Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Idzie wiosna więc pomaluśku przymierzamy sie do obrobienia schodów zewnętrznych. Tak jak wcześniej pisałam chciałabym aby był to kamień -granit. Wczoraj dostaliśmy wycenę materiał+robocizna 8000zł! Przeżyliśmy lekki szok i nie wiemy co robić??? Cena mnie zastrzeliła. Może poradzicie mi z czego innego można zrobić schody bo jakoś terakota mi nie leży. Utek , Edi , Grudosia i Ci wszyscy co już macie schody proszę o poradę

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Szanowną Grupę!!!

Z wielkim zainteresowaniem śledzę temat Protona, ponieważ jesteśmy na początku drogi, po której wielu z Was już dumnie kroczy. Obecnie czekamy aż nasza działka "stanie się" budowlaną, mamy wybrany projekt (Proton I, odbicie lustrzane) i (prawie) kierownika budowy. No i niniejszym postanowiłem się ujawnić jako (przyszły) budowniczy Protona. Mam też od razu prośbę do osób, które mają już projekt Protona I o kilka podstawowych danych tam umieszczonych. Chodzi o takie dane jak powierzchnia ścian fundamentowych, zewnętrznych, wewnętrznych i parę innych potrzebnych do wykonania wyceny robocizny przez fachowców. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tym względzie to proszę o informację na priv.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam wszystkich!

Idzie wiosna więc pomaluśku przymierzamy sie do obrobienia schodów zewnętrznych. Tak jak wcześniej pisałam chciałabym aby był to kamień -granit. Wczoraj dostaliśmy wycenę materiał+robocizna 8000zł! Przeżyliśmy lekki szok i nie wiemy co robić??? Cena mnie zastrzeliła. Może poradzicie mi z czego innego można zrobić schody bo jakoś terakota mi nie leży. Utek , Edi , Grudosia i Ci wszyscy co już macie schody proszę o poradę

Cześć Beatko:)

a ja wypatrzyłam na balustrady przy wejsciu i cokół takie cuś

(w jednym z dziennków - mam nadzieje, że autorka mnie nie zastrzeli):

wiem że takie płytki występują w wersji:

- tanie - do dostania w Castoramach i innych tego typu

- drogie - do dostania np. w Cermagu (drogie bo zrobione z kamienia)

http://images47.fotosik.pl/72/78b49bf93dc7fd06m.jpg

u nas bedzie tynk żywiczny - taki jak na opasce wokół domu,

a na schodach - jakies mega cienkie płytki - bo mam trochę za nisko drzwi osadzone :-?

A u nas póki co malowanie, malowanie i jeszcze raz malowanie...

Dzięki Utek i Grudosia za odzew! Macie bardzo fajne pomysły , ale ja się uparłam na granit i koniec. Dogadaliśmy się z kamieniarzem , że będziemy łączyć ze sobą elementy tzn. jeden schodek będzie składał się z dwóch lub trzech płyt i wybraliśmy trochę inny (oczywiście tańszy) granit i może w 5tys. się wyrobimy. Chcielibyśmy jeszcze w tym roku obrobić fundament od ogrodzenia płytkami klinkierowymi i cokół domu.

Utek - masz cudowny domek, ta czerwień jest SUUUUUUUUUUUPER!!!!

Grudosiu-widzę, że u Ciebie rośnie kolejne cudo! Wszystko robisz z gustem i ze smakiem. Wrzucaj kolejne zdjęcia do albumu. Dzisiaj coś otworzyć nie mogę twojego albumu. Spróbuję później. Pozdrawiam Was gorąco!!!

Witam!

Gratuluję rozpoczęcia prac, pozwoleń na budowę i postępów na już trwających budowach :)

U nas zima powoli ustępuje :D . Niedługo montujemy okna, zaraz potem wchodzi elektryk i instalator.

Jestem teraz na etapie poszukiwania drzwi do zamontowania między garażem a kotłownią. Jakie drzwi wy montowaliście? Z jednej strony nie chciałbym montować chińskich z marketu, a z drugiej strony nie chciałbym znów wydać kilku tysięcy.

Mam też drugie pytanie: jak rozwiązaliście sprawę ogrzewania korytarzyka na piętrze? Gdzie, jeżeli w ogóle, montowaliście grzejnik? Nasz korytarzyk zbyt szeroki nie jest i nie chciałbym go jeszcze bardziej zwężać. Instalator sugeruje, żeby zamontować na dole pod schodami, bo ciepło i tak pójdzie do góry, ale to z kolei odradza facet od schodów.

Pozdrawiam

Witam!!!

My w korytarzu na górze zamontowaliśmy mały grzejnik po prawej stronie wejścia do łazienki. Jestem pewna, że to w zupełności wystarczy. Obecnie ogrzewamy dwupoziomowe mieszkanie kominkiem i na górze mamy zawsze dużo cieplej niż na dole.

http://img230.imageshack.us/img230/8110/dom112kopia.jpg

Ja mam identycznie jak Grudosia. Wszystkie ciepłe powietrze idzie z dołu do góry i na korytarzu jest bardzo ciepło (nawet cieplej niż w pokoikach u dzieci) , mam na korytarzu termometr i tam jest zawsze o 2 stopnie więcej niż w pokoikach na piętrze. Moim zdaniem grzejnik jest zbedny , ale to już Wasza decyzja. Pozdrawiam. Beakap

http://foto.onet.pl//7zjno,sb0sok48f4ki,gyhmh,u.html#gyhml

Witam Forumowiczów, buduję Protona II w miejscowości Wałcz województwo zachodniopomorskie, obecnie jestem na etapie krycia dachu. Mam ogromną prośbę czy ktoś mógłby podać koszt wybudowania tarasów (chodzi mi o koszt robocizny) bo mi fachowcy wycenili robocizną na 5 tyś zł. wydaje mi się to bardzo dużo.

Ja mam identycznie jak Grudosia. Wszystkie ciepłe powietrze idzie z dołu do góry i na korytarzu jest bardzo ciepło (nawet cieplej niż w pokoikach u dzieci) , mam na korytarzu termometr i tam jest zawsze o 2 stopnie więcej niż w pokoikach na piętrze. Moim zdaniem grzejnik jest zbedny , ale to już Wasza decyzja. Pozdrawiam. Beakap

http://foto.onet.pl//7zjno,sb0sok48f4ki,gyhmh,u.html#gyhml

u nas bez grzejnika- jest ciepło i na klatce i na górze, a grzeje tylko podłogówka.

Co do schodów i tarasu- u nas niestety betony, trzeba coś pomyśleć, też mi sie podoba grznit, ale schody są półokrągłe, to by było dla nas zabójstwo finansowe :cry:

więc na razie będę Was podglądać :wink:

pozdrawiam wszystkich budujących - wykańczających i wykończonych :wink:

Witam serdecznie, mam pytanie do szanownych Protonowiczów jaką macie odległość pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem od frontu. Wydaje mi się, że min. ze względu na schody z przodu, są dość duże, budynek nie może stać zbyt blisko. Proszę napiszcie jaką Wy macie zachowaną odległość.

Pozdrawiam Anka :)