Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O tak, ja marzę o tym żeby schody byly najpiekniejszym elementem w całym domu, tymbardziej, ze architekt tak nam zmienił w projekcie tak, ze schody będa zaczynać sie od salonu i maja stanowuic element ozdobny na samym srodku domu. Mają być duze, szerokie na dole i ... poprostu piekne, juz widzę je oczami wyobraźni. tylko martwi mnie bo mąż mowi, że u nas schody beda mogły być tylko proste a ja chcę lekko krecone.

chciałabym , żeby to było coś takiego

http://www.google.pl/pagead/iclk?sa=l&ai=Bvxd0QSY8R4SXEIyywQGww8DtDY7btTLiofT5AfKW5r4HgOIJCAAQARgBMAE4AFDl_8_Q_v____8BYOmMyIXUGqABltf0-wOqAQQyTlJTyAEBgAIBqQKtMn2Gp_SaPtkDYX6rhUtAkFPgAwg&adurl=http://www.domanski.com.pl

schody nr 17

. A jutro nareszcie montujemy kominy. Tynkarze oczywiście (to już chyba reguła na naszej budowie :lol: )są spóźnieni- przyjdą dopiero 20-go. A tu zima idzie :o

Coś się nam forum uśpiło troszkę...

Pozdrawiam

jestem troche zaskoczona, bo Utek napisał(a) że teraz montuja kominy......

U nas przez te kominy dekarze nie moga wejść, a Wy robicie je po dachówce?

Nie spotkałam sie z taka kolejnośćia prac, może to "krakowski model"- gdybym wcześniej to zauważyła, to może też zdążylibyśmy "odwrócić" kolejność prac, a tak- modlimy sie, że by zdążyć przed śniegiem..... Teraz murarz muruje kominy, jeszcze fugowanie i dopiero dachówka.

Naczytałam sie też o cieknących kominach , i min. o tym , że powinno sie zaimpregnować fugi na kominach- robiliście coś takiego? Czy w przszłości zamirzacie robić?

ez tego podobno fuga ciągnie wodę i komin przecieka.

A tymczasem w jednym z największych składów budowlanych w Bydzi powiedziano nam ,że to absolutnie zbędne....

A jak Wy robicie? :roll:

Edi- nie sądzę by był to krakowski sposób, to wynika po prostu z tego, że my montujemy kominy Schiedla, czyli kominy z gotowych bloczków(zobacz album)- w Krakowie jest na nie bardzo duży popyt, i w związku z tym czaka się na nie długo- nasza ekipa nie dostała ich na czas, więc chłopaki zrobili dach, a teraz będą ściągać trochę dachówki w miejscach przebicia komina przez dach i wypuszczą kominy- potem klinkier. Gdybyśmy mieli czekać na te kominy z dachówką, to dopiero teraz byśmy ją kładli, a tak już z 2 miechy mamy dach. Ale wynika to pewnie z tego, że ja mam ekipę wynajętą na cały domek- czyli dekarze i murarze to jedna brygada, więc kolejność prac nie jest dla nich ważna. Gdybym miała dekarzy osobnych to pewnie też nie chcieliby wracać po miesiącu, żeby dach otwierać pod kominy....

A tymczasem u nas 100% zima!!!! :o :o :o :o Zapraszam do albumu, coby piękne zimowe widoki mojego Protonka pooglądać! Mimo zimy robota idzie jednak dalej- co mnie cieszy!

Pozdrawiam

Super, naprawdę fajowo sie patrzy na Wasze protonki wiedząc, że nasz dom będzie identyczny! :D

Zastanawia mnie wiatrołap, bo dużo ludzi z tego co czytam ma powiekszony, hmm, moze my tez powinnismy powiększyć.

I okres od rozpoczęcia budowy do wpeowadzenia z tego co piszecie to mnie przeraził. Macie juz gotowe domy i chcecie sie wprowadzać dopiero za rok? Dobrze zrozumiałam? My budowę zaczynamy jak tylko zima zelży (luty, marzec, mam nadzieję) i na Boże Narodzenie chce miec dom gotowy. Oczywiscie nie mówię o zupełnym wykończeniu wewnątrz i urzadzeniu, ale tak żeby poprostu dało sie zamieszkać. Jestem naiwna? Da sie to arobic w 9 miesiecy?

Witam wszystkich!

Myślę , że można wyrobić się w ciągu 9 miesięcy, tyle, że trzeba pracować na wysokich obrotach, kilka ekip na raz i duże zamieszanie no i mało czasu na przemyślenie szczegółów. Akurat my mamy gdzie mieszkać i nie spieszy nam się za bardzo. Nasz znajomy zaczął budowę 11 kwietnia 2007 i planuję przeprowadzkę na początku stycznia 2008. Także wszystko jest możliwe. U nas Panowie zakończyli ocieplanie watą "20" poddasza i zrobili płytami OSB podłogi na stryszku. Zapłaciliśmy za robociznę 1350 zł. I teraz zastanawiamy się czy można położyć folię, stelarze i płyty gipsowe , bez szpachlowania i malowania. Jak sądzicie? Kupiliśmy wczoraj na allegro wkład kominkowy Edilkamin Idro 50 za 3580+200zł koszt przewozu , u nas w sklepach taki kosztuje 5000 zł. W sobotę postaram się zrobić i wkleić zdjęcia do albumu z ocieplenia domku no i wkładu jak przywiozą. Chyba będziemy rezygnować na razie z podłańczania kominka bo i po co podłańczać jak i tak przez zimę nie będziemy uruchamiać. Umówiliśmy się z Panem od kominków, że w marcu zrobi nam od razu cały kominek, koszt robocizny ok.2000-2500zł. Piszcie o waszych postępach. Utek76 a ty co planujesz jeszcze robić zimą??

