Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o schody to powiem ,że od początku miały byc zupełnie inne, ale troszke rozbieżnie zrozumieliśmy sie z panem stolarzem, no cóż mówi sie trudno i pogodziłam sie z dfaktem ,że są takie, szczerze nawet mi się spodobały.Jeśli chodzi o to czy są strome to myślę,że nie, jest ok, skoro moja niespełna 4- ro letnia córcia po nich dosłownie biega to na pewno jest ok.Trzeba przyznać,że są bardzo solidnie wykonane i przy tym bardzo stabilne.No cóż mają być w końcu na lata....pozdrawiam.

Mam wielka prośbę czy powie mi ktoś z czego przeważnie budowaliście swoje domki,

ja się tak dobrze nie znam ale my zastanawiamy się nad prothermem 25 lub Thermopor z Leiera

może nam ktoś doradzić co wybrać:) Ten drugi jest tańszy, ale czasami nie warto oszczędzać na materiałach.

Cześć!

Dawno nie odwiedzałam forum. Ostanio dwa lata temu jak wybieraliśmy projekt z mężem. Rok temu, pod koniec lipca, ruszyliśmy z budową. Trochę wolno nam to idzie, bo wszystko robimy tzw. metodą gospodarczą i do tego z własnych środków. W tym roku "przykrywamy" nasz domek.

Biedronki, my budowaliśmy z Leiera 25 i rzeczywiście murarz narzekał przy docinaniu, że "gorchowinę" kupiliśmy ;) więc na piętro kupiliśmy porotherm i ... też narzekał ;)

Na ścianki działowe kupiliśmy jeszcze inne materiały i też nie były doskonałe. Myślę, że nie ma co się tym przejmować tyko przekalkulować na ile budżet nam pozwala i takie materiały kupować. Cegły i tak są dobrze spojone cementem i nic ich nie jest w stanie ruszyć. Poza tym wszystko będzie przykryte tynkiem więc nie będzie widać ich ewentualnych niedoskonałości.

Pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie rynien. Jakiej firmy załozyc rynny, jaki koszt, no i jakby ktoś miał spis wszystkich akcesoriów ryynnowych. Jak daje wycenę do róznych firm każdy mi co innego pisze. Mam mętlik w głowie. Mam jeszcze pytanie co do dachówki zasrtanawiam sie pomiędzy Roben a Nelskamp?

witamy wszystkich forumowiczów!

My ciągle szukamy kogoś kto udostępni nam swojego Protonka i pozwoli obejrzec. Bardzo nam zalezy na zobaczeniu go w rzeczywistości aby zdecydowac sie na 100%. Prosimy wszystkich Protonowiczów o pomoc! może wybudowal sie ktos w lubuskiem, zachodnio-pomorskim, Bydgoszczy lub okolicach? Bedziemy bardzo wdzieczni za odpowiedz.

pozdrawiamy

Witam

W końcu zdołałam się zalogować. Też z mężem zamierzamy bydiowac Protona z podwójnym garażem. Jestesmy na etapie papierków, ale coraz bliżej wbicia łopaty.

Moja pytanie, może ktoś jest w stanie mi powiedzieć ile wydał na materiały budowlane. Wiem że zależy to od rodzaju materiału, ale tak może jakeś srednie wielkości. Z góry dziekuje

Aga iArtur

Cześć!

Prowadzę dość skrupulatne wyliczenia ile co nas kosztowało, więc mogę się to wiedzą podzielić :)

Tylko my budujemy Protonka I więc ilości będą się nieco różnić.

Jeśli chcesz mogę przesłać nasz kosztorys na privat.

Pozdawiam

[

Witam. Przymierzamy się do kupna projektu projektu tego domku. Czy może ktoś podać ile teraz trzeba wydać na stan surowy zamknięty. A może ktoś buduje w okolicach Lublina ??

Pozdrawiam

Na same materiały wydaliśmy ok 73 tys - stan surowy otwarty. By domek zamknąć myślę, że trzeba doliczyć ok 20 tys.

Cześć!

Prowadzę dość skrupulatne wyliczenia ile co nas kosztowało, więc mogę się to wiedzą podzielić :)

Tylko my budujemy Protonka I więc ilości będą się nieco różnić.

Jeśli chcesz mogę przesłać nasz kosztorys na privat.

Pozdawiam

Witam !!!

My z mężem również wybraliśmy projekt Proton, więc jeśli "fas-olka" możesz to również bardzo poprosimy o kosztorys.Z góry WIELKIE DZIĘKI !!!

Mój adres mailowy: [email protected]

A u nas mury pną się do góry:) już coś widać:)

Magdo,

gratuluję pierwszych ścian. Wiem jaką radość sprawia każdy nowy etap budowy :)

Z niecierpliwością czekam na kolejne efekty i zdjęcia oczywiście.

Widzię, że chyba wszyscy mają wylewaną posadzkę na etapie fundamentów. My mamy piaskownicę w środku ;), bo tato stwierdził, że jemu nie będzie się chciało sprzątać po murowaniu i cały syf zaleje się później betonem.