Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!!

Jestem nowy na forum i mam parę pytań, dołączyłem tak przynajmniej myślałem do grona zadowolonych osób budujących PROTONA I. Ogólnie projekt budynku bardzo się podoba mi i mojej żonie. Zonk nastąpił gdy poprzez biuro projektowe otrzymałem projekt i jeden egzemplarz zabrałem do domu w celu przeglądnięcia.

Liczę na to, że w jakiś sposób rozwiejecie moje wątpliwości bo na chwilę obecną muszę czekać do poniedziałku, aż mój kierownik dokładnie oglądnie sobie projekt.

Problem polega na tym iż w projekcie brakuję podstawowych danych tzn.

-brak zestawienia drewna konstrukcyjnego więźby dachowej (tabelka),

-brak zestawienia stali (tabelka),

-brak zestawienia belek stropowych i pustaków TERIVA,

-brak powierzchni (m2) ścian nośnych i działowych,

i parę innych mniej istotnych danych.

Dane są mi niezbędne gdyż chce postawić budynek systemem gospodarczym, a bez tych danych ciężko będzie zamówić odpowiednią ilość np. więźby dachowej.

W 1998 roku wraz z ojcem wybudowaliśmy domek w którym teraz mieszkam wraz z rodzicami i właśnie przeglądam ten projekt dokładnie WB 3371 i tam wszystko jest podane co do centymetra, każda belka, jętka, nawet jest zestawienie dotyczące schodów na poddasze: belki, podest, stopnice - wszystko z wymiarowane. Patrzyłem na stronę ARCHONA na przykładowy projekt domku bodajże "Dom w tuberozach" projekt ma 106 stron i jest tam wszystko co potrzebne aby zamówić dany asortyment.

Proszę powiedzcie czy wy również macie taki okrojony projekt czy może jeszcze czegoś nie dostałem.

Z góry dziękuje za informację.

Ja projekt miałam zamówiony jeszcze w tamtym roku i szczerze mówiąc wogóle go nie widziałam bo caly czas ma go mój architekt - twierdzi, że jest mu potrzebny do załatwiania różnych pozwoleń. I sama nie wiem co w nim jest. My z mężem tez zamierzamy budować dom własnymi siłami (mąż większość rzeczy zrobi sam) i też mamy problem z tym czego ile kupić. Chcemy zamówić pustaki i do tej pory nie wiemy ile!

izabela.16 - A mi się bardzo środek domku podoba, z dnia na dzień jestem coraz bardziej zadowolona , że wybrałam właśnie PROTONA, ale każdy ma inny gust.

Utek-jak się dowiesz o sposobie wykonywania opasek to daj znać . W projekcie jest szerokość opasek chyba 15cm ?? Wkleiłam klika zdjęć do albumu. Dzisiaj przy niedużym deszczu robotnicy ocieplali domek , co widać na zdjęciach. Pozdrawiam. Beata

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e283h

a moze Izabelo.16 wyjasnisz nam na czym według Ciebie polega to totalne zamieszanie w srodku?? skoro weszłas do naszego watku i wyraziłas opinie to wyjasnij blizej bom ciekawa bardzo!

a Ty jaki dom budujesz?? Zamiesc linka to zerkniemy czy Twoj dom jest poukładany w srodku:)

Beatko domek coraz piekniejszy ....pewno niedługo zaczniesz juz robic parkiety..po tych glazurnikach.

pozdrawiam

Otóż nie podoba mi sie kuchnia otwarta jadalnia i salon i poprostu nei lubie zbyt otwartego domu a ten taki jest.No kazdy ma inny styl bycia w domu a ten wydaje mi sie taki pomieszany.No nie przemawia do mnie .

http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=153&usid=1

tylko bez piwnicy i troszke przerobiony,zamiast jadalni bedzie pokoj dla gosci a stol bedzie w kuchni taki mniejszy stolik.

prosez teraz o wyrazenie opini

1. Dach wielopołaciowy- kosztowny i małofunkcjonalny w srodku ...same skosy..mało ustawne pomieszczenia w srodku a w wykonaniu bardzo drogi.