No tak, czyli można ale szybko nie znaczy dobrze. My wynajmujemy mieszkanie już ponad rok i przy każdym kolejnym miesiącu człowiek myśli tylko co mógłby zrobić za te pieniądze w swoim domku lub, że mógłby za nie kredyt spłacać. Z tego co piszecie to duuużo rzeczy da sie zima robić. Super. Ale tylko wewnątrz, no nie?

Nasz pierwszy spór jeśli chodzi o dom dotyczył dachu i studni. Mąż chce blachodachówkę ja prawdziwą dachówkę a studnię chce kopać razem z jego rodzicami (połowa kosztów) ale na to już udało mu sie mnie namówić. Ja siedzę przy internecie wyszukuję ciekawe aranżacje wnętrz, kupuję gazety i płyty o tematyce jak aranżacja, dekoracja, florystyka wnętrz. Mamdenerwuje, że za bardzo wybiegam w przyszłość, że pustaki na dom nawet nie kupione a ja juz wnętrza i ogród chcę urzadzać. No ale my kobietki tak mamy, no nie? przecież przed rozpoczęciem budowy trzeba mieć jakiś pomysł na styl tego domu. Jak już będzie dom gotowy będę sie dopiero zastanawiać co mi się podoba? Nie! Ja muszę mieć to już wczesniej wszystko zaplanowane. Te płyty OSB o których piszesz są naprawdę super, mój żółw ma terrarium z tego zrobione, jest naturalne i ma ładny wygląd, ja chcialabym w swoim domku wykorzystac szerokie zastosowanie tej płyty a co najważniejsze jest nieprzemakalna, bo trzymajac na tej płycie zwierzaczka który siusia a płyta jest ciągle sucha to o czyms świadczy.

Ja codziennie zagladam czy są juz jakieś Wasze nowe zdjecia i zniecierpliwością czekam na więcej.

Myślę, że 9 miesięcy jest realne- ale przy założeniu że wszyściutkie prace pójdą terminowo i nie będzie żadnych przestojów...Niestety najczęściej są różne wpadki i przesunięcia...Popatrz chociażby na budującą Edi czy nawet na mnie- ona straciła kilka miesięcy w oczekiwaniu na więźbę, ja "stałam" 2 razy po miesiącu. Poza tym tak jak mówi Beatka- zależy czy komuś się bardzo spieszy, czy mniej- mnie również się nie pali aż tak bardzo, ale jeśli mieszkacie w wynajętym mieszkaniu, no to nie dziwię się, że chcecie jak najszybciej się przenieść na swoje. Życzę szybkiej budowy!

Beatka- nie wiem co zrobimy w zimie- zobaczymy, co się uda, na razie kończymy kominy...U nas nareszcie trochę cieplej, ale żeby tynkarze mogli zacząć, nie może być żadnego mrozu- nawet w nocy- tak więc czekamy :evil:

Pozdrawiam

Oj ja bym tak pochopnie nie wyrywała się z tym wprowadzaniem po 9 miesiącach. Pamiętaj że przy budowie zużywa się makabryczne ilości wody (posadzki, strop,zaprawy) która po prostu musi wyschnąć, a to wymaga czasu...poza tym budynek powinien postać jedną zimę - popracować, osiąść itd. inaczej wilgoć w domu, kwitnące ściany, pęknięcia na stropie, ścianach... trzeba pamiętać że przy budowaniu nie należy się śpieszyć (oczywiście z umiarem) Ja osobiście zakładam plan 2-letni, podobnie jak Beatka i Utek. W tej chwili czekamy na pozwolenie na budowe dokumenty już złożylismy na początku listopada. Planujemy zacząć wiosną, z ekipą juz jestem umówiona. Nie wiem tylko czy zamawiać materiały teraz czy zaczekać do grudnia. Ciągle się zastanawiamy z czego budować, i nie tylko... ostatnio wałkowaliśmy też temat ogrzewania domu (mimo sporego nakładu inwestycyjnego zdecydujemy się na pompe ciepła + kominek z płaszczem wodnym) ciągle jeździmy po znajomych i oglądamy sobie różne rozwiązania. Ehh budowanie to wyzwanie... :wink:

Hej podsyłam aktualną listę PROTONOWCÓW

- tylko w przypadku kilku forumowiczów nie udało mi się ustalić jaki typ projektu został wybrany :wink:

Legenda do oznaczeń:

1 - wersja podstawowa z jednym garażem

1L -wersja lustrzana z jednym garażem

2 - wersja podstawowa z podwójnym garażem

2L -wersja lustrzana z podwójnym garażem

Posegregowałam wg lokalizacji.

Jeśli coś pomerdałam proszę prostować :D

http://images33.fotosik.pl/58/57de928b3d80c1ec.jpg

Poszukujemy projektu domu i wlasnie Proton dosc mocno nas interesuje. Trafilem na to forum i czytam same pozytywne opinie, czy ten dom jest rownie ciekawey po wybudowaniu jak w projekcie? Czy zanim zdecydowaliscie sie na ten projekt ogladaliscie jakies egzemplarz juz zrealizowany? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Hej podsyłam aktualną listę PROTONOWCÓW

- tylko w przypadku kilku forumowiczów nie udało mi się ustalić jaki typ projektu został wybrany :wink:

Legenda do oznaczeń:

1 - wersja podstawowa z jednym garażem

1L -wersja lustrzana z jednym garażem

2 - wersja podstawowa z podwójnym garażem

2L -wersja lustrzana z podwójnym garażem

Posegregowałam wg lokalizacji.

Jeśli coś pomerdałam proszę prostować :D

Grudosiu- jesteś wielka :p :p :wink: