Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Protonowców

Czy robił ktoś z was tynki wew cement-wapienne kt nie gładziliście , tylko takie zostawialiście, jeżeli tak to jak to się sprawouje i czy dobrze wygląda. a jak z tynkiami gipsowymi czy po głądzi czy bardzo widać dziecięce paluszki Dzięki za odpoweidź i życzę powodzenia wszystkim budowniczym. Jak na razie pogoda nam dopisuje wspaniała przynajmniej w małoposlce

Witam wszystkich Protonowców!!!

Jestem dosłownie zauroczony tym projektem, jestem na etapie wyboru projektu ale chyba zdecydujemy się na Proton I. Jak przeglądam zdjęcia z realizacji to wprost jestem zachwycony. Pytanie do tych którzy już mieszkają w Protonie czy na 5-cio osobową rodzinę ten dom jest wystarczający? Tak narazie to w tym projekcie inaczej rozmieściłbym pokoje na poddaszu tak aby w miare możliwości wyszły 4 pokoje i 1 łazienka. Może ktoś tak zaadaptował ten projekt to prosze o radę jak by to wyglądało? Na parterze w projekcie zaprojektowany jest gabinet czy jest on na tyle duży że można by tam też zrobić pokój dla dziecka lub małą sypialnię? Proszę o radę zaawansowanych Protonowców!!! A jak wyglda sprawa kosztowa, może któs posiada kosztorys i mógłby sie nim podzielić?

Asia i Tomek jesteście z Dębicy a ja mam do Dębicy dosłownie 40 km może jakiś byśmy mogli sie spotkać i oglądnąć dom na żywo??

pozdrawiam wszystkich

Witam

Też jestem jak marmaros1983 na etapie wyboru rpojektu.

Początkowo miał to być Orion 1 ale teraz jestem zdecydowany już na 99 % na Proton 1.

Mam prośbę czy ktoś z forumowiczów byłby tak dobry i przesłał mi koszt budowy na priv.

Najlepiej w podziale na fazy budowy, byłbym bardzo wdzięczny.

W Dębicy też bywam często a przez Szufnarową często przejeżdżam jeżdżąc z krosna do Ropczyc.

Pozdrawiam wszystkich Protonowców obecnych i przyszłych.

przeglądam te wszystkie realizacje tego projektu i tak się zastanawiam czy nie można by było w tym projekcie podwyższyć nieco ściany na poddaszu tak np o 2 pustaki gdyż wydaje mi się że wysokość ściany od podłogi do skosu na poddaszu jest dosyć niska. zaledwie mieści się tam kaloryfer. a gdyby tak podnieśc o te 2 pustaki zrobiłoby się więcej miejsca i przestrzeni. może ktoś myślał nad takim rozwiązaniem i czy wogóle taka zmiana w projektcie jest możliwa? jak się ktoś orientuje w temacie to proszę o info.

chciałbym zapytać również w jaki sposób robiliscie ścianki na poddaszu z karton gipsu czy może pustak 12-tka? co wychodzi taniej?

pozdrawiam

Witam wszystkich Protonowców!!!

Jestem dosłownie zauroczony tym projektem, jestem na etapie wyboru projektu ale chyba zdecydujemy się na Proton I. Jak przeglądam zdjęcia z realizacji to wprost jestem zachwycony. Pytanie do tych którzy już mieszkają w Protonie czy na 5-cio osobową rodzinę ten dom jest wystarczający? Tak narazie to w tym projekcie inaczej rozmieściłbym pokoje na poddaszu tak aby w miare możliwości wyszły 4 pokoje i 1 łazienka. Może ktoś tak zaadaptował ten projekt to prosze o radę jak by to wyglądało? Na parterze w projekcie zaprojektowany jest gabinet czy jest on na tyle duży że można by tam też zrobić pokój dla dziecka lub małą sypialnię? Proszę o radę zaawansowanych Protonowców!!! A jak wyglda sprawa kosztowa, może któs posiada kosztorys i mógłby sie nim podzielić?

Asia i Tomek jesteście z Dębicy a ja mam do Dębicy dosłownie 40 km może jakiś byśmy mogli sie spotkać i oglądnąć dom na żywo??

pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich po dłuższej przerwie!

