Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Nowych Budujących! Super, że przybywają nam kolejni Protonowcy!

Dla wszystkich wytrwałych- nowe zdjęcia w moim albumie :D

W piątek robimy wylewki :D

A 12.02- montaż okien i bramy :D :D na to czekam! Drzwi wejściowe docelowe poleżą na magazynie jeszcze kilka miesięcy- obawiamy się o ich zniszczenie na tym etapie prac...

Razem z ogrodzeniem, który właśnie się stawia, zostaną wylane również schody wejściowe- będą takie jak w projekcie(mam nadzieję...:))

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy ponownie :)

Cieszymy się że nie tylko my zaczynamy budować Protona - będziemy mogli wymieniać nasze doświadzczenia na bieżąco między sobą.

Czy koś z was ma może zestawienie materiałów na Protona I ?

Nie ukrywamy że przed zakupem projektu chcielibyśmy dokładnie policzyć ile będzie nas kosztowała jego budowa.

Ps. słyszeliśmy że w x już stoi Proton czy ktoś wie dokładnie gdzie ?

Edytowane przez fly2b3

Dla wszystkich wytrwałych- nowe zdjęcia w moim albumie :D

Nareeeeszcie!

Super, super, super

no........

super........

Utek-jakie kupowałeś rurki do podłogówki tzn. marka i cena? Nam polecaja tece za 5,25, troche drogie...

Skłaniamy sie ku Wavinowi, 3,87, ale różnie gadaja.... Sami nie wiemy co zrobić

a- i witam serdecznie nowych forumowiczów- życze wytrwałości :wink:

pozdrawiam

Edi- nie odpowiem Ci teraz, bo nie wiem- muszę spytać mojego hydraulika...

Edi- powklejaj i Ty coś nowego do albumiku, plizzzz....

A u nas na budowie dziś kolejny zgrzyt :evil: Rano przyjechała ekipa od wylewek, a tymczasem ekipa od płotu zaszalowała schody i ogrodzenie i....wylewkarze nie mieli jak wejść na budowę ze swoją machiną. Zamiast myśleć jak rozwiązać problem(10 chłopa powinno było coś wymyślić:evil:) wylewkarze zabrali się na inną budowę :evil: :evil: :evil: Wrócą w przyszłym tygodniu :evil: Dodatkowo goście od schodów coś pokombinowali z poziomami i będę miała 4 schody do domu zamiast 3 :evil:

Ech.....szkoda gadać

Pozdrawiam

dobre- uciekli z budowy;)))

Mają fantazje chłopaki;)))

Nic nie wklajałam, bo nie robiłam zdjęć;( niestety

jutro nadrobię zaległości.

U Was wylewają schody, a nasz murarz mówi że w październiku już było za późno- bo "mróz odsadzi"- oczywiście to jego wymówka, bo zrobił sobie u nas trzy miesiace przerwy i po prostu ich nie zdążył zrobić :evil:

Teraz ze schodami czekamy do wiosny :evil:

Ale trudno- za to tynkuje w miarę systematycznie- jest codziennie-

Utek- robiliście tynki maszynowe ?- bardzo ładnie wyglądają :p

Co do rurek- byłabym wdzięczna za info

pozdrawiam

E.

Witamy ponownie :)

Cieszymy się że nie tylko my zaczynamy budować Protona - będziemy mogli wymieniać nasze doświadzczenia na bieżąco między sobą.

Czy koś z was ma może zestawienie materiałów na Protona I ?

Nie ukrywamy że przed zakupem projektu chcielibyśmy dokładnie policzyć ile będzie nas kosztowała jego budowa.

Ps. słyszeliśmy że w Szewcach już stoi Proton czy ktoś wie dokładnie gdzie ?

Pozdrawiamy Ania & Kamil

Wrocław / Szewce

Hej,

a Wy też budujecie się w Szewcach? Jeśli tak to gdzie dokładnie, bo my za szkołą jakieś 200 metrów.

Ale nie stawiamy Protona , tak jak planowaliśmy.

Przestraszyłam się, że pokoje na górze to wąskie i długie nieustawne pomieszczenia.

Może się mylę.

Pozdrawiam

Ania i Sławek

Wrocław/Szewce

Dziekuje za odpowiedz. To moze jesli bede 3 domy budowane w tym samym mniej wiecej czasie w okolicach Warszawy to moze warto wspolnie zaopatrywac sie w materialy budowlane. Wtedy mozemy wiecej powiedziej w rozmowach z hurtowniami materialow budowlanych :)

Co do materialow budowlanych - w naszym wypadku je bedzie kupowac generalny wykonawca. Na razie jeszcze nie mamy sprecyzowanych warunkow umowy, dla tego ciezko cos bardziej szczegolowego powiedziec.

Szelma - zyczymy duzo, duzo, duzo zdrowia!

I duze dzieki wszystkim, ktorzy zamieszczaja zdjecia z budowy Protonkow w albumach. W chwilach zwatpienia daja nadzieje, rozwiazuja watpliwosci i sa duzym natchnieniem przy wprowadzaniu wlasnych rozstrzygniec. :D

Ja tam tez lubie sobie ogladac fotki...zawsze sie jakis nowy pomysł nasunie do głowy, co by ulepszyc ...a zdjecia piekne i postep budów wysmienity...ja mysle ze Beata i Utek to w tym roku najpozniej na jesieni sie wprowadza do nowych domków....ciekawa jestem wykonczeniówki...jakie parkiety, płytki jak to wszystko bedzie wygladac...

