Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie Protoniarzy!!!

Dzisiaj byłam na budowie i zrobiłam zdjęcia z etapu murowania fundamentów ale nie wiem za bardzo jak je umieścić na forum, może jakaś podpowiedź????

Jeżeli chodzi o koszt ta ja spotkałam się z opiniami, że jest to projekt wcale nie tak drogi, mój kierownik powiedział że stan surowy oczywiście z pokryciem blachodachówką (wybrałam kolor ceglasty) powinien zmieścić się w 100 000 zł (zależy jeszcze gdzie się buduje ja w Augustowie - także u nas jeszcze nie jest taka droga robocizna jak np. w Warszawie). Myślimy nad oknami i bardzo podobają się nam plastiki ze szprosami tylko nie wiem czy do blachodachówki ceglastej wybrać ciemny czy jaśniejszy brąz?????? Białe raczej odpadają (może jakaś sugestia ,albo ciekawy przykład??) My też budujemy z Porothermu 25 oraz ocieplamy styropianem 12cm. Jeżeli chodzi o wykusz to nie będziemy okien robić do ziemi gdyż to pięknie wygląda ale bardzo dużo zabiera ciepła (rada kierownika). Pozdrawiam wszystki Protoniarzy!!! Ps. Do Stasia i Magdy - bądźmy jednak na "TY".

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Beata!!

Jeżeli chodzi o wklejanie zdjęć to tu znajdziesz wszystkie informacje na ten temat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921

Na wszelki wypadek podam jeszcze mojego emaila [email protected] Będę bardzo wdzięczny za zdjęcia. Projekt rzeczywiście nie powinien być aż tak drogi w realizacji stanu surowego. Wcześniej zamierzaliśmy budować Librę i tam ze względu na skomplikowaną strukturę dachu koszt budowy byłby większy. Na pewno dużo oszczędności jest przy zastosowaniu blachodachówki bowiem dach jest prosty i nie będzie tylu odpadów co w przypadku dachu kopertowego. Jesteśmy umówieni z murarzami na wrzesień i za robociznę stanu surowego otwartego (włącznie z deskowaniem i położeniem papy) chcą około 20- 21 tyś. Szczegóły będę znał w maju. Myślę że to bardzo przystępna cena a fachowcy sprawdzeni. Okna będziemy mięli również plastiki w kolorze złoty dąb ale raczej bez szprosów. Jak znajdę jakieś kombinacje kolorów okien i ceglastej blachodachówki to Ci prześlę zdjęcia:)

Pozdrawiam;

Stasiu

To ja też poproszę o zdjęcia jeśli można :) ([email protected]).

W tym tygodniu doszedł do nas projekt z kosztorysem. Troszkę nas przeraża sumaryczny koszt nieuwzględniający i tak jeszcze wielu rzeczy. Pytanko do osób już startujących z budową - jak długo musicie(musieliście) czekać na Porotherm i ile za niego płacicie?

Pozdrawiamy,

Witam:)

Mimo iż zaczynamy budowę dopiero we wrześniu to już zrobiliśmy rekonesans po hurtowniach budowlanych z zapytaniem o porotherm. I tak.. ceny są bardzo zróżnicowane od 6.50 brutto do 7.80 brutto czyli różnica spora. Zamawiać trzeba minimum 3 miesiące wcześniej (jedna hurtownia miała nawet w tej chwili na składzie - wydawałoby się że żyjemy w dobie gospodarki wolnorynkowej:)). Nie ukrywam że zamówiłbym może już teraz ale problem z tym że hurtownie nie chcą przechowywać przez okres letni materiałów już zakupionych na swoim składzie bowiem nie mają miejsca. Myślę że można troszkę wynegocjować cenę ale czy hurtowniom w tym czasie zależy na ich zbijaniu ??

W tym tygodniu zamawiam projekt!! :)

pozdrawiam;

Stasiu

W tym tygodniu doszedł do nas projekt z kosztorysem. Troszkę nas przeraża sumaryczny koszt nieuwzględniający i tak jeszcze wielu rzeczy. Pytanko do osób już startujących z budową - jak długo musicie(musieliście) czekać na Porotherm i ile za niego płacicie?

Pozdrawiamy,

Witam!

Chciałabym Wam wysłać zdjęcia ale na e-mail który podajecie nie mogę nic wysłać, chyba jakiś błąd. U nas już kończymy w tym tygodniu fundamenty. Proszę mi napisać co to jest Porotherm to napiszę ile zapłaciliśmy, mąż wszystko załatwia ja za bardzo się nie znam. Proszę nie przerażać się kosztorysem nasz majster powiedział że zawsze zawyżają , powiedział ,że powinniśmy ze stanem surowym otwartym zmieścić się w 100 000 zł. Pozdrawiam. Beata

Pozdrawiamy,

Witam!

