Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze w kwestii technicznej

Spodziewamy sie murarza od środy, ma powykańczać szczyty, wylać chudy beton, otynkować wewnątrz, potem zamontuja okna, drzwi i brame, myślę, że to może zejść do ok. 20-go listopada, czy jest sens ocieplać w tym roku?

Mamy styropian na działce, podobno po tynkach wewnętrznych trzeba odczekać 2 tyg z ociepalniem. Jest sens robić to jeszcze wtym roku czy poczekać do wiosny?

co sądzicie?

Pytanie szczególnie do tych co sa dalej niż my?

Witam wszystkich. My z mężem też budujemy Protona I w wersji podstawowej z jednym garażem. Decyzję o budowie domu podjęliśmy w maju ale do tej pory przeciągają nam się sprawy papierkowe dotyczące drogi dojazdowej do naszej działki, dlatego budowę rozpoczniemy dopiero na wiosnę.

My w projekcie dokonalismy dwóch zmian, przejście z domu do garażu (chyba tak jak większość) i kominek w innym miejscu (na ścianie ktora dzieli garaż z salonem).

Narazie jesteśmy na etapie myślenia nad zakupem materiału. Chcemy kupić część materiałów jeszcze w tym roku. Niestety nie mamy jeszcze kosztorysu. W związku z tym mam prośbę abyście podzielili sie informacjami ile w Waszych kosztorysach wyniósł stan surowy zamknięty?

Witam!

U nas dzielnie pracuje Pan elektryk, w międzyczasie podłączyli nam też gaz! Niestety hydraulik będzie dopiero od 5.listopada, no a od 10 to już tynkarze. No i potem nareszcie moje okna! Nie mogę się doczekać, zwłaszcza, że póki co otwory mamy zabite czarną folią i w środku jest jak w grobowcu :o

Mam też nadzieję doczekać się w końcu kominów oraz ogrodzenia.

Edi- co do ocieplania budynku, to mój kierownik powiedział, że w tym roku zrobimy styropian i siatkę (cokolwiek to znaczy :o ), a na wiosnę to już elewacja.

Beatka- dogonić Cię jest niemożliwe- Twój domek goni do przodu jak oszalały! :D

Aha- no i znalazłam wykonawcę mojego kominka :D

Pozdrawiam

Witam

Na naszej działce wreszcie pojawil sie Pan Murarz.

Celowo piszę z duzej litery, bo czekamy na niego juz od wrzesnia i ciągle nie ma czasu.....

Zaczął od poprawainia swoich bardzo licznych błędów, co zajmie mu troche cennego jakże czasu :evil:

Nie żebym była złośliwa, ale czeka na niego ekipa dekarzy, która może nie chcieć czekać zbyt długo......

Na razie - jestem przesczęśliwa, że w ogóle JEST :D

Jak skończy, to montujemy brame, okna i drzwi- juz sa gotowe, czekamy tylko na zakończenie prac murarskich i dekarskich.

Troche sie martwię, bo zapowaidaja deszcze :cry:

Ale jak juz przykryjemy dom dachem, to pogoda może być jaka chce :lol:

Chcielibyśmy zakończyć w tym roku tak jak Ty- Utek, ale nie wiem czy zdążymy, zastanawiam się, czy kłaść ten styropian i klej, czy poczekać do wiosny, budujemy z betonu komórkowego, najlepiej byłoby ocieplać latem-jesienia, kiedy był dość suchy, teraz może jest zbyt wilgotny, a może to nie ma znaczenia, sama juz nie wiem, w końcu jak zostawimy bez ocieplenia na zime, to też go deszcze bedą zalewać przez długi czas, co sądziecie, bo już jestem skolowana...

Co do ocieplenia, to my też się zastanawiamy, czy nie zostawić tego na wiosnę. Kierownik mówi, że można ocieplać, elektryk, żeby zostawić gołe mury. Zobaczymy. Póki co mamy już całą hydraulikę i prawie całą elektrykę. Elektryk i hydraulicy wykonali swoją robotę naprawdę szybko i porządnie. A jutro nareszcie montujemy kominy. Tynkarze oczywiście (to już chyba reguła na naszej budowie :lol: )są spóźnieni- przyjdą dopiero 20-go. A tu zima idzie :o

Mam już też dopracowane z kominkarzem szczegóły naszego kominka- to będzie pierwszy element wykończeniowy w naszym Protonie- powstanie jeszcze przed posadzkami. Zaczynam już powolutku myśleć o wnętrzach- kuchnia już prawie wymyślona, za to łazienki "leżą" :D Jakiś tam zarys domku już mi świta, ale cały czas jeszcze szukam ulepszeń. Pewnie przez zimę, gdy prace budowlane zwolnią, to nasze forum przerzuci się na ploty o wykończeniówce :D Co Wy na to?

