Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomasz & Koń my przenieśliśmy kotłownię do garażu z tego samego powodu. w związku z tym komin został przesunięty tak, że widać go na klatce schodowej a w garażu jest usytuowany ta, że jak się stoi w miejscu wjazdu do garażu to jest on w lewym"górnym" rogu. w naszym albumie na picasie to widać na zdjęciach nr 41 i 64. pozdrawiam!

Witam wszystkich

Mamy wielki dylemat odnośnie kotłowni. Problem polega na tym że znajomy powiedział nam ,że mając piec na wszystko dym z pieca może wylatywać do środka domu.Teraz są dwie opcje: Zabudować drzwi z wiatrołapu do kotłowni i zrobić wejście z garażu do kotłowni??.Czy zostawić jak w projekcie??.Czy ktoś kto już mieszka w protonie może udzielić rady i napisać czy dym faktycznie cofa się do domu.Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za odp:)

Witam wszystkich

Mamy wielki dylemat odnośnie kotłowni. Problem polega na tym że znajomy powiedział nam ,że mając piec na wszystko dym z pieca może wylatywać do środka domu.Teraz są dwie opcje: Zabudować drzwi z wiatrołapu do kotłowni i zrobić wejście z garażu do kotłowni??.Czy zostawić jak w projekcie??.Czy ktoś kto już mieszka w protonie może udzielić rady i napisać czy dym faktycznie cofa się do domu.Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za odp:)

My mamy kotłownie tak jak w projekcie, ogrzewanie będzie węglowe, mąż twierdzi że powinno być ok. Mamy dodatkowy otwór wentylacyjny. Niestety czy to się sprawdza okaże się jak będziemy tam mieszkać. Niby można przenieść do garażu ale czy nie szkoda garażu?Można tez dać dodatkowe uszczelki do drzwi.

Troszkę mnie tu nie było, ostatnio u nas się działo. Zalaliśmy drugi strop, więźba na dach już zrobiona i schody wejściowe. :) Przed nami jeszcze chudziak, bo nie zrobiliśmy tego przed postawieniem ścian (tak jakoś nie było na to czasu niestety, dużo robimy sami i to też będziemy sami lać), taras, deskowanie ipapowanie dachu, elektryka, okna i może jak starczy funduszy to tynki :)

Mam pytanie do "biedronki", ile kosztowała was elektryka (robocizna i materiały)? Pytam poglądowo bo przed nami teraz powoli elektryka i jestem ciekawa czy wystarczy nam funduszy?

Pozdrawiam :)

Witam!

Widzę, że prace postępują u wszystkich:)

Jeżeli chodzi o elektrykę u Nas to materiały wyszły nas ok. 7000 z tym, że my robiliśmy tak jak dawniej się robiło, tylko sufity są zrobione dytem(czy czymś takim nie znam się niestety).

Jeżeli chodzi o robociznę to u nas wszystko robił mąż z teściem elektryk nam zrobił tylko odbiór i podpięcie. Ale wiem że koszt robocizny jest gdzieś w granicach 5 tyś.w zależności oczywiście od ilości punktów. U nas ze względu, że robiliśmy to sami mąż nie żałował gniazdek i włączników tak, że jest tego trochę.

Pozdrawiam:)

Witam!

Spodobał nam się projekt PROTON II. Przed ostateczną decyzją co do projektu chcielibyśmy zobaczyć taki domek już wybudowany lub w trakcie budowy. Budować zamierzamy w okolicach Słupska, ale obecnie mieszkamy w Nakle nad Notecią. Jeżeli ktoś w Was buduje w tych okolicach (Słupsk, Nakło nad Notecią) i chciałby podzielić się swoimi opiniami na żywo to bardzo chętnie skorzystamy. Pozdrawiam

Podaje swój adres [email protected]

Witam wszystkich Protonowiczów!!!

Mam małą prośbę do wszystkich którzy już mieszkają w Protonku.Czy mogę prosić o wstawienie kilku fotek gotowej pralni???Chciał bym zobaczyć jak duże jest to pomieszczenie i czy to okno które się tam znajduje wystarczająco oświetla całe pomieszczenie.Z góry dziękuję:)

Witam Tomasz & Koń w naszej galerii są zdjęcia pralni co prawda jeszcze nie mieszkamy ale można zobaczyć jak pomieszczenie wygląda my powiększaliśmy trochę okna są 60x90. Można też sobie wpisać w google Proton 1 zdjęcia i są tam odnośniki do kilku galerii zdjęć domków już wykończonych.

Pozdrawiam:)

Biedronki bardzo dziękuje za wskazówki gdzie szukać i myślę ze takie okno 60 x90 jest idealne i też takie zrobie.Moge prosić jeszcze o rozmiar okna w salonie na dole i kuchni??I mam pytanie odnośnie z czego budować kominy jakie sa koszta.Bo Przedstawiciel handlowy z firmy Marwil wycenił nam polecił nam system kominowy i za 3 wyszło by 5 tys.Ciekawy jestem ile kosztowały by 3 kominy budowane z cegły z ceramicznymi wkladami kominowymi???

Witam wszystkich serdecznie. Obecnie rzadko zaglądam na forum co rzecz jasna jest spowodowana brakiem czasu. Prowadzę całą budowę i pracuję Budowa protona II zbliża się ku końcowi. Obecnie kończą stawiać krokwie i ściany na górze. Było pytanie związane z kominem. My zrezygnowaliśmy z gotowych elementów komina, ponieważ się nie opłaca. Kupiliśmy specjalną cegłę do kominów szt 1582. Do głównego komina kupiliśmy wkłady szamotowe +ocieplenie oraz wentylacja z silikatu. Do kominka daliśmy samą cegłę. Zdjęcia zamieszczę po wianku. Do usłyszenia. Małgorzata