Chciałabym Wam wysłać zdjęcia ale na e-mail który podajecie nie mogę nic wysłać, chyba jakiś błąd. U nas już kończymy w tym tygodniu fundamenty. Proszę mi napisać co to jest Porotherm to napiszę ile zapłaciliśmy, mąż wszystko załatwia ja za bardzo się nie znam. Proszę nie przerażać się kosztorysem nasz majster powiedział że zawsze zawyżają , powiedział ,że powinniśmy ze stanem surowym otwartym zmieścić się w 100 000 zł. Pozdrawiam. Beata

Nie powinno być problemu z tym adresem, ale na wszelki wypadek podaję drugi i trzeci :). [email protected], [email protected]. Z góry dziękujemy za każde zdjęcie. Jeśli nie masz nic przeciwko to postaramy się umieścić je na forum żeby więcej osób mogło skorzystać :). Stan surowy otwarty 100 000? Będziecie na czymś szczególnie oszczędzać, czy robicie 100% zgodnie z projektem? Tak czy tak zazdroszczę :wink: - w ok. Warszawy to chyba nierealne zmieszczenie się w takiej kwocie. A zapytałem o Porotherm bo sama napisałaś że z niego budujecie :)

Pozdrawiam serdecznie,

Mimo iż zaczynamy budowę dopiero we wrześniu to już zrobiliśmy rekonesans po hurtowniach budowlanych z zapytaniem o porotherm. I tak.. ceny są bardzo zróżnicowane od 6.50 brutto do 7.80 brutto czyli różnica spora. Zamawiać trzeba minimum 3 miesiące wcześniej (jedna hurtownia miała nawet w tej chwili na składzie - wydawałoby się że żyjemy w dobie gospodarki wolnorynkowej:)). Nie ukrywam że zamówiłbym może już teraz ale problem z tym że hurtownie nie chcą przechowywać przez okres letni materiałów już zakupionych na swoim składzie bowiem nie mają miejsca. Myślę że można troszkę wynegocjować cenę ale czy hurtowniom w tym czasie zależy na ich zbijaniu ??

W tym tygodniu zamawiam projekt!! :)

pozdrawiam;

Stasiu

Dzięki za informacje. A można wiedzieć dlaczego wybraliście Porotherm? Jaki Wam wychodzi koszt metra kwadratowego razem z ociepleniem?

Ceny szaleją - pytanie jakie będą w drugiej połowie roku... Wg pesymistów ceny materiałów mogą skoczyć 100% w tym roku, wg optymistów w drugiej połowie roku może nastąpić lekki spadek - jako że my pewnie wtedy zaczniemy się zaopatrywać, trzymamy się tej drugiej wersji :wink: Póki co negocjacje podobno wyglądają tak: przychodzi klient do hurtowni i słyszy że zapłaci za towar X 10 PLN/szt. Zamawia (bo towar będzie oczywiście za 3 miesiące) bez targowania, ciesząc się że po wizycie w 10-tej hurtowni w końcu mu się udało coś znaleźć. Po 3 miesiącach zjawia się w hurtowni i okazuje się że towar kosztuje już nie 10, a 13 PLN/szt. I dopłaca bo co ma biedny zrobić. Przy obecnym popycie to niestety sprzedawcy dyktują warunki :cry: Miejmy nadzieję że produkcja i podaż wkrótce też się dostosują do koniunktury...

Szczerze mówiąc to nie wiem czemu prorotherm:) od samego początku był porotherm - dobra firma, dobry materiał. Tym bardziej że koszt postawienia ścian to jedynie 10% całej inwestycji. Ściany są bardzo ważnym elementem i dlatego tu nie chcemy oszczędzać. Czas pokaże czy mieliśmy rację czy nie..

pozdrawiam

Zdjęcia zaraz wyślę. Tak to jest jak i mąż korzysta z mojego konta i ja. My fundamenty robimy z bloczków. Jeszcze nie zaczęliśmy budowy ścian ale pustaki już kupiliśmy w styczniu , wtedy płaciliśmy po 7 zł, leżą jeszcze w hurtowni . Wiem że wymiar to chyba 24 jeszcze na oczy ich nie widziałam, jak będziemy stawiać ściany to wyślę zdjęcia.

