Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Brawo Utek. ja zaczynam coraz częściej zaglądac na forum. Nasza budowę możemy określic "niech sie mury pną do góry..." :lol: Juz zaczyna byc coś widać, ale do tynków wew jeszcze daleko.. :wink:

Jak się większośc z forum pobuduje to moze będziemy robić zloty protonowców u kolejnych osób :lol: . W końcu jesteśmy jak rodzina - łączy nas inwestycja życia.... Barbary mogą sie spotykać to dlaczego nie my :D

Pozdrawiam gorąco

Dzięki, dzięki- mnie też się te moje tynki podobają, chociaż na żywo to ich jeszcze nie widziałam :o -mąż porobił fotki na budowie no a ja zobaczę może jutro....

Jarek i Ania- bomba pomysł z tymi zlotami :D Tak w ogóle to witam Nowych Budujących i zachęcam do stworzenia albumu- chcemy pooglądać nowego Protonka!

Pozdrawiam

Utek! Tynki przepiękne! U nas wczoraj panowie zakończyli pracę, poszpachlowali cały domek 2 razy, zrobili ściankę dzielącą kuchnię z jadalnią , sufit podwieszany w kuchni i łazience, potem na wiosnę jeszcze 3 raz poszpachlują i przetrą nierówności. Kupiliśmy też piec Buderusa. Mamy teraz przerwę i 1 lutego wkracza Pan od terakoty i glazury.

http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw,7t1ox,u.html

Dzięki, dzięki- mnie też się te moje tynki podobają, chociaż na żywo to ich jeszcze nie widziałam :o -mąż porobił fotki na budowie no a ja zobaczę może jutro....

no tynki rzeczywiście bomba :D

równiótkie jak stół, gratulacje. :D

A u nas skończony dach, ufff......................

pozdrawiam

Edi - gratulujemy postępów !! Świetny dach i klinkier na kominie.. stąd moje pytanie - chciałbym się upewnić jaką masz dachówkę (ze zdjęć widzę że Roben ale konkretnie jaki kolor dachówki) oraz pytanie o firmę klinkieru i kolor. Coś się nie możemy zdecydować czy dachówka czy blachodachówka.

Korzystając z okazji pragniemy złożyć życzenia wszystkim forumowiczom najpiękniejszego projektu jakim jest PROTON, cudownych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w miłosnej, rodzinnej atmosferze pełnej ciepła i spokoju a w nadchodzącym Nowym Roku przede wszystkim zdrowia oraz zamieszkania w naszych pięknych domach:):)

Stasiu, Magda oraz Wojtek:)

Edi - gratulujemy postępów !! Świetny dach i klinkier na kominie.. stąd moje pytanie - chciałbym się upewnić jaką masz dachówkę (ze zdjęć widzę że Roben ale konkretnie jaki kolor dachówki) oraz pytanie o firmę klinkieru i kolor. Coś się nie możemy zdecydować czy dachówka czy blachodachówka.

mamy rzeczywiscie robena- falistą średzką brąz, nam też przypadła do gustu, ale jak ja kupowaliśmy, to była jedyna na którą trrzeba było czekać "tylko" 2 m-ce, na inne znacznie dłużej....

jest brązowa angobowana, ale niestety tylko powierzchniowo, jak będziecie wybierać, to zwroćcie uwage na to, że dobrze by było, żeby była barwiona w masie, bardzo podobny jest Rupp brazowy, (cenowo byłoby podobnie, podobno jest lepszej jakości jak roben), ale wtedy byl nie do dostania

a klinkier to vega, CRH, w większosci dziurawka, 3 ostatnie warstwy - pełna.

a co do blach- sa równie trwałe, znacznie lżejsze, wyglądem prawie nie odbiegaja od dachówek, ciesze sie że ten wybór juz mamy za soba :wink:

Serdeczności i najlepsze życzenia świąteczno- noworoczne dla wszystkich Protonowców

pozdrawiam

E.

witam i dziekuje za dobre słowo

piekne te Wasze Protonki oj piekne...ale powiedzcie mi, czy salon sprawia wrazenie duzego?? bo na fotkach u Utka i Beaty jakis mały mi sie wydaje...albo to złudzenie ze zdjęcia.Jak oceniacie wielkosc salonu?? zwłaszcza to ujecie na fotce u Utka gdzie ma okno tarasowe zamiast normalnego , to samo wrazenie mam jak ogladam fotki u Beaty......

Jarku i aniu na rehabilitacje na razie jezdze na Ursynów...ale gdyby cos to sie zgłosze...nie daje sie w kazdym razie i juz.

Beatko...moj brat ma ogrzewanie olejowe i teraz byłam u niego na swieta i w nowym roku maja zmieniac na eco- groszek, bo tam nie maja gazu...po prostu ogrzewanie olejem ich kosztuje fortune..a olej cały czas w góre...i strasznie narzekaja na wysokosc kosztów ogrzewania olejowego wiec rozwaz ten czynnik...jedyna rzecz w olejowym to super wygoda..oni maja domek o podobnych 12 x 12 m wymiarach jak Proton tylko ta roznica ze poddasze maja bez lukarn i dach kopertowy( to akurat rozwiazanie fatalne według mnie, ale kubatura jest podobna )..i rocznie wydaja na ogrzewanie 10 tys zł swojego domku. Nie maja co prawda kominka..Ty masz i mozesz alternatywnie dogrzewac...ale takie koszty ponosza rocznie na ogrzanie podobnego domu( bez kominka). i podjeli decyzje o zmianie na inne ogrzewanie...tak o tym pisze, moze realne koszty olejowego ogrzewania komus sie przydadza w kalkulacji czym bedziemy grzac w przyszlosci.

pozdrawiam

Witaj Szelmo!!!

