Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkiego najlepszego w Dniu Dziecka!

Pewnie większość z Was z pociechami spędza miło niedzielę, mam jednak nadzieję, że choć niektórzy przeczytają mojego posta i mi odpowiedzą :D

Mam pytanko dotyczące kominów - co bardziej się opłaca -budować kominy ze zwykłych cegieł czy z gotowych elementów, i co się lepiej sprawdza?

Jesteśmy na etapie przygotowań do układania stropu i będzie to strop z [terrivy], podobno jest bardzo prosty w ułożeniu i nie można go sknocić :lol:

pozdrawiamy

Agnieszka i Jacek

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"nowalijki"

Mam pytanko dotyczące kominów - co bardziej się opłaca -budować kominy ze zwykłych cegieł czy z gotowych elementów, i co się lepiej sprawdza?

Agnieszko i Jacku, zmagalismy sie z podobnym problemem. Po rozmowach z wielu fachowcami doszlismy do wniosku, ze bedziemy budowac kominy Schiedel (chyba jakos tak sie to pisze). Cenowo to wyglada porownywalnie, kominy z cegiel czy gotowe. Z cegiel sie dluzej buduje (robocizna jest dla tego drozsza). A gotowe sie tylko laczy, trudno cos zepsuc. Moze nam tylko troche przeszkadza, ze sa z keramzytu. Za to juz ocieplone, z komorami wentylacyjnymi.

Ufffff....panowie od płytek przyszli!!! Zaczęli od dokończenia kotłowni- zafugowali całość oraz zamontowali zlew. Myślę, że zlew w kotłowni przyda się na jakieś brudne buty czy mycie na szybko szmat itp. Jutro postaram się wkleić zdjęcia. Jutro też ułożona zostanie podłoga w kuchni, no i robota przeniesie się do górnej łazienki :D

Pozdrawiam

Nam płytki będzie kładł mój tato. Ale do tego jeszcze z 1,5 roku czasu, hehehe. Ten zlew to jak najbardziej dobry pomysł, zawsze trzeba przecież umyc ręce gdy coś robimy np. przy piecu a po co mamy z brudnymi łapami iść do kuchni.

Słyszeliście o tych farbach

http://www.swiatloiprzestrzen.pl/

Dzień Dobry,

Uprzejmie proszę o informację / wskazówkę dotyczącą więźby dachowej. Przeglądając zestawienie napotkałem na bardzo dużą płatew o wymiarach 22x26 i długości 13,2 m - czyli przez cały dach. Czy zmienialiście Państwo wymiary (szer, grubość) poszczególnych elementów więźby? - pytam ponieważ zaproponowano mi odkupienie elementów o wymiarach "standardowych" z tartaku. Dach będzie kryty blachą. Z góry dziękuję.

Witam!

Zapraszam do obejrzenia mojej kuchni i schodów . Jestem bardzo zadowolona z kuchni i schodów. Zdjęcia nie oddają całego uroku gdyż scgody są pozaklejane aby nie poniszczyły się ale z bliska robią wrażenie. Polecam firmę RINTAL - profesjonaliści w każdym calu! Zostało nam cyklinowanie i lakierowanie podłóg już jutro cyklinowanie i za 2 dni lakierowanie, potem malowanie ścian itp. i za 2 tygodnie przeprowadzka. Przez dwa dni szorowałam okna padam ze zmęczenia. Trzymajcie się ! Edi , Utek wklejajcie zdjęcia. Ja padam ze zmęczenia ale zawsze o Was pamiętam i staram się Wam jak najwięcej pokazać. Pozdrawiam.

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,e282z

Hej Beatka slicznie u Ciebie..schody i kuchnia piękne...a ta Twoja kuchnia to podobna do mojej , która mam teraz w mieszkaniu...nawet mam takie same uchwyty :D :D :D Wszystko wygląda extra..a schody Rintal ja znam..bo je ogladałam na zywo i nawet swego czasu polecałam na form Rintala. Są extra..proste, nowoczesne pasujace do kominka, do parkietu ...po prostu do całosci. I jeszcze jedno..zszokowana jestem jaka wielka szafa weszła do wiatrołapu..czyli po powiekszeniu wiatrołap jest ogromniasty..

