Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Nasze schody nie były jakoś specjalnie rozrysowane na papierze. Wiem tylko, że Pan Edek(nasz murarz) całly dzień nad tym główkował i rozrysował to sobie na gotowo już na ścianach. Na początku w ogóle chciałam, żeby schody miały wejście od strony wiatrołapu i nawet pokazałam gotowe zdjęcia tak właśnie wykonanych schodów(Madia tak ma zrobione), ale Pan Edek stwierdził, że to jest absolutnie niemożliwe:) Pozostaliśmy więc przy wejściu od strony salonu.

Co do okien to są one z firmy Okmar Plastik z Międzyrzecza. Są to okna w okleinie jednostronnej złoty dąb, szprosy w szybie zewnętrznej 18mm, pakiet trzyszybowy, 5 komór. Kosztowały nas 16500zł. Serdeczne pozdrowienia:)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich !!

Po dluzszej przerwie ... a nam juz uciekly 2 lata mieszkania

Z nowych inwestycji to zrobilismy kostka taras i bedziemy robic te 3 pary schiodow tez z kostki ( Sahara melanz z firmy Stryj )

dobrze sie prezentuje idobrze sie sprzata poniewaz jest gladka i drobna... pozniej jakies foto damyy

Pozdro dla wszystkich !!

PAMIETAJCIE BUDUJECIE WSPANIALY FUNKCJONALNY DOM (aha nie rezygnujcie z pokoju na dole jest na wage zlota pa )

Witam :)

mam pytanko: czy ktos ma w swoim kominku rozprowadzenie ciepła na górę? I czy z perspektywy mieszkania jest przydatne? Pytam dlatego, że mamy tynki w domu i nie pomyśleliśmy aby zostawić miejsce na rury i nie wiem czy teraz mamy kombinować jak to rozprowadzić czy dać sobie z tym spokój... :( sama już ie wiem, proszę Was kochani o poradę :)

Mam jeszcze jedno pytanie, być może banalne :D

ile schły u Was tynki w domkach?? Nasze tynki zostały wykonane 2 miesiące temu :D Niektórzy przestrzegaja nas, że tynk cementowo-wapienny musi dobrze wyschąć, żeby nie było wilgoci...????

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mam nadzieję, że brak pojawiających się postów nie oznacza, że nasze forum powoli zamiera... Byłoby szkoda...:( Potrzebuję pomocy w kwestii wylewek a mianowicie ile metrów ich wyszło i ile firmy biorą za ich wykonanie.Jeśli ktokolwiek to przeczyta to bardzo proszę o odpowiedź:)

Witaj!

U nas wyszło około 285 metrów, ale to dlatego że drugi strop mamy lany i tam też wylewaliśmy posadzkę (czyli u nas wylewki parter, piętro i strych) 10,50 zł (0,50 zł doliczali za włókno jakieś tam, żeby się trzymała posadzka, bo ponoć lepsze niż kratki metalowe) za metr bez układania styropiany (to robiliśmy sami) z układaniem chyba 1-1,50 zł więcej.

U nas uwinęli się w jeden dzień od 7 do 17, ale ekipa sumienna i godna polecenia.

Też mam nadzieję, że nasz wątek nie umiera, bo jest bardzo przydatny :)

Pozdrawiam :)

Witamy Wszystkich bardzo serdecznie :)

Razem z żoną wybraliśmy projekt Protona, jesteśmy na początku załatwiania wszelkich potrzebnych formalności chciałbym się zapytać czy mógłby ktoś podzielić się wstępnym kosztorysem budowy (dla potrzeb banku) Protona I oraz czy jest możliwość obejrzenia domu gdzieś w woj. mazowieckim?

Pozdrawiamy

Maryla i Piotr

• 2 weeks później...

Witajcie kochani,

te dni tak szybko uciekają w dodatku są coraz krótsze, to prawie jak wyścig z czasem aby zdążyć przed zimą.

U nas spore zmiany. Kupiliśmy i poobsadzaliśmy już okna w całym domy wraz z roletami zewnętrznymi. Zamontowaliśmy je na prąd, jedynie w kotłowni ( małe okno przy drzwiach wejściowych ) i w pokoju nad wejściem po prawej stronie zamontowaliśmy roletki na taśmie.

Bramę garażowa też zamontowaliśmy na prąd.

2 tygodnie temu przyjechało okno poddaszowe do sypialni wraz z roleta zewnętrzną. W przyszłym tygodniu mają wchodzić dekarze i kłaść w końcu dachówkę. Zdecydowaliśmy się na dachówkę falistą jesienny liść. W miedzy czasie zrobiliśmy już tynki w całym domu, pozostało jeszcze położyć gładź, ponieważ w ubiegłym tygodniu już spryskiwaliśmy ściany unigruntem.

Wszystko idzie jak planowaliśmy.

W międzyczasie zasadzaliśmy już około 100 choinek ( świerk pospolity) z dwóch stron działki. Wraz z tujami ma pełnić formę niemłotowania, ochrony przed wiatrem.

W naszym ogrodzie pojawiły się także: czerwone dęby, zwyczajny dąb, modrzewie, brzozy, lipa i sosna.

Zakupiliśmy także borówki amerykańska. Już nie możemy się doczekać :) Będzie prześlicznie.

Niebawem wrzucę wam kilka fotek z domu i ogrodu.

Do zobaczyska :) :) :)

Ania i Zdziś

• 3 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :)

Chciałam pochwalić się co udało zrobić się nam w tym roku z naszym domem. Stan na dzień dzisiejszy: P1120750.jpg

mamy nadzieję, że zdążymy z położeniem blachodachówki przed śniegiem. Więcej zdjęć z budowy postaram się zamieścić w najbliższym czasie.

Mam jeszcze pytanie: czy ktoś może krył dach w zimie? Boję się, że przeszkodzi nam pogoda.

Ania

Witam!

super domek:)

U nas już tynki zrobione, podłogówka też no i wylewki. Teraz czekamy na bramę garażową i drzwi wejściowe i to chyba właśnie na nie nie mogę się najbardziej doczekać:) jak tylko nam je zamontują to postaram się wstawić zdjęcia:)

Pozdrawiamy gorąco:)

piękne te nasze Protonki :)

Myślę, że z kryciem dachu zimą nie powinno być problemu, chyba że z bezpieczeństwem dekarzy :)

U moich rodziców dach był robiony w styczniu, trafił się tydzień ciepłej pogody i zrobione :)

A u mnie coś się zacięło ze zdjęciami, a jeszcze zapomniałam hasło moich zdjątek ;) ale walczę i mam nadzieję, że coś uda mi się ogarnąć:)