Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hejka. osobiście wolałabym piłkarskie potyczki o pilota telewizjnego niż moje potyczki ze stolarzem który robi nam schody. jak na razie mam kryzys po tym co zobaczyłam po pierwszym dniu montażu - schody brzydkie, krzywe...szkoda słów. teraz codziennie chodze i wytykam kolejne fuszerki...te schody będą mi się śnić po nocach, a Pan stolarz na pewno nie dostanie ode mnie całej uzgodnionej sumy:(

poza tym prace przeniosły się na chwilę obceną na zewnątrz tzn. zrobiliśmy wejście, podjazd, fragment chodniczka...no i umyłam okna:))))

Beata zazdroszczę Ci takich postępów- u nas na razie meble itp. muszą poczekać na 'dobrego wujka z Ameryki' albo na hojność gości weselnych:)

wkrótce fotoreportarz ze 'schodowej rzeźni'...

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beata- kominek pokażę jak tylko będzie co pokazać, bo kamienia jak nie było tak nie ma :evil: :evil: :evil: Za to mam oświetlenie w salonie , kuchni i holu, wyszło bomba- tylko jak to pokazać na zdjęciach??? Montaż kuchni przeniosłam na czwartek za tydzień, ale to już na 100%. Zamówiliśmy drzwi wewnętrzne, przy okazji okazało się, że wszystkie otwory drzwiowe na dole są za duże :evil:

Pozdrawiam

Utek - cudne oświetlenie i piękny kominek ! U nas we wtorek przeprowadzka!!! Wrzuciłam kilka zdjęć z kolorów ścian, podłóg i oświetlenia. Wczoraj i dzisiaj szorowałam 2 łazienki , w poniedziałek szoruję kuchnię , podłogi itp. Padam ze zmęczenia .Pozdrawiam wszystkich!!!

http://foto.onet.pl/7zjno,sb0sok48f4ki,fbu2k

Dzięki dziewczyny za miłe słowa! Beata- życzę Ci samych wspaniałych chwil w nowym domku i mam nadzieję, że będziesz nadal zaglądać na forum!

My również doczekaliśmy się w końcu pierwszej rocznicy- dziś mija ROK jak wbito pierwszą łopatę w naszą ziemię- mała sesja "wczoraj i dziś" :o

http://img299.imageshack.us/img299/5367/98618872pc3.jpg

http://img299.imageshack.us/img299/1646/43305678bt9.jpg

Pozdrawiam!

Aga-dzięki serdeczne!

Alektyc- na ścianach jest ceramika TAU kolekcja DARIA- 32x90cm, w poziome prążki, kolor biały- na żywo wyglądają jak kamień, kupione w Maxflizie. Na podłodze (póki co w kuchni, ale to samo będzie w holu, części salonu i we wiatrołapie) jest gres polerowany 60x60cm, kolor brudna biel z takimi delikatnymi żyłkami(nie do pokazania na zdjęciu :-? ), niestety gres jest chiński więc no-name.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedz

niestety widze że dla mnie te płytki są za drogie(choć bardzo mi się podobają). W necie 160 zl ile metrów wyszło na twoją kuchnię?

I jak się na razie sprawdza chiński gres glazurnik nie narzekał? bo się zastanawiam nad 2 gatunkiem nowej gali lub chiński z marketu. 2 gatunek polskiego gresu i tak wychodzi drożej niż marketowy, chiński.

Też mamy na podłodze w kuchni i holu chiński gres 60x60. Kupiliśmy w Castoramie w cenie ok. 29zł/m2. Jak na razie jesteśmy zadowoleni. Policzcie dobrze ile potrzebujecie płytek, ponieważ dostawy do hipermarketów są zazwyczaj limitowane i dokupienie brakujących 2-3 m graniczy z cudem - nam się udało trafić na solidnego przedstawiciela handlowego, który przywiózł parę płytek aż z Wałbrzycha :) a jednym z dystrubutorów chińskich płytek jest firma Ceramstic.

Witamy wszystkich :)

pod Krakowem powstaje kolejny Protonek II (wersja standard) naszego inwestorstwa ;)

Kupiliśmy projekt w zeszłym roku w grudniu, przez kilka dobrych miesięcy przebijałem się przez to forum czytając o Waszych doświadczeniach i analizując wskazówki (dzięki nawiasem mówiąc, wiele się przydało :)).

