Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani

Szelma i Utek : Dziękuję za słowa pociechy, zaraz mi cieplej na sercu:)))

Nie miałam zamiaru siać zwątpienia i wprowadzać ponurej atmosfery-wybaczcie; :oops: :oops: :oops: W końcu zła passa minie, co do tego nie mam wątpliwości :wink:

Naprawdę gorąco Wam kibicuję, podglądam fajne pomysły, i trzymam kciuki za każdego z nas.

.

A tak przy okazji- jaką bramę montujesz Utek?- Czekam z niecieprliwościa na zdjęcia dachówki- my mamy Robena falista średzką- ciemny brąz.

Najbardziej czekam na zdjęcia już gotowych Protonów, no i wnętrza oczywiście.

A z czego murujecie kominy?

My kupiliśmy dziurawkę, a na końcu maja być 3-4 warstwy pełnej cegły- podobno nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale w naszej okolicy powszechnie praktykowane. Ale jest tyle opinii, że samam juz nie wiem....

budujcie i piszcie;))))

albo raczej budujmy i piszmy

buziaki

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Edi- nareszcie trochę optymizmu- super!

Co do dachówki i dachu, to jutro będę na budowie, jak pogoda dopisze to coś ładnego pstryknę- na pewno doszły okna dachowe i blacha. Niestety kominy dopiero za tydzień, mamy kominy Schiedla, a nad dachem obłożymy klinkierem w kolorze dachu.

Brama garażowa będzie Hormanna, z poprzecznymi dużymi przetłoczeniami, bez kasetonów. Co do koloru, to walczę cały czas z myślami- na pewno nie drewnopodobna (nie pasuje mi do okien), chyba RAL 8028 (brąz), waham się jeszcze nad 8011(brąz orzechowy, ale na żywo nikt go nie widział:( .Okna mam w kolorze orzech jasny.

Pozdrawiam

Witam serdecznie!

utek76 - super dachóweczka!!!!!!!!

U nas wczoraj panowie tynkarze skończyli tynki, na razie jeszcze są mokre , szczególnie na poddaszu, więc wyglądają nie za ciekawie, ale już na parterze trochę wyschły i są ok! Tynkarzom zajęło równo 3 tygodnie. Zapłaciliśmy 4 500 zł za robociznę, wyszło 511 m2. Policzyli po 9zł za m2. W poniedziałek elektryk powyciąga puszki i coś tam popodłańczać ma (za bardzo na tym się nie znam), a w środę Panowie hydraulicy wkraczają .Mamy nadzieję, że w październiku uda nam się zrobić hydraulikę i wylać posadzki. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

nasz dom prawie ołacony:)

firma od dachu robi wszystko ratami ale dobrze że powoli idzie do przodu.

A ołacony prawie bo nam folii zabrakło dach:( a było kupione z dużym zapasem nie wiem jak oni to kładli. Za to została połowa łat i desek tartak nam uciął 2 razy więcej. Teraz gdzie to sprzedać bo spalić trochę szkoda.

Witajcie:)

Bardzo się cieszę z Waszych postępów na budowie. Pragnę dziś też się pochwalić bo u nas też ruszyła budowa pełną parą.. jutro zalewamy ławy a od poniedziałku zaczynamy murować ściany piwnicy:) Oby pogoda dopisywała jak najdłużej - tego nam wszystkim życzę!!!

Stasiu i Magda

Macie taki romantyczny kibelek na działce :lol: Kończycie w tym roku na piwnicy, czy walczycie dalej?

Szelma- ależ ładnie jest w tych Markach, tyle zieleni, macie szczęscie, chociaż ja też nie narzekam, mamy lasek za domem, niewielki ale zawsze :wink:

Na zdjęciach Utka zauważyłam, że przedłużył okno w sypialni na górze do samej podłogi- niezły pomysł

My ciągle czekamy na cieślę, ma być w środę, oby :)

pozdrawiam wszystkich

Edyta

Co do pogody to marzeniem byłoby powtórzenie zimy z zeszłego roku :D

Póki co jednak w Krakowie zimno i Panowie mi podmarzają na budowie :(

Niemniej jednak uwijają się dzielnie i mam już ścianki działowe na parterze :D Brakuje tylko ścianki, przy której stanie kominek- o jej grubości zadecyduje Pan od kominka i musimy poczekać z jej budową.

Musze powiedzieć, że powiększony wiatrołap to był dobry pomysł- pomieszczenie jest super wygodne- zmieści się tu duża szafa na ubrania.

Spiżarka też bomba- niby malutka, ale jak się ją zabuduje półkami głębokościi np. 70cm aż pod sam sufit to zmieści się tu duuuuuuuuuuuuużo jedzonka :D

Od poniedziałku zaczynamy szkielety ścian działowych poddasza (poddasze będzie całe ze ścian kartongips). Za 10 dni wchodzi hydraulik i elektryk.

Pozdrawiam

Stasiu i Magda

Macie taki romantyczny kibelek na działce :lol: Kończycie w tym roku na piwnicy, czy walczycie dalej??

Dobre pytanie.. marzymy aby w całości postawić stan surowy, ale czy pogoda na to pozwoli i czy murarze będą konsekwentnie zjawiać się na placu budowy to Bóg jeden wie... Jesteśmy jednak dobrej myśli i staramy się przy tym wszystkim myślec pozywtywnie:):) czego wszystkim życzę

pozdrawiam

Stasiu i Magda - widze, że jesteśmy na tym samym etapie, bardzo nas to cieszy, że nie tylko my jesteśmy takimi optymistami i liczymy, że pogoda będzie łaskawa i pozwoli nam zakończyć stan surowy jeszcze w tym roku.

My w ubegły wtorek zalaliśmy ławy fundmentowe, od dziś układamy bloczki fundamentowe, a od następnego poniaedziałku ściany parteru itd.

Trzymamy kciuki za wszystkich i również marzymy o powtórce zimy z zeszłego roku :wink:

życze dobrej pogody nam wszystkim, tym co "ciągna mury" i nam, bo dzisiaj po 3 miesiącach użerania z tartakiem i czekania na fachowców- cieśle weszli na dach, ufff- kamień spadł mi z serca-tzn, spadnie naprawdę, jak juz przykryjemy dach, ale i tak jest nieźle:))))

pozdrowienia

:wink:

Chwale się

dekarze zrobili juz prawie pół dachu:)

http://foto.onet.pl/cab5j,550nwqwq8ud0,bx8ve,u.html?D=1#bx8vg

Jeśli chodzi o fachowców to w 100 % bezproblemowi ale firma Prodach od dachówki dołożyła mi trochę siwych włosów przez dachówkę wentylacyjną której od razu nie przywieźli o nie mieli na stanie a później im się jej nie opłaciło przywozić i trzeba było samemu odebrać mimo że transport zapłacony. Ale już jest to najważniejsze.

Witam wszystkich Protoniarzy po długiej nieobecności :D

u mnie bardzo wiele się w tym czasie działo a mianowicie.... kupiliśmy drugą działke. I to właśnie na niej postawimy Protonka II i wszystko wskazuje na to, że wiosną ruszymy. Działeczka fajoska 11,5 ara - zapraszam do galerii... jej ogromnym plusem są media: kanał na działce woda i prąd 10 m od granicy, nie ma problemu z podłączeniem, no i asfaltowy dojad 8) . Papierki gotowe - wczoraj podpisywałam wniosek o pozwolenie na budowe i wogóle wszystko idzie na niej jakoś sprawniej... w adaptacji niewiele więcej zmian niż poprzednio: wstawiłam dodatkowe okienko połaciowe w pralni.

http://foto.onet.pl/4dce8,6ooy4pskxs33,9mjiv,u.html?V=1#9mjiv

Grudosia - działeczka śliczna!!!

U nas kończą panowie hydraulicy kłaść ogrzewanie podłogowe, inst. do c.o., rurki to kominka itp. i na 5 listopada mamy umówinych panów od posadzek (mamy nadzieję , że mróż nie zmrozi). Na parterze będzie 10 cm styropianu + 5 cm wylewki, a na poddaszu 3 cm styropianu i 5 cm wylewki. W planach mamy także ocieplenie poddasza wełną , ale nie wiem czy panowie od ocieplenia dadzą radę w listopadzie pracować bez ogrzewania, a muszę przyznać że w naszym domku jest diabelnie zimno, po 10 minutowej wizycie na budowie jestem cała przemarznięta. BRRRR!!!! Mam pytanko czy macie zamiar ocieplać ściany na stryszku czy tylko podłogi? Jedni nam radzą aby ocieplać cały strych, inni mówią ,że to strata pieniążków gdyż wystarczy ocieplić tylko dobrze podłogi, a ciepło nie ucieknie !??? Pozdrawiam wszystkich. Dajcie znać! Piszcie jak Wasze postępy. Utek76 już pewnie mnie doganiasz. Piszcie czy coś będziecie robić w zimę. PA!!!!!!! Beata