2. wysoki koszt wykonanaia garazu ..pod budynkiem i brak przejscia z garazu do domu- mozna z tym zyc..ale czy nie lepiej ułatwiac sobie zycia.

3. brak dodatkowego pokoju na dole...oczywiscie piszesz, ze zrobisz go z jadalni...ale wtedy wejscie do pokoju bedzie z salonu. Dla mnie wejscie do dodatkowego pokoju musi byc oddzielne ..np przyjada goscie i co ..beda chodzic tam spac ..do łazienki i przełazic przez salon..a w salonie ..np reszta gosci jeszcze siedzi

4. łazienka w wiatrołapie.. wiatrołap dla mnie to taki przedsionek do domu...zdejmuje buty, kurtke i zamykam drzwi i jestem w domu..siedze sobie na kanapie w kapciach i chce siusi..ide do kibelka a tu musze isc do wiatrołapu..niby nic..ale tam zawsze jakies kurtki buty, zawsze jakis piasek moze byc...to rozwiazanie mi sie nie podoba...ide wziasc prysznic i lece do wiatrołapu...

5. Luki przy wejsciu..wszedzie masz proste okna, prosty taras a tu nagle ozdobnik w postaci łuku..dziwne...mnie łuki sie nie podobaja w tym projekcie

6. Na górze dwie sypialnie małe..jedna 9,4 m2 druga 10 m2 ...plus skosy ...małe pokoiki mało ustawne

7. brak garderoby, brak pralni...a te pomieszczenia sa bardzo przydatne..w domu nie tylko potrzebujemy pokoi ale rowniez wiele dodatkowych

pomieszczen..pralnia np ...masz tam suszarke, pralke ..mozesz trzymac mopy proszki , ciuchy do prania itp..zamykasz drzwi i po klopocie..a tak to trzeba zmiescic w łazience a łazienka na gorze waska, mała i w skosach...wiec tez trudna do ustawienia.

8. kominy na poddaszu wychodza w pokojach...trzeba bedzie to jakos zaaranzowac bo tak to bedzie i w sypialni komin dzielił sciane, moze tam szafe zrobic ..poprostu

9. dom dosc drogi w wykonaniu...koszt piwnicy i garazu..plus wielopołaciowy dach...

10. nie czepiam sie faktu, Ty lubisz wydzielone pomieszczenia..salon, kuchnia...ja otwarte przestrzenie..to juz jest kwestia gustu i o tym nie bede pisac...mnie osobiscie bardziej sie podoba rozwiazanie pierwotne ale wtedy faktycznie brak jest pokoju dodatkowego na dole..a ten uwazam za niezbedny w domu.

11. zapewniam Cie, ze dom w wykonaniu duzo drozszy od Protonka

a zauwaz, ze po obrysie ma prawie takie same wymiary jak Proton.

A w Protonie tez mozesz zrobic zamkniete przestrzenie...kuchnie oddzielic od salonu scianka i masz wtedy zamknieta kuchnie plus spizarke...albo jak chcesz to wieksza kuchnie...mozesz zabudowac klatke schodowa i zrobic schody murowane i zamknac duzy pokoj...wbrew pozorom, w Protonku po paru przeróbkach mozesz uzyskac wydzielone pomieszczenia a nie otwarta plaszczyzne i zapewniam Cie , ze na Protonka wydasz zdecydowanie mnie a dom jest funkcjonalny bardzo.

Teraz doczytałam , ze bez piwnicy chcesz zbudowac....to w takim razie gdzie bedziesz miec pomieszczenie gospodarcze w domu aby jakis piec zainstalowac?? w tej łazience na dole?? I w takim razie nie bedziesz miec garazu jak nie budujesz piwnicy??

pozdrawiam

Witaj Szelmo !

Przyznam Ci się szczerze , że takie same wady zobaczyłam w projekcie jak Ty. Łazienka na dole to największa porażka tego projektu nielicząc tych maluśkich pokoiczków na poddaszu. Nasz Protonek jest SUPER!!! No ale każdy ma prawo wyboru. Nam się podoba proton i nikt tego nie zmieni! A jeżeli chodzi o kładzenie parkietu to zaczynamy na początku maja. Napisz jak Twoje zdrówko i kiedy zaczynasz budowę Protonka. Pozdrawiam. Beata

1. Dach wielopołaciowy- kosztowny i małofunkcjonalny w srodku ...same skosy..mało ustawne pomieszczenia w srodku a w wykonaniu bardzo drogi.

2. wysoki koszt wykonanaia garazu ..pod budynkiem i brak przejscia z garazu do domu- mozna z tym zyc..ale czy nie lepiej ułatwiac sobie zycia.

3. brak dodatkowego pokoju na dole...oczywiscie piszesz, ze zrobisz go z jadalni...ale wtedy wejscie do pokoju bedzie z salonu. Dla mnie wejscie do dodatkowego pokoju musi byc oddzielne ..np przyjada goscie i co ..beda chodzic tam spac ..do łazienki i przełazic przez salon..a w salonie ..np reszta gosci jeszcze siedzi

4. łazienka w wiatrołapie.. wiatrołap dla mnie to taki przedsionek do domu...zdejmuje buty, kurtke i zamykam drzwi i jestem w domu..siedze sobie na kanapie w kapciach i chce siusi..ide do kibelka a tu musze isc do wiatrołapu..niby nic..ale tam zawsze jakies kurtki buty, zawsze jakis piasek moze byc...to rozwiazanie mi sie nie podoba...ide wziasc prysznic i lece do wiatrołapu...

5. Luki przy wejsciu..wszedzie masz proste okna, prosty taras a tu nagle ozdobnik w postaci łuku..dziwne...mnie łuki sie nie podobaja w tym projekcie

6. Na górze dwie sypialnie małe..jedna 9,4 m2 druga 10 m2 ...plus skosy ...małe pokoiki mało ustawne

7. brak garderoby, brak pralni...a te pomieszczenia sa bardzo przydatne..w domu nie tylko potrzebujemy pokoi ale rowniez wiele dodatkowych

pomieszczen..pralnia np ...masz tam suszarke, pralke ..mozesz trzymac mopy proszki , ciuchy do prania itp..zamykasz drzwi i po klopocie..a tak to trzeba zmiescic w łazience a łazienka na gorze waska, mała i w skosach...wiec tez trudna do ustawienia.

8. kominy na poddaszu wychodza w pokojach...trzeba bedzie to jakos zaaranzowac bo tak to bedzie i w sypialni komin dzielił sciane, moze tam szafe zrobic ..poprostu

9. dom dosc drogi w wykonaniu...koszt piwnicy i garazu..plus wielopołaciowy dach...

10. nie czepiam sie faktu, Ty lubisz wydzielone pomieszczenia..salon, kuchnia...ja otwarte przestrzenie..to juz jest kwestia gustu i o tym nie bede pisac...mnie osobiscie bardziej sie podoba rozwiazanie pierwotne ale wtedy faktycznie brak jest pokoju dodatkowego na dole..a ten uwazam za niezbedny w domu.

11. zapewniam Cie, ze dom w wykonaniu duzo drozszy od Protonka

a zauwaz, ze po obrysie ma prawie takie same wymiary jak Proton.

A w Protonie tez mozesz zrobic zamkniete przestrzenie...kuchnie oddzielic od salonu scianka i masz wtedy zamknieta kuchnie plus spizarke...albo jak chcesz to wieksza kuchnie...mozesz zabudowac klatke schodowa i zrobic schody murowane i zamknac duzy pokoj...wbrew pozorom, w Protonku po paru przeróbkach mozesz uzyskac wydzielone pomieszczenia a nie otwarta plaszczyzne i zapewniam Cie , ze na Protonka wydasz zdecydowanie mnie a dom jest funkcjonalny bardzo.

