Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Drodzy Protonowicze!

Uf, udało mi się przebrnąć przez większość stron na forum ;) oraz obejrzeliśmy całe mnóstwo zdjęć i galerii (wielkie dzięki za to mieszkańcom i budowniczym Protona :)

Razem z Mężem na 85% chcielibyśmy w przyszłości wybudować Protona.

Nasze oczy przykuły też inne mniejsze domki:

* Gryf II również z Dobrych Domów

* Z14 Studio Z500

Gryf II - piękny malutki domek, jedyny mankament jak dla nas to balkon, na który wychodzi się... z łazienki. Z kolei Z14 świetnie zaprojektowany i bardzo funkcjonalny, podobno dość tani w budowie, ale zarazem dość mały i jednak bardziej oko cieszy ten pierwszy... Jednakże zwyciężył Proton II, choć chyba nie do końca jeszcze.

Nasza budowa potrwa zapewne ładnych kilka lat, bo nie chcemy brać kredytu (zobaczymy jeszcze czy wytrwamy w tych pięknych ideach). W tym roku (hm - oczywiście 2011) postanowiliśmy załatwić wszystkie formalności, zrobić drogę (ok130m) i ewentualnie fundamenty - a tempo powyższych zmian zapowiada to naszą długoletnią przyjaźń z Wami ;)

Przeglądając listę zmian adaptacyjnych na tym forum i w innych wątkach, zobaczyłam, że brakuje jeszcze mojego pomysłu. Zastanawiałam się czy mogę jakoś zmieścić jeszcze jedno pomieszczenie gospodarcze. Z drugiej strony nie zależy nam na wielkim salonie (lubimy jak jest przytulnie i nawet nie przewidujemy specjalnego miejsca na wielki telewizor). Z tych dwóch powodów stwierdziłam, że można zmniejszyć salon na koszt królestwa narzędzi mojego Męża i takich rzeczy jak kosiarka, łopaty itp. Chciałabym Was prosić o opinie na temat tych zmian.

http://www.asiailukasz.pl/download/img/protonIIparter-zmiana.jpg

Jak widać na załączonym rzucie - po prostu można zmniejszyć pokój dzienny o ok 8-10 m2 i tę część przeznaczyć na pomieszczenie gospodarcze - wtedy salon z jadalnią będą mieć ok 27 m2 (w tych mniejszych domkach salony są właśnie takich rozmiarów). Jak to widzicie? W sytuacji gdy schody będą ustawione tak jak w projekcie, myślę, że może wystarczy przestrzeni w salonie (a i bliżej będzie kominek, a to oznacza - przytulniej). Zastanawiam się czy to w ogóle jest możliwe. W takiej sytuacji można by było zmniejszyć drzwi tarasowe i dać okno u szczytu pomieszczenia gospodarczego, a nie tak jak w projekcie, natomiast zamiast niego wstawić drzwi do pom. gospodarczego. Wygląd tyłu więc by się trochę zmienił. Oceńcie sami:

http://www.asiailukasz.pl/download/img/proton-tyl.jpg

Będę wdzięczna za Wasze opinie. Szczególnie tych, którzy już w tym domu mieszkają i mogą ocenić czy jest tyle miejsca.

Pozdrawiamy

Witam!

Może na samym początku powiem, że cieszę się, że protonowiczów przybywa i że wybraliście ten właśnie projekt a nie któryś z dwóch pozostałych, ponieważ szczerze mówiac nie zrobiły one na mnie wrażenia. Propozycja rozwiązania salonu i pomieszczenia na narzędzia męża wydaje mi się nawet dobrym pomysłem, zwłaszcza, że mówiliście, że lubicie, kiedy jest przytulnie. Jeśli mogłabym dodać coś od siebie, to zaproponowałabym zrobienie schodów w kształcie litery L lub pozostawienie ich takich jak w projekcie lecz oddzielenie ich ścianą od salonu. Mam nadzieję, że w jakiś choć najmniejszy sposób pomogłam:)

Pozdrawiam!

