Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

a więc tak Aniu, 750-780 m2 wyszło na całym budynku ( zależy od tynkarzy jak liczą )a jeśli chodzi o elewacje to wyszło nam 200 m2.

Witam po dłuższej nieobecności :)

U nas wstawione okna i brama garażowa. Przygotowujemy się do rozprowadzenia elektryki. Chciałabym zapytać czy moglibyście podać ile w przybliżeniu wyszło m2 tynków w całym budynku oraz ile m2 elewacji.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Witam!

U nas hydraulika w plastiku, piec na węgiel (na wszystki) podłogówka na dole hol, wiatrołap, kuchnia, łazienka i łazienka góra, maretiał i robocizna to był koszt ok. 25.000 zł. Wodę rozprowadzał nam znajomy tylko hudraulik to zespolił :)

http://foto.onet.pl/y7t81,b8bcs7og0kob,uy9m7

Witaj renia1211:)

Po raz już nie wiem który oglądam Wasze zdjęcia i nie mogę wyjść z zachwytu, tak mi się u Was podoba:) Mogłabyś napisać wszystko o drzwiach wewnętrznych, które macie u siebie? Bardzo mi się podobają. Przede wszystkim zastanawiam się co to za kolor? Prozę napisz jaka to firma i jaki był koszt. Pozdrawiam:)

Witaj!

Dziekuję bardzo z komplement :)

Z drzwiami to mieliśmy taką przygodę, że aż mi się nie chce nawet przypominać. Kupiliśmy drzwi w markecie (koszt ok. 500 zł drzwi + 150 zł ościeżnice stałe) jak nasz fachowiec złożył pierwszą ościeżnicę to coś mówi, że ona wygląda jak by była z tektury :( Nie spodziewałam się szału, ale muśleliśmy że drzwi nie najtańsze kupione w markecie będą choć troszkę lepsze. Po dwóch dniach od zakupu drzwi spakowaliśmy je i odwieźliśmy do sklepu, została nam tylko jedna nieszczęsna ościeżnica ;)

Znajomy chłopak który robił nam schody od początku mówił żeby kupić dzwi drewniane i po tej przygodzie tak też zrobiliśmy :) na najbliższym składzie z drewnem kupiliśmy surowe drzwi drewniane (chyba to sosna), stolarz który robił nam schody trochę je tam poszlifował, zabejcował (bejca ZAR ale koloru nie pamiętam - a z nim nie możemy złapać kontaktu, miał nam zrobić jeszcze belkę nad kominek w tym kolorze :( , opakowanie z resztką zabrał i teraz też mam mały problem) i lakier mamy jakiś półmat. Ta bejca mam to do siebie, że ją się nakłada i wyciera ścierką (tak on tłumaczył), im dłużej ją się trzyma tym drewno jest ciemniejsze, nie wszystkie nasze drzwi są jednakowe , jedne troche jaśniejsze inne ciemniejsze, ale nam to odpowiada, wyszło naprawdę dobrze.

Koszt drzwi to ok. 400 zł za surowe drzwi drewniane z ościeżnicą stałą, po 100 zł od zrobienia drzwi + bejca i lakier - chyba jakieś 200 zł, listwy maskujące i szyby na wszystkie drzwi jakieś 500 zł.

Drzwi, parapety i schody mamy w tym samym kolorze, jak uda mi się namierzyć dokładnie numerek koloru to dam znać.

Myślę że było warto, bardzo wyciszają :)

(nie mamy jeszcze drzwi do pralni i garderoby na górze, ale cała góra jeszcze do skończenia, narazie mieszkamy sobie nadole i jak na naszą trójkę to wystarcza :))

Pozdrawiam i życzę wytrwałosci, świtnie mieszka się w tym naszym Protonku :)

http://foto.onet.pl/y7t81,b8bcs7og0kob,uy9m7

Edytowane przez renia1211

• 2 weeks później...

Witam, jestem tu nowa protonowiczką, mam pytanie do katimati o tą pianę do poddaszy, czy możesz napisac ile was liczyli za metr kwadratowy? my jesteśmy zaintersowani właśnie tym rozwiązaniem chociaż sporo to kosztuje bo my za piankę hiszpańską mamy cenę 55zł spuszczone z 65zł za to że załatwiliśmy im dwa inne domy. Bo my liczylismy ok 200 metrów bo mamy ciut inną konstrukcję dachu niz w oryginalnym projekcie

JEŚLI KTOKOLWIEK Z WAS ZNA CENĘ TYCH PIAN TO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ DLA PORÓWNANIA, POSTARAM SIĘ TU ZADOMOWIC, DADC ZDJECIA MOJEGO ODMIEŃCA PROTONA ;)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Cześć Marika,

my w koncu zrezygnowalismy z piany, robimy sami ocieplenie welna skalna rockwool: Toprock super 15cm + superrock 5cm. Wybralismy najcieplejsze welny oferowane przez te firme, wiec mamy nadzieje, ze bedzie dobrze. Za welne zaplacilismy 2900 zl razem z transportem (znalezlismy super ceny w miescie oddalonym o 60 km).

Pianke mielismy wyceniona na 7800 zł za 15-16cm i 8800 zł za 17-18 cm w firmie mkmizolacje. Nam (jak sami liczylismy) wyszlo 112m2 powierzchni sufitów, nie pamietam, czy tyle samo wyliczyl pan od pianki :)

Czekam na zdjecia Waszego "odmienca" :)

Pozdrawiam!

Wrzuciłam nowe fotki do albumu - po wylewkach i z początków ocieplania poddasza. Madzia dodałam Cię do "oglądaczy" albumu. Napisz mi proszę, czy bez tego mogłaś oglądać zdjęcia z mojego albumu?

Pozdrawiam!

Edycja: oki sama sprawdziłam, coś było nie tak z linkiem, teraz będzie się już otwierał :)

Edytowane przez katimati

• 2 weeks później...

Witam wszystkich po rocznej nieobecnosci na forum widac kryzys przyszedl i nie ma wielu nowych budujacych ale bedzie lepiej

w naszym kraju mam nadzieje.....

My juz mieszkamy 3 lata i jestesmy zadowoleni jeszcze raz powiem nie likwidujcie pokoju na dole jest na wage zlota dla gosci i dla nas

jak sie noge skreci to nie trzeba zasuwac na gore...

Pozdrawiam wszystkich i budujcie ten piekny domek...pa

• 2 weeks później...

Witam!!

U nas prace szły super do końca czerwca, później ekipa tynkarska skonczyła swoją pracę i ta sama firma miaal robic nam wylewki, niestety czas urlopów pokrzyzował nam plany o 3 tygodnie, gdy oni zrobili pomiar, instalator miał wolne, i po położeniu podłogówki czekalismy kolejne tygodnie az gościu zrobi te wylewki i zaczęli dzisiaj i kończa jutro, wreszcieeeeee :wiggle:. Teraz długaaaa przerwa aż wyschną i robimy środeczek.. Dodaję wam kilka zdjęc naszego odmieńca protona (przypominam że ja bym az tak nie zmieniła od oryginalnego wyglądu domu z zewnatrz lec zkupilismy go w stanie surowym zadaszonym).

U nas podłogówka jest na całym dole własnie bez malego pokoiku oraz u góry w pralni, lazience i holu i koszt to 3140zł. material z arobote jeszcze nie placlismytytgftrhyytgr 013.jpg jgftyryguh 117.jpg jgftyryguh 118.jpg jgftyryguh 119.jpg jgftyryguh 121.jpg