Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Slicznego Protonka masz Asiu...a napisz prosze, to ile po podniesieniu ma teraz scianka kolankowa na gotowo..po wykonaniu juz wylewki?? ile cm od podłogi do poczatku skosu?? a kolor dachu to szaro- grafit?? Jaka to dachowka ..??

pozdrawiam.

Agnieszka Daniel...komplikacje finansowe sa po to aby je rzowiazac i napewno Wam sie uda zakonczyc pomyslnie etap finansowy i Protonek powstanie.Grunt to optymizm :D :D :D :D

Witam po dłuższej nieobecności :p

Nie pisałam , bo budowa tak sie rozkręca, że po pracy na działke a potem juz prawie noc......

Już powoli tęsknie za taka małą stabilizacją....

Ale podglądam postępy u Was i podziwiam :o podziwiam, :wink: podziwiam :wink:

My jestesmy na etapie tynkowania elewacji, wybraliśmy tynk mineralny, cementowo wapienny i malowany farbą polikrzemianową, jakiś kompromis między ceną a jakością :roll: Czekamy na płytkarza, kuchnia zamówiona, schody sie robią ufff- to by było na tyle wieści z budowy

No i u nas niestety zimnica, ok 5 stopni, juz nie moge się doczekać wiosennego ciepełka.....

A w Krakowie ponoc wiosna

Szelmo- okna mamy typowe, nie zmienialismy wymiarów, tylko może nasze są bez szprosów i wydaja sie inne :roll:

Asiu- naprawdę śliczny Proton, taka sama wersja jak nasz.

Witam Wszystkich!

Edi śliczny Twój Protonek, Bardzo ładna elewacja.

Mam do Was pytanko :co macie zamiar zrobić ze schodami wejściowymi tzn. czym je obrobicie i co zrobicie z tymi bokami schodów, ja zastanawiam się nad bokami zewnętrznymi w strukturze a całe schody w kamieniu. Proszę o pomysły. Fundament domku chcemy obłożyć płytkami klinkierowymi takimi jak komin, a schodów nie chciałabym z klinkieru więc największy mam dylemat co zrobić z "wygiętymi" bokami schodów????????

Elewacja już u nas zakończona majster wziął 28 zł za 1m2 (ocieplenie+klej+struktura) i dodatkowo 500zł za opaski. Myślę, że cena przyzwoita. Od wtorku zaczynają nam układać kostkę +taras z kostki. Ściany są już wyszpachlowane i przetarte , można już malować , ale malować jednak będziemy po ułożeniu parkietu. W tym tygodniu też będzie pierwsza próba grzania i będziemy musieli parę dni pogrzać przed układaniem parkietu i na koniec kwietnia- poczatek maja układ. parkietu. Pozdrowionka!!!

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e282z

witam

na osiedlu domków blisko mojego mieszkania przyuwazyłam , ze ktos ma schody z takim murkiem i ma tak zrobione...schody wyłozone terakota...murek jakby czesc pionowa od strony schodów i od strony trawnika kolor jak dom..a na murku..jakby ta czapa..to ma zrobione z klinkieru co komin. a płytki ma dobrane do koloru scian domu.

Beatka a czemu taras z kostki?? To taniej wychodzi?? I robisz taki jak w projekcie czy jakis inny kształt??

Dzięki Szelmo! Myślę, że to jest dobry pomysł, my na razie pomalujemy tylko boki schodów pionowe strukturą taką jak dom ,a z obłożeniem schodów poczekamy (brak funduszy), zrobimy je w trakcie mieszkania. Odnośnie tarasu to robimy go dlatego z kostki, że niestety taras wylewany wcześnie czy później by u nas popękał dlatego, że mamy straszną glinę, u sąsiada jest taki taras wylewany i po 3 latach cały popękał. Koszty też są niższe, nie trzeba potem terakotą wykładać no i sam beton też nie jest tani. Planujemy zrobić taras troszeczkę mniejszy niż w projekcie, będzie się zaczynał od wykuszu i do końca ściany będzie leciał.

Andrzeju i Aniu! Odnośnie kosztów to każde miasto ma inne koszty budowy domu, poczytaj wcześniejsze nasze posty tam troszeczkę kosztów podajemy. U nas stan surowy zamknięty to pestka wyszedł gdzieś ok 120tys. ale całkowity żebyśmy się wprowadzili i wszystko było zrobione na tip-top to 400 tys. zł. a tyle nie mamy , a więc ogrodzenie, podbitka, obrobienie fundamentu klinkierem i obłożenie schodów wejściowych itp. będzie musiało poczekać (bez tego da się mieszkać).

