Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej! Wiem, że obiecałam zdjęcia, ale zapomniałam hasła do mojej galerii :( ale nadrobię zaległości, myślałam, że jak sie przeprowadzimy to wreszcie się wszysto uspokoi, a tu ciągle coś, ale i tak jest dobrzena swoim :)

Podłogówkę mamy w kuchni, łazienkach, holu i wiatrołapie, reszta grzejniki, piec mamy na wszystko (mam nadzieję, że nie będzie ro reklama - DEFRO) no i przepalamy sobie w kominku (taki zwykły wkład bez żadnych rozprowadzeń a i tak daje takie ciepło :) ) to nasza najlepsza inwestycja w domu, a mieliśmy do nie robić nazazie ze względu na oszczędności, dobrze, że daliśmy sie przekonać :)

Pozdrawiam, i postaram się troche nadrobić zaległości zdjęciowe w przyszym tygodniu :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Na wstępie chciałem podziękować aniak51 oraz biedronce za pomocne info; wkońcu udało się skontaktować:p

Co do okien to my zamawiali w styczniu mają montować w maju firmy DAKO Seria DPT-90 zwane "Termix" 90mm profil 6 kom VEKA., pakiet 3 szyb., 3 uszczelki, wkładka docieplająca w ramie oraz 4 stop. uchył.

Montowane na półciepłym montażu [ z zewnątrz gąbka, wewnątrz pianka]

Nie ukrywam jednak, iż do tanich nie należą:(

Dlatego dopiero po paru latach okaże sie czy opłacalne było zainwestować więcej w okna!

Firma Dako sprawdzona na rynku, tylko kwestia wyboru modelu okien, polecał bym także Serie DP -70 profil 5 kom., pakiet 2 szyb. na pewno tańsze a również dobre!

My zdecydowaliśmy się na 3 szybowe, gdyż większość okien mamy od północy, a tam zawsze zimniej:(

Kwestia tego ile kto chce wydać na okna i co oczekuje w zamian!

Pozdrawiam:)

Edytowane przez KAMYK1906

Dziękuję :) staram się dodawać kolejne zdjęcia :) zrobiliśmy schody i wstawiliśmy drzwi na górze, zostały tam do ułożenia podłogi, trzeba zagipsować skosy i pomalować, no i łazienka nie zrobiona, ale narazie spokojnie mieszkamy sobie na dole. Na naszą trójkę wystarcza, i tak ciągle latam i sprzątam a jak jeszcze dojdzie góra to chyba padnę ;)

http://foto.onet.pl%2Fy7t81%2Cb8bcs7og0kob%2Cuy9m7

• 2 weeks później...

Witajcie Protoniki,

święta tuż tuż :) pogoda wraca, słoneczko niebawem się wyłoni za chmur.

Więc pora zabrać się do roboty.

U nas z nowinek:

Ogrodzenie zrobione, zdjątka niebawem

Drzewka się przyjęły i pną się w górę :)

Zabieramy się za ogrzewanie:

Piec gazowy kondensacyjny+kominek najprawdopodobniej z płaszczem wodnym.

Było wiele za i przeciw ale najważniejsze że decyzja zapadła po bardzo długiej i żarliwej analizie :)

A jak u was? jakie plany na wiosnę??

Pozdrawiamy serdecznie ;)

Witam i ja na forum, mam nadzieję, że z nadejściem wiosny wątek się rozkręci :)

Przyznaję się, że nie przebrnęłam przez cały, ale połowa już za mną :)

Kupiliśmy z mężem dom w stanie surowym otwartym, projekt bardzo się nam spodobał :)

Zmian mamy sporo, część z nich zrobiona przez poprzedniego wykonawcę, więc musieliśmy się dostosować, inne wymyślone przez nas i przez projektantkę, bo z taką poleconą panią współpracujemy, podobno za niezłe pieniądze :)

Zmiany najlepiej zobaczyć na zdjęciach - przy większości zamieściłam opisy, żeby było jasne o co chodzi.

Projektantka zaplanowała nam też elektrykę - wyszło 250 pktów... "Już" ją kończymy - początek instalacji był ponad miesiąc temu.

Wstawiliśmy też okna, bramę garażową i drzwi - na razie budowlane. Mamy też rolety zewnętrzne.

Okna 6-komorowe, trzy szyby 0,5, veka alphaline, producent KNS. Mamy nadzieję, że się sprawdzą. Ktoś pytał o ocieplenie 20cm styropianu - my będziemy mieć takie, bo musimy schować puszki rolet - poprzedni wykonawca nie przewidział rolet zewnętrznych.

