Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poddasze podnieśliśmy o jedną warstwę pustaków + wieniec czyli razem ok. 50 cm, tym samym krokwie wydłużono, o ile dokładnie to nie pamiętam. Nasze przeróbki pomieszczeń na poddaszu: piszę o naszej sypialni zapominając, że zgodnie z projektem sypialnia znajduje się po przeciwnej strony łazienki- my zaadaptowaliśmy na sypialnię pokój nad wejściem, z balkonem, powiększając go ok. jakieś 40 cm kosztem łazienki. Łazienka dużo się nie zmniejszyła, bo z kolei ‘uszczupliliśmy pralnię, ale to kiedyś pokaże na fotkach :) Z ‘pierwotnej sypialni’ wydzieliliśmy garderobę, do której jest wejście z naszej sypialni (czyli pokoju z balkonem). Zyskaliśmy jeszcze dodatkowy stryszek robiąc strop nad fragmentem garażu (mały daszek) – dojście z garderoby. Natomiast ‘pierwotna sypialnia’ połączyła się z ‘pierwotną garderobą’ dając całkiem zgrabny pokój. Najmniejszy pokój, to ten z drugim balkonem, w naszym przy-padku od strony północnej. Skomplikowane :D spróbuję to nanieść na rzut i zamieścić fotkę.

a to wspomniana nasza sypialnia (za półeczką jest wejście)

<a href=http://img206.imageshack.us/img206/1228/dsc1429hl6.jpg' alt='dsc1429hl6.jpg'>

[/img]

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asiu super fotki...czy mogłabys zamiescic wiecej fotek poddasza..pokazujac własnie skosy...?? bo ja w swojej adaptacji mam tez miec o 50 cm wyzej scianke kolankowa. Juz troszke rozumiem Wasze kombinacje z pokojami na górze, ale rzucik tez by moze sie przydał.

Budowniczych Protonkow jak widze nam przybywa i dobrze, bo to tylko pokazuje , ze projekt jest udany.

pozdrawiam

Witam nowych Budujących! Przepiękny domek- gratuluję!

Beata- jak Twoje ocieplenie- zdecydowałaś się na opaski 12 czy 15cm? Wybrałaś już kolor elewacji?

Edi- co u Was???

A my powolutku do przodu, poddasze jest aktualnie szlifowane pod pierwsze malowanie, powstaje też koncepcja oświetlenia w sufitach podwieszanych:) i wnękach. Od poniedziałku zaczynamy flizowanie kotłowni. Płytki na szczęście wszystkie już dotarły,z rzeczy łazienkowych czekam jeszcze tylko na prysznic i kibelek z bidetem. Brakuje mi też płytek na ścianę w kuchni- brak pomysłu:(

W przyszłym tygodniu dojedzie wkład kominkowy.

Na zewnątrz trwa obróbka opasek wokół okien i balkonów, zamontowaliśmy też parapety zewnętrzne. Balustrady balkonowe "robią się", zamontujemy je przed położeniem koloru na elewacji.

Dziewczyny- czy Wy też jesteście tak zmęczone i macie już trochę dość tego wybierania elementów wykończeniówki??? Mnie powiem szczerze "wykończeniówka zaczyna powoli wykańczać" i zaczynam rozumieć to powiedzonko utarte na forum :wink: Ilość decyzji do podjęcia jest ciut za duża, i zamiast radości z urządzania zaczynam modlić się o szybkie zakończenie kolejnych etapów i całej budowy!

Pozdrawiam!

Asia_S bardzo fajny Protonek i super zmiany, bardzo pomysłowe!!!

