Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem, jestem :D

Na budowie....na cóż....mamy "mały" poślizg z elewacją :evil: , póki co panowie robią poprawki przy balkonach(dziury pozostałe po przymocowaniu balustrad), jutro gruntowanie, a od poniedziałku kolor. Kominek nadal "robi się", panowie bardzo mili, ale to tempo....

Dziś zamontowano nam też gazomierz i nastąpiło odpalenie kotła, po czym okazało się, że panowie od kominka podczas montażu wnęk przebili jedną z rurek od podłogówki :evil: :cry: :evil: :cry: woda lała się nieźle, było kucie wylewki i niestety zakładanie metalowej złączki na rurkę :evil: Po ponownym odpaleniu kotła, tym razem wszystko zadziałało bez zarzutu no i mamy od dziś ciepłe kaloryferki i podłogi w domku :) Ogrzewanie będzie chodziło aż do całkowitego wyschnięcia ścian i mokrej wylewki w salonie.

No i myślę że koło 20 maja zaczniemy wreszcie łazienki :D

pozdrawiam

Witam!

U nas dużo się dzieje, mam bardzo mało czasu, dużo zmian w pracy ,komunia synka 17 maja , no i budowa. Na szczęście wszystko idzie bez problemów. Mamy już skończoną kostkę, wyłożone balkony terakotą, i panowie zaczęli układać parkiet jesionowy. Grzeliśmy tylko przez 5 dni i panowie zmierzyli wilgotność posadzki i jest ok! A co najważniejsze mamy zagospodarowaną działeczkę, mąż z moim tatą posadzili dużo różnych krzewów, drzewek , choinek itp., dowieźliśmy 1 wywrotkę dobrej ziemi i dosieliśmy jeszcze trawki, jest bardzo miło. Zdjęcia zrobię w sobotę.POZDRAWIAM!!!

Cześc wszystkim. Mam pytanko do tych co juz wylali ławy fundamentowe. Otóż w moim projekcie ława Ł3 ta pod gabinetem i wiatrołapem opisana jako ława o szerokości 70cm a na rysunku zwymiarowana jest jak by miała 60cm. W materiałach dodatkowych w przekroju ławy wymiar jest 70cm. Czy ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam

Witaj Marekner.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci konkretnie na to pytanie, jednak wiem, że u nas na budowie co chwila wychodzą jakieś "myki" bo nie ma wielu rzeczy naniesionych jak chociażby nawiewu do kominka i fachowcy - jak są w miarę dobrzy - muszą to wszystko przewidzieć i poprawić w czasie budowy :wink:

A ja mam pytanko ile Was wyniósł stan "0", tzn. same fundamenty?

Cześć!

Stan "0" (zasypane fundamenty+ wylany tzw:"hudziak") wyszło nam ok. 22tyś. materiały + 4 tyś. robocizna :o

Niespodziewliśmy się tylko, że tak wiele piachu będzie potrzebne do zasypania fundamentów (13 wywrotek x 20 ton)!!!! :roll:

Weź poprawkę jednak na nasz zwiększony metrarz!

Dzięki Szelmo!!! Naprawdę trafili się nam super fachowcy szybciutko, czyściutko i bardzo dokładnie . Teraz trzy tygodnie musi poleżeć, potem cyklinowanie i lakierowanie a w między czasie może pomalują nam sufity na biało i Pan stolarz wstawi parapety no i montaż kuchni. PZDDRAWIAM!!!

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA DOBRE SŁÓWKA! Teraz mamy montaż parapetów drewnianych dębowych bejcowanych na orzech. Kuchnię już mamy gotową ale montaż przeniosłam na następny tydzień, gdyż jeszcze musimy pomalować kuchnię a w ta sobotę mamy komunię synka. BRAK CZASU NA WSZYSTKO!!!

Witaj Grudosia po długiej nieobecności! Faktycznie ostro u Was do przodu, gratuluję!

Beata- niedługo parapetówa! Gratulacje! Domek piękny!

Edi i Asia S prosimy o fotki!

A u nas elewacja jest w trakcie roboty, kilka zdjęć wkleiłam do albumu, ale ponieważ Panowie od razu będą robić podbitkę, to nie ściągają do końca rusztowań, no i nie wiele widać...Do tego w Krakowie świeci ostre słońce i nijak nie mogę kolorów uchwycić na zdjęciach...Edi u Ciebie miał być beż, u mnie wanilia, a wyszło nam.... podobnie :D Tak to jest z tymi próbnikami :D

My również będziemy niedługo montować parapety wewnętrzne, u nas będą z polimarmuru, brudny biały.