Bardzo się cieszymy , że wracasz do zdrowia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeżeli chodzi o sam salon to rzeczywiście nie jest duży ale u nas będzie tylko stała kanapa, 2 fotele i malutki stolik i na ścianie telewizor, myślę więc że jest w sam raz. Natomiast hool, jadalnia i salon dają bardzo dużo przestrzeni. Nam bardzo się podoba i już nie możemy się doczekać aby zobaczyć nasz salon i jadalnię w parkiecie dębowym (bo jak na razie taki planujemy).

Może macie jakieś dobre miejsce godne polecenia aby można było kupić porządny w I klasie parkiet dębowy???

Odnośnie ogrzewania olejem to akurat jesteśmy spokojni gdyż mój brat mieszka już 2 lata w swoim domku i ma taka samo jak my kominek z płaszczem wodnym+ogrzewanie olejem, tyle że dom ogromniasty bo 260 m2 i na olej wydał przez tamtą zimę ok.4000zł i ogónie jest bardzo zadowolony z pieca jak i kominka. Tłumaczył mi ,że jak jest była temp. na podwórku do -5 to wogóle piec mu się niewłańczał tylko kominek ogrzewał cały domek.

Myślę że jakoś poradzimy a jak nie będzie nas stać na olej to będziemy palić w kominku. Za radę i troskę bardzo dziękuję . Beata

Witam w Nowym 2008 Roku!!!

Najlepsze życzenia noworoczne dla grupy protonowców :D i wszystkich pozostałych. Niech 2008 będzie rokiem spełnienia marzeń tych budowlanych, towarzyskich, zwodowych, rodzinnych i ....(wpisz co chcesz) :wink: NIech zdrowie nas nie opuszcza podobnie jak gotówka i abyśmy spotykali tylko dobrych ludzi na naszej drodze (dobrych w sercu i dobrych w fachu który robią...).

Jarek i Ania

Wszystkiego najlepszego w Nowym roku 2008 :D :D :D :D :D

Zauwazyłam na fotkach, ze u Utka gdzie ma wykusz jest belka natomiast u Beaty belki nie ma, tylko prosty sufit..potem przyjrzałam sie wczesniejszym fotkom i u Beaty jakgdby wieniec był wylewany po obrysie wykuszu a Utka została wstawiona belka. Oboje robiliscie strop wylewany..ja teraz nie pamietam czy taki jest w projekcie ale ta roznica mnie zastanawia dlaczego Utek ma ta belke a Beata nie ma. skad wzieły sie te roznice w budowie??

pozdrawiam

Witam i ja w Nowym Roku 2008!!!

Szelma- co do salonu, to dla mnie jest on w sam raz pod względem wielkości, ale to oczywiście rzecz względna...

Jeśli chodzi o belkę nad wykuszem, to u mnie było tak, że kierbud powiedział, że przy stropie żelbetowym albo robimy normalne zbrojenie i wtedy tam musi iść belka, albo dokładamy do zbrojenia ok5000 i wtedy belki nie będzie(po prostu gęściej pręty pójdą). Tyle, że nawet bez belki uskok teoretycznie powinien tam się znaleźć, gdyż sufit nad balkonem dobrze jest ocieplić, a sufitu nad salonem nie będziemy przecież ocieplać. Więc zdecydowaliśmy się na tę belkę, a we wnęce damy styropian ocieplający sufit no i zrobimy podwieszany strop z halogenkami. W projekcie wyjściowym strop jest terriva- nie wymaga on belki nad wykuszem, ale ponoć jest droższy.

A u nas w Krakowie straszne mrozy-czekamy na jakąś odwilż z naszymi wylewkami. Tymczasem mimo mrozów tynki oddały już większość wody i schną bardzo ładnie.

Tak jak Beata zaczynamy powoli rozglądać się za elementami wykończeniowymi- parkiet mamy wybrany i zamierzamy umawiać się na lipiec/sierpień na układanie. Płytki do łazienek już oglądaliśmy, ale tu jeszcze decyzja nie jest ostateczna. A jutro zamawiamy kuchnię-montaż w maju. Wcześniej, w kwietniu kamieniarz wykona nam kominek. Jeśli wszystko pójdzie gładko to przeprowadzka we wrześniu całkiem realna :D Oby...

Pozdrawiam

Ależ cisza na naszym forum! Chyba wszyscy zapadli w sen zimowy :wink:

U nas tymczasem zaczął się kolejny etap budowy- hydraulik robi instalację CO- rury do kaloryferów no i podłogówkę. Pod koniec tygodnia powinni zacząć wylewkarze. Zdjęć niestety na razie nie mam, bo się nam cała rodzinka pochorowała i siedzimy w domku z meeega katarem.

Marzę już o tym, żeby skończyć "mokrą" robotę, bo kolejnym etapem będzie wstawienie okien, i skończą się wreszcie w naszym domku egipskie ciemności :D

My tymczasem umawiamy kolejnych wykonawców- w zeszłym tygodniu zarezerwowaliśmy sobie termin u fliziarzy- zaczną po weekendzie majowym(zresztą to był ich pierwszy wolny termin :o ).

Pozdrawiam i piszcie coś Protonowcy!