Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do utek79 - drzwi nasze wejściowe mają tradycyjny wymiar ok. 2120x1000 jest to GERDA WX20. Majster powiedział jakbyśmy zrobili tak jak w projekcie to by wyszły strasznie długie i wąskie, więc zmieniliśmy i jesteśmy zadowoleni.

U nas już kończy elektryk instalacje elektryczną, jeszcze parę dni i elektryka gotowa (zdjęcia naszych kabelków w albumie). Potemkilka dni przerwy gdyż wyjeżdżamy na wakcje i pod koniec miesiąca wkracza hydraulik. Pozdrowionka!!!

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludziska podpowiedzcie:

31.05.2007 zapłaciłam fakturkę za wydanie warunków przyłącza elektrycznego i dotąd ich nie dostałam. Oczywiście nie to żebym się nie interesowała. Pan (bardzo miły zresztą) z EnergiPro rej. Oborniki powiedział że poszło pismo do EnergiPro rej. Wrocław żeby to oni wydali warunki bo trzeba budować stacje transformatorową. Powiedzcie ile mam jeszcze czekać - znaczy ile to może trwać w praniu, bo oczywiscie na stronie internetowej EnergiaPro się zarzeka, że wydanie warunków trwa 2 tygodnie - a mi w najbliższy piatek minie 7 tydzień... :x

A najmniej fajne jest to że nasz pan architekt ma już gotowy komplecik dokumentów do wniosku o pozwolenie na budowę - brakuje tylko jednego - własnie warunków.... :cry:

Powiedzcie ile Wy czekaliście na te papierzyska ?? i co ewentualnie mogę jeszcze zrobić ??

Witam po długiej nieobecności:)

Bardzo się cieszę że powstaje w Polsce aż tyle Protonów i że nibawem jeszcze sporo powstanie.. np mój , które budowę zaplanowałem we wrześniu. Ekipa ponoć solidna (to się okaże) bierze 35 tyś za stan surowy z piwnicą oraz więźbą, deskowaniem oraz pokrycie papą. Niestety tak solidnej i taniej (o ile 20 000 to tanio) ekipy jaką miała Beata to w okolicach Trójmiasta się już nie znajdzie. Prąd już mam swój, woda będzie też w tym miesiącu tak więc odpada mi problem proszenia sąsiada.. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia!!!

Utek - zamieszczaj proszę zdjęcia jak najczęściej - miło popatrzeć jak rosną protonki:)

Witam ponownie:)

Chciałem zamieścić na forum zmiany projektu, których dokonał mi architekt ale tego formatu nie mogę wkleić do forum. Zmiany dotyczą przede wszystkim elewacji frontowej - wprowadzamy bowiem do naszego protonka filarki i poszerzamy drzwi do 140 cm.. Jeśli chciałby ktoś z Was ocenić te zmiany czy zobaczyć to chętnie wyślę na emaila:)

Pozdrawiam

Witam!

My też już mamy własny prąd na działce- zdjęcia w albumie :D

Niestety z budową stoimy w miejscu, czekając na koparkę :evil: W czwartek ma być ostatecznie :evil: Poprzednim razem, jak koparka była potrzebna do wykopania fundamentów też dłuuugo czekaliśmy. Mam nadzieję, że Panowie się wyrobią z terminami, bo na 15. października już sobie zmówiliśmy elektryka do instalacji wewnętrznej :D

Stasiu i Magda- zdjęcia w albumie obiecuję uzupełniać regularnie :)

Pozdrawiam wszystkich!

Grudosia

opłata za warunki 05.02.2007; data wydania 23.03.2007 (Wrocław Trzebnicka). Sprawa (chyba) banalna, z każdej strony dawno wybudowani sąsiedzi, słup tuż przy działce. Zanim złożyłem o warunki od paru osób słyszałem o 2 (czasami 3) miesiącach.

Pozdrawiam T.

Witam

Ja dopiero wczoraj złożyłam dokumentację o wydanie pozwolenia i na samym wstepie zapowiedziano mi, ze czeka sie co najmniej dwa miesiące. Jak tak dalej pojdzie to mi ekipa sie zwinie na inna budowe i nie rusze bo formalnosci zabrały mi tyle czasu , ze szkoda gadac a pozwolenia nie mam jeszcze.

O poszerzeniu drzwi wejsciowych tez myslałam ale na razie w adaptacji tego nie zrobiłam. Myslałam o dostawieniu z boku doswietlenia co by wygladało ładnie :D

A pozatym u mnie cisza...jezdze co jakis czas na działeczke aby oczy nacieszyc i to wszystko :D Ale Wam wszystkim , którzy juz zaczeliscie dzielnie kibicuje

pozdrawiam :D

Witamy Wszystkich sympatyków Protonka!!!