Chcemy się wprowadzić za półtora roku. Całość robimy z kredytu niestety...

Jakby ktoś był zainteresowany to mam dokładne rysunki ścianek, instalacji elektrycznej, ogrzewania.

Pozdrawiam :)

Zdjęcia z budowy

Edytowane przez katimati

Witamy wszystkich!

Chcemy razem z mężem zabrać się do ocieplenia poddasza, ale najpierw chcielibyśmy zebrać cenne informacje, które pomogą nam w doborze najlepszych materiałów. Przeglądałam w necie wełny mineralne w leroy merlin i szczerze mówiąc można oczopląsu od tego wszystkiego dostać. Jest tyle rodzajów tej wełny, że sami nie wiemy jaka będzie najlepsza. I tutaj pytanie do Was wszystkich, jaką wełną (chodzi mi o grubość), ile warstw i ile tego wszystkiego w ogóle wychodzi na naszego Protona. Bardzo prosimy o pomoc!

Jesli chodzi o ocieplenie to zastanawialismy sie nad pianka natryskowa - taka nowosc, ale cena 7800 zł za 15-16 cm - niby odpowiednik 25cm welny. Ale jesli ktos moze wiecej wydac, to wyglada to bardzo ciekawie - pianka pokrywa przestrzenie pomiedzy krokwiami jak i same krokwie, nie tworza sie mostki termiczne, piana jest wiatroszczelna (w odroznieniu od welny), ale jest paraprzepuszczalna. My bedziemy ocieplac welna, bo taniej. Z tym, ze na skosy planujemy dac te twarda, nie rozprezna, bo ona b. czesto "splywa" na skosach i po paru latach zamienia sie w koltun na dole, w gornej warstwie skosow zostaje pusta przestrzen.

b2211 - z pogoda jest roznie, ale staramy sie robic zdjecia w te ladniejsze dni ;) Zwlaszcza te na zewnatrz. Zreszta jesli chodzi o zdjecia to mamy "zboczenie zawodowe" ;) Jestesmy fotografami slubnymi.

Podsumuje moze zmiany, ktorych dokonal poprzedni inwestor:

- likwidacja lukow w drzwiach balkonowych,

- przesuniecie okien w kuchni 70 cm od naroza sciany,

- przesuniecie drzwi tarasowych na srodek sciany,

- zrobienie prostych schodow wejsciowych (to nam sie bardzo nie podoba...),

- przesuniecie scianki w sypialni o 85 cm w kosztem lazienk/pralni,

- przesuniecie okna polaciowego w sypialni od ogrodu o okolo 80cm w prawo,

- jedno okno polaciowe zamiast dwoch w sypialni nad garazem,

- powiekszenie kilku okien 60x90cm do rozmiarow 90x120cm (2 okna na gorze i okno w lazience na dole),

- blachodachowka zamiast dachowki,

- zmieniona konstrukcja dachu (bez slupow, dzieki temu mozliwe bylo przesuniecie scianki w sypialni od frontu).

To chyba tyle, ale mozliwe, ze cos przeoczylam...

Nastepnym razem wypisze nasze zmiany. Wcale nie bedzie ich mniej ;)

My dzisiaj zrobilismy strzyszek z plyt OSB. Zrobila sie naprawde spora przestrzen. Koszt 2100zl z robocizna. Zrobilo sie duzo przytulniej :)

Pozdrawiam wiosennie ;)

Zdzich82 - u nas tez grzal bedzie kominek z plaszczem wodnym + piec kondensacyjny. Nie planujemy solarow. Nastawiamy sie glownie na palenie w kominku, zobaczymy czy sie uda :)

W ogole to mamy plan po wprowadzce za poltora roku pierwsza zime przetrwac bez gazu... Tylko nie wiem jak sie ma odbior domu do takiej sytuacji... Macie moze doswiadczenie albo wiedze w tej kwestii?

Jestesmy na etapie wyboru ekipy tynkarzy. Ceny np 14zl za m2 robocizny (tynk mieszany cementowo-wapienny, my kupujemy materialy, trzeba doliczyc jakies 4zl/m2), inna ekipa 22zl tynk z gotowej mieszanki juz z materialem. Jaki radzicie? z gotowca czy z mieszanki?

Szkoda, ze taka cisza na forum...

Moze z nadejsciem prawdziwej wiosny obudza sie Protowicze ze snu zimowego ;)

Pozdrawiam swiatecznie!

Witam!

