Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmm, widzę, że nikt mi nie napisze o tym kosztorysie ani o kredycie, nikt nie chce rozmawiać o pieniadzach - ale rozumiem.

Kosztorysy widziałam na stronie Dobrych Domów Proton II :,

Kosztorys w zakresie robót budowlanych do stanu surowego zamkniętego

(nie obejmuje instalacji wewnętrznych) 189 tys

Kosztorys w zakresie robót do stanu pod klucz

(nie obejmuje instalacji wewnętrznych) 323 tys

CENY NETTO Data wykonania 01/2007

to tyle, z "niezależnych" żródeł :roll:

jak wychodzi w praniu -sam zobaczysz, to jak wróżenie z fusów 8)

pozdrawiam

E.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga i Daniel- kosztorys ma sens tylko wtedy, gdy dokładnie się będziecie go trzymać podczas robót, i to i tak może się okazać, że nie do końca wyjdzie tak jak na papierze- dlatego musicie własny kosztorys stworzyć z wykonawcą na bazie tych materiałów, które Was interesują. My praktycznie wszystko w projekcie wykonaliśmy z czego innego niż sugerował autor z Dobrych Domów- ściany Porotherm, strop żelbetowy, okna drewniane itd....więc cóż mi z ich kosztorysu...No a wykończeniówka to już zupełnie dowolność- jak się uprzeć to może i zmieściłby się w tych 330tys, ale jakoś u mnie to chyba nie wyjdzie :(

album

kurcze- zaczęłam zakładać na onet foto, ale coś mi słabo idzie :(

zaraz sie zabieram :wink:

postępy sa ,ale Was już chyba nie dam rady dogonić :wink:

a przy okazji, jaka i po ile wełne kupowaliście na ocieplenie poddasza?

i z innej

Utek- jak to możliwe, że Ty za hydraulikę płacisz 5,5 a nasi wołaj a10?

już sama sie gubię w tym wszystkim :evil:

Czy ci fachowcy poszaleli???

ta sama robota w Krakowie ( nie muszę mówić że Bydgoszcz to jednak prowincja w stosunku do Krakowa) 5,5 a w Bydzi 10 ?

Czy może mamy szczęście do takich fachowców?

oświećcie mnie bo juz sie pogubiłam :cry:

pozdrawiam

E.

Edi!- ja najpierw miałam wycenę na uwaga!!! 47tys razem z materiałem :o :o :o

Poszperałam na forum, znalazłam poleconego hydraulika-zrobi to samiutko za 30tys!!! (w tym właśnie te 5,5 robota, reszta to rury, grzejniki purmo, podłogówka, piec za 9tys, podłącz gazu pod dom i w domu, podłącz szamba...) Także poszukaj, może trafisz lepiej i taniej... Mój hydraulik okazał się najlepszym fachowcem na mojej budowie- punktualny, dokładny i słowny- nawet elektryk, który równocześnie z nim pracował na budowie nie mógł się nadziwić skąd takiego fajnego dorwałam chłopa :D

Pozdrawiam

Utek- tylko pozazdrościć, mamy zamiar jeszcze sie porozglądać, ale jakoś "im dalej w las" tym gorsze ma zdanie o branzy budowlanej :cry:

jak ja bym tak pracowała, to dlugo bym miejsca nie zagrzała w mojej firmie, w każdej innej z reszta też.....

A tu- wszystko uchodzi.

moja druga połowa własnie walczy z elektrycznością na budowie.

możecie napisać jaka wełnę dawaliście na poddaszu i po ile płaciliście?

pozdrawiam wszystkich

E.