My takze juz zdecydowaliśmy o wyborze tego projektu. Czytając to forum widzimy, że Proton łaczy i zbliża ludzi. To bardzo miłe. Zapisujemy sie do tej grupy :D :D :D

Jak ruszymy to bedziemy częsciej korespondować. Jesteśmy z Oleśnicy i "wzmacniamy dolnośląska grupę Protoniarzy :wink:

witam wielbicieli Protona

Od dawna przeglądam to forum i obserwuje postępy i troche zazdroszczę tym co juz kończą;)))

My też budujemy ten śliczny domek, ale w wersji z podwójnym garażem. Budowa ma miejsce pod Bydgoszczą, na razie stanęła, bo czekamy na więźbę dachową, niestety nie przyszło nam do głowy, że trzeba ja zamawiać na 6 m-cy wcześniej.....

Ale ma być na dniach, wiięc jest nadzieją, że ruszymy dalej.

Pozdrawim wszystkich

Witamy nowych Budujących!

Uff...u mnie koparka dotarła, fundamenty zasypane i ubite, jutro wylewamy beton, a w poniedziałek nareszcie zaczynamy ściany parteru. Już widzę, że zrobimy taką zmianę jak większość Protonowców, czyli powiększymy wiatrołap- będzie na długość taki sam jak kotłownia. Ten oryginalny jest mikroskopowy, no i po co komu szafa w holo-salonie, jak może ona być w wiatrołapie :D

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

No i mamy STAN ZERO! Fundamenty zasypane i zalane, porotherm przywieziony, w poniedziałek zaczynamy ściany :D Mam nadzieję, że do środy już coś będzie widać, bo w środę wyjeżdżamy nad morze, a dozór nad budową przejmują rodzice :-? Ciekawe, co zastaniemy, jak wrócimy???

Pozdrawiam

PS. Czy oprócz nas nikt w krakowskim nie buduje Protona?

Beti i Grześ-fajnie, że dołączacie do naszej grupy! Album obejrzałam, jesteście jakieś 2-3 tygodnie przed nami, więc będziemy się wspierać pewnie :D Widzę, że Wy budujecie wersję podstawową(na forum dotychczas same lustra). Powiedzcie, jakich zmian dokonaliście w projekcie(jeśli dokonaliście :) ), jakie planujecie okienka i drzwi itp. Co z tarasami-zostawiacie takie jak w projekcie? Czekamy na jakieś wieści od Was :D Pozdrawiam

HEY UTEK

jutro zalewamy strop!!!!!!

Zmiany które już dokonaliśmy:

- podnieśliśmy o jeden bloczek wysokość ściany fundamentowej (droga była wyżej niż nasze 0)

- fundament ociepliliśmy styropianem o grubości 15

- przejście z garażu do pomieszczenia gospodarczego (wąskie drzwi 80

- w pomieszczeniu gospodarczym przesunęliśmy komin w stronę okna - nie wiem jak to zrobimy ale musimy tam zmieścić piec z podajnikiem na ekogroszek oraz 500 litrowy zbiornik na wodę - dodatkowo zakładamy system solarny. Prawdopodobnie zbiornik będziemy musieli przeniećś do garażu.

- ściankę wiatrołapu przesunęliśmy do ściany przy schodach.

- powiększylismy okno w salonie

- zmniejszyliśmy drzi tarasowe do wysokości 220cm

- odwróciliśmy bieg schodów wejście od strony salonu - zależy nam na dodatkowym pomieszczeniu gospodarczym pod schodami - schody będą lane

Na górze:

- podosimy ścianę kolankową o jeden bloczek, rezygnując jednocześnie z pustki pomiędzy ścianą kolankową a tą widoczną od pokoju - mam nadzieję że podniesienie ścianki nie zaburzy proporcji budynku, bo więźbę i dachówki mamy już zamówione i wolałabym nie przedłużać więźby.

- garderobę przydzielić do najmniejszego pokoju tego od strony ogrodu - tu trzeba będzie pokombinować z drzwiami - mamy pomysł ale zobaczymy czy dobry jak powstaną ściany poddasza

Okna mamy już zamówione plastikowe złoty dąb. Zrezygnowaliśmy z łuków (z bólem serca), cena łuku chora a my chcemy rolety więc i tak by ich nie bylo widać. Planujemy dookoła oknien wyciąć tak styropian aby uzyskać łuk nad oknem. Gdzieś to widziałam i nawet jest fajny efekt.

Dom budujemy z betonu komórkowego 24 + 15 styropian.

Trasy prawdopodobnie zostawimy zgodnie z projektem, mi się podobają, w miom przekonaniu są niezwykle reprezentacyjne. Chcemy wyłożyć je kostką.

Acha coś tam jeszcze z balkonami - nasz wykonawca zaproponwał nam inny sposób na ich wylanie bo wg. niego realizacja zgodnie z pojektem spowoduje zbieranie się wody wewnątrz płyty balkonu. Jesteśmy z nim zgodni, nie wiem tylko co na to kierownik.

pozdrowionka

B&G