Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki dziewczyny...Wasze odpowiedzi o kosztach na pewno budujacym przybliza takie realne koszty postawienia Protonka. Wiadomo, ze sa i będa zawsze róznice bo dachowka czy blacha...ale ogolnie to zarys prawdziwych kosztow juz jest. Utek a co to sa te flizy?? Bo ja przyznam sie, ze nie wiem.

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Dzisiaj podpisaliśmy umowę na schody Rintal model Araya Plus, teraz do 27 kwietnia mają dni otwarte i montaż jest gratis, wycenili nam schody na 17 600zł, ale odliczyli za montaż i za to że baner z reklamą Rintal powisi u nas na ogrodzeniu przez 6 tygodni i koszt schodów z barierkami i poręczmi wyniesie nas 15 200zł. Wybrałam kolor taki jak nasze okna czyli orzech a balustrady piaskowy metaliczny beż ,a poręcz drewniana. Montaż koniec maja. Teraz nie wiem czy parkiet zostawić dębowy czy zmienić na jesion???, może jesion będzie ładniej się komponował z ciemnymi schodami, jak myślicie?? A parkieciarz wchodzi na początku maja. Zaczęliśmy robić już kolor na elewacji (widać w albumie kolor jest ciut ciemniejszy niż na zdjęciach) i do środy już będzie zrobiona cała elewacja. Na jednym zdjęciu widać balustradę, Dwie nasze balustrady wyniosły z robocizną , materiałem i montażem 1400zł. Pozdrawiam!!!

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e282z

Szerdecznie dziękuję Szelmo, mi również podoba się mój Protonek z dnia na dzień coraz bardziej. Niskie ceny w Augustowie biorą się z tego , że usługa jest o wiele tańsza niż w dużych miastach. Wszystko nam robią małe firmy czasem nawet jedno lub dwuosobowe (niektórzy nawet nie zarejestrowani, na czarno) i dlatego biorą niedrogo. Masz rację Szelmo, jeżeli jeszcze moi parkieciarze nie zamówili parkietu dębowego to zmienię na jesion. Dzięki jeszcze raz. Pozdrowionka!

Witam,

Beatka faktycznie śliczne kolorki u Ciebie! Coraz fajniej się robi!

Co do parkietu to ja tez brałabym jesion, dąb jak dla mnie jest za poważny :wink:

U nas elewacja dopiero w przyszłym tygodniu, gdyż Panowie musieli przenieść się na moment na inną budowę....Ale za to zaczęli już Panowie od kominka, na razie powstaje konstrukcja obudowy wkładu i wnęki...

A co do schodów, to ja też już mam umówione, schody będą z drewna merbau (tak jak parkiet na dole), balustrady ze stali nierdzewnej połączonej z drewnem, za całość z materiałem i montażem zapłacę 12 tys.zł. A wyglądać będą mniej więcej tak:

http://img501.imageshack.us/img501/8341/0650vp1.jpg

Utek schody sliczne...a kto je robi?? jakas firma?? podaj namiar...moze ktos wykorzysta...adres dobrego stolarza...

a swoja drogą to ceny sa strasznie wysokie...schody przedział 12- 15 tys...ale coz...jak zrobicie to bedzie pieknie w srodku...

ciekawa jestem jeszcze jednej kwestii...jak połaczycie parkiet z gresem...i nie chodzi mi, ze miedzy obydwoma materiałami daje sie korek..tylko jaka gdzie gres gdzie parkiet czy na prosto czy pod ukosem...czy z łukiem...

ale poczekamy i zobaczymy jakie cuda porobicie w domku.

Beatka...co do jesionu...wybierz sobie taki jesion , ktory nazywa sie chyba kolor...taki pomieszane usłojenie jasny z ciemnym...i jak chcesz zeby byl mial odcien jasny- biały tzn zeby nie zrobił sie zółty...to musisz dac jakis tam podkład pod lakier.. sa specjalne preparaty( parkieciarze beda wiedziec) i wtedy jesion ma taka jasna piekna barwe...warto tez zastanowic sie nad jesionem olejowanym...ja widzialam taki jesion i wyglada cudnie...bo olej wydobywa usłojenie i podłoga jest taka prawdziwie drewniana i zywa...

Ja mam teraz w mieszkaniu jesion i lakier jakis zwykły tak ze zrobił mi sie jesion zoltawy i tez wyglada ładnie( ale powiem Ci, ze jesion olejowany lub ten z podkładem podoba mi sie lepiej pod wzgledem koloru niz moj)...lakier ma plus ze mozesz na mokro mopem po tym jezdzic i jest ok...mnie osobiscie łatwiej posprzatac parkiet niz gres z jasnymi fugami....bo to jest makabra...dlatego do gresu jasnego dawajcie specjalne fugi..nazywaja sie chyba oxydowane ...i jak najmniejsza fuga...bo potem trzeba tylko ze szmata latac:)

A jak juz Wam sie te fugi pobrudza..to najlepszy sposob na czyszczenie to ocet z soda oczyszczona i szczoteczka twarda i kazdy brud schodzi...Cif i inne preparaty niech sie schowaja

czekam na dalsze fotki z palcu boju...ech..coraz ładniej u Was ...