Szelma, Grudosia- co u Was??? Coś się nam forum uśpiło troszkę...

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

U nas wczoraj Panowie zakończyli wylewanie posadzek są super równiutkie i gładziutkie. Wyleli nam także dwa balkony. Zapłaciliśmy za całość 2000zł po dużym rabacie. Teraz sobie schną i potem Pan będzie robił kominek (oczywiście jak da radę wytrzymać , gdyż bez ogrzewania jest bardzo zimno) a w styczniu będziemy ocieplać poddasze i stryszek. Mam do Was prośbę wklejajcie zdjęcia kominków takich prostych jak wcześniej był na naszym forum (taki co ma joola). Właśnie chaciałabym mieć taki prosty z przodu tylko pęknięty marmur a zamiast z boku te półeczki to myślę aby je zrobić z przodu czyli obok wkładu na kominie. Co o tym sądzicie??????? Jeżeli chodzi o koszt instalacji elekt. to za robociznę zapł. 1800zł a za całą hydraulikę robocizna 3500zł woda, c.o. podłogówka itp. (cena ze wszystkim nawet to czego jeszcze nie mamy czyli montaż grzejników i pieca). Postaram się w sobotę wkleić zdjęcia naszych posadzek. Mąż ze mnie się śmieje a ja muszę przyznać się że troszeczkę boję się czy te rurki które zostały zalane będą działać. Dziwne takie jest wrażenie. Zresztą sami zobaczycie. Proszę wklejajcie zdjęcia. Pozdrawiam. Beata

No faktycznie, jakoś cicho na forum. Ja się zarejestrowałam bo z mężem też budujemy Protona, a tu cisza, nie ma z kim pogadać.

My jesteśmy na etapie czekania na pozwolenie, nie mamy jeszcze nawet kosztorysu, Wasze zdjęcia z budowy są naprawdę piekne, mam nadzieje, że też na wiosnę pokażemy Wam swoje.

No i proszę- forum nam się znów ożywiło!

Beatka- to będziemy mieć podobne kominki :D Ja robię troszkę zmienioną wersję, ale klimat ten sam :D

Co do hydrauliki i elektryki to Beata ma ceny boskie! U nas w Krakowie tylko pomarzyć- całościowy koszt instalacji obu-elektryka+wod-kan-gaz-co, oczywiście razem z materiałem(w tym piec za 9tys i grzejniki)-to około 40tys

Co do ocieplenia- decyzja podjęta- robimy na wiosnę.

Kominy dziś przyjechały- uffff

Pozdrawiam[/b]

utek 76 -mogłabyś mi swoją wersję kominka przesłać na maila lub przynajmniej opisać? sama dokładnie jeszcze nie jestem zdecydowana jak dokładnie ma wyglądać mój kominek. Jestem teraz na etapie wybierania wkładu do kominka z płaszczem wodnym. Może coś macie na oku?? , ja waham się między trzema firmami: EDILKAMIN , CTMPOLONIA i LECHMA.

Witamy Wszystkich Serdecznie!!!

Wlasnie zakupilismy projekt Protonka z powojnym garazem.

W tej chwili jestesmy na etapie adaptacji.

Czy ktos buduje wg.tego projektu w okolicach Wa-wy???

Chetnie bysmy spojrzeli na budowe o ile bylaby taka mozliwosc bardzo by nam to pomoglo w podjeciu paru decyzji...utknelismy w tych adaptacjach...

Pozdrawiamy Andrea i Michal.

Kochani- w Krakowie BIAŁO :evil: Mam nadzieję, że wszystko szybko stopnieje....

Beatka- co do kominka, to ja też jeszcze nie do końca wiem o co biega-tzn ciągle coś zmieniamy- na pewno wnęki będą po bokach, chociaż wersja z brakiem wnęk też mi chodzi po głowie :roll: Wizualizacji niestety nikt mi nie zrobił :evil: więc trochę wyobraźnią nadganiam. Zastanawiam się też nad kamieniem-jaki duży, jaki kolor...No a wkład-tu jeszcze niewiele wiem, poza tym, że nie będzie to kominek z płaszczem wodnym. Mam zamiar używać go jedynie okazjonalnie, dlatego robimy tylko rozprowadzenie do 2 pokoi na górze(choć i nad tym się jeszcze zastanawiam).

