Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Szelma!

Postaram dzisiaj wieczorem coś wyszukać z moich zapisków gdyż rachunków żadnych już nie mam. W zeszycie czasami zapisywałam jaki rachunek za beton, za bloczki coś tam popatrze i dam znać wieczorkiem. Pamiętam tylko że na cały dom poszło 1300 pustaków, najpierw kupiliśmy 1000 a potem przybrakło i dokupiliśmy jeszcze 300sztuk. PA! Beata

No Szelma znalazłam co nieco w moich zapiskach i już Ci piszę:

stal 100 prętów - 3 000 zł, deski+pale do ław 1000 zł, koparka za wykopanie dołu pod ławy 1400 zł, żwir 3 wywrotki 500 zł, drut do ław 60 zł, Beton 20 m na zalanie ław 3520 zł - potem jeszcze troszeczkę dobraliśmy i dopłaciliśmy 170 zł, piasek 240 zł. Pompa była zepsuta do zalewania ław więc wzieliśmy dźwig i zapł. 400 zł. , koparka za zasypywanie 400 zł, bloczki i cement 10 500 zł (rachunek w sklepie budowlanym - nie pamiętam ile było dokładnie bloczków ale mąż mi podpowiada , że ok.700 sztuk). Podłączenie wody 200 zł i podłączenie kanalizacji 1600 zł. Myślę , że wszystko ujęłam co poszło w stanie zerowym. Pozdrawiam. Beata

Dziękuję również Beacie za przybliżenie kosztów stanu "0"... W kuchni wydłużam 2 okna o 20 cm tak aby mieć równo z blatem.. czyli będą o rozmiarach 120x140cm. Bardzo dziękuję Wam za te spostrzeżenia. Zaczynamy za 2 tygodnie, wówczas będę się częściej udzielał- w tej chwili jestem bacznym obserwatorem Waszych postępów i trzymam za Was kciuki:)

Stasiu

witam wszystkich!

My tez dołączamy do grupy protonowców. Budujemy protona 2 pod Łodzią jesteśmy na etapie dachu. Było ciężko ale mury już skończone:) Właśnie nam na plac dojechała dachówka Prodachu ceglasta. Co do zmian to powiększyliśmy garaż i dodaliśmy okno w salonie oraz gabinecie (chcemy dużo okien:))

Witam po dłuższej przerwie,

trochę się uspokoiło na Forum Protona :wink:

Pewnie wakacje. My też nic nie robiliśmy w oczekiwaniu na ta nieszczęsną więźbę.....

Ale teraż rozważamy wybór drzwi wejściowych i bramy garażowej. Nasze typy to brama Normstahl ( polecaja nam też Bi-Kor , ale nie widzieliśmy jej nigdzie i nikt o niej nie pisze- ani dobrze ani żle) i drzwi - Euronord ( z włókna szklanego ) lub Stobrawa Texas S2- tu można je zobaczyć.

http://www.stobrawa.pl/

Podobają mi sie te i te :(

Zastanawiamy sie nad pozostawieniem wiatrołapu w orginalnych rozmiarach.

Też powiększyliśmy garaż

A tak przy okazji-czy naprawdę wszyscy zrezygnowli z przypór- dodaja tyle uroku temu domowi....

pozdrawiamy

Stasiu i Magda:"Nam marzą się drzwi Stobrawa Teksas s2/BG - już od pół roku mamy je na tapecie:) - najwidoczniej mamy podobne gusta:) A jeżeli chodzi o przypory to się ciągle zastanawiamy.. "

Ale juz je kupiliście i czekają na swój czas czy tylko wybraliście? zastanawiam się czy w realu wyglądaja tez tak pięknie?

My chcemy w kolorze złoty dąb, też z czarnym ornamentem, tylko te szersze- 1m skrzydło, troche zaczęłam sie martwić, bo słyszałam, że jak takie szerokie skrzydło to może sie opuszczać na zawiasach :cry:

Ale mamy juz otwór drzwiowy 110 cm, więc nie mamy wyboru.

