Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

też zaglądam tu raz po raz, nikt sie nie odzywa....

U nas tynkuje sie góra , mamy już okablowaną góre i kończymy dół, jakie to szczęście, że cały czas mamy temparaturę w plusie :D

Po tynkach chcemy szybko zrobić instalacje i może wylewki, jak sie da....

a potem galop z reszta, mamy termin wyprowadzki na maj....

słabo to widzę,

:-? ale cóz, nie ma wyjścia, z reszta nie moge sie już doczekać

Utek- robisz podłogówke na całym dole?

My mieliśmy w planach tylko tam gdzie płytki, tj łazienki, kuchnia i korytarz, ale bylismy niedawno w domku, gdzie podłogówka jest wszędzie, min. w salonie.- byłam ZACHWYCONA po prostu. Jest takie przyjemne ciepełko, że nie chce się stamtąd wychodzić. Podłogówka jest pod płytkami i pod panelami, płyki sa lekko ciepłe, a panele - troche jakby mniej. W zasadzie to nie zauważa się że ta temperatura jest z podłogi, wydaje sie ze nie grzeją a wszędzie jest cieplutko.

No i oczywiście chcemy podłogówkę na całym dole, na górze zostaja grzejniki.

Tym sposobem pożegnałam sie z marzeniem o parkiecie w salonie, ale cóż coś za coś.

a co do czekania aż "wyparują" rozne rzeczy ze ścian i podłóg- pewnie i tak, ale u nas chyba tak sie nie da, z resztą najbardziej chyba "paruja" parkiety, więc u nas to nie bedzie problem :wink:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My podłogówkę robimy tylko pod płytkami- ja niestety nie lubię paneli (ten stukot :-? ), a płytki na całym dole nie bardzo mi sie widzą...Natomiast u nas płytki troszkę wykroczą poza korytarz do salonu, więc odrobinkę podłogówki w salonie będę mieć :D

Kurczę Edi- jak Ty się wyrobisz do tego maja? Najgorsza jest ta wilgoć z tynków i wylewek- musicie chyba szybko zrobić kotłownię i grzać grzać grzać...Zresztą my też mamy zamiar w marcu wykończyć kotłownię i włączyć kaloryferki i podłogówkę- do kwietnia musi być wszystko suchutkie!

Co do zapachów to i u nas chyba nie będzie za wiele czasu na czekanie- nie wyobrażam sobie przez kilka miesięcy patrzeć "z boku" na gotowy domek- nie wytrzymam i wprowadzę się natychmiast jak tylko zejdzie zapach po lakierze do parkietu :D

Pozdrawiam

Kurczę Edi- jak Ty się wyrobisz do tego maja? Najgorsza jest ta wilgoć z tynków i wylewek- musicie chyba szybko zrobić kotłownię i grzać grzać grzać...Zresztą my też mamy zamiar w marcu wykończyć kotłownię i włączyć kaloryferki i podłogówkę- do kwietnia musi być wszystko suchutkie!

Co do zapachów to i u nas chyba nie będzie za wiele czasu na czekanie- nie wyobrażam sobie przez kilka miesięcy patrzeć "z boku" na gotowy domek- nie wytrzymam i wprowadzę się natychmiast jak tylko zejdzie zapach po lakierze do parkietu

Pozdrawiam

sama nie wiem.... :roll: :roll: :roll:

jakoś musimy, Ty masz juz wylewki i tynki, u nas dopiero góra otynkowana, ale jakos "damy radę"

pewnie najpierw wykończymy dół, a potem górę, z reszta czas pokaże....

na razie jestem optymistka :wink:

a może zwariowałam :wink: :wink: :wink:

Utek- mam niedosyt- nie zamieszczasz żadnych nowych zdjęć......

AA i tych parkietów Ci zazdoszcze, ale dla nas są zbyt "czasochłonne"

Szkoda

pozdrawiam wszystkich

E.

Edi- zdjęcia obiecuję zamieścić wkrótce, choć narazie niewiele się zmienia- rury od CO położone, a teraz czekamy aż wylewkarze ułożą styropian na podłogach(mam nadzieję, że jeszcze w tym tyg :-? ), wtedy hydraulik wróci ułożyć podłogówkę no i dopiero zalewamy wylewki- tak więc do wylewek to jeszcze trochę mamy :wink:

Edi-Trzymam kciuki, żebyście w maju się wprowadzili!

Aga i Daniel- zobaczycie-czas szybko leci- za rok będziecie też już wykańczać!

Pozdrawiam

Aga i Daniel- działeczka wygląda naprawdę obiecujęco- taka zielona- ja jestem maniaczką na punkcie drzew i zieleni, więc bardzo mi się podoba :D - widok z okien - rewelacyjny. A jaka jest duża?

My zabrneliśmy już rzeczywiście daleko, ale ile jeszcze przed nami....

Czekamy teraz na wycenę od hydraulików i tynkuje się dół.

pozdrawiam

E.