Teraz doczytałam , ze bez piwnicy chcesz zbudowac....to w takim razie gdzie bedziesz miec pomieszczenie gospodarcze w domu aby jakis piec zainstalowac?? w tej łazience na dole?? I w takim razie nie bedziesz miec garazu jak nie budujesz piwnicy??

pozdrawiam

Ad 1, wiem ze nie funkcjonalny az tak ale taki mi sie podoba,no i kosztowny jest ale mowi zdecydowane nie dwuspadowcom:)

AD2 garaz bezdie osobno razem z pomieszczeniem na kosiarke itp.

AD3 goscie zawsze moga pzrejsc pzrez kuchnie do lazienki ,zreszta jak zapraszam kogos do domu to obcy to nie jest wiec niech czuje sie jak u siebie w domu,a w domu nie zawsze jest czysto:P

AD4.lazienka bzedie przy holu a do wiatrołapu i z wiatrołapu beda drzwi. wiec zimno nei bezdie.

Ad5 łuków nie bedzie.

AD6 dom zostal podniesiony o kilka pustaków wiec pokoje wyjda wieksze.

Ad7 Ja garderobie mówie stanowcze nie,a w neka w duzym pokoju na poddaszu bedzie połaczona z łazienka(ale bedą drzwi)i tam urzadze pralniosuszarnie.

Ad8 kominy beda tylko 2.Wsalonie i lazience.na jednym bedzie kominek na drugim lustro i umywalka.

Ad9.Dom rzeczywiscie drogi jezeli chodzi o dach.Ale piwnicy nie bedzie a dom bedzie mail wymair zmniejszone ok 8,5/10m

No wlasnie kazdy robi tak jak lubi ja tylko wlasna opinie wyrazilam a to nie grzech.kurcze no poprostu taki typy domowdo mnei nei przemawiaja.Pozdrawiam

Beatko, zostały mi jeszcze trzy chemie...i to dosc ciezkie...te trzy mam co trzy tygodnie a potem przez miesiąc radioterapię, ...rak to poważna choroba ale ja sie nie daję....chce zyc i cieszyc sie zyciem, ! Dlatego tez ogladam Wasze postepy i cieszą mnie jakby to moj był dom...bo mi straszna przyjemnosc sprawiaja Twoje zdjecia z domku i Utka...ja dalej marze, ze mam sznase na zycie , na dom, na wszystko pomimo raka i swiadomosc, ze moge umrzec. Dlatego kazada fotka z Waszej budowy sprawia mi radosc. I z wielka przyjemnoscia ogladam u Was kazdy kafelek, kazde okno...kominek i wszystko...bo Wam kibicuje serdecznie w zakonczeniu budowy i szczęsliwym zyciu w Protonku

p.s. obiecajcie mi, ze bedziecie sie badac..usg piersi i dołu....ja jestem jeszcze młoda i juz mam raka i musze sie leczyc..mialam operacje...Wy zapewne jestescie w moim, albo podobnym wieku ..badajcie sie..dbajcie o swoje zdrowie....jeżeli macie cos zrobic dla siebie to nie nowe tipsy tylko badania! Bardzo Wasz o to prosze...badajcie sie i dbajcie o siebie!

Izabelo.16 ja napisałam co mi sie nie podoba w Twoim wyborze....Ty mozesz miec inny gust niz ja ..takie prawo rynku.....i tak zycze Ci sukcesow budowie....ale ja nigdy bym nie zamienila Protonka na Twoj projekt..ot..taki mam gust po prostu...i niech tak zostanie:)::):):)

pozdrawiam

Ratunku!!! Każdy mi odradza te opaski styropianowe (takie jak są u nas w projekcie) mówią , że będą się brudziły, a majster mówi, że jest bardzo ciężko wyciąć równiutko ze styropianu taką opaskę.

