Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pani expert podała nam takie dane. Powierzchnia użytkowa razy 2000 tys za m2 wychodzi ok 340 tys,z tym ze przez firmę pod klucz. My będziemy budować metoda gospodarcza wiec na pewno wyjdzie taniej. Całość powinna wynosić ok 240 tys w tym 120 tys stan surowy zamknięty reszta na wykończenie. Od razu może nie będę miała super tarasu i ogrodzenia ale ważne ze będę miała dom. Do tego jesteśmy młodzi wiec zdążymy sobie go upiększyć.Pozdrawiam

Aniu- masz bardzo optymistyczne założenia, oby Ci sie udało, ale słabo widzę te 240 tys.....

No chyba ze rzeczywiście weźmiesz ta firmę, która w umowie zagwarantuje Ci taka cene, to wtedy zamykać oczy i brać.

Asiu- dzięki, kolorek wyszedł taki żółtawy a miało być beżowo......

Najlepsze jest, że w wiaderku zostało trochę tej farby i jest tak jak na próbce, beżowo, a na ścianie żółty, a właściwie krem.

Ale już sie przzwyczaiłam.

pozdrawiam

Edi bardzo piekny protonek Wam wyszedl. Ale ja wróce do sprawy okien w kuchni..wiem, ze juz o to pytałam i pisałas, ze takie jak w projekcie..ale zauwazyłam, ze w małym pokoju masz dodatkowe okno...i moje pyatnie jest nastepujace...czy okna w kuchni sa takiej samej wielkosci jak okna w małym pokoju na dole. Bo co ja sie patrze na fotki to mnie sie wydaja okna w kuchni, ze sa takie same na wielkosc jak w gabinecie?? nie wiem..moze Wy w Protonie II macie inny wymiar okien w kuchni ...bo ciagle cos mi nie pasuje. z fotek wydaje mi sie, ze masz wieksze okna w kuchni niz Utek.

pozdrawiam

Dla mnie nawet te 240 tyś. to jakaś masakra. Szelma pisze o 400 tys. Normalnie z krzesła spadłam, hehe. O takich sumach możemy mówić chyba w wypadku gdy dom buduje firma albo poszczególne etapy różne firmy - jednym słowem gdy zatrudnia się ekipe do budowy domu. Ale jesli mój mąż jest budowlańcem i ma swoją firme i jego bracia również i nie wydamy na robotników ani grosza, poza tym nie planujemy robić góry dopóki nie mamy dzieci to myślę, że spokojnie 100 tys możemy sobie odjąć.

Agnieszka i Daniel..kochani..bede Wam kibicować w postawieniu Protonka za takie małe pieniadze pomimo robocizny gratic.

Ja jestem sceptyczna i nadal bede twierdzic...ze 400 tys na tip -top to super wynik za Protonka. nie wiem...ale ja oceniam...co pisze Beata i Utek..ile juz im poszło kaski...moze poprosimy jeszcze Ediego i Asie ile dokładnie juz wydali..pozatym czytam posty osob budujacych podobne domy, w roznych czesciach Polski i ile oni wydaja. Pozatym kosztorys podobnych domów( mam katalog Archonu, gdzie kazdy dom ma kosztorys ) to realia sa brutalne.

Ja oczywiscie Wszystkim kibicuje , zeby postawili jak najtaniej ...i bede bardzo sie cieszyc ...jak sie okaze, ze to ja sie pomysliłam i Wam sie udało postawic tanio.

Ale ja podtrzymam swoje zdanie...stan deweloperski to 300 tys...a wiec dom otynkowany, pomalowany z zewnatrz, kostka , ogrodzenie, w srodku instalacje, tynki...elektryka,piec , wkład do kominka, hydraulika,scianki dzialowe wszedzie.. ...a z urzadzeniem srodka...to cały Protonek 400 tys...

nie wiem jaki jest koszt robocizny w calosci budowy....i moze faktycznie jakby zliczyl to robocizna cala to 100 tys...murarz, hydraulik, elektryk, tynkarz...( tutaj tez mozga sie dziewczyny wypowiedziec..ile sama robcizna ich kosztowała) ale to i tak zostaje z 300 tys na materiały i wykonczenie domu.