Utek zdecydowałam się na opaski 15 cm wyglądają bardzo dobrze , zresztą podobnie jak Twoje 12 cm, bardzo mała różnica. Zresztą wkleiłam kilka zdjęć do fotoalbumu, więc osądźcie sami. Koloru elewacji jeszcze niestety nie wybrałam. Za mało czasumam, ale idę w tym tygodniu na urlop i na pewno coś wybiorę. Musimy też zdecydować się ostatecznie na schody a z tym mamy problem gdyż co parę dni zmieniam zdanie i coraz to inne schody mi się podobają!!!!!! Obecnie u nas trwa "biały montaż", grzejniczki już wiszą , niedługo instalacja pieca. Domek kończą już pomalutku ocieplać, mamy już parapety zewnętrzne (jeszcze nie zafugowane) z płytek klinkierowych częściowo szkliwionych.We wtorek balustrady montujemy na dwóch balkonach. Mamy montaż kuchni ustalony na początek maja. Wybrałam kolor kuchni wiśnia malaga. A w czerwcu przeprowadzka!!! (mam nadzieję, że się wyrobimy). Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e283h

Witam wszystkich, szczególnie nowych budujących, rzeczywiście proton Asi pięknie sie prezentuje, gratulacje.

Nie odzywałam sie dłuższy czas, bo się paskudnie rozchorowałam , ale juz kończę antybiotyk i wszystko wraca do normy.

Dzisiaj umówiliśmy sie z "kominkarzem", w sobote wybieramy kamień, może ruszymy się za płytkami, jak się uda, kafelkarz zaczyna niestety dopiero w końcu kwietnia, schody zamówione i ocieplaja budynek.

No i wiosna u nas w Bydgoszczy;)))

Beatka- ale masz odlotową wanne;))

pozdrawiam

E.

Edi- dzięki:) Wasz protonek też się dumnie prezentuje! widze że także wybrałaś opcję ogrzewania podłogowego w salonie no i solarki:) My zrezygnowaliśmy (jak widać) z okien dachowych od strony wejścia, ponieważ tak czy tak w garderobie nie są one nam potrzebne. Bieżący tydzień to rozpoczęcie ocieplania dachu, montaż drzwi wejściowych, kończenie kafelkowania kotłowni i garażu...Oby do przodu!!!

Witam:)

Mamy zamiar z żoną jesienią budować protona. Czy jest ktos w okolicy Wrocławia kto aktualnie buduje protona(najlepiej aby stan surowy był zakończony) i będzie mógł pokazać a zarazem po uprzednim spontaktowaniu udostepnic i pokazać jak dom wygląda na żywo :) Jestem wykonawcą wyonczeń budynków i chętnie wymienie zdania i mogę cos doradzić:)

Z góry dziekuje

Pozdrawiam Dariusz

Proszę o kontakt gg 9277682 lub emai [email protected] :)

Witam kolejnych Budujących!

U nas kolejny tydzień do przodu, poddasze zakończone i zagruntowane pod malowanie, wnęki i sufity na parterze gotowe ( z wyjątkiem tych przy kominku). Dokupuję ostatnie elementy łazienkowe- tzn baterie, oraz oświetlenie sufitowe do kuchni, salonu i holu. Dojechał tez wkład kominkowy- Supra. Od poniedziałku flizujemy balkony( mamy już oblachowanie przy balkonach), i kotłownię. W połowie tygodnia dotrą balustrady balkonowe.

Mamy też już dom podłączony do prądu :D Prąd w gniazdkach już zdążył mnie zaskoczyć niemile...W poniedziałek jadę więc kupować włączniki i gniazdka- seria Legrand Valena, kolor beżowy.

Dziś został też zamontowany alarm w domku.

W przyszłym tygodniu gruntowanie pod elewację, a następnie kolor :D

Pozdrawiam

Witam Wszystkich!

U nas tak jak u Utka dużo się dzieje. Pierwszy raz w życiu rozbolała mnie głowa!. Na raz musiałam wybrać kolor elewacji, parapety, drzwi,schody szokk! Mamy już domek obłożony styropianem , klejem i częściowo podkładem i w następnym tygodniu struktura. Kolor wybrałam z Terranovy taki morelkowo-piaskowy, a do opasek 2 odcienie ciemniejszy.Mamy też już zamontowane dwie balustrady na zdjęciach nie widać ponieważ Panowie od elewacji zasłonili je folią aby się nie pobrudziły. Ale na jednym zdjęciu zrobiłam kawałek balustrady. Piec też już mamy podłączony i wodę w kranie i kibelku, zostało tylko hydraulikowi podłączyć pojemnik na olej do pieca i będzie można wypróbować grzanie. Od środy ruszają Panowie od szpachlowania muszą przetrzeć cały domek i zostanie tylko malowanie ( ale to po ułożeniu parkietu). Pieniążki idą jak woda!!!!!!!!!!!

