Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. W końcu mogę się nazwać "Protonowcem". W czasie przygotowań i masy papierologii tak się nie czułam ale teraz już tak. Zaczęły się długo oczekiwane prace na działce. Stanął blaszak (brakuje jeszcze WC). No i był geodeta i na działce wyrosło dużo palików (zdjęcie). Stwierdziliśmy z mężem, że jakiś mały się wydaje ten nasz przyszły domek ale widzieliśmy go na żywo i wiemy, że będzie taki jak chcemy. Po niedzieli przyjeżdża koparka i murarze. JUPI !!!! Pozdrawiam

dom1.jpg

Renia1211: Drzwi mamy z POLSKONE, model Inter Amber E05 - kolor Malaga. Zamawialiśmy przez znajomego w hurtowni w Chrzanowie więc udało nam się wynegocjować dobry rabat. Co do paneli to faktycznie wszędzie mamy identyczne. Kronopol - orzech klepka. Z obliczeń wyszło ok. 125m2 [plus jeden pokój na górze (38m2)który na razie traktowany jest jako strych - jego będziemy robić w późniejszym terminie]. Reszta zweryfikuje się jak skończę układać, bo nie wiem ile będzie ścinków. Na razie wyłożyliśmy salon, pokój na parterze i dwa pokoje z balkonami na piętrze. Teraz jest chwilowa przerwa bo musimy zrobić chodnik i podjazd do garażu. A termin nas goni :)

Pozdrawiamy

• 3 weeks później...

Hej wszystkim:)

U nas kończy się robić prąd. Mamy też już studnię. Razem z mężem zastanawiamy się czy robić ogrzewanie podłogowe czy kaloryfery w domu. Jedni nam radzą tak, jedni tak i sami już nie wiemy. Może nam ktoś powiedzieć ile kosztuje ogrzewanie podłogowe w Protonie? A jaki byłby koszt przy zakładaniu tylko kaloryferów? Bardzo prosimy o pomoc.

Pozdrowienia

i o zdjęcia prosimy co by oczy nacieszyć:):)

Witam!

Co do ekonomiczności ogrzewania to niewiele moge powiedzieć, alu u nas hudraulik poradził, żeby tam gdzie bedą płytki zrobić podłogówkę i tak zrobiliśmy (wiatrołap, hol, kuchnia, łazienka dół i góra) a reszta bedzie dogrzana grzejnikami. Przyjeliśmy wg.zaleceń hydraulika 1m grzejnika na 10 m2 pomieszczenia. Piec głównie na wegiel. Mam nadzieję że bedzie dobrze :)

My też robiliśmy podłogówkę tak jak Renia1211. Według naszego instalatora koszt wykonania podłogówki jest porównywalny albo nawet niższy niż kaloryferów. Tyle, że później wypadałoby położyć płytki, a tu różnica w stosunku do paneli jest już znaczna :) U nas zimą podłogówka radziła sobie bardzo dobrze.

Witam. Budujacych i juz mieszkających. Dziekuje za odp. odnośnie sufitu. u mnie tez bedzie na 2,55 - mam nadzieje ze to nie za nisko ;-). Kolejne pytanie: płyta indukcyjna czy gazowa w kuchni - co polecacie? I w przypadku kuchni gazowej jak macie poprowadzoną rurkę z gazu - tak żeby nie było jej widać? Czy drzwi do pomieszczenia gospodarczego macie specjalne niepalne (wg projektu) czy zwykłe ? ostatnie pytanie dla tych co robili drzwi do garażu - otwierają sie na garaż czy do pomieszczenia gosp? Pozdrawiam i dziekuje za szybką odpowiedz. ;-)

To ja odpowiem jak jest u nas: Kuchenka gazowa, ale gaz z butli, jak fundusze pozwolą to będzie płyta elektryczna, ale to jeszcze zobaczymy, drzwi do kotłowni planujemy zwykłe takie jak reszta, a drzwi z kotłowni do garażu otwierają się na garaż, bo tak nam polecił elektryk, że niby powinny się otwierać na większe pomieszczenie (czyli w tym przypadku garaż) :) Edytowane przez renia1211