, to co się chce.

My mamy 1,5 m przesuwne skrzydło i jesteśmy z tego bardzo zadowoleni.

Nie zabiera miejsca w środku, ma funkcję uchylną a dodatkowo w naszym przypadku gdybyśmy zastosowali 2 skrzydłowe to wychodzilibyśmy po otwarciu 2 skrzydeł na filar znajdujący się na tarasie

pzdr

Za tą dopłatą kryje się funkcjonalność, bezpieczeństwo i ergonomia. Ale na rzucie masz za wąski otwór okienny, bedziesz poszerzał ?

i szczerze mowiac nie oszczedzajcie na okuciach - wybierzcie ze wspomaganiem - droze o kilkaset zeta ale pozniej komfort otwieranai i zamykania wiekszy (zwlaszcza dla teoretycznie slabszej plci ;) )

przy otworach ponad 2500 szerokosci jednak optowalbym zawsze za przesuwka (mimo iz drozsaaa cirka o 1800-2500 od drzwi z ruchomym slupkiem lub zestawu z dodatkowym jeszcze fixem)

Jak surfi powiedzial - wieksza funkcjonalnosc, nieopisanie wieksze bezpiecznstwo (nawet w wersji ze zwyklymi okuciami) i ergonomia :)

ja mam taki dylemat,. wybrałam juzprzesuwne HKS czy jak im tam - takie wysuń, przesun.Czy oplacasie do tego dodawac specjalne okucia antywłamaniowe, czy ten system jest sam w sobie bezpieczny bardziej?

Sam system drzwi odchylno-przesuwnych z racji budowy jest trudniejszy do sforsowania, ale... to okno jest zwykle najczęściej brane pod uwagę jako pierwsze do włamu przez oprycha, powodów jest kilka: zwykle "od tyłu"- niewidoczne z ulicy, łatwiej przez nie coś potem wynieść niż przez okno itp. Mimo, że jest mocniejsze to nie znaczy, że nie mozna go sforsować :-?

Jeśli więc wstawiasz wmocnione okucia i szkło do innych okien wydając kupę kasy to nie oszczędzaj na tej jednej sztuce paru zł (oczywiście do całej inwestycji :roll: ) i równiez zamów mocniejsze - jak radził bwojtek- chociaż w zależności od czasu i wielkości łoma- też się przebije, niestety, ale po znacznie większym wysiłku.

• 1 month później...
tez sie zastanawiam czy warto dac 40%wiecej za drzwi przesuwane w stosunku do drzwi otwieranych....szczgolnie w systemie wyjedz oknem-przesun

a o co chodzi? :roll:

mi sie wydawało ze wszystkie przesuwki tak działaja "wyjedz oknem-przesun"

jak inaczej moze to wygladac?

Ja poszerzałam wyjscie na taras z 180cm do 200cm, a to jest moja przesuwka

http://images21.fotosik.pl/187/93baeeaed6237333med.jpg

...Brak progu, rewelacja w użytkowaniu (niestety nie cenowa :) )

Gdzie ta rewelacja? Ze progu nie ma? Wlasnie dlatego jest to przeklenstwo po roku, dwu uzytkowania. ALe co tam - marketingowo masz racje - rewelka ;)

Mam HSy, na razie jeszcze nie mieszkamy, ale baaardzo nam się podobają. Jakie wady Jareko możesz im przypisać? Nasz taras jets mocno osłonięty dachem, więc ew. nawiewy śniegu mogą być jedynie sporadyczne.

pisalem nie raz - powtorze tylko jedno - chcesz miec klopot - zrob sobie suwanke na HS jako okno zewnetrzne

jesli w ogrodzie zimowym jako wewnetrzne - polecam

I nie chodzi li tylko o zamarzanie sanek jezdnych zima i tym samym nie taki komfort o jakim marzysz majac drzwi do szafy o takiej samej konstrukcji

Wiecej problemow niz zalet

prpblemow po latach i to niewielu a nie po roku czy dwu

czesto zniszczone rolki z powodu brudu gdyz nikt nie wspomina o tm ze przed jak i za takimi drzwiami powinnas miec dywanik by nogi z brudu oczyscic itp itd - kup - przekonasz sie po kilku latach

tak na marginesie - jakos w folderach niemieckich nie widzialem HS jako drzwi zewnetrznych - zawsze jako wewnetrzne przy ogrodach zimowych - czy tez slepy bylem?