Utek ja również kupiłam już z 4 miesiące temu właśnie włączniki LEGRANDA serię VALENA kolor:kremowy, ramki kolor :Clay(zresztą są u mnie w fotoalbumie). Są śliczne! Napisz jak możesz jaki kolor elewacji wybrałaś i z jakiej firmy. POZDRAWIAM!

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,eg9v3

Witam,

kolorek wybrałam jasny krem/wanilia i ramki o dwa tony ciemniejsze, tynk baranek 1,5 firmy Baumit. Jak wyjdzie myślę że zobaczymy już w przyszłym tygodniu :)

Włączniki u nas będą całe kremowe, ale faktycznie taka sama seria jak u Beaty :D

Szelma- niestety łazienki zaczynamy dopiero za miesiąc, ale w moim albumie można pooglądać jakie będą flizy na balkonach :D

Pozdrawiam

Witam o ile to nie problem...ale juz mniej wiecej znacie koszty..ile Was wyniosł koszt wybudowania Protonka...z podzialem na stan bez wnetrz typu lazienki itd albo jak nie macie takich rozliczen to za calosc. Jak to pytanie niedyskretne to mozecie mi na maila napisac...

Beatka a kiedy wchodzicie z parkietami i schodami?? ile czasu Wam to zajmie??

pozdrawiam

Witam!

Na dzień obecny ze sprzętem AGD do kuchni którego jeszcze nie widać na moich zdjęciach, dębem na schody, parapety i drzwi, oświetleniem -żyrandole i włączniki itp. - wydaliśmy 280tys. (liczony każdy grosik) i mamy ogromną nadzieję, że jeszcze 90tys. powinno wystarczyć oczywiście bez ogrodzenia. Chociaż mamy wątpliwości , z moich obliczeń może nam zabraknąć ok. 15tys. zł. Dzisiaj położyli nam już strukturę na jednej ścianie - kolor wyszedł bardzo fajny (zdjęcia będą w sobotę). Hydraulicy już zakończyli swoją pracę tzn. mamy wodę w kranie i piec podłończony. Panowie zaczęli w środku przecierać ściany tragedia wszędzie pełno kurzu. Podłogi planowaliśmy na początek maja ale mamy problem ze schodami wszędzie trzeba czekać 2 miesiące i nie wiem czy nie zdecydujemy się na schody Rintal, chociaż bardzo mi się ostatnio spodobały takie kute robione przez kowala artystycznego, piękne ale drogie i co najgorsza dopiero mógłby kowal zrobić je na początek czerwca. W tym tygodniu się wszystko ma wyjaśnić. Położenie parkietu to 3 dni potem 2 tygodnie trzeba odczekać i cyklinowanie z lakierowaniem też ok.3 dni. Pod koniec kwietnia kostkę będziemy układać, w międzyczasie montaż parapetów , drzw i kuchni itp. Liczymy , że pod koniec czerwca się wprowadzimy, ale to zależy od tego kiedy będą schody.

Witam,

nasze koszty mąż liczy skrupulatnie właśnie, ale sądzę, że wydaliśmy ze 100tys więcej od Beaty, w tym mamy jednak okna i drzwi zewnętrzne drewniane, całą kuchnię ze sprzętem, drzwi wewnętrzne drewniane, dość drogą dachówkę ceramiczną, rolety zewnętrzne na cały domek(to różnice z Beatką), do tego flizy na cały dom (bez położenia), "sprzęt" do łazienek, i zaliczka za parkiet z robotą. Zaznaczam jednak, że część robót wykonana była okazyjnie, część materiałów też zakupiliśmy okazyjnie.

U nas kotłownia już prawie skończona, mamy też już dwie z trzech balustrad :D

Pozdrawiam