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e282z

Beatka...wiadomo, ze taka budowa kosztuje..wiec nawet jak Wam zbraknie na własciwie drobiazgi przy budowie domu to pryszcz...zrobicie sobie pozniej...zreszta...400 tys dom urzadzony na tip - top to niby duzo i nieduzo....w Wawie za tyle to kupic 50 m2 urzadzone na rynku wtornym i to wcale nie na exluzywnych dzielnicach. ale oczywiscie miec w kieszeni własne 400 tys to duzo pieniedzy.

pozdr

Edi - elewacja piękna!!! podoba mi się ten kolor. u nas na razie liczenie kasy:) i podchody pod wykończenie podłóg /panele, płytki itp/

też mam problem ze schodami wejściowymi/podestem - ustawienie domu od razu eliminuje wykonanie schodów takich jak w projekcie. ogólnie mamy zamiar taras, ścieżki, murki ogrodzenia obłożyć kamieniem i takie też zrobić wejście- trwa burza mózgów jak to zrobić :)

Co do kosztów zgadzam się -stan surowy zamkniety to jedno a wykończenie już ostateczne to na pewno ok 400 tyś. Jak dotąd wydaliśmy ponad 250 tyś. a żeby się wprowadzić i mieć podstawowe warunki do mieszkania tzn. 1 łazienkę, kuchnię, podłogi, sypilanię to jeszcze jakieś 30-40 tyś trzeba wydać...potem reszta:)

Pani expert podała nam takie dane. Powierzchnia użytkowa razy 2000 tys za m2 wychodzi ok 340 tys,z tym ze przez firmę pod klucz. My będziemy budować metoda gospodarcza wiec na pewno wyjdzie taniej. Całość powinna wynosić ok 240 tys w tym 120 tys stan surowy zamknięty reszta na wykończenie. Od razu może nie będę miała super tarasu i ogrodzenia ale ważne ze będę miała dom. Do tego jesteśmy młodzi wiec zdążymy sobie go upiększyć.Pozdrawiam

My też jesteśmy jeszcze młodzi. Jesteśmy ponad rok po ślubie, dzieci nie mamy, wszystko przed nami, na "dopracowywanie" domu mamy wiele lat. Najważniejsze dla nas jest teraz żeby budowa ruszyła, tymbardziej, że będziemy sie budowac z oszczędności bo banki sie na nas "pogniewały". :cry:

Oj mało chyba będzie te 240 tys, nawet z dala od wielkich miast i nawet na niepełne wykończenie....Wystarczy popatrzeć na Beatę- ona buduje baaaardzo tanio i już wydała więcej....Jest jedna żelazna prawidłowość, która się wszystkim sprawdza- stan surowy zamknięty to 1/3 całości kosztów.

Beata- my też robimy boki schodów strukturą, no i donicę też strukturą....Taras też z kostki, a schody z kamienia- ale to wszystko dopiero jak jakieś fundusze wolne przybędą.

Pozdrawiam

NO TO ŻYCZĘ POWODZENIA! NAM RÓWNIEŻ SIĘ WYDAWAŁO ŻE SIĘ ZMIEŚCIMY W 300TYS. ALE NIESTETY DUŻO JEST NIEPRZEWIDZIANYCH WYDATKÓW. A cena 2000 tys za m2 jest troszeczkę nie aktualna , no chyba, że chcecie mieć jak najtańsze glazury, panele itp. Muszę Wam powiedzieć , że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zależy jeszcze w jakim mieście się budujecie, my w Augustowie i usługa oraz materiały są dużo tańsze niż w Krakowie czy w Warszawie i ze wszystkich naszych znajomych nikt nie zmieścił się w 240tys., chociaż niektórzy pobudowali się już parę lat temu.

240 tys to raczej marzenia....mnie sie wydaje, ze 300 tys to taki stan dewelopersk, przy załozeniu blachodachówka i okna plastykowe a nie dachowka ceramiczna i okna drewniane i....budujac metoda gospodarcza troche to innaczej sie rozkłada w czasie....bo mozna miec srodek zrobiony i mieszkac a nie miec ogrodzenia, kostki, wykonczonych tarasow czy nawet podbitki...ale stan dewloperski..taki jak sie kupuje mieszkanie u dewelopera plus ogrodzenie i kostka to uwazam ze jak 300 tys starczy to bedzie bardzo dobry wynik.

A srodek urzadzac mozna i za drugie tyle lub bardzo skromnie...ale bez szalenstw 100 tys na urzadzenie w srodku to tez trzeba bedzie wydac...i te 100 tys nie jest zawrotna sumą....

jak ktos zrobi na tip - top za 400 tys ..a wiec wszystko..z zewnatrz plus srodek ...pomijam zrobienie ogrodu...krzaczki , kwiatki, trawka tez cos tam kosztuja...to wynik za Protonka bedzie bardzo dobry w dzisiejszych realiach...

a mysle, ze wielu sie i wtych 400 tys nie zmiesci...

nie wiem byc moze ja patrze na ceny przez pryzmat Warszawy a tutaj jest duzo drozsze wszystko...ale wies czy male miasteczko gdzies w Polsce nie bedzie mialo nizszych cen o 50% ..bo pustak iles tam kosztuje wszedzie....

lepiej jest realnie zalozyc koszty aby potem sie nie rozczarowac i nie obudzic z reka w nocniku...a jak sie załozy drozej to tylko potem bedzie mozna sie cieszyc...

na forach duzo jest postow..czy wybuduje dom za 200 tys?? inni pisza.,...wybudujesz..buduj..a potem sie robi kaplica....bo kasy nie starczyło...a kredytu nie chca zwiekszyc...w banku....

pozdrawiam