My ocieplaliśmy wełną ISOVER 20 cm. Nie mam pojęcia ile zapł. gdyż to była faktura zbiorcza razem z cementem na posadzki , styropianem i wełną do poddasza( już tej faktury nie mam). Coś mi się przypomina , że chyba wełna kosztowała 5000zł. , a za jedną płytę OSB (podłogi na strychu) płaciliśmy 80 zł. U nas regipsy już skończone, teraz szpachlują cały dom dwa razy a na wiosnę przetrą jeszcze trzeci raz. Potem wrzucę zdjęcia do fotoalbumu. http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw,7t1ox,u.html

Edi! Cudny nowy album! Masz piękne okna i bramę....Co do wełny to mąż mi podpowiada, że ocieplaliśmy wełną 15cm, ale jaka firma to muszę sprawdzić-chyba Isover, zapłaciliśmy 4000.

W Krakowie znów zima :evil: mrozik mamy -3 stopnie, śnieg znów napadał.....Ale mimo to mam nadzieję, że pod koniec tygodnia będę mogła pochwalić się zakończonym kolejnym etapem robót :D

Beatka-wklejaj zdjęcia- nie mogę się doczekać Twoich regipsów :D

Pozdrawiam

witam

dziękuje , ta picassa rzeczywiscie jest fajna, teraz bedę na bieżaco coś wrzucać.

Utek- a mnie najbardziej się podobaja moje drzwi- Stobrawa Texas S2, zamawiałam jer na wariata, nie widząc w rzeczywistości, ale ostatecznie okazało sie że nie odbiegaja od tego co widać w necie, to moja ulubiona rzecz na tej budowie, bo reszta to jeszcze w proszku, dzisiaj mój mąż obrabiał te dziury obok facjatek, bo wiało na potege i jeszcze wstawił "koze" mozna ogrzewać i coś w środku robić.

Chcemy skończyć prąd, otynkować i w styczniu dac wylewki, a dalej wiosna heja do przodu- mamy termin wyprowadzki na maj :o

Dzisiaj z naszego komina popłynął pierwszy dym :D :D :D

Hejka :D śpieszę donieść że dostaliśmy pozwolenie na budowe :D

w osttni piątek (14.12.2007) :D NARESZCIE!!! :D

W najblizszą środę jade wyceniać dach, więc mała prosba

- powiedzcie "ile" Was to wyniosło :roll:

w dowolnej konfiguracji: mateiał + robocizna

- tak żebym miała chociaż pogląd :roll:

I jeszcze jedno pytanko:

- czy ktoś miał wytyczne od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków co do kolorystki budynku - jak ktoś miał to niech powie czy się zastosował? 8)

Pozdrowionka :wink:

nasz dach (Proton II) dachówka betonowa prodach wyniósł około 16000 robocizna (więźba i poktyciw wraz z obrobieniem wyłazu, okien i kominów) około 20 000 materiały (dachówka dodatki okna rynny plastikowe blacha na obróbki) około 3000 więźba (samo przetarcie ponieważ wycinaliśmy własny las. Z tym że mamy troszkę większy dach niż w projekcie bo powiększyliśmy garaż i salon o metr na szerokość więc powierzchnia dachu wyniosła około 280 metrów. w sumie około 40 000

My za robociznę zapłaciliśmy 9 000zł. a materiał czyli deski, papa, kontrłaty, blachodachówka, rynny, 3 okna dachowe, wyłaz dachowy - 19 000zł. Razem cały dach z pełnym deskowaniem, obróbką okien i obróbką blacharską i robocizną wyniósł nas 28 000zł. Obecnie jesteśmy przy załatwianiu kredytu w Multibanku, stos formalności ,ale obecnie tylko zastał nam do zrobienia operat szacunkowy i wszystkie dokumenty już mamy. Na początku stycznia wieziemy pełną dokumentację i myślimy że pod koniec stycznia dostaniemy pieniążki. Bierzemy na wykończenie 150 000 zł we frankach. Mamy nadzieje, że wystarczy??

Witam po dłuższej nieobecności!!!

Nasz Protonek II juz ruszył. :D Firma z którą podpisaliśmy umowe juz buduje. Będzie to osiedle domków. Nasz ma juz fundamenty i zaczymanm sie przerażać ilościa spraw i decyzji do podjęcia :roll:

Czytam te fora i różne www i ręce mi opadaja Jest takie mnóstwo różnych różności... A każdy producent/sprzedawca chwali swoje :)

Dobrze, że jest forum muratora i niezależne opinie użytkowników :lol:

Zastanawiam sie nad różnymi rzeczami. czy macie już wiedzę na temat np:

gdzie można umieścić zbiorniki na olej opałowy? da sie go umieścic w pom gospod? czy przetrwaliście juz jakąś zimę? jak wyszły koszty przy waszym ogrzewaniu?

czy ktos z was zabudował schody(zrobił klatkę schodową)? zastanawiamuy się nad drewnianymi lub betonowymi /tańsze?/może jakieś zdjęcia i przykładowe koszty :lol:

moze jakieś doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym?

Czy ocieplenie dachu wełną 18cm jest wystarczające, czy zwiększaliście jej grubość?

Ostatnie kluczowe pytanie o to czy ktos ma już protonka (II) w okolicach Wrocławia? Czy byłaby mozliwość oglądnięcia w realu? (zabierzemy kawe i ciasteczka /będzie potrzebna tylko gorąca woda/ :wink: i napijemy się wspólnie ...

pozdrawiam Protonowców :D

Tak troszeczke poczytałem i wiadomośc dla Szelmy - trzymamy kciuki. Będzie dobrze. Wracaj do zdrowia. Gdyby potrzebna była pomoc rehabilitanta to zobacz strone http://www.kto.com.pl. Szkolimy ludzi m.in. od tych spraw. W razie czegoś pisz. jak bedę mógł to pomogę.

Witajcie Jarku i Aniu!

Otórz zbiornik na olej my planujemy umieścić w garażu, ponieważ wydłużyliśmy garaż i z przodu mamy tzw. dziurę" ( widać to na zdjęciach w moim fotoalbumie) i tam zamierzamy wcisnąć zbiornik i będzie tylko troszczeczkę go widać, w pomieszczeniu gospod. nie ma szans na wciśnięcie zbiornika, chyba , że nie będziecie robić przejścia do garażu to wtedy jest szansa. Odnośnie schodów to będziemy mieć ażurowe lekkie z drewna. A poddasze ocieplaliśmy wełną 20cm ale myślę że i 18 cm jest ok! Życzę Wam powodzenia!!!

Agnieszka i Daniel- to super, że możecie sami wykonać niektóre prace na budowie, ale u nas to nierealne :D Po pierwsze: mój mąż zna się na budowaniu chyba jeszcze mniej ode mnie, a ja wcale się nie znam :D :D :D :D Po drugie: my niestety pracujemy od rana do wieczora, a w wolnych chwilach wychowujemy naszego dwulatka- słowem zero jakiegokolwiek czasu- na budowie jesteśmy średnio raz w tygodniu przez 15min, a i to czasem z wielkim trudem :( - gdybyśmy więc nawet umieli coś zrobić na budowie, to trwałoby to w naszym przypadku całe wieki :wink:

Pozdrawiam

Rozumiem, a mój mąż jest budowlańcem, ma własną jednoosobową firmę, i takie rzeczy jak tynkowanie, ścianki działowe czy inne rzeczy, których nawet nazwać nie potrafię to dla niego bułka z masłem. Owszem czasu też mamy zero, bo mąż na codzień pracuje w Wiedniu, ale jak przyjdzie już pora to weźmie urlop i będzie pracowal na naszej budowie. :D :D :D No wiadomo fachowcy od dachu czy hydraulicy to muszą być, na wszystkim człowiek też nie może się znać, ale tak czy siak mam nadzieję, że od kosztorysu będę mogła odliczyć sobie chociaż połowę kosztów związanych z wynargodzeniami dla robotników.