Beata- jaki masz pomysł na wygląd zewnętrzny domku? Ja ostatnio złapałam sie na tym, że podobają mi się antracytowe dachy z żółtą(cytrynową) elewacją, a miedziane dachy z żółtą już jakby mniej :o Po prostu mi się już przejadły. Z drugiej strony co można wymyślić do miedzianego dachu i orzechowych okien(obie tak mamy)- tylko jakiś odcień żółtego... A Ty jak masz zamiar pokolorować swojego Protonka? Gdybym mogła zmienić dachówkę :lol: to teraz wzięłabym antracyt albo grafit-tyle, że to już niemożliwe.

Pozdrawiam

Teraz mamy przerwę aż do końca listopada, potem Pan od kominków ustawi wkład a obududowywać będzie kominek dopiero w grudniu albo w styczniu! Pasadzki pomaluśku nam wysychają (dodałam zdjęcia). Jeżeli chodzi o elewację to akurat ja żółtego koloru nie lubię i niestety elewacja będzie miała kolor jaśniutki krem, myślę też aby wokół okien dać ciut ciemniejszy krem tzn , takie obramowania, a cokół taki jak dachówka czyli miedziany - ceglasty. Elewacje + ocieplenie styropianem "12" będzie my robić chyba w maju 2008, a potem kostkę no i równocześnie w środku glazura, terakota itp. mamy nadzieję że do września 2008r. uda się nam zamieszkać w nowym domciu. A Wy kiedy planujecie przeprowadzkę?? Pozdrawiam. Beata

http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw,7t1ox,u.html

Nie no żółty też uważam za ohydny- myślałam o jaśniutkim żółtym-czyli takiej wanilii- ale już sama nie wiem...Może ktoś ma jakiś inny pomysł?? Wszędzie w mojej okolicy tylko miedziane dachy i wanilia na ścianach :-?

My też planujemy przeprowadzkę w przyszłym roku- może wrzesień, może nawet wcześniej jakby się udało :D Ale nie chcę zapeszać, bo wiem, że z wykończeniówką bywa mozolnie....

Tym czasem u nas na budowie ruch mimo zimy :o Ekipa główna wreszcie stawia kominy, a elektryk dokańcza poddasze. Jeśli jakimś cudem tynkarze dotrzymają terminu to w przyszłym tygodniu zaczynamy tynki- będziemy robić tynki z automatu. Tylko czy Panowie się pojawią :-?

Beatka- podłogówkę robisz sterowaną osobno w każdym pomieszczeniu? Ja się wahałam długo, ale ostatecznie będę mieć właśnie taką. Dopłata 1000zł :-? - ciekawe, czy się opłaci?

Pozdrawiam

PS Może jutro wkleję coś aktualnego z budowy, ale w domku jest tak ciemno z powodu folii w oknach, że niewiele widać....

Podłogówkę mamy normalną, sterowaną nie oddzielnie dla każdego pomieszczenia. Muszę powiedzieć, że nawet nie wiedziałam, że taka jest.

Utek 76 jak będziecie robić tynki to będziecie ogrzewać domek czy nie?? , bo ja się zastanawiam czy czasem nie podłączyć kominka żeby posadzki szybciej schły, ale z drugiej strony jak nie mamy ocieplenia poddasza watą to wszystkie ciepło i tak ucieknie . Napiszcie co planujecie robić zimą. Beata

Dogadaliśmy się dzisiaj za dobrą cenę (9zł. za m2) z inną ekipą i będziemy w następnym tygodniu ocieplać poddasze, bez regipsów czyli samo ocieplanie. Regipsy planujemy zrobić na wiosnę. Raczej całą zimę nie będziemy grzać, gdyż boimy się ,że jak zaczniemy to trzeba będzie całą zimę grzać, bo jak się przestanie to wszędzie wejdzie wilgoć. Utek 76 jeżeli chodzi o wstawianie okien drewnianych to bym Ci tego nie radziła, znajomy nasz tak zrobił i 3 okna się "powykręcały", tyle, że miał jedne z tańszych, być może nie były za dobrze wykonane.?? Zresztą zrobisz jak będziesz uważała. Pozdrawiam. Beata