Jeszcze troszke...i juz się wprowadzacie...i chociaz teraz sie namęczysz to potem oj ..bedziesz sobie odpoczywac i delektowac pięknym domem.

:D

pozdr

Beatka- super! Widzę, że wszystkie wybrałysmy ciemne meble do kuchni :D

Co do schodów- to widze, że zmieniłaś układ w porównaniu z projektem- była jakaś przyczyna?

Co do zdjęć, to kurczę cały czas zapominam o aparacie jak jadę na budowe, ale w weekend na pewno coś wkleję...mam juz podłogę i ściany w kuchni, oraz część górnej łazienki, od dziś mam tez malarzy, a w przyszłym tygodniu montaż kamienia na kominku- nareszcie!

Pozdrawiam

hahahhaa Aga to samo miałam pisać z tym Euro- sami kibice na forum!

Szelma dziękuję za miłe słowa, co do zdjęc to już wkrótce zdjęcia całej łazienki, w naszym Protonku praca wre pełną parą na wszystkich frontach, w przyszłym tygodniu zdjęcia gotowej kuchni. Przyspieszyliśmy układanie parkietu, więc przeprowadzka być może też się przyspieszy....

Pozdrawiam

Utek bardzo ładne płytki w łazience!Gratuluję postępów!

Jestem bardzo ciekawa jak wygląda Twój kominek, proszę wklejaj zdjęcia!

U nas parkiety już ślicznie błyszczą są już 4 razy polakierowane i teraz malarze malują cały domek na kolory, mówią , że w sobotę skończą. Jutro wieszamy żyrandole z elektrykiem, w piątek montaż garderoby i wielkie sprzatanie min szafek kuchennych, łazienki na poddaszu (na parterze już wysprzątana) , potem montaż kabin i luster w łazienkach. No i w przyszłym tygodniu PRZEPROWADZKA!!!! W sobotę postaram się wkleić kilka zdjęć kolorów ścian i parkietów. Pozdrawiam WSZYSTKICH!

Edi co u Ciebie ,może już mieszkasz???

Cześć dziewczyny!

Cieszę się, że Was ominęła ta gorączka mistrzostw. Znam kilka dziewcząt, które podobnie jak mężczyźni oglądają mecze i kibicują naszym z wymalowanymi na twoarzach flagami.

Ja teraz korzystam - mam komputer i łącze internetowe prawie na wyłączność:))

U nas protonek rośnie :lol: Jesteśmy na etapie stropu z terrivy. Majsterki mają czas do końca czerwca na wykończenie murów aż po sam dach, a potem więźba i dach. Pomysł jakiś na aranżację kuchni i gabinetu jest gorzej zkolorami. Tak jak pisałam na początku nasza kuchnia jest powiększona o spiżarkę, na rogu tak jak w planie są okna a w narożniku planuję zlew. Kuchnia będzie miała kolor calvados, palisander, dzika grusza lub wiśnia - jescze nie zdecydowaliśmy. Dachówka będzie ciemna wchodząca kolorem w czarny, a elewacja zewnętrzna raczej w kolorze czerwieni burgundzkiej (pochodny między bordo a brązowym)- pomysł zaczerpnięty z Borholmu - tam bardzo wiele domków ma taki właśnie kolor i wyglądają ślicznie. Tym samym myślimy o oknach w kolorze machoń. :p

Do elewacji jednak sporo czasu -zobaczymy za rok jak trochę pomieszkamy i wtedy dopiero będziemy ocieplać i malować protonka Niestety kolory ścian to dla mnie masakra - nie mam nawet opcji do wyboru, coraz to nowe pomysły nie koniecznie spójne z całością :cry: :-?