[Nie powinno być problemu z tym adresem, ale na wszelki wypadek podaję drugi i trzeci :). [email protected], [email protected]. Z góry dziękujemy za każde zdjęcie. Jeśli nie masz nic przeciwko to postaramy się umieścić je na forum żeby więcej osób mogło skorzystać :). Stan surowy otwarty 100 000? Będziecie na czymś szczególnie oszczędzać, czy robicie 100% zgodnie z projektem? Tak czy tak zazdroszczę :wink: - w ok. Warszawy to chyba nierealne zmieszczenie się w takiej kwocie. A zapytałem o Porotherm bo sama napisałaś że z niego budujecie :)

Pozdrawiam serdecznie,

Zdjęcia zaraz wyślę. Tak to jest jak i mąż korzysta z mojego konta i ja. My fundamenty robimy z bloczków. Jeszcze nie zaczęliśmy budowy ścian ale pustaki już kupiliśmy w styczniu , wtedy płaciliśmy po 7 zł, leżą jeszcze w hurtowni . Wiem że wymiar to chyba 24 jeszcze na oczy ich nie widziałam, jak będziemy stawiać ściany to wyślę zdjęcia.

Dzięki uprzejmości Beakap zamieszczam zdjęcia z Jej budowy. Postępy naprawdę robią wrażenie!!!:o Kiedy my będziemy na tym etapie :-??

Dziękujemy bardzo za zdjęcia i prosimy o więcej :). Może jakieś wcześniejsze? Przy okazji pytanie (pewnie do majstra :wink:): beton na ławy laliście bezpośrednio do wykopów, czy robiliście szalunki?

http://images21.fotosik.pl/102/aa0fa103259cfc4a.jpg

http://images22.fotosik.pl/61/bc8a8cbcf9b6a5b9.jpg

http://images21.fotosik.pl/102/c84626e649ed14a8.jpg

http://images20.fotosik.pl/151/a350fee19afe2ee8.jpg

http://images21.fotosik.pl/102/be436def0cd217fd.jpg

Szczerze mówiąc to nie wiem czemu prorotherm:) od samego początku był porotherm - dobra firma, dobry materiał. Tym bardziej że koszt postawienia ścian to jedynie 10% całej inwestycji. Ściany są bardzo ważnym elementem i dlatego tu nie chcemy oszczędzać. Czas pokaże czy mieliśmy rację czy nie..

pozdrawiam

Ok. Dzięki za wyjaśnienia :) Ciekaw jestem tylko jaki jest koszt budowy 1m2 takiej ściany i jak to wygląda w porównaniu z kosztorysem, który zakłada YTONG. Prawdę mówiąc też nie jestem przekonany do ścian jednowarstwowych i rozważam alternatywy :)

Pozdrawiam,

Dzięki uprzejmości Beakap zamieszczam zdjęcia z Jej budowy. Postępy naprawdę robią wrażenie!!!:o Kiedy my będziemy na tym etapie :-??

Dziękujemy bardzo za zdjęcia i prosimy o więcej :). Może jakieś wcześniejsze? Przy okazji pytanie (pewnie do majstra :wink:): beton na ławy laliście bezpośrednio do wykopów, czy robiliście szalunki?

Zdjęć wcześniejszych niestety nie mam ponieważ miałam zepsuty aparat ale teraz co tydzień postaram się robić zdjęcia, także następne już w niedzielę. Jeżeli chodzi o ławy to na pewno były robione szalunki i wiem że poszło też sporo stali, ok. 100 prętów za stal zapłaciliśmy w styczniu 3000zł. , a wylanie ław betonem z gruszki 3600zł. Na dzień dzisiejszy z projektem , adaptacją i materiałami, typu beton , bloczki fundamentowe, żwir piasek , cement, stal, deski, kołki itp. (również pustakami) wydaliśmy ok.19 000zł .

http://images21.fotosik.pl/102/aa0fa103259cfc4a.jpg

http://images22.fotosik.pl/61/bc8a8cbcf9b6a5b9.jpg

http://images21.fotosik.pl/102/c84626e649ed14a8.jpg

http://images20.fotosik.pl/151/a350fee19afe2ee8.jpg

http://images21.fotosik.pl/102/be436def0cd217fd.jpg

Jeszcze jedno... Mam pytanie co do wielkości działek. Nasza działka jest w kwadracie 28 na 28 metrów (819 m kw). Linia zabudowy od granicy działki to 6 m. Dom ma 12 metrów szerokości tak więc na "ogród" zostanie mi zaledwie 10m i boję się że to trochę mało.. Jak sytuacja wygląda u Was??

Pozdrawiam

Wow - piorunujące tempo:) W tydzień bardzo duży postęp:) Tym bardziej zaczynam zazdrościć i nie mogę się doczekać początku swojej budowy.. A propos projektu.. Długo czekaliście na projekt od momentu zamówienia? Życzę powodzenia:)

pozdrawiam

Stasiu

Witam!

