Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My rozpoczynaliśmy budowę w lipcu 2007, a więc rok temu.

Największą wtopą były pustaki kupowane w kwietniu 2007, po ok. 12,50 szt.

Teraz jesteśmy po tynkach (gipsowych). Do tej pory wydaliśmy ok. 190 tys.

Stan surowy otwarty kosztował nas ok. 145 tys. - Proton II z poszerzonym garażem.

Na dachu blachodachówka balexmetal.

Okna "Veka" kolor zewnętrzny "oregon"

Teren w większości zagospodarowany, nawieziona ziemia - ok. 12tys. na żwir i ziemię. (działka 1100m2)

Brama Novoferm 4500x2375 ze sterowaniem

budynek uniesiony ok. 50 cm

My budujemy proton II

Robocizna za mury i ścianki dzialowe ok 27000

dach więźba plus dachówka bez deskowania ok 16000

W tej chwili jesteśmy po posadzkach i wydaliśmy ok 250 000

Prawdę mówiąc nie wiem jakim cudem udało wam się za 45000 kupić okna bramy drzwi i wszystkie instalacje.

U nasz okna plus drzwi i bramy to ok 30 000

elektryka 7000 alarm 3000 tynki plus odkurzacz centralny 15 000

posadzki ok 10 000. hydraulik 13 000

Mamy oczywiście zrobioną instalację elektryczną. Do tego mamy rozprowadzoną wodę i wyprowadzone piony c.o., żeby nie kuć już tynków. Nie mamy więc ukończonych instalacji. Nie mamy też centralnego odkurzacza.

Po tynkach będzie kończone centralne i będą zalewane posadzki.

Strop mamy zalewany, kominy systemowe (schiedel).

Okna - 14.400

Brama - 6.700

Nie mamy jeszcze drzwi. Będą po posadzkach.

Witamy wszystkich bardzo serdecznie

Jesteśmy świeżymi posiadaczami projektu Proton I, jednak mamy małe obawy co do kominka w centrum domu, pralni na górze itp i dlatego właśnie szykujemy sie na wprowadzenie kilku zmian w projekcie.

Moje pytanie jest następujące, czy ktokolwiek z Państwa (kto już wybudował Protona I ) byłby tak uprzejmy i zezwolił by nam na rzucenie gołym okiem na postawiony budynek, abyśmy mogli sami ''na żywo'' ocenić jakie zmiany są nam rzeczywiście potrzebne. Z naszą budową chcemy wystartować za roczek, a jak na razie zbieramy niezbędne nam informacje, rady i doświadczenia innych.

Z góry serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy Monika i Łukasz

w sobotę zaczynamy wykopy!!!

No trochę się zagalopowałam bo jeszcze trzeba uprawomocnienie otrzymać przed kopaniem :(

Asiu, uwierzysz, że mi łzy stanęły w oczach gdy zobaczyłam Twój salon.

Tak jak wyglada Twój salon to byłoby spełnienie moich Protonkowych marzeń!

Nawet meble masz ułozone tak jak ja chcę to zrobić! Jaka ładna firanka! I kolory i wszystko. Wklejej więcej zdjęć bo to miód na moje serce!

Asiu, napisz czy przy takim ułożeniu mebli nie robi się automatycznie mniej miejsca na stół w jadalni?

w sobotę zaczynamy wykopy!!!

No trochę się zagalopowałam bo jeszcze trzeba uprawomocnienie otrzymać przed kopaniem :(

Asiu, uwierzysz, że mi łzy stanęły w oczach gdy zobaczyłam Twój salon.

Tak jak wyglada Twój salon to byłoby spełnienie moich Protonkowych marzeń!

Nawet meble masz ułozone tak jak ja chcę to zrobić! Jaka ładna firanka! I kolory i wszystko. Wklejej więcej zdjęć bo to miód na moje serce!

Asiu, napisz czy przy takim ułożeniu mebli nie robi się automatycznie mniej miejsca na stół w jadalni?

dziękuję Agnieszko:)

salon jest ogromny. na tym zdjęciu jest złudzenie, że komplet zajmuje dużo miejsca. 'strefa' telewizyjna czyli komplet + stolik siegają drzwi tarasowych, a w wykuszu zostaje duuuzo miejsca na stół.

jak na razie mam tylko zamontowany jeden karnisz i jedną firankę, ale myślę że po weekendzie to już będzie wszystko powieszone i dół gotowy.

na poddaszu musze kupić wykładzinę do sypialni, duża łazienka poczeka na lepsze czasy.

ech... powoli się przyzwyczajam do nowego domu. kocham siedzieć sobie wieczorem na tarasie i nic nierobić. do całkowitej przeprowadzki jeszcze miesiąc...

dziękuję Agnieszko:)

salon jest ogromny. na tym zdjęciu jest złudzenie, że komplet zajmuje dużo miejsca. 'strefa' telewizyjna czyli komplet + stolik siegają drzwi tarasowych, a w wykuszu zostaje duuuzo miejsca na stół.

jak na razie mam tylko zamontowany jeden karnisz i jedną firankę, ale myślę że po weekendzie to już będzie wszystko powieszone i dół gotowy.

na poddaszu musze kupić wykładzinę do sypialni, duża łazienka poczeka na lepsze czasy.

ech... powoli się przyzwyczajam do nowego domu. kocham siedzieć sobie wieczorem na tarasie i nic nierobić. do całkowitej przeprowadzki jeszcze miesiąc...

Gratulacje Asia- rzeczywiście masz śliczny domek;))))

Też chcę ustawić taka małą komódkę przy tej małej ściane w korytarzu.

A co masz na podłodze w salonie?

Firaneczka-śliczna

I msz domofon w tym samym miejscu co my- ostatnio sie sprzeczam z mężem, że fatalnie to wymyślił, bo nie będziemy widzieli kto stoi przy furtce przy otwieraniu.... :( A u Was jak to sie sprawdza?

pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje;))

pozdrawiam

E.