Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po tym co zobaczyłąm u ciebie to teraz bede sie zastanawiać, czy faktycznie nie powiększyć kuchni kosztem spiżarki, chociaż do tej pory nawet przez chwilke mi to przez myśli nie przeszło :roll:

Jeszce raz gratuluje pięknego domku, normalnie nie mogę sie powstrzymać, żeby po raz kolejny nie obejrzeć fotek :)

Pozdrawiam serdecznie

Moniko- czytam o Twoich planach rezygnacji ze spiżarki- i wiesz co- ja też to brałam pod uwagę, ale teraz się cieszę że tego nie zrobiłam- mam tam pochowane mnóstwo rzeczy - duże gary, agd, zapasy żywności, zgrzewki z woda, soki itp. NAPRAWDĘ sie przydaje, ale oczywiście " gusty sa jak pośladki- podzielone:)

ja tylo chcę powiedzieć, że pod kątem użytkowym-spiżarka to strzał w dzisiątkę, ale pewnie mieć wielką kuchnie też jest super.

Co do pralni- tez sie sprawdza,

Beatko- Ty to już masz wszystko powykańczane :o , my czekamy na drzwi wewnętrzne na górze i na łazienkę na górze, mnóstwo jeszcze drobiazgów do zrobienia.... Aaa- drz wi to mamy prawie takie same jak Ty :roll:

pozdrawiam

E.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asiu, całkowicie się podpisuję pod Twojim ostatnim stwierdzeniem, że nasz projekt jest wart medalu. Ogłądając już zamieszkałe Protonki Beaty, Ediego, Utka i Twoje nie trudno dojść do wniosku, że wybór właśnie tego projektu był stzrałem w 10. :D :D :D

Mam jednak pytanie do wszystkich, którzy podnosili ścianki kolankowe - czy ich podniesienie się wiązało z wydłużeniem krokwi? Wykonawca ma wątpliwości, projektant adaptujący projekt natomiast twierdzi, że się o 20 cm też podniosła kalenica a więc wszystko zostaje po staremu. A ja się boję, że zamówione krokwie mogą być za krótkie.

Hej...

Ajkabo..ja co prawda nie buduje na razie ..ale ale byłam i jestem zwolenniczka podniesienia scianki i temat w teorii mam przerobiony...podniesienie oczywiscie sprawi podniesienie w kalenicy ale wydłuzrenie krokwi sprawi, ze budynek zachowa proporcje.

Tak wiec podniesienie ścianki to wydłuzenie krokwi..takie moje skromne zdanie.

pozdraw.

Witam Wszystkich!

Beatka- ależ szybko wszystko wykończyliście! I jak pięknie! Gratulacje!

Asia- piękne wnętrza- super!

Edi- u Ciebie tez bosko!

My właśnie wrócilismy z 2 tygodniowego urlopu spędzonego w naszym protonie! Mieszkało się cudownie! Teraz jeszcze miesiąc musimy zaczekać na ostateczne wykończenie, no i początkiem września- przeprowadzka.

Z rzeczy polecanych: spiżarka, pralnia, rolety zewnętrzne, bidet, płyta indukcyjna w kuchni, ciemne płytki w dolnej łazience- w ogóle nie widać brudu :o....

Pozdrawiam serdecznie!

Witam Wszystkich po długiej nieobecności!

Nasz domek rośnie niestety w żółwim tempie, bo nie mamy szczęścia do ekip budowlanych :(

Jedyne co pozwala mi jeszcze marzyć to to forum, Wasze posty i przede wszystkim zdjęcia :D

Asia S - oglądając Twoje zdjęcia z kuchni - te przed założeniem blatów - widziałam dwie wnęki i nie wiem w której w efekcie będzie zainstalowany zlew. Ja chcę mieć go między oknami dokładnie w miejscu gdzie jest szafka rogowa, tylko nie wiem jak to się sprawdza?

Pozdrawiam Agnieszka

witam Wszystkich

Długo się nie odzywaliśmy ale zakopaliśmy się w papierach nie przypuszczaliśmy że to tak długo schodzi.

Mam pytanie do tych którzy już mieszkają.