Budowę rozpoczęliśmy w zeszłym tygodniu, obecnie zalewają się ściany fundamentowe, a stan zero planowany jest na 1 lipca :)

Życzymy sobie powodzenia i wytrwałości !

No ale do rzeczy :)

Zastanawiamy się pomiędzy stropem lanym a gęstożebrowym - wychodzi na to, że różnica jest dobrych kilku tysięciu zł

ile was kosztował strop z terrivy?

U nas pod Wrocławiem strop

materiały: 12500 zł

wykonanie:8500 zł

no i doliczyć trzeba: dechy na szalowanie balkonów, podciągów no i stemple czyli w sumie jakieś 1000 zł

dodam tylko że strop jest dość skomplkikowany - zwłaszcza nad garażem - dużo podciągów

z tego co mam zapisane u nas strop kosztował 8600, nie licze tu stempli i desek ani cementu, sama konstrukcja.

pozdrawiam wszystkich,

E.

Edi: rozumiem, że robiliście strop lany. Rozumiem, ze 8600 zł to koszt stali i betonu? Możesz napisać coś więcej o kosztach lanego tradycyjnego stropu?

W skład pewnie wejdzie:

- stal

- beton b20

- deski (częściowo mamy z szalowania fundamentów, ale pewnie trzeba będzie dokupić)

- stemple (pewnie ok. 150 sztuk x 7zł/szt)

Coś jeszcze? No i chodzi mi głównie o koszty...

No witam- nareszcie ktoś z Krakowa! Super!

Alektyc- płytki kupowałam po 150/m2, weszło około 5m (dokładnie 17sztuk płytek). Ale efekt jest taki jak chciałam- montaż kuchni już w czwartek-nie mogę się doczekać!

Co do chińszczyzny na podłodze, to nie było żadnych narzekań ze strony glazurników, tyle, że musiałam ten gres zaimpregnować przed użytkowaniem, ale to 5 minut roboty, a impregnat coś koło 100zł na cały parter. Mój gres nie był niestety aż tak tani jak AsiS (60zł/m2), ale tak mi się spodobała jego faktura i kolor, że musiałam go kupić :p

Pozdrawiam

Właściwie to nasz też stoi kilka kilometrów od granic Krakowa :D

Górna łazienka u nas już niemal gotowa, brakuje umywalek, gdyż musiałam zmienić model ze względów technicznych. No i umywalki dopiero za tydzień będą. Za to reszta już gotowa- można w domu zrobić siku :lol: Zdjęcia myślę że pod koniec tygodnia razem z kuchnią. Od jutra startujemy z "czarną" łazienką u dołu.

A we czwartek zakładamy ogród- działka została wyrównana i rozpulchniona, kupiliśmy tuje i cyprysy oraz trawę :D no i oczywiście łopaty, grabie, kopaczkę, kosiarkę itp ufff

Beata- jak tam, mieszkasz już??? Edi a Ty???

Pozdrawiam

Już prawie mieszkam domek cały wysprzątany aż błyszczy część rzeczy przewiezionych a od jutra z samego rana mamy zamówiony transport i ruszamy na całego także jutro pierwsza noc w nowym domku. Oczywiście nie myślcie , że tak łatwo wszystko poszło nie obyło się bez nerwów, otórz mamy jedną baterię zniszczoną (chyba któryś z majstrów polał jakąś cieczą ), jeden żyrandol pobity i 1 szyba w oknie do wymiany - wada fabryczna, nielicząc mojej pracy fizycznej przy szorowaniu brązowej glazury w łazience, po prostu koszmar, ale już jest ok! Trzymam za Was kciuki!!! Trzymajcie się!!!!!!!

A ha jak już się troszeczkę ogarnę to napewno wrzucę kilka fotek, bo wiem jak to interesuję , sama parę razy dziennie zaglądam na forum i do waszych albumów i czekam na coś nowego, pomimo, że już zakończyłam budowę to będę często zerkała do WAS. PA!!!!!!!! BUZAIAKI!!!

Cześć Protonowcom!

My budujemy Protona II, lustrzane odbicie.

Jesteśmy na etapie przygotowywania się do tynków wew.

Ile metrów tynków wyszło w Waszych Protonkach?

Zobaczymy czy są róźnice. Ja jeszcze nie liczyłem.

Do napisania!

Cześć!

Gdzie budujecie?