Działeczka nasza ma 2500m2. :lol: Z trzech stron obasadzona jest juz drzewkami, ktore rosną juz od kilk lat (jak widać na zdjęciu). Widoczek fajowy - Babia Góra, itp. Minusem i to dużym jest to, że nasza działka to górka i cały dół trzeba będzie sypać, żeby wyrównać (już sobie wyobrażam jak po deszczu stoi na dole woda!!!) :-?

Aga i Daniel- piękna ta Wasza działeczka! My niestety budujemy na niedawnym polu ornym, więc mamy roślinną "pustynię", no ale na szczęście w okolicy mamy 2 lasy- jeden widać z naszego domku :). Mam nadzieję, że jak nadejdzie wiosna, to uda nam się trochę zazielenić nasze włości:) Póki co, jeśli szczęście dopisze, jutro zaczynamy stawiać ogrodzenie...Od jutra zaczynają też wylewkarze, tak więc niedługo będzie co wklejać do albumu-mam nadzieję:)

Pozdrawiam

Oby szybko z tymi zdjęciami bo doczekać się nie mogę!

A czy pokażesz nam takze zdjęcia ogrodzenia? Bardzo bym chciała zobaczyć. Ze mnie się śmiali wszyscy jak powiedziałam o ogrodzeniu bo mieszkamy na Podhalu i tu ludzie nie stawiają ogrodzeń. A mnie to straaaaasznie wku.....

Jak można nie zaznaczyc swojej własnej ziemi! Swojej własności! Jak można nie odgrodzić swojej posesji. Tymbardziej, że będziemy sąsiadować z rodziną męża tym bardziej zależy mi na solidnym i dość wysokim ogrodzeniu!!! Ja powiedziałam mężowi że chcę się czuć we własnym domu tak swobodnie żebym mogła nago opalać się we własnym orgodzie i koniec kropka!!!

Ogrodzenie u nas będzie składać się z dwóch części- po bokach i od tyłu będzie siatka na podmurówce, natomiast od przodu będzie ogrodzenie kute- z przęseł Wiśniowskiego, a słupki będą z klinkieru. Póki co robimy tylko część pierwszą z siatki, oraz fundamenty pod słupki z przodu. Część klinkierowo-kutą będziemy robić dopiero jak skończymy domek- bo nie wiemy czy nam starczy kasy :-?

Co do ogrodzenia- to u mnie absolutnie musi być- nie chodzi już nawet o tą prywatność, a o bezpieczeństwo mojego synka- nie wyobrażam sobie cały czas denerwować się czy przypadkiem nie wybiega na ulicę....

Pozdrawiam

Witam wszystkich PROTONOWICZÓW

Właśnie się zdecydowaliśmy budować Protona I pod Wrocławiem i mamy obawy co do kosztów budowy. Czy ktoś z Państwa mógłby podesłać nam sestawienie materiałów lub ew. jakiś kosztorys ?

PS. Czy ktoś z forumowiczów buduje Protona w okolicach Wrocławia i zechciałby pokazać nam jak on wygląda w rzeczywistości ?

Edytowane przez fly2b3
dane osobowe

WItam

My rowniez dolaczamy do budujacych Protona :) Projekt juz mamy kupiony, jeszcze tylko adaptacja, uzgodnienia techniczne w roznego rodzaju urzedach, pozniej pozwolenie na budowe i zakladamy optymistyczny wariant, że w czerwcu, moze w lipcu uda sie ruszyc z budową. Czy ktos moze ma jakies uwagi dotyczace budowy, czy cos zaskoczylo na korzysc lub niekorzysc? Nasz Proton bedzie powstawal w okolicach Warszawy. Czy ktos z Was tu buduje? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i ewentualne rady.

WItam

My rowniez dolaczamy do budujacych Protona :) Projekt juz mamy kupiony, jeszcze tylko adaptacja, uzgodnienia techniczne w roznego rodzaju urzedach, pozniej pozwolenie na budowe i zakladamy optymistyczny wariant, że w czerwcu, moze w lipcu uda sie ruszyc z budową. Czy ktos moze ma jakies uwagi dotyczace budowy, czy cos zaskoczylo na korzysc lub niekorzysc? Nasz Proton bedzie powstawal w okolicach Warszawy. Czy ktos z Was tu buduje? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i ewentualne rady.

Witam serdecznie,

udało nam się ustalić, iż aktualnie w okolicach W-wy nie ma jeszcze rozpoczętego żadnego Protonka :( ... ale może mamy nie kompletne dane. Natomiast w 2008 roku (maj) planujemy rozpoczęcie naszej budowy. Na wiosne też planuje rozpoczęcie budowy Jakub (-jaw-).

Życzymy dużo cierpliwości przy załatwianiu papierologii niezbędnej do pozwolenia na budowę, jesteśmy prawie na finiszu a to dopiero początek...

Dziekuje za odpowiedz. To moze jesli bede 3 domy budowane w tym samym mniej wiecej czasie w okolicach Warszawy to moze warto wspolnie zaopatrywac sie w materialy budowlane. Wtedy mozemy wiecej powiedziej w rozmowach z hurtowniami materialow budowlanych :)