Beatko, mam nadzieję że nie będziesz zła na nas ale mój mąż powiedział, że skoro Twój majster takie rzeczy opowiada to żebyś zmieniła majstra. I, że opaski to żaden problem i łatwo je wyciąć (jeśli ktoś potrafi!!!). A jeśli chodzi o brudzenie sie to będą się brudzily tak samo jak cała reszta styropianu.

Szelmo - jesteśmy z Tobą i modlimy się za Twoje zdrówko!!! Obiecuję , że po Świętach biegnę do ginekologa zrobić wszystkie badania. Człowiek myśli, że to jego nie dotyczy i odsuwa od siebie takie myśli a tu niestety każdego może to spotkać.

Agniszko i Danielu - postanowione: opaski zostają i muszą je zrobić !!!

Szelmo- ja wrecz jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze, jestes mloda wiec organizm jest silny i da sobie z tym rade, pisze tak bo mam dwoje znajomych co tez przez to przechodzili- było ciezko ale teraz ciesza sie zyciem.grunt to pozytywne nastawienie i wola walki ale Ty ja masz wiec badz dzielna tak jak jestes i nie poddawaj sie.Jestesmy z Toba!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do wszystkich- przy okazji cytologii zróbcie sobie badanie genetyczne HPV- kosztuje chyba okolo 200-300 złotych, ale okresla czy jestescie podatne na raka szyjki macicy, badanie to robi sie raz w zyciu ale przynajmniej jestescie pewne i spicie spokojnie.Naprawde zachecam.

Witamy serdecznie po długim czasie..:)

Skoro się nic nie działo u nas na budowie to milczeliśmy. Teraz domek jest już pod dachem tak więc zaczynamy na nowo dyskusję (zdjęcia uaktualniłem na swojej stronie). W tym tygodniu zostanie odeskowany dach i w przyszłym miesiącu zaczynamy kłaść dachóweczkę - rupp ceramika roben tekowy. Ciągle nie mamy zaizolowanej i ocieplonej piwnicy - ściany piwnicy są jeszcze mokre tak więc bez sensu izolować. Przydałby się tydzień słoneczka i małego wiaterku eee marzenie.. Gratuluję Beacie pierwszego jubileuszu ( 8 marca) istnienia protonka oraz świetnych postpów wszystkim protonowcom.

Witam serdecznie wszystkich uczestników tego forum. Wlaśnie jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu naszego domku. Proton wlaściwie jest już pewny, jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji chcielibysmy obejrzec go w rzeczywistości - stąd nasza prośba aby "ujawniły" się osoby które budują badż wybudowali już Protonika w woj. śląskim badź w pobliżu no i zechciały pokazać nam to swoje dzielo. Pozdrowka wszystkim. Aga z Markiem

Szelma! Jesteś dzielna dziewucha!

Ja niestety też zaniedbuję trochę te sprawy, ale tak jak mówisz- jutro umawiam się na wizytę do gina!

U nas na budowie już też sporo do przodu, jestem tak zabiegana, że nawet nie mam czasu zdjęć zrobić, a do tego- Beata-zapomniałam się spytać o te opaski, ale spytam na pewno.

Do końca tego tygodnia będą skończone wnęki i sufity podwieszane. Montujemy też parapety zewnętrzne. Zamówiłam kute balustrady na balkony i jeden portfenetr do sypialni.

Od kwietnia flizujemy kotłownię. Początkiem kwietnia nakładamy też kolor na elewację, no a po ściągnięciu rusztowań wreszcie wyrównanie terenu i będzie można coś posadzić na działce.

Acha- zmieniłam też jedną rzecz na poddaszu- w tym większym pokoju od strony wejściowej domu, "ucięłam" kawałek pokoju( patrząc od holu to tą część po prawej) i tam zrobiłam drugą garderobę- schowek. Ten pokój, mimo iż większy od drugiego po przeciwnej stronie, jest jednak mniej ustawny- a wstawienie ściany sprawiło, iż upodobnił się on do pokoju od strony ogrodu i pojawiło się od razu wygodne miejsce na biurko. Wkrótce zdjęcia!

Pozdrawiam