:D :D :D :D :D :D :D :D :D

a za zdrówko dziekuje...lecze sie i siedze na zwolnieniu wiec mam czasu co niemiara aby przegladac watki budowlane

Edi- rurki od podłogówki Purmo, za 3,50 mb, tynki robiliśmy gipsowe, maszynowe- są równe, niemniej jednak nie aż tak równe, by je od razu pomalować, myślę, że pewne poprawki gładziowe będą niezbędne :wink:

Szelma- co do przeprowadzki to na pewno Beatka będzie jako pierwsza mieszkać w nowym domku :D No chyba, że Edi dopnie swego i w maju się wprowadzi!

My mamy umówione kładzenie parkietu na koniec lipca, potem 3 tyg przerwy- parkiet się zaaklimatyzuje :D i dopiero cyklinowanie i lakierowanie, tak więc zejdzie pewnie do połowy września (jednocześnie będą montowane schody wewnętrzne). Zobaczymy, może koniec września, może październik- przeprowadzka :D

Tymczasem schody mamy już wylane- wyszły super, ale na razie są jeszcze zaszalowane, pokażę Wam jak już będą dopieszczone i bez szalunków :D Ogrodzenie nadal się robi, w czwartek natomiast do łask wracają wylewkarze- mam nadzieję, że nikt ich z budowy 2-gi raz nie wyrzuci :evil:

Pozdrawiam

Edi- rurki od podłogówki Purmo, za 3,50 mb, tynki robiliśmy gipsowe, maszynowe- są równe, niemniej jednak nie aż tak równe, by je od razu pomalować, myślę, że pewne poprawki gładziowe będą niezbędne :wink:

Dzięki Utek- nas namawiano na rurki TECE po 6 zł/m, więc robiłam rekonesans-co kto kładzie i jakoś nie znalazłam nikogo, kto by położył aż takie drogie, zgadzam sie że to nie może być szajs, ale jak o mnie chodzi, to wystarczy żeby wytrzymały 50 lat, a niekoniecznie 150 :)

Więc będzie polski wavin.

a w poniedziałek wchodzi instalator- więc gonię Cię Utek-gonię :wink:

nie moge się już doczekać wieczorków na tarasie.......

Mam nadzieje ze jak będziemy kiedyś w okolicach Krakowa-to podjedziemy zobaczyć Protonka, a Wy jak będziecie jechać nad morze-zajrzycie do nas :wink:

Wybrałam tez kominek- chyba Zuzia z Kratki.pl

jeszcze nie na 100%, ale prawie

Nie chcemy żadnego rozprowadzenia, tylko tak od czasu do czasu przepalać, więc wydaje mi się , ze bedzie ok.

A co wy planujecie w kwestii kominkowej?

AAA- no i mamy zamówiony solar Biawara.

To tyle wieści z frontu :wink:

pozdrawiam wszystkich

E.

Edi!- dzięki za zaproszenie- my również zapraszamy do nas!

Co do kominka, to u nas jeszcze nie do końca wiem, co zamontujemy- właśnie w przyszłym tygodniu mam spotkanie z kominkarzem, który będzie wykonywał kominek- zadecydujemy wtedy, jaki wkład, i czy robimy rozprowadzenie, czy nie.

A tymczasem wylewkarze zakończyli u nas wylewki :D

Za 2 tyg wstawiamy okna :D

Pozdrawiam

Witam wszystkich !!!

Przepraszam , że tak długo się nie odzywałam , ale nic ciekawego u nas się nie działo. Od 1 lutego zaczęło się!!! Elektryk uzbroił skrzynkę elektryczną (mamy światełko w całym domku) poprzerabiał troszeczkę gniazdek, pan od alarmów zakłada alarm i co najważniejsze wszedł glazurnik. Mamy już ułożoną terakotę w wiatrołapie i zaczętą górną łazienkę. Zdjęcia wrzucę w sobotę. Muszę Was ostrzec z glazurami i terakotami. Istny koszmar przeżyłam, na wszystko trzeba czekać , nie ma nic na stanie, na płytki z opoczna (wybrałam Aleksandrię) czekaliśmy 2 tygodnie a na Tubądzin (łazienka na parterze -Sublime, kuchnia - Navona) jeszcze czekamy do 15 lutego (czyli 4 tygodnie ponieważ produkcja dopiero ruszy)!!!! Wszystkie kibelki, baterie, umywalki, wanne, kabiny zamawiałam w sklepach internetowych i na allegro bo w naszym kochanym Augustowie trzeba czekać do 3 tyg. a majster robiąc łazienki musi wiedzieć jaka wanna, jaka umywalka itp. Pod koniec lutego zaczynamy montaż kominka , tak jak wcześniej pisałam będzie z płaszczem wodnym.

Napiszcie jaki u Was są ceny za m2 położenia parkietu , szukamy na lato parkieciarzy ale u nas w Augustowie jest tylko 3-ech i prześcigają się w cenach.

UTEK76 I EDI WSPANIAŁE POSTĘPY!!!!

Witamy Beatko ponownie!

Dobrze, że mówisz o tych terminach z płytkami- ja też chcę zamówić Tubądzina- nie miałam pojęcia, że trzeba tyle czekać- wszyscy w sklepie mi mówili, że są od ręki :evil: Swoją drogą, widzę, że łazieneczka na dole będzie w podobnym klimacie jak u nas :D - ja planuję płytki Imola Antares na dole, a na górze Tubądzin Alabastrino...Imolę mam zamiar zamówić już na dniach, bo na nią czeka się 6 tyg!- a w internecie nie wszystko jest, co mi potrzeba...

Co do cen parkieciarzy to przypuszczam, że u Ciebie nawet wywindowane ceny są mniejsze niz u nas typowe :evil: Ja za m2 będę płacić ok 90zł. Dokładną wycene mam mieć w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam