Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Utek!

Cudne nowe zdjecia!!! Aż serce rośnie!!!

mnie też- wyleweczki jak marzenie :wink:

Mieliście chyba dobry pomysł żeby okna zrobić po tynkach, jak popatrzę jakie nasze są brudne....... Ale "nic to"- wymyję, żeby się tylko nie porysowały od tego betonu.....

Agnieszko- nie wiem dlaczego nie otwiera Ci sie mój album :(

Beti-już zakładacie płytki, gartuluje tempa :wink:

pozdrawiam wszystkich- jutro uzbrojona w taczke i garbie jadę sprzątać działkę :wink:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, dzięki, wylewki zrobione po przejściach z panami, więc choć tyle, że jakoś wyglądają :wink:

A co do okien- to Ty Edi masz PCV czy drewno? My przy oknach drewnianych to nie mieliśmy innego wyjścia jak montować po tynkach- umycie okien drewnianych z gipsu musiałoby zakończyć się ich zniszczeniem...A tak przy okazji- montaż okien u nas umówiony na 14 i 15 luty :D

Pozdrawiam

Dzięki, dzięki, wylewki zrobione po przejściach z panami, więc choć tyle, że jakoś wyglądają :wink:

A co do okien- to Ty Edi masz PCV czy drewno? My przy oknach drewnianych to nie mieliśmy innego wyjścia jak montować po tynkach- umycie okien drewnianych z gipsu musiałoby zakończyć się ich zniszczeniem...A tak przy okazji- montaż okien u nas umówiony na 14 i 15 luty :D

Pozdrawiam

Okna PCV - w okleinie złoty dąb. Na czas tynkowania były zafoliowane stretchem, ale i tak w niektórych miejscach sa pobrudzone, na szczęści jako-tako schodzi, ale z drzwiami to mam problem. Są drewniane, całe skrzydłozafoliowaliśmy i sa czyste, ale futryna - porażka :o

Ni wiem jak to czyścić, cifem, czy jak....

Boję sie skrobać, bo sie porysują, a chemia- pozostają ślady pewnie, jestem w kropce.

A u nas rozkładaja instalacje, kominek też przyjechał.

Czyli coś sie dizeje.

pozdrawiam Wszystkich

E.

Witam!

Szelmo dziękuję i obiecuję, że będę co tydzień wklejała zdjęcia. Na razie jeszcze łazieneczka robi się, mamy już zainstalowany alarm (co widać) na zdjęciach, panowie szpachlują 3-ci raz i przecierają ściany już na czysto. A co najważniejsze mam już ustawiony wkład kominkowy i w czwartek zaczyna spec od kominków inst. i obudowywać nasz kominek . Jestem bardzo zadowolona, że tak szybko znalazł dla nas czas. Byliśmy umówieni na koniec lutego lub początek marca, a tu proszę niespodzianka!

http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw

Witam!

A co najważniejsze mam już ustawiony wkład kominkowy i w czwartek zaczyna spec od kominków inst. i obudowywać nasz kominek . Jestem bardzo zadowolona, że tak szybko znalazł dla nas czas. Byliśmy umówieni na koniec lutego lub początek marca, a tu proszę niespodzianka!

http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw

Beatko

jaki to koszt?- mam na mysli obudowanie kominka.

Jeszcze sie nie dopytywałam, a wkład juz "przyjechał". Nasz nie bedzie miał żadnych rozprowadzeń, więc nie wiem czy to mozna porównywać, ale jesli możesz, to napisz na ile uzgodniłaś cenę.

Aga- rzeczywiście podstawowa, Proton II, a Wy tez budujecie II-ke?

A my jutro spotykamy sie z "wylewkarzami";)

Jak miło popatrzeć na domki Utka i Bekap- podglądam ile mogę :wink:

pozdrawiam E.

Edi!

Robocizna tzn. obudowy kominka ugadaliśmy się między 2000-2500zł (troszeczkę nawydziwiałam, dużo pułeczek podświetlanych itp. także zobaczymy jaka będzie cena końcowa - dam znać). Odnośnie podłączenia kominka z płaszczem wodnym do ogrzewania całego domku to już zajmie się tym hydraulik, ale to mam już w cenie hydrauliki całego domu. Pozdrawiam

Jak widzę te zdjęcia to tylko pozazdrościć mam nadzieję, że na naszej działce też kiedyś stanie piękny proton :D :D

Przynajmniej wiem że ten domek jes tak ładny jak z projektu.

Życzcie mi powodzenia bo jestem przy początkach papierkowej roboty. :-?

Mamy nadzieję że w tym roku dostaniemy pozwolenie.....

Piękne te wasze domki można oko pocieszyć :D

Witam nowych budujących! Zobaczycie- wkrótce i Wy postawicie swojego Protona :D

Edi- ja za obudowanie kominka razem z materiałem- 7.000- w tym ścianka przednia z ytonga, duży kamień, reszta osprzętu wewnątrz typu rury, płyty izolacyjne i podobnie jak u Beatki trochę podświetlanych wnęk....

Dziś razem z kominkarzem wybraliśmy wkład do kominka-Supra univers, no i kamień na obudowę.

Jutro( a właściwie dziś :D ) mamy zamiar zakupić płytki do obu łazienek, wannę na górę oraz kibelek z umywaleczką na dół- tyle na razie znalazłam rzeczy, które wpadły mi w oko. Jeśli znajdziemy coś taniego to kupimy też flizy do garażu i kotłowni.

A od rana zaczynają panowie od okien, drzwi i bramy garażowej :D

Tymczasem moi górale skończyli płot, podłączyli szambo i kopią doprowadzenie gazu do domku.

Pozdrawiam

Witam nowych budujących! Zobaczycie- wkrótce i Wy postawicie swojego Protona :D

Edi- ja za obudowanie kominka razem z materiałem- 7.000- w tym ścianka przednia z ytonga, duży kamień, reszta osprzętu wewnątrz typu rury, płyty izolacyjne i podobnie jak u Beatki trochę podświetlanych wnęk....

Dziś razem z kominkarzem wybraliśmy wkład do kominka-Supra univers, no i kamień na obudowę.

A od rana zaczynają panowie od okien, drzwi i bramy garażowej :D

Tymczasem moi górale skończyli płot, podłączyli szambo i kopią doprowadzenie gazu do domku.

Pozdrawiam

Dzięki za info nt kominków. Drogawe to wszystko, ale co dzis jest tanie....

Witam też nowych " protonowców", życze pomyślnych wiatrów.

My nareszcie mamy schody przed domem :D

Teraz to nawet zaczyna ładnie razem wyglądać :D :D :D

Czekamy na parapety i na ekipę "ocieplaczy poddasza"

Był też pan od wylewek. Powiedział nam 12 zł/m2 do tego po 2 zł za m2 jakichś wiórków zbrojących- a ile Wy płaciliście?

Macie takie kratownice porozkładane na styropianie czy tez te wiórki?

pozdrawiam wszystkich.

E.

No to mamy okna :D :D :D

I bramę :D

Nasz domek opuściły na zawsze egipskie ciemności :D

Schody wejściowe zakończone w "stanie surowym"- okładanie kamieniem zostawiamy na "lepsze czasy"...

Wczoraj zakupiliśmy też pierwsze elementy wykończeniówki- płytki do obu łazienek, kibelek i umywalkę do dolnej łazienki oraz wannę na górę :D

A od poniedziałku, całkiem niespodziewanie, zaczynamy ocieplać domek.

Za 2 tygodnie zaczyna pan od karton-gipsów, sufitów podwieszanych i wnęk.

Pozdrawiam

Teraz widac, jaki ładny projekt ten nasz Proton, po Waszych zdjeciach.

Utek bardzo ładnie to wszystko Wam wyszlo...a skoro juz macie kupione do łazienek akcesoria, to prawie równo z Beatka idziecie..wiec niedługo mam nadzieje,bedziemy na forum podziwiac Wasze łazienki, parkiety, schody, kominki itp.

pozdrawiam

Utek - ogromne postępy, okna bardzo ładne!!!

Dzisiaj zrobiłam pare zdjęć z montażu obudowy komina i górnej łazienki, zapraszam do albumu. W następnym tygodniu majster od kominka ma już skończyć obudowę tylko nie wiem jak długo będziemy musieli czekać na marmur Breccia Sarda. Ceny są kosmiczne 1m2 ok 500zł a nam potrzeba 3 metry na przód i półki. Mąż jeździ wszędzie i szuka gdzie uda się mu znaleźć tańszy. Zobaczymy. W łazience na górze zostało jeszcze obudować wannę , obrobić okno, półki pod umywalkę zrobić z cegły a potem ładnie glazurą obłożyć , no i terakotę położyć. Także na pewno jeszcze ten przyszły tydzień glazurnikowi zejdzie, a potem pomieszczenie gospodarcze i kuchnia jest w planie-oczywiście glazura i terakota. Jeśli chodzi o podłogi to umówiliśmy się z parkieciarzem na maj - 40zł za 1m2 za robociznę i robimy parter w 2 gatunku dąb, a poddasze w 3-cim. Wyniesie nas z materiałem, ułożeniem, cyklinowaniem, lakierowaniem, położeniem listew ok. 18 000 .Troszeczkę to nas przeraziło, ale najwyżej nie zrobimy kostki i ogrodzenia w tym roku. Posdrawiam wszystkich i życzę dużo cierpliwości, bo przez te glazury i terakoty to mam jej coraz mniej (na Tubądzin Sublime muszę czekać jeszcze tydzień!!!!!!) http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw

Szelma- na zdjęcia moich łazienek niestety musisz jeszcze poczekać :wink: - my zaczynamy flizowanie po weekendzie majowym, jedynie kotłownia zostanie wykafelkowana w marcu, gdyż chcemy włączyć ogrzewanie. Materiały kupuję jednak już teraz- jeśli coś mi się podoba- to biorę, bo potem na raz wszystkiego nie będzie czasu kupować, no i ceny mogą się pozmieniać na wiosnę...A do tego na wiele rzeczy trzeba czekać- kupiłam płytki Tubądzin, a zobaczę je dopiero za 3 tygodnie-jak dobrze pójdzie....

Beatka- śliczna łazienka! Co do kominka, to jestem ciekawa jak wyjdzie u Ciebie, bo chyba planujemy podobne :D Tylko kamień u nas będzie inny- "dziurawy" trawertyn. A co do parkietów- my zapłacimy około 20.000- czyli jeszcze drożej niż Wy! Ach te ceny... I też już wiemy, że w tym roku nie będzie- kostki, przedniego ogrodzenia oraz tylnego tarasu :evil: U nas na dole będzie merbau, a na górze jesion.

Pozdrawiam

Poczekam i tak nie mam nic lepszego do roboty na zwolnieniu lekarskim...

ale koszt parkietu tez mnie poraził ..strasznie drogo!! Czy to 18 czy 20 tys zł...

a gdzie schody, gdzie drzwi wewnetrzne...zabudowa kuchni...mysle, ze na urzadzenie w srodku to trzeba szykowac 100 tys zł...moje kalkulacje finansowe na oko sa nastepujace...koszt Protonka w stanie deweloperskim ale bez ogrodzenia i kostki to 300 tys plus 100 tys na urzadzanie w srodku..plus z 50 tys na teren...czyli jak nic 400 - 450 tys trzeba miec...a jak sie uda taniej to bedzie ok!!

jak wychodzi taniej to napiszcie, ze taniej i ja przesadzam z kalkulacja kosztów.

Jedno trzeba powiedziec, ze Proton to naprawde ładny dom, co widac po Waszych fotkach, jakie Wam te Protonki ładne powychodziły z ziemi:):):)

Cześć!!!

Witam wszystkich Protonków. Tak już na poważnie razem z żoną dołączmy do Waszgo zaszczytnego grona forumowiczów budujacych Protonka. Mamy już projekt wersja podstawowa z pojedyńczym garażem, ustaki zamówione na początek marca, betoniarka kupiona. Jednak na razie paskudne sprawy papierkowe: gmina, geodeta, architekt itp. zresztą doskonale znacie tą zabawę.Pozostaje tylko nadzieja że za rok bedziemy mogli się pochwalić tak pieknym albumem z naszej budowy jak tu na forum można zobaczyć.Pozdrowionka dla wszystkich.