Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurczę dziewczyny, Wy to odważne jesteście z tymi kolorami :wink: Ja nie bardzo....dlatego u nas dla odmiany w całym domu zakróluje ciepła biel. Malować będziemy białą farbą Kabe aquatex, góra jest już raz pomalowana.

Urządzenie domku jest kwestią indywidualną, każdy ma swoje marzenia, dlatego doradzanie jest bardzo trudne....Beata moim zdaniem im bardziej jednolicie tym "bezpieczniej", jeśli przestrzeń jest otwarta tak jak u nas w Protonie to najlepiej będzie wyglądał jeden kolor, jedynie gabinet możnaby zrobić całkiem inny, bo to oddzielne pomieszczenie. Co do miksowania kolorów przy kominku to już musisz sama zdecydować...

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Capuccino to bardzo neutralny kolor...mam teraz w mieszkaniu tym kolorem pomalowany duzy pokój i jest ok..wogole mi sie nie znudził...a np zółty juz mi sie znudził i wrzosowy...tez ..w małych pokojach...i w protonku dól tez bym ponownie wymalowała takim capuccino...

a kominek pomalowany na czekolade..ciemny kolor ale bez przesady....widzialam kiedys u kogos w dziennikach budowy i wygladało to swietnie...

a moze pomalowac ..tak:

ciemny kolor wokól marmuru na kominku i pólki ta wąska cześć czyli boczki ...a wgłebienie pólek capuccino...i sufit podwieszany tez na ciemno...

nie dawałabym nigdzie białego..tylko te dwa kolory...biały tylko sufit nad salonem i resztą pomieszczen.

Capuccino..to dokładnie...kakao z duzą iloscią mleka albo kawa zabozowa z melczkiem :D sa rózne odcienie ...takiego jasnego beżyku...w róznych firmach rózne odcienie...duzy wybór.Ja mam tikurilla ( nie wiem, czy tak sie pisze dokładnie) ...farba z mieszalnika..

jedna uwaga..odradzam farby z połyskiem...na poczatku kupiłam i jak pomalowałam to tragedia..kazda nierównosc malenka była widoczna...pamietam, ze latałam i wymieniałam farbe na matowa.

pozdr

Witajcie.

Ja też ostatnio myśle o kolorach w domku choć do tego etapu długa jeszcze droga. Prawdą jest, że przy otwartych przestrzeniach tj.: otwartej kuchni jadalni i salonie nie należy bzikować i utrzymać je w jednym kolorze - choć można pobawić się różnymi odcieniami tego samego koloru. Koleżanka, która zajmuje się m. in. wystrojem wnętrz, podpowiedziała mi, że obecnie bardzo modne jest łączenie malowania z tapetowaniem. Tym sposobem np.: jedna krótka ściana jest wyłożona tapetą, reszta scian jest pomalowana w kolorze wzoru na tapecie. Trudno to sobie wyobrazić więc odsyłam zaciekawione i odważne osoby do czsopisma "M jak mieszkanie"nr 6 z czerwca -obecnie w sprzedaży str. 103 (choć tu jest akurat mało ciekawe połączenie), str. 118, a także w marcowym numerze "Czterech kątów" str. 147. Jak uda mi się wykombinować od niej jej własne aranżacje to zamieszcze zdjęcia- bo jest na co popatrzeć :roll:

Witam

Mam prośbę do Beatki a mianowicie chodzi o twoje szprosy w oknach .Byłabym wdzięczna gdybyś napisała ile maja mm , bo mi się wydaje że 12 a mąż do wyceny wpisał 18 . A myślę że tak jak u Ciebie jest ok :) .

Pozdrawiam

Witam Nasze szprosy mają 18 mm.

A u nas zmiana terminu montażu schodów na wtorek, a montaż kuchni w poniedziałek, jutro malowanie kuchni na cappucino i wszystkich sufitów na biało. Dzisiaj też zadzwonił Pan ze sklepu meblowego i powiedział ,że jest już w końcu mój stół z 6 krzesłami firmy Paged (czekaliśmy 8 tygodni)Pozdrawiam!