Straszna ta zima :( Jak była by tan pogoda w ubiegłym roku to z pewnością nie mieszkali byśmy u siebie od 17 września :) U nas tynki ręczne cementowo-wapienne zacierane piaskiem kwarcowym, kładzione w ubiegłym roku od 11 kwietnia kosztowały nas 18 zł za m2 (sama robocizna) Pozdrawiam i życzę wytrawałości :)

http://foto.onet.pl%2Fy7t81%2Cb8bcs7og0kob%2Cuy9m7

No to u nas tynki od wczoraj - 10 kwietnia. Znaleźliśmy polecaną ekipę, tynki za 20zł/m2 z materiałem

(12,50zł bez materiału, ale po przeliczeniu wyszło, że wiele nie zaoszczędzimy, a załatwiania i martwienia się o materiał sporo).

Mamy pierwsze wygładzone pomieszczenie - pralnię. Zdjęcia już są z dzisiaj, ale niestety kiepskiej jakości, bo zrobione telefonem:

225.jpg

226.jpg

Wrzucam też obiecane wcześniej schematy elektryki:

elektryka-d%u0025C3%B3%C5%82.jpg

elektryka-g%u0025C3%B3ra.jpg

Widać na nich też zaplanowane rozmieszczenie sprzętów w domu :)

Pozdrawiam, trzymajcie kciuki za dobrą pogodę :)

• 2 weeks później...

Witajcie Kochani,

im bliżej końca tym bardziej pod górkę....

I sielanka się skończyła, jest sprawa i awantura!!!

Teren gdzie położona jest nasza nieruchomość jest ujęty w planach rozbudowy infrastruktury kanalizacji i wodociągów, w związku z czym wydano nam w warunkach zabudowy zezwolenie na szczelny, bezodpływowy zbiornik na ścieki-szambo.

Z uwagi na rozbudowę sieci kanalizy gmina, starostwo i PGkIM nie zezwalają na budowę przydomowej oczyszczalni ścieków.

Kanalizacji i może będzie założona ale nie wiadomo kiedy. W związku z czym mamy założyć szambo i grzecznie czekać kiedy się zdecydują...

Planowany długość przyłącza wynosi... bagatela 50 m. na razie odpowiedź jest jedna: Brak funduszu...

Pomijam fakt iż nasza nieruchomość znajduje się przy drodze powiatowej a nie gminnej, a droga jest wylana na 50 % długości tej ścieżki, w związku z czym ktoś również pokryć musi koszty rozbioru i ponownego położenia asfaltu-najlepiej my :) A nasza działka jest ostatnią graniczną końca miejscowości przed końcem innej gminy :D

Całość inwestycji szacowana jest na 30 tys. Nie ma szans abyśmy sami się tego podjęli z uwagi na koszt..

Całość wygląda paranoidalnie ponieważ:

koszt roczny utrzymania 4 osobowej rodziny w oparciu o cieki wynosi kolejno:

-szambo 3tys. rocznie

-oczyszczalnia przydomowa 120 PLN rocznie

-kanaliza+woda 1,7-2,5tys,

wiec po pierwsze wiadomo dlaczego gminy niechętnie się zgadzają na przydomowe oczyszczalnie.

Co do kanalizacji jest to spore udogodnienie, jednakże koszty wyciągnięcia głównej Lini są masakryczne, za przyłącze jak każdy jesteśmy gotowi zapłacić, pytanie tylko kiedy??

A chcieli byśmy w przyszłym roku na jesień już się wprowadzić.... Pozostanie nam zostawić otwarty przód działki i wkopać szambo.

Nie chcę w przyszłości rozwalać podjazdu i ogrodu z uwagi na przyłącze kanalizacji.

Na domiar złego dziś postawiono w wątpliwość jakość naszej wody ze studni głębinowej, od zeszłego roku przepuszczamy na ogród wodę aby ją "przelać", jednak zdecydowaliśmy na początku maja poddać ją analizie mikrobiologicznej i fizyko chemicznej, gdy okaże się iż jest niezdatna będziemy mieli problem.

Uzdatniacz kosztuje majątek a woda z przyłącza szybko nie dotrze....

Pytanie tylko jak gmina mogła wydać zezwolenie na warunki zabudowy nie mając pewności do jakości ujęcia źródlanego a te określiła w warunkach.........

A tak się cieszyliśmy że będzie szybko i prosto, nasza ścieżka radości chyba się skończyła i zaczyna się droga przez mękę......

W dodatku muszę jeszcze się upewnić jak to jest moi drodzy, jeśli studnie wykopaliśmy z przodu działki od drogi, to szambo musi być za domem z tyłu?? Wówczas będzie problem z odbiorem ścieków gdyż beczkowóz nie wjedzie.......

Oj, bedzie wesoło, trzymajcie kciuki :(

• 4 weeks później...