Pokoik na dole, moim zdaniem jest wystarczająco duży, by zrobić z niego pokój dla dziecka. My planujemy na początek wykończyć tylko parter domu, a później, gdy środki na to pozwolą, robić poddasze. Pokoik na dole będzie więc naszą pierwszą sypialnią. :)

Myślę, że na poddaszu udałoby się zrobić 4 pokoje, zwłaszcza po podniesieniu ścianki kolankowej, ale nam akurat ten układ się podoba i nie chcielibyśmy rezygnować z garderoby czy pralni.

Ten projekt przypadł nam do gustu, bo zawierał właśnie pralnię, garderobę i nieocenioną skrytkę obok kuchni :)

Dlatego właśnie ten domek jest taki funkcjonalny.

Pawelw76 - podaj mi swój adres e-mail to mogę się podzielić kosztorysem z budowy.

Gosiu148010- my dopiero co robiliśmy kosztorys dla banku, więc jak mogę coś doradzić to najlepiej pójść z projektem do sklepu budowlanego /hydraulika / elektryka itd. i poprosić o wycenę poszczególnych elementów - da to jakiś ogólny pogląd co jest potrzebne i jakie są koszty. Tak zrobiliśmy np. z hydrauliką, oknami, wybraliśmy drzwi, które nam się podobały i policzyliśmy ile czego i po ile. Trudniej jest z tynkami, ale podobno najlepiej policzyć ilość metrów x 26 zł/m.

Jeśli macie już wybraną ekipę budowlaną to poproście by policzyli wam ile będzie potrzebnych cegieł, stali - dobry murarz bez problemu powinien to zrobić. Może trudniej trochę policzyć cement, wapno, piach, ale mniej więcej też powinni coś wam powiedzieć ile. Z tą informacją do sklepu.. i macie kosztorys. Oczywiście trzeba doliczyć ok 20% ekstra, bo zawsze się czegoś nie doszcuje ;/

Oczywiście jak już zaczniecie budowę to koniecznie negocjujcie te ceny, które wam sklep proponował lub sprawdźcie w innych punktach. Jak robi się duże zakupy w jednym miejscu to można czasami naprawdę fajne rabaty dostać.

Powodzenia!

pozdrawiam

Podniesienie scianki kolankowej o dwa pustaki nie wymaga zmiany w projekcie , a jeśli chodzi o konstrukcje dachu to juz nie pamiętam jak to było w 100 %, ale na pewno robiliśmy troszke dłuzsze krokwie, z pewnościa ten temat wyjaśni Wam cieśla, powinien bez problemu określic ile powinny być dłuższe niż w projekcie, bo u nas właśnie tak było.Pozdrawiam.

czy ktoś z Was orientuje się jaka jest powierzchnia ścian nośnych w protonie II ? pilnie musimy zamówić porotherm a wszystkie plany mamy u architekta :/ a są takie rozpiętości cenowe że trzeba się nieźle najeździć i nadzwonić żeby kupić jak najtaniej ;p

chcemy j w tym roku kupić jak najwięcej materiałów żeby zdążyć przed podwyżką Vat

Witam Wszystkich po przerwie:) Dawno tu nie zaglądałam, bo wpadliśmy w wir urządzania domku. Na dzień dzisiejszy brakuje tylko ( albo aż) schodów . Niestety nasz wykonawca bardzo się spóźnia. Tak naprawdę gdyby nie to ,moglibyśmy się już wprowadzać.

marmaros1983 oczywiście możemy wam pokazać naszego Protonka jeśli jeszcze jesteście zainteresowani. My podnosiliśmy ściankę kolankową o 1,5 pustaka. Pozdrawiam wszystkich budowniczych i gratuluję pięknych wnętrz:)

Hej Wszystkim!

Widzę, że każdy działa jak może:) U nas może w tym tygodniu zaleją górną płytę. Marzy nam się, aby przykryć domek przed zimą, trochę nam to schodzi bo robimy górną płytę laną razem ze skosami. A tak poza tym to drzewo na dach już jest ,jeszcze tylko blachę trzeba kupić i stan surowy otwarty będzie:)

Pozdrawiam i życzę pogody oraz możliwości realizowania budowlanych planów:)