Ja tez bym zyczyła sobie , zeby wydac 200 tys i zamieszkac...to byloby wspaniale.

pozdrawiam sceptyczna, twardo stapajaca po ziemi Szelma

:lol:

Agnieszka- mój mąż tez jest z branży budowlanej i ekipy, robocizne itp mieliśmy za na prawde małe pieniądze, czasem za darmo a i tak na stan dzisiejszy wydaliśmy poand 250 tyś - w tej kwocie jest też częściowo zakup działki, ogrodzenie. I patrząc na to że przed nami podłogi, łazienki, schody, kuchnia wydamy na pewno następne 100 tyś. Nasze okolice to także niższe ceny niż w Warszawie czy w Krakowie. Więc 400 tyś nie jest kosztem z kosmosu :) life is brutal:)

Edi bardzo piekny protonek Wam wyszedl. Ale ja wróce do sprawy okien w kuchni..wiem, ze juz o to pytałam i pisałas, ze takie jak w projekcie..ale zauwazyłam, ze w małym pokoju masz dodatkowe okno...i moje pyatnie jest nastepujace...czy okna w kuchni sa takiej samej wielkosci jak okna w małym pokoju na dole. Bo co ja sie patrze na fotki to mnie sie wydaja okna w kuchni, ze sa takie same na wielkosc jak w gabinecie?? nie wiem..moze Wy w Protonie II macie inny wymiar okien w kuchni ...bo ciagle cos mi nie pasuje. z fotek wydaje mi sie, ze masz wieksze okna w kuchni niz Utek.

pozdrawiam

Szelmo

okna w kuchni: 1200 na 1250

w małym pokoju rzeczywiście dołożyliśmy okno 1450 na 1250

okna wyceniane i zamawiane według projektu, może w innych wersjach Protona różnią sie wymiarami, tego nie wiem.....

Pozdrawiam wszystkich wykańczających i wykończonych :wink:

i całą resztę też :wink:

Dzieki Edi..sorki, ze tak Ci i głowe zawracałam tymi oknami.

I prosze...moje wyliczenia potwierdza Asia -i to jeszcze na region gdzie teoretycznie powinno byc taniej niz w okolicach Wawy .

niestety budowa domu to sa koszty a Protonek nie jest jakims małym domkiem wbrew pozorom..i tak uwazam, ze poprzez zwarta bryłe, dwuspadowy dach bedzie tanszy od tych domow z połamanymi dachami, ale troche grosza bedzie kosztowac.

pozdrawiam serdecznie...kolejne fotki u Protonowców mile widziane

:D :D :D :D

My również budujemy Protona I z tym że odbicie lustrzane ,i tak samo jak Ania i Andrzej mamy zamiar zamieszkać tylko na parterze a poddasze wykańczać później wmiare możliwości finansowych , musimy się zmieścić w 350 000zł (bez poddasza i ogrodzenia)mój mąż również część prac wykona samodzielnie (no przy pomocy kuzyna) i myśle że musi się udać .Budujemy w okolicach Gdańska.

za 350 000 to może się uda zamieszkać na parterze my też mamy taki plan, ale 240 000 to według mnie nierealne.

Ja byłam optymistką i 2 lata temu zakładałam że za 200 tyś się wprowadzimy na parter ale wzrost cen i dodatkowe koszty których się nie liczy w ogólnym kosztorysie szybko sprowadził mnie na ziemię.

Mamy w tej chwili mury i dach i właśnie umawiamy ekipy na tynki wylewki i instalacje. Do tej pory wydaliśmy ok 170 000 (dużo pracy robiła rodzina niby po kosztach, i umawiana 2 lata temu więc taniej). Zeby wprowadzić się na parter musimy mieć jeszcze przynajmniej 160 000.

Na górze będą tylko okna, instalacje, tynki, wylewki. Nawet pewnie nie starczy nam na schody i barierki na balkonach.

Więc jeśli za 240 000 wam uda się wprowadzić na parter to będę pod wrażeniem.

Ale mimo wszystko powodzenia.

my budujemy protona 2

No cóż.. o gustach i pieniądzach się nie dyskutuje ale powtórzę tu za moimi przedmówcami że 240 tyś to nierealna kwota aby wykończyć dom (nawet tylko parter) do zamieszkania. Aczkolwiek trzymam kciuki i życzę dobrych ale tanich wykonawców oraz dobrych i tanich materiałów budowlanych:) U mnie przestój - czekam aż panowie się zwiną z innej budowy i przyjdą mi wykończyć tarasy oraz wylać filarki.. tak zażyczyliśmy sobie filarków na scianie frontowej (identyczne jak są w Orionie). Czekamy również na wykonawców od położenia dachówki - zaliczka wpłacona, umowa podpisana a ich jak nie ma tak nie ma..:( Życzę wszystkim powodzenia!!

Beatko i Edi - teraz Wasze protonki wyglądają niczym kobiety w kreacjach sylwestrowych:) Nasz protonek jest niestety jeszcze "goły" ale wszystko przed nami:) Pozdrawiam

Szelma- co do okien, to ja mam w projekcie kuchenne 120x120, a w gabinecie 150x150, i takie mam zamontowane. Ale na 100% nie są to jednakowe na wysokość okna w projekcie jaki otrzymałam z pracowni Dobre Domy. Może w protonie II jaki ma Edi jest inaczej??? Nie wiem.....

A tymczasem u nas na górze już pomalowane pierwszy raz, drugi raz dopiero po parkietach w sierpniu. Nadal robi się kominek(baaardzo powoli- Panowie robią go "po godzinach"), jutro montaż pieca w kotłowni, od poniedziałku(mam nadzieję, bo już raz przekładany termin :evil: )elewacja....

Pozdrawiam

:D Witamy wszystkich Protonowców,jesteśmy nowi na Waszym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli zadam -mogące wydać się Wam śmieszne pytanie :lol: Z uwagą śledzimy Wasze forum, aby nabrać doświadczenia i rozwiązania techniczne.Mamy zamiar budować Protonka II w Zgorzelcu .Na początek mam jedno pytanie, gdyż wiem , że ktoś podpiwniczył część budynku i interesuje mnie gdzie zrobił wejście do piwnicy?Pozdrawiamy i czekamy na odpowiedź!!!!! :wink:

Witajcie Iza z Grzesiem:)

My mamy piwnicę pod całym domem i wejście do piwnicy zrobiliśmy w pomieszczeniu gospodarczym. Mieliśmy rownież w planie zrobić wejście do piwnicy z zewnątrz domu ale stwierdziliśmy że niekoniecznie będzie to estetytcznie wyglądać. Na początku również planowaliśmy zrobić podpiwniczenie tylko pod połową domu ale obliczyliśmy ze koszt będzie nieznacznie wiekszy gdy zrobiy piwnicę pod całością a pomieszczeń w domu nigdy za dużo. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć na naszej stronie:) Powodzenia i trzymamy kciuki:)

Witamy :D

Też jestem ciekawa gdzie może być to zejście do piwnicy :-? bo my początkowo też planowaliśmy częściowe podpiwniczenie, ale jak sie potem okazalo żadna opcja umieszczenie tych nieszczesnych schodów do niej nam nie pasowała wiec zrezygnowaliśmy z piwnic, a w zamian wymieniliśmy Proton I na Proton II i teraz chcemy zaadoptować jedną częć garażu jako pomieszczenia gospodarcze...co pochwalił nasz nadzorca, twierdząc, że wyjdzie nas to dużo taniej, a troche przestrzeni dodatkowej w ten sposób uzyskamy...a jak to zda egzamin to sie dopiero okaże :o

Na razie nadal czekamy na pozwolenie, bo nie chca nam go dać, coś się dachu czepiają :evil:

pozdrawiam

taa...jak zwykle spaliłam z odpowiedzią :oops:

wiec jeśli sie chce to sie da :D a nam wmówili, ze tam jest stanowczo za mało miejsca na takie kombinacje....

pozostaje sie pocieszać, że naprawde zaoszczedzimy coś na tej naszej zmianie...

pozdrawiamy

Dziękujemy Wam MAGDO i STASIU za odpowiedź, napewno z waszej rady skorzystamy, bo jesteśmy pewni, że będziemy robić podpiwniczenie w naszym PROTONKU II, może nie na całości, ale 1/2 część zapewne. Mieć piwnicę, to super rozwiązanie, bo dopiero jak się zamieszka w domku i po paru latach nazbiera się parę 'klamotów', to staje sie ona niezastąpiona. Wiemy coś o tym , bo mieszkaliśmy kiedyś w domku z piwnicą. Pozdrawiamy Wszystkich PROTONOWCÓW i życzymy wytrwałości i cierpliwości podczas budowy!!!!!!! :wink: Mamy prośbę, czy ktoś może podać nam wymiary bramy garazowej w PROTONIE II i jakie rozwiązania ogrzewania domu bierzecie pod uwagę?