Witam Wszystkim Protomaniaków serdecznie,

od dłuższego czasu pilnie śledzę wpisy oraz cudowne realizacje Waszych domków. Domek jest doskonale przemyślany i wymaga ew tylko ,,kosmetycznych'' poprawek. Jestem zwłaszcza oczarowana realizacją domku Utka76 - kominek, schody i górna łazienka - mistrzostwo świata :rolleyes::rolleyes: Mam nadzieję, ze na początku roku stanę się szczęśliwą posiadaczką tego projektu i pełną ,gębą' dołączę do Szacownego Grona Forumowiczów ;)...

Tymczasem Wszystkim Budowniczym i Marzycielom życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU i cieszenia się swoimi domkami, choćby były jeszcze na etapie stanu zero :p :bye::bye:

pozdrawiam

Jeśli mogłabym dodać coś od siebie, to zaproponowałabym zrobienie schodów w kształcie litery L lub pozostawienie ich takich jak w projekcie lecz oddzielenie ich ścianą od salonu.

To świetny pomysł i dziękujemy za porady :) Zanim będziemy się decydować, jeśli by się udało, chcielibyśmy na żywo zobaczyć nasz obiekt Marzeń ;)

Na razie mieszkamy na Granicy Ożarowa Mazoieckiego/Piastowa i Ursusa (Warszawy), a budować się będziemy w Słomczynie koło Konstancina-Jeziornej.

Póki co życzymy Wam na Nowy Rok bezproblemowych ekip budowlanych, niezawiłych etapów budowy i wiecznego cieszenia się efektami pracy na budowie... ;)

Witajcie,

Zdecydowaliśmy się na budowę Proton 1. Mamy pytanie, prośbę, czy w woj. świętokrzyskim bądź województwach ościennych wybudował ktoś lub jest w trakcie budowy Protona? Jesteśmy na etapie adaptacji i bardzo chcięlibyśmy zobaczyć Protona. Jeżeli ktoś byłby uprzejmy pokazać nam swój dom, to prosimy o kontakt na adres [email protected]. Z góry dziękujemy.

Witam.

My jak to wszyscy na tym forum tez jestesmy juz przekonani do projektu Proton. narazie jestesmy na kupnie tego projektu może ktos by miał czas i napisał cos jak to sie odbywa i czy długo czau zajmuje jakie warunki poprostu co nalezy zrobić prosze o pisanie na nadres [email protected] z góry dzieujemy wraz z Zoną.

a i pytanie na forum z czego budujecie z betonu komórkowego ?? jesli tak to jaki koszt wychodzi materiału na dom ktos kto juz postawił ten super projekt i jaki mniej wiecej koszt poniusł w stanie surowym otwartym kto budował i mniej wiecej jak długo prosze o odpowiedz i dziękuje za poswiecony czas!!!!!!!!!!!!!!!!

TO SUPER PROJEKT

My także, jak już wcześniej pisałam budujemy Protona I, po pokonaniu kilku przeszkód przed zimą udało nam się zalać fundamenty (co mnie bardzo cieszy). W tej chwili kompletujemy resztę materiałów na domek. Stąd moje pytanie do "Biedronki", ponieważ będziemy naszego Protonka budować z Maxa, ile wam poszło cegły jeżeli pamiętacie. Z góry dziękuję :)

Witam!

Myślałam już ze wszyscy zapadli w sen zimowy bo ostatnio taka cisza na forum:)

Ale widzę że jednak nie, co mnie ogromnie cieszy:):)

U nas na razie bez większych szaleństw, dach jest skończony na 2 luty jeżeli nie będzie mrozów mamy montaż okien. Byliśmy dziś również za drzwiami wejściowymi, i tak wstępnie jesteśmy zdecydowani, ale jeszcze odrobinę się wahamy:)Mamy dwie opcje z tym że za jedną przemawia cena, a za druga ekstra jakość i trzeba zdecydować może pomożecie:)

Droga reniu1211 to super że dołączacie do grona Protonowców. Projekt jest naprawdę super i czym większy etap zaawansowania prac, tym więcej radości:) maxa poszło nam około 4500 , jeżeli chodzi o cegły modularne na ścianki działowe to około 2300, cegła klinkierowa pełna na kominy 650 szt. Gdybyś potrzebowała jeszcze jakiś konkretnych technicznych informacji to pisz i podaj e-mail to odpisze jak tylko będę mogła pomóc.