Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich tej wiosny:)

U Nas prace trwają, prąd prawie skończony, obecnie robimy schody wejściowe, a od poniedziałku zaczynamy tynkowanie, mialiśmy robić maszynowo ale trafił nam się Pan, który tykuje ręcznie. Zobaczymy jak wyjdzie, na pewno dłuzej to potrwa ale podobno dokładniej tak wychodzi nie wiem nie znam się:)

Schody juz mamy zamówione teraz czas na szukanie kuchni, to znaczy wstępnie juz mam wypatrzoną ale szukam kogoś kto zrealizował by te moje wizje:)

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponawiam moje pytanie , czy jest ktoś kto buduje protona 2 na Sląsku w okolicy ,Lublinca , Częśtochowy lub Katowic ? Bardzo mi zależy aby zobaczyć taki domek w rzeczywistości. Bardzo proszę o kontakt na emaila : [email protected] . Licze na Państwa pomoc.

Witam serdecznie mam pytanie dotyczące schodów, a mianowicie czy ktoś z Was robił w swoim Protonie schody betonowe zamiast drewnianych? Mam pytanie jakich ewnetualnych zmian w projekcie to wymaga (nowego fundamentu itd). Od maja ruszamy z budową i cały czas zastanawiamy się nad rodzajem schodów.

aga 2010 Najpierw robicie tynki potem wylewki (jastrych lub estrich to samo ) potem dajecie trochę czasu ( u nas było ponad 7 m-cy ) żeby wszystko wyschło najlepiej

jeszcze przepalać w piecu , aby pozbyc się wilgoci potem dopiero styro na zewnatrz . Ponieważ jakbyscie zrobili wszystko naraz to zrobicie"termos" i wilgoc zamiast wyjsc

na zewnatrz skumuluje sie wewnatrz a jest jej bardzo duzo szczególnie jak chcecie robic tynki np. gipsowe bo cementowo-wap maja o polowe mniej wody

w sobie.

Witam,

W końcu udało nam się rozpocząć budowę :)

Co prawda to dopiero początek, ale mam gorącą prośbę.

Jeśli dysponujecie kosztorysem na instalacje prześlijcie mi proszę na maila: [email protected]

Dostałam wstępną wycenę : instalacja C.O. w tym podłogówka w kuchni, wiatrołapie i obu łazienkach i instalacja wod-kan: ok. 50000 (robocizna+materiał).... I próbuję się do tego jakoś odnieść :-S

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Witam!

Słoneczko 82 to super,że dołączacie do naszego grona.

Jeżeli chodzi o ten koszt tych instalacji to wydaję mi się to trochę dużo, co prawda my mamy to dopiero przed sobą ale na pewno nie będą to aż takie koszty.

Gratuluję Magdzie skończenia dachu, ładny kolor tej dachówki:)

Mam pytanie o wasze okna Wy zmienialiście wymiary, bo okna wyglądają na dość wąskie a wysokie.

U nas ja widać tynkowanie trwa, tynkowanie ręczne więc pewnie potrwa to tak do połowy maja.

Jesteśmy obecnie na etapie szukania kuchni, drzwi, łazienek.

Z jednej strony to fajne tworzyć tak wszystko od początku, ale z drugiej to tak trudne dobieranie tego wszystkiego żeby pasowało, ładnie wyglądało było praktyczne no i oczywiście w miarę nie drogie:)

Pozdrowienia dla wszystkich:)

Witam wszystkich.

Mam nadzieje w tym miesiącu otrzymać pozwolenie na budowę, czy ktoś mógłby mi podać koszt ogólny budowy stanu surowego zamkniętego (dach może być pod blachą lub dachówką- jeszcze się zastanawiam) chodzi oczywiście o Proton I niepodpiwniczony z pojedynczym garażem. Mam również ekipę która chce mi dom postawić za 40 tyś.zł razem z dachem - czy to dużo czy mało???.Dom będzie budowany na dolnym śląsku koło Nowej Rudy w Kotlinie Kłodzkiej.

Z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi.Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Mam nadzieje w tym miesiącu otrzymać pozwolenie na budowę, czy ktoś mógłby mi podać koszt ogólny budowy stanu surowego zamkniętego (dach może być pod blachą lub dachówką- jeszcze się zastanawiam) chodzi oczywiście o Proton I niepodpiwniczony z pojedynczym garażem. Mam również ekipę która chce mi dom postawić za 40 tyś.zł razem z dachem - czy to dużo czy mało???.Dom będzie budowany na dolnym śląsku koło Nowej Rudy w Kotlinie Kłodzkiej.

Z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi.Pozdrawiam.

Hej!

Jeżeli chodzi o ta cenę to mi się wydaje ok. My mamy proton 1 i płaciliśmy dokładnie tyle za postawienie domu w stanie surowym z dachem bez okien, z tym że u nas robotnicy robili jeszcze odwodnienie, schody wejściowe i drogę wjazdową. My robiliśmy również lane skosy i płytę górną.Z reszta wszystko jest na zdjęciach to sobie zobaczysz.

Pozdrawiam i powodzenia:)

Słoneczko-82: Wydaje mi się że to trochę za dużo. My w zeszłym miesiącu robiliśmy instalacje CO i wod-kan i zapłaciliśmy niecałe 31 000 za wszystko. W tym mamy 5 podłogówek (wiatrołap, ciąg komunikacyjny na parterze, kuchnia, i dwie łazienki). Gdybyśmy się zdecydowali na kocioł z podajnikiem to koszt wzrósłby o dodatkowe 3500. Ale nawet najdroższą wycenę jaką mieliśmy to nie przekraczała 40 tys. A ceny będziemy mieć porównywalne bo budujemy w tych samych okolicach :)

Nam aktualnie kończą tynkować. Zostały tylko łazienki. Jak skończą, to wracają montażyści CO dokończyć podłogówki i potem wylewki :)

Poszło też zgłoszenie do Starostwa o budowie przydomowej oczyszczalni. Jak do 30 dni nie przyślą sprzeciwu to końcem maja będziemy się kanalizować :)

Hej wszystkim!

Do Biedronki; tak zgadza sie zmienialismy wymiary okien, ale to co widac na zdjeciach do tej pory jest wlasciwie nie aktualne bo nasi murarze zrobili tak wstepne otwory na okna i dopiero w zasadzie dzis podmurowywali wszystkie okna do pozadanych wymiarow. dotyczy to szczegolnie oikien na gorze(pralnia lazienka i pokoj). W sumie teraz jak to widze to zaluje ze tak zrobilam bo wyszlo na to ze okna sa za wysoko i sa za male no ale juz i tak nic nie zmienie bo okna sa juz zamowione i beda zakladane za pare dni...pozdrawiam:)