Dziękujemy za powodzenie na pewno przyda się.!!!! Sami jesteśmy w szoku jak nasz majster przybrał tempo , jest to wspaniały człowiek , zaczyna o 6:00 i do 18:00 jest na budowie , oczywiście nie jest sam ma 3 pomocników. Jeżeli chodzi o projekt Proton I to czekaliśmy od momentu zamówienia 4 dni. Bardzo sprawnie.

Jeszcze jedno... Mam pytanie co do wielkości działek. Nasza działka jest w kwadracie 28 na 28 metrów (819 m kw). Linia zabudowy od granicy działki to 6 m. Dom ma 12 metrów szerokości tak więc na "ogród" zostanie mi zaledwie 10m i boję się że to trochę mało.. Jak sytuacja wygląda u Was??

Pozdrawiam

Nasza działka jest mniejsza szerokość - 20,5 metrów na 31 (długość). Linia zabudowy od granicy działki to 8 m (i tak też się odsunęliśmy) . Także u nas podobnie zostanie dokładnie 11 m z tyłu i uważam że nie jesyt tak źle , zasadzi się trawką, jakaś huśtawka, piaskownica i będzie super! Ważne że będzie super taras gdzie moźna poleniuchować i grilla rozpalić.

W sobotę byliśmy w kliku firmach z oknami i zrobili nam wyceny to przeraziliśmy się drzwiami balkonowymi z łukiem, jedne takie drzwi to koszt ok. 3000zł gdzie takie samu bez łuku 1600zł (będziemy zamawiać te bez łuku plastiki kolor: orzech ze szprosami). Koszt całej stolarki okiennej to przeważnie wacha się od 13000 do 16000. Te najdroższe okazały się w firmie JOCZ. W tym tygodniu musimy podjąć decyzję i zawrzeć umowę , ponieważ jak wszystko i okna od 1.04.07 drożeją. Ciągle też myślimy o schodach , może macie jakieś fajne stronki z niedrogimi drewnianymi schodami, bo jak wysłałam do firmy MARCHEWKA i GROT żeby mi zrobili wycenę schodów to omało co się nie przewróciłam była nawet tam jedna oferta na schody UWAGA! - 157.000zł!!!!!!!Ratunku!!!!!

Wow - piorunujące tempo:) W tydzień bardzo duży postęp:) Tym bardziej zaczynam zazdrościć i nie mogę się doczekać początku swojej budowy.. A propos projektu.. Długo czekaliście na projekt od momentu zamówienia? Życzę powodzenia:)

pozdrawiam

Stasiu

My czekaliśmy ok. tygodnia.

Pozdrawiamy.

Pozdrawiam

My będziemy mieć "problem" nadmiaru powierzchni za domkiem. Działka (1500m2) ma 24,5 m. szerokości i ok. 60 m. długości. Cały tylni pas jest porośnięty brzózkami i chyba tak zostanie. Projekt przewiduje bardzo duży (i w związku z tym drogi) taras. Czy planujecie w związku z tym jakieś zmiany, czy zostajecie przy takim jak w projekcie. Zmniejszenie tarasu dałoby Wam więcej powierzchni działki do zagospodarowania. Przy okazji - macie może jakieś pomysły na przynajmniej częściowe zadaszenie tarasu (markiza?).

Pozdrawiamy,

Projekt przewiduje bardzo duży (i w związku z tym drogi) taras. Czy planujecie w związku z tym jakieś zmiany, czy zostajecie przy takim jak w projekcie. Zmniejszenie tarasu dałoby Wam więcej powierzchni działki do zagospodarowania. Przy okazji - macie może jakieś pomysły na przynajmniej częściowe zadaszenie tarasu (markiza?).

Gratuluję dużej działki:) Ostatnio też myślałem o jakimś zadaszeniu na tyłach domu ale myślę że ten pomysł u nas upadnie bowiem jakiekolwiek zadaszenie zabiera dużo światła (tym bardziej że po godzinie 13 w południe nie będzie ten teren nasłoneczniony). Mamy pomysł na otwartą altankę z zadaszeniem aby właśnie tam spędzać miłe chwile przy kawie i nie tylko...;) Niestety nie znam powierzchni tarasu bowiem nie mam jeszcze projektu. Mógłbyś mi podać rozmiar tarasu?? Wtedy ocenię czy pozostawię w niezmienionej formie czy go po prostu pomniejszę. Z góry Dziękuję:)

P.S.

Zauważyłem że ten nasz wątek odnośnie Protona rośnie tak samo szybko jak Beaty domek:) To dobrze wróży na przyszłość:):)

Pozdrawiam