Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie miłośników Protonka :)

Mój domek stoi w stanie surowym. Chciałam zapytać czy może ktoś posiada taki kosztorysbudowy - wykończenia? Jeśli nie będzie to problemem bardzo chętnie bym się z nim zapoznała. Chodzi o to, że nie mam pojęcia ile nam jeszcze pieniążków potrzeba, na pewno duuuuuużo :)

Będę wdzięczna za pomoc :D

dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Iwonka i Kris

Arleta i Jarek - budujecie Protona czy Protona II ?

Jakie zmiany wprowadziliście? Na jakiem etapie budowy jestescie?

Czy jest możliwość wpaść na budowę i zobaczyc Protona w realu?

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w realizacji.

witam,budujemy protona,mamy nakryte mury dachówką bez okien,pewnie,że jest możliwość obejrzenia, ale w chwili obecnej trzeba poczekać aż śnieg stopnieje:)bo nam protona trochę przysypało;) co do zmian to mogę jeśli chcecie wysłać Wam rzuty na maila,pozdrawiam

do cuby 124, wszystko zależy z czego chcecie budować i jak,bo my mamy mur trójwarstwowy z pustaka ceramicznego i niemiecką dachówkę,więc teoretycznie dość drogie materiały ale dużo zaoszczędziliśmy na robociźnie bo większość robiliśmy sami tzn,jeden murarz-fachowiec,wujek przy betoniarce,mąż,teść-bracia pomocnicy,wszystko to wyszło nas na chwilę obecną trochę ponad 100 tys.materiały kupowaliśmy prawie wszystkie przed podwyżkami VAT-u w 2010 roku i tak np. dachówka wyszła nas 13 tys a jak pytaliśmy teraz to ok.18 tys,wszystko idzie w górę a fachowcy też się cenią a na tym dużo zaoszczędziliśmy.

Witam,

mnie również bardzo zainteresował projekt - nareszcie taki w którym nie trzeba by za wiele zmieniać, niestety jesteśmy dopiero na etapie formalności, ale już najwyższy czas wybrać właściwy domek.

Aga - chciałam podpytać o pompę ciepła - bardzo mnie ostatnio zainteresował temat - czy widzieliście już bądź macie kogoś kto ma taką pompę i z niej korzystał?

Aktualnie można uzyskać spore dofinansowanie do inwestycji ale jest to dosyć nowe i jest sporo opinii dlatego ciągle mam wątpliwości.

Pozdrawiam,

witam

po długiej nie obecności pozdrawiam wszystkich protonowiczów

u nas prace idą pełną parą zrobiliśmy tynki i posadzki:wiggle:

czekamy na piec i pompe ciepła.

mam pytanko do biedronki co do drzwi wejściowych bo właśnie takich szukam gdzie kupiliście i jaka cena

Renia - mogę wiedzieć gdzie budujecie?

Ewentualnie czy można obejrzeć?

Również jestem z okolic Wołomina.

Czy ktoś robił ogrzewanie na ekogroszek i czy przy tak ułożonej kotłowni (wejście prosto z domu) - jest to funkcjonalne?

Pozdrawiam,

Witam!

może wpływ na ceny ma lokalizacja budowy, my jesteśmy z mazowieckiego okolice Wołomina :)

Biedronki Gratulacje przeprowadzki :)

Dziękuję za odpowiedź - czy możesz jeszcze powiedzieć, czy korzystaliście z dofinansowania (obecnie jest to ok 40% więc sporo i w takiej sytuacji koszt w porównaniu z innymi rozwiązaniami jest niewielki)?

Czy zrobiliście ogrzewanie podłogowe, oraz jak z kosztami użytkowania - czy faktycznie są tak niskie?

Może żeby nie zaśmiecać tematu pompami to podasz mi jakiś adres e-mail na który mogłabym wysłać pytania? :)

Jeżeli oczywiście zgodzisz się poodpowiadać:)

lina 88 my uzytkujemy pompe ciepla juz druga zime i polecamy !!!!!!!!!!aha kotlownia na groszek

to zapytaj tych co maja .....ale wydaje mi sie ze moze byc maly problem my swoja przerobilismy

na spizarnie a pompe mamy w garazu

Dofinansowania niema i nie bylo przynajmniej u nas teraz niewiem czy jest jak piszesz

Wiem ze jest na solary ale na pompe .....ale moze sie cos zmienilo .

Jak chcesz wiecej o pompach to wejdz na temat pompy ciepla spostrzezenia i uwagi tu na forum.

Ja oczywiscie sluze pomoca na priva . Zobacz sobie nasze foty na fotosiku adres jak w stopce.

Witam

Renia1211 my również mamy drzwi wejściowe tej samej firmy jak biedronki ale Nam się wypaczyły i to sporo:( normalnie mamy śnieg w wiatrołapie:(

Zgłosilismy reklamacje i czekamy niestety w karcie gwarancyjnej wyczytałam, że wypaczenie nie podlega reklamacji, oraz że ich drzwi nie nadają się do domów bez zalecanego wiatrołapu - przedsionka nieogrzewanego. jestem pełna obaw jak to zostanie rozwiązane:( bo drzwi nie były tanie:(