Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do "Kasi i Rafała" . Obecnie jestem na etapie takim samym jak i Wy w pierwszym poście - czyli kupno działki. Ale projekt już wybrany i zaraz po notariuszu kupna działki pewnie będzie zakupiony projekt. Podobnie jak Wy planujemy wyrównać ścianę za garażem tylko powiększymy sobie salon. Czy mogłabyś mi napisać ile wyniósł stan na etapie jaki jest u Was. A może macie jakiś dokładny kosztorys (może być robiony przez Was - pewnie dokładniejszy niż ten z projektu). W jakim rejonie budujecie?? Mój e-mail: [email protected] . Dziękuję

Witam. cZy ktos sie zastanawiał nad przesunieciem kominka ze sciany pomiedzy jadalnia a kuchnia na scianę pomiedzy salonem a garazem (zaraz obok schodów). Wydaje mi sie ze kominek w salonie (zaraz obok tv) to lepsze rozwiazanie niz kominek w jadalni. Czy ktos taka zmianę wykonywał? Jaki jest koszt wykonania takiej adaptacji?

Pozdrawiam

krzysiek

Z tego co wiem nikt takiego czegos nie robil , bo to wymagalo by zmiany calego projektu poza tym miejsce w orginale jest tak pomyslene aby cieplo rownomiernie rozchodzilo sie po calym domku bez jakis dodatkowych nawiewow . Jak chcesz to dzwon do DD i Ci powiedza za ile to zrobia ale znajac ich to nie bedzie tanie !!

Pozdro

Biedronki mam pytanie ? Widzialem Wasze zdjecia dlaczego robiliscie znaczy betonowaliscie gore ? Takie zalozenie projektanta czy chcieliscie wytlumic jakis chalas ??

Jeszcze sie z tym nie spotkalem no ikoszta na pewno wieksze .

Pozdro

Hej!

My robilismy wylewane stropy,ponieważ jest to znacznie bezpieczniejsze, biorąc pod uwagę że całe poddasze jest zamieszkane. W erze dzisiejszych anomalii pogodowych, poza tym daje to duze wyciszenie,regipsy niestety lubia pękać. Jeżeli chodzi o koszty to nie są wcale większe. Zdjęcia super pozazdrościć takiego etapu:)Czekamy na więcej:)

Pozdrawiam:)

Witam wszystkich ponownie!

zdecydowaliśmy się ostatecznie na Protona I, projekt już kupiony, projektant zagospodarowuje działkę pełną parą następnie adaptacja projektu.

Po przeglądnięciu otrzymanego projektu troche jestem zdziwiony że za taka cenę 2300 zł nie ma nawet jakiegoś zestawienia materiałów co ile i czego. Oczywiście można to określić z projektu ale to już wyższa szkołą jazdy. trzeba to fachowcom zlecić.

Mam pytanko odnośnie stropu w projekcie jest to strop TERIVA czy ktoś robił w tradycyjnej formie czyli gęstożebrowej i czy wymaga to od projektanta wykonania takiegoż projektu (ile płaciliście za zmianę) czy to ekipa budowlana wykona bez projektu. A może ktoś porównywał ceny wykonania takich stropów i jaki jest koszt co się bardziej opłaca.

Planuje podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki czy w konstrukcji dachu coś sie zmieni? i czy np robiliście dłuższe krokwie lub coś zmienialiście w związku z podniesieniem ścianki?

I jeszcze jedna gorąca prośba jeżeli miałby ktoś zestawienie materiałów, najbardziej interesuje mnie więźba (jakie długości krokwi ile jakiego rozmiaru) to prosiłbym o podesłanie mi na email: [email protected]

Z góry dzieki za wszelkie sugestie

pozdrawiam