Udało się , zmieniłam parkiet na jesion w 2 -gim gatunku na parterze i w 3-cim na poddaszu. Dziękuję Ci Szelmo za porady, mi też bardzo podoba się podłoga olejowana, ale niestety nie przy mojej dwójce łobuzów, ciągle coś im się wylewa i leci z rąk, a parkiet lakierowany zawsze lepiej umyć . Tak jak piszesz zamówiłam kolor taki cieniowany jesion i koniecznie muszę zapytać parkieciarzy, aby dali dobry podkład żeby parkiet niezżółknął. Serdeczne dzięki za pomoc!!!! Odnośnie łączenia parkietu z gresem to u mnie będzie układany parkiet pod ukosem od str. jadalni i z kuchnią będzie normalnie się łączył bez żadnych łuków tak samo i z kominkiem, wszystko u mnie jest w kwadracie , tzn. sufit w kuchni , kominek i sufit nad kominkiem także żadne łuki nie wchodzą w grę. Na parterze wszystko musi być proste, same kanty bez żadnych zaokrągleń, stół też będzie prostokątny w wykuszu. Pozdrowionka!

no i super Beatka...jesion jest pieknym drewnem...wiem bo sama mam...nawet jak zrobił sie zółty... :lol: a powiem Ci, ze 2 i 3 gatunek w jesionie lepiej sie prezentuje niz 1 ...im wiecej usłojenia, roznych kolorów tym parkiet pozniej piekniejszy...a jak polakierujesz ...to jak pisalam...z utrzymaniem czystosci prosta sprawa jest...cholercia ja nie pamietam jaki lakier i podklad trzeba dac aby był jasny.... :evil: ale na 100% wiem, ze pozniejsze wybarwienie zalezy od chemii jaka sie da, i na pewno sa takie lakiery i podkłady , ktore daja efekt jasnego jesionu...musisz sie popytac koniecznie parkiecierzy...

a wogole to masz taki wystroj nowoczesny..kominek i schody( obejrzalam sobie na stronie rintala) wiec dałbym jesion w cegiełke a pod skosem bedzie pieknie...bo sama mam teraz pod skosem w duzym pokoju i wyglada extra a w małych pokojach mam prosto i juz wyglada tak normalnie. Oczywiscie trudno dawac do małych pokoi pod skosem...ale w Protonku az sie prosi pod skosem dac...po linii wykuszu..co nie znaczy, ze na prosto byłoby brzydko. Beatka bedziesz miala piekny dom...taki ciepły..słoneczny zwłaszcza z ta elewacja , ktora jest taka optymistyczna i radosna.

wogole te wasze Protonki Utka i Twoj chociaz ciut inne ..sa piekne..ale to dlatego, ze to dobry projekt jest :D :D :D

Aga- my rok temu odebraliśmy pozwolenie w maju, a zobacz jak już dużo za nami....za rok i Wy będziecie już szczęśliwi myśleć o przeprowadzce!

Co do schodów to podam owszem namiary ale może jak Pan już te schody zrobi i zamontuje, żeby być faktycznie pewnym, że to dobry stolarz :wink:

Szelma- dziękuję i ja za miłe słowa!!! Co do łączenia parkietu z gresem, to u nas będzie gres zachodził aż przed kominek (schody też będa zaczynać się na gresie). Nie będzie to jednak łuk. Jak to będzie wyglądać można zorientować się po zdjęciach z ułożenia podłogówki w moim albumie. Gres mamy polerowany, 60x60cm, jasny (brudny biały). Będzie jednakowy we wiatrołapie, holu, kuchni i części salonu.

Pozdrawiam!

Witamy wszystkich bardzo serdecznie :D

Miło nam powiadomić ze z wielką przyjemnością dołączamy do Waszego grona.

Mamy już zakupiony projekt Proton II lustrzane odbicie.

Aktualnie czekamy na zezwolenie na budowe i mamy nadzieje,że góra za 3 miesiące uda nam sie ruszyć...

pozdrowienia dla Wszystkich Protonowców

Aga- my rok temu odebraliśmy pozwolenie w maju, a zobacz jak już dużo za nami....za rok i Wy będziecie już szczęśliwi myśleć o przeprowadzce!

!

No tak, tak, tylko u nas komplikacje finansowe się pojawiły ale mam nadzieje, że jakoś damy radę!

Własnie dziś mąż pojechał na naszą działkę wycinać drzewo, które stoi w naszym miejscu wjazdowym, hehe :lol:

Witam także nowych Protonowców.

Wszytskie Protonki prezentują się wyśmienicie!

u nas 1 maja minie 1sza rocznica kiedy wbiliśmy pierwszą łopatę w ziemię - niby jesteśmy na finiszu ale niestety pieniążki sie powoli kończą i tempo prac wykończeniowych zwalnia. Poddasze prawie ocieplone, do końca tygodnia będę zamontowane płyty, przydomowa oszyszczalnia zakopana:)

A to rezultaty na dzień dzisiejszy

poddasze i nasze skosy:

http://img144.imageshack.us/img144/4808/dsc1480ej7.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/9232/dsc1476vg8.jpg

http://img73.imageshack.us/img73/8269/dsc1483tu7.jpg

a to już protonek w całej okazałości

http://img402.imageshack.us/img402/7877/dsc1492bn4.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/4174/dsc1488mk6.jpg

http://img256.imageshack.us/img256/5323/dsc1491mv7.jpg