Pomysl tapety z farba jest fajny..mozna np w sypialni..gdzie bedzie stało łozko według projektu, na tej dłuzszej scianie.. dac tapete i np ciemna.. w jakies jasne wzorki np bordowa a wzorki jasny bez...i reszta scian na bezowo...to taki przykład...moze byc inny zestaw kolorów...

teraz tez zauwazyłam , ze modne sa aplikacje...szablony..jakis motyw, ktory mozna na scianie wymalowac...motyw roslinny, chinski, geometryczny itp...

pozdr

Pomysl tapety z farba jest fajny..mozna np w sypialni..gdzie bedzie stało łozko według projektu, na tej dłuzszej scianie.. dac tapete i np ciemna.. w jakies jasne wzorki np bordowa a wzorki jasny bez...i reszta scian na bezowo...to taki przykład...moze byc inny zestaw kolorów...

teraz tez zauwazyłam , ze modne sa aplikacje...szablony..jakis motyw, ktory mozna na scianie wymalowac...motyw roslinny, chinski, geometryczny itp...

pozdr

Szelmo jesteś chyba najbardziej kreatywną osobą na tym forum i zawsze masz dla wykończonych wykończeniówką dobry pomysł na zagospodarowanie przestrzeni!

Ja też zauważyłam, że szablony i różne motywy, szczególnie roślinne, królują na ścianach nowych aranżacji wnętrz.

Dziękuję Nowalijki za miłe słówko :D :D

Agnieszko...sufit w kolorze pomalowanym tak samo jak sciany, niezbyt dobrze by sie prezentował na dole w Protonku... biały jest najlepszy...

mozna sie pobawic z kolorem na suficie w sypialni czy pokojach dzieciecych...

bo np w u dziecka mozna pmalowac pokoj na błekitno....i sufit..na zasadzie , ze pokoj to akwarium i pływaja w nim rybki...wiec sciany na błekitno...aplikacje roslinne ...na zasadzie roslinki w akwarium...i rybki kolorowe..zólte, czerwone..i inne kolory..i wtedy mozna wyjsc kolorem niebieskim na czesc sufitu...taka fala...

w sypialni np mozna zamontowac sufit podwieszany w ktorym umiesczone sa małe diody..ułozone jako gwiazdy, planety np droga mleczna...i sufit pomalowany na granatowo....a sciany na jakis inny kolor...tylko ten sufi nie musi byc nad cała sypialnia ale nad czescia gdzie jest łozko- ...i kładziecie sie do łozka...i zapalacie sobie niebo noca i gwiazdy nad Wami.. :lol: :lol: :lol:

ech..bajerów roznych i sposobów aby Protonek był extra jest pelno

pozdr

No Szelma z tymi gwiazdami to nawet w naszym Protonku nie trzeba specjalnie kombinować z sufitem, wystarczy postawić łóżko pod oknami dachowymi w sypialni na górze i gwiaździste niebo nad nami gotowe :D :D :D Ja planuję właśnie tak ustawić łóżko, zobaczymy tylko czy mnie pierwszy dudniący w okna deszcz nie wygoni stamtąd :lol:

Od poniedziałku 02.06 mam wreszcie moich Panów od płytek (miesiąc spóźnienia! czemu mnie to już nie dziwi??), zaczną chyba od kuchni, bo montaż kuchni 16.06, jeszcze wcześniej muszą do kuchni zaglądnąć malarze. Tymczasem ekipa "główna" kończy na zewnątrz wybiciówkę, a w poniedziałek montaż parapetów wewnętrznych. Mamy już też wyrównany teren wokół domu- nasz "ogród" jest teraz ubitym ziemnym placem bez grama zieleni(ależ dziwnie to wygląda), z przodu Panowie rozsypali żwirek w miejscu gdzie (kiedyś :wink: )będzie kostka.

Pozdrawiam!

Agnieszko...sufit w kolorze pomalowanym tak samo jak sciany, niezbyt dobrze by sie prezentował na dole w Protonku... biały jest najlepszy...

mozna sie pobawic z kolorem na suficie w sypialni czy pokojach dzieciecych...

pozdr

Myślałam, że teraz taka moda, dużo ludzi tak robi, my z mężem w tym mieszkaniu, które teraz wynajmujemy mamy kolor papaja na ścianach i sufitach, wyglada to bardzo dobrze. :D

Dzięki Beatko za szybką odpowiedź ,więc jednak mąż miał racje :wink:

Jestem ciekawa jakie te kolorki zastosujecie u siebie drogie protonofanki :wink: i jestem ciekawa efektu,ja mam zamiar u nas zrobić wszystko w jakiejś spokojnej tonacji ( no ale do tego jeszcze troszkę czasu dzisiaj dopiero zalewamy strop ),bo mam dość pstrokatych kolorów ,zrozumcie w tej chwili mieszkamy w jednym pokoju z 5-cio latkiem, wszędzie jest pełno zabawek plakatów z bajek , brrrr... horror.