Jakie temperatury panowały na poddaszu podczas upałów? Pytam bo w naszych okolicach większość inwestorów nie ociepla dachu wełną tylko wylewa strop betonowy mówiąc że to lepiej izoluje poddasze i jest tam chłodniej.

Witam wszystkich :)

Edi dzieki za sugestie w zwiazku ze spiżarką, tak też właśnie myślałam, że bedzie mi to pomieszczenie świetnie służyć jako schowek na wszystkie tzw. wielopaki, ale jak zobaczyłam kuchnie Beaty, to mnie tkneło na zmiany :wink: jednak wydaje mi sie ze dla nas taka kuchnia, jaka jest w projekcie jest zupełnie wystarczająca.

Po wielu konsultacjach z wami (za co wielkie dzieki) dochodze do wniosku, ze nasze zmiany w projekcie beda minimalne i bardziej kosmetyczne, wic podpisuje sie pod stwierdzeniem ze Protonek to swietnie zaprojektowany domek :p

Mam jeszcze małe pytanko, czytajac ostatnie posty zastanawiam sie o co wam chodzi z podnoszeniem ścian kolanowych, moze to brzmi głupio ale nie mam pojecia o czym mowicie? Po co to?

Pozdrawiam serdecznie :D

Monika, chodzi o tę ściankę na której spoczywa dach - w projekcie nie pamiętam ile ona ma wysokości, ale od jej wysokości zależy potem jak w pokoju będą wyglądały skosy. ja na przykład podniosłam te ściankę o ok 50. teraz skosy nie są już takie uciążliwe.

Co do kuchni to zlew mam pod wiszącymi szafkami. Płyta kuchenna będzie w tej drugiej wnęce obok okna.

Witam

Pomimo, ze rowniez jestem posiadaczka projektu Protona..i nadal planuje go budowac bo powoli wracam do zdrowia..to uwazam..ze to jest projekt dobry ale nie idealny...bo nie ma chyba idealnych projektow :evil:

Dla mnie własnie minusem była niska scianka kolankowa 50 cm..i dlatego tez mam w adaptacji podniesienie o 50 cm..co na gotowo po polozeniu podłogi da z 80 cm od podłogi do momentu az zacznie sie skos...i tez to nie bedzie za wysoko...

minusem ..jak sie zostawia spizarke..to kuchnia nie poraża swoja wielkoscia..taka kuchnie mam w bloku...ale ja jestem w stanie zaakceptowac nie za duza kuchnie...

na poddaszu hol nie doswietlony.....zero okna jakiegos..tez mały minusik..pokoje na podaszu zwłaszcza ten od strony ogrodu..szczerze mowiac taki sobie..pozostale dwa ok...

tak wiec jest według mnie troszke minusów..tylko , ze dla mnie sa one do zaakceptowania...gdybym chciała zweryfikowac swoje potrzeby to bym musiała postawic dom 250 m2 ....a na to mnie nie stac...a Protonek jest pomimo swoich małych wad i tak dobrym i fajnym projektem ..jak na gotowca...

Mnie sie podoba , ze jest w nim otwrta stresa dzienna, ktora jest spora i daje wrazenie przestronnosci..podoba mi sie połozenie kominka..chociaz pare osob..chce go przesienść...podobami sie wykusz....ja planuje okna do podłogi ..mysle, ze bedzie fajny efekt...a na scianie ..w salonie od garazu palnuje akwarium..wbudowane jakby w sciane...

ech...jak przejde badania kontrolne ze juz ok..to zabiore sie za budowe...jak dobrze pojdzie i bede miec w koncu farta to na wio9sne rusze ....obym tylko zdrowa juz była...to najwazniejsze ...ale Protonek to moj konik...

Szelmo, życzę Ci by kontrolne badania pokazały że jest wszystko OK. Na wiosnę zobaczysz, że budowanie Protona może być fajną zabawą (pomijając naturalnie momenty, kiedy tej zabawy nie ma... 8) ).

Asia i Tomek - jeżeli chcecie, by na poddaszu było latem przyjemnie chłodno, trzeba zamontować klimatyzację lub rekuperator z gruntowym wymiennikiem ciepła. Bo jeżeli nie ocieplicie dachu, to w okresie ogrzewania będą pieniądze uciekali przez nie zabezpieczoną połać dachu.