Z przypór nie rezygnujemy, są takie ładne i wyglądają orginalnie, wiele osób pisało,że pękają, ale jak zaczna pękać to będziemy sie wtedy martwić. Tyle że w projekcie jest napisane, że by murować je od razu ze ścianami, nasz murarz tego nie zrobił i teraz nie ma koncepcji jak to zrobić.

pozdrawiam

Witam!

U nas na budowie w tym tygodniu niewiele się wydarzyło, a to dlatego, że w Krakowie przez caluśki tydzień bez przerwy padał deszcz :evil: Moi górale zrobili jedynie wieńce, no i od poniedziałku jak coś pogoda nie wydiabli to wreszcie ruszamy z dachem :D

Póki co spędziłam tydzień na wyszukiwaniu kotła do naszego domu, będziemy montować chyba kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem, taki jest superwydajny, tylko te ceny powalają....od 8000 wzwyż :-?

Pozdrawiam

Witam Protoniarzy

Czytam Was od paru dni, tj. od kiedy wraz z mężem zainteresowaliśmy się protonem1. Nasz domek powstanie w Szewcach koło Wrocławia.

Przeglądając zdjęcia budowy, mąż zauważył, że jeden Proton buduje się w miejscu, gdzie kiedyś obok mieliśmy kupic działkę (ale sprzedający zawyżał cenę).

Chodzi mi o działkę w Mrozowie.

Pozdrawiam

Ania i Sławek

Witam wszystkich

Stasiu i Magda- dzięki Wam założyłam (na razie malutki) album zdjęć, oto link

http://edyta11.fotosik.pl/albumy/267558.html

Mam nadzieje, ze działa;)

alektyc; dzięki za zdjęcia, tez myśleliśmy o czymś takim, ale jak to widzicie- dajecie projetk i firma robi te przypory na wymiar? Jakie to koszty- wiecie coś na ten temat?

Wygląda , w każdym razie super.

My z nadzieją czekamy na więźbę, ma być jutro, ale już tyle razy przekładano termin, że aż nie wierzę, że to się wreszcie skończy

pozdrowienia

jeszcze się dokładnie nie orientowaliśmy w cenie bo to dopiero w przyszłym roku będziemy robić. Ale większość tego typu firm robi na zamówienie takie elementy więc nie będzie chyba problemu.(mam taką nadzieję) a jesteśmy na tym samym etapie też czekamy na więźbę od poniedziałku będą robić:) zdjęcia wstawię w wolnej chwili:)

Stasiu i Magda

Miło że sie Wam dzialka podoba, z tego co widzialam na waszych zdjęciach to do lasku też macie niedaleko, no i nad morze tak blisko- pozazdrościć.

Dzisiaj zamówiłam drzwi Stobrawa texas S2- jak zamontujemy to wkleję zdjęcie i napiszę czy w rzeczywistości też są takie ładne;))

Miło, że jest tyle nowych osób, witamy, piszcie co u Was.

pozdrawiam

Widzę, że na etapie więźby jest sporo z nas, my też niestety czekamy na ten etap, tyle, że u nas więźba leży już na działce od miesiąca, a nie ma jej komu robić :evil: , bo panowie muszą wpierw skończyć dach na innej budowie. Wszystko przez te nieustające deszcze na południu :(

Mam pytanko- czy wszyscy na etapie więźby i dalszym będą kontynuować prace przez zimę-tzn robić środek, czy stajecie na zimę, tak jak Beata?

My mamy zamiar kontynuować, jeśli nic nie stanie nam na drodze :)

Pozdrawiam

Witamy wszystkich "Protoniarzy" :D

Z wielką przyjemnością dołączamy do Waszego grona. Odkąd podjęliśmy decyzję o budowie(tj. od kwietnia) śledzimy wypowiedzi na forum i razem z uczestnikami obserwujemy piorunujące tempo budowy, niesamowite efekty, a również i przeszkody na jakie natrafiają inwestorzy. Jesteśmy z Łodzi, budujemy Protona II (pod Łodzią). Jesteśmy niestety dopiero na starcie, czekamy na ekipę. Mam nadzieję, że pogoda nie pokrzyżuje naszych ambitnych planów i uda nam się zrealizowć to co mamy na ten rok zaplanowane.

Elektyc - Wy również budujecie pod Łodzią? W jakich okolicach?

Pozdrawiamy