Kominek został już(czy raczej dopiero :lol: )obudowany, teraz czekam na kamień, w przyszłym tygodniu ma być.

26.05 zaczynamy łazienki. Po 15.06 montaż kuchni. Wcześniej musimy jeszcze zdążyć ułożyć gres na podłodze, na ścianach i wymalować.

Pozdrawiam

Witam

Przepiękne te Wasze protonki Beatki , Utka ,Ediego oraz Asi .Asiu a gdzie Twoja galeria zdjęć Twój protonek zapowiada się naprawdę pięknie,chętnie (myśle że nie tylko ja) byśmy do niego powzdychali :p .

A my pomimo większych kosztów zdecydowaliśmy się na łuki nad balkonami , Edi bardzo mi się podobają Twoje łuczki.

Witam wszystkich.Jestesmy kolejnymi zwolennikami protona i po obejrzeniu waszych zdjec z realizacji mozemy powiedziec ze nie zalujemy naszego wyboru.Nasza budowa ruszy za jakis miesiac i nie mozemy sie juz doczekac widoku wznoszacych sie scian.

Witaj Grudosia po długiej nieobecności! Faktycznie ostro u Was do przodu, gratuluję!

Beata- niedługo parapetówa! Gratulacje! Domek piękny!

Edi i Asia S prosimy o fotki!

A u nas elewacja jest w trakcie roboty, kilka zdjęć wkleiłam do albumu, ale ponieważ Panowie od razu będą robić podbitkę, to nie ściągają do końca rusztowań, no i nie wiele widać...Do tego w Krakowie świeci ostre słońce i nijak nie mogę kolorów uchwycić na zdjęciach...Edi u Ciebie miał być beż, u mnie wanilia, a wyszło nam.... podobnie :D Tak to jest z tymi próbnikami :D

rzeczywiście;) ja stwierdziłam ,że chyba sie nie znam na kolorach :oops:

na szczęście i u Ciebie i u mnie nie wyszło najgorzej..... Macie też śliczne balustrady- proste i eleganckie.

A na budowie- mnóstwo pracy, na koniec maja chcemy sie wprowadzać, na razie łazienka i kuchnia wypłytkowane, w poniedziałek obudowujemy kominek i zwożą kuchnię, zamawiałam sprzęt w większości przez allegro lub w sk;epach internetowych, i powiem jedno- jest dużo taniej, ale tzreba bardzo uważać, np. np. koszty przesyłek. Zwykle zamawiałam towary z opcją " za pobraniem"- nigdy nie wiadomo, na kogo sie trafi, ale to kosztuje- np. w przypadku piekarnika i płyty az 80 zł... ( ale zwykle mniej)

No i koszty przesyłki.... Miałam szczęśćie trafić na tak nieuprzejmą ekipę , że szok. :o

Pan rano poinformował mnie, że ma dla mnie przesyłkę, chciałam sie z nim umówić na godzine ok 15-tej, na to jeszcze przystał, ale jak usłyszał że ta przesyłka ma jechac pare km za miasto- odmówił. Okazało sie ze nadawca nie podał prawidłowo adresu dostawy... Pan z DHL-u powiedział ,że grzecznościowo może zapytać kolegę obsługującego ten rejon czy w zechce to zabrać, a tak w ogole, to on przychodzi do mieszkania, jak mnie nie ma, zostawia awizo i cześć, mam sobie sama jechac to odebrać u nich na składzie.

i za tą grzecznośc zapłaciłam prawie 2 stówy.

Więcej napewno nie skorzystam z tej "grzecznej" firmy.

Na szczęście z innymi kurierami nie bylo żadnego problemu.

Mieliśmy mieć w weekend akcje " panele" ale niestety ekipa ma mały poślizg.

Oby tylko przyszli we wtorek, bo nie wiem jak my zdazymy z tą przeprowadzką....

Ale jeszcze ciągle jestem optymistką :wink:

A co do łuków, rzeczywiście - bardzo mi sie podobaja :)

Beatka- śliczny parkiet, pozazdroscić

ile nowych twarzy nam sie pojawiło, witam serdecznie :D

pozdrawiam

E.