Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich Protonków. Dawno nas nie było na forum a zwiazane jest to z tym, że 4 lipca 2008r rozpoczelismy budowę kolejneko Protona w wersji podstawowej tym razem na podkarpaciu w okolicy Leżajska. Na dzień dzisiejszy mamy gotowy stan "0" zarówno w domu jaki i w budynku gospodarczym.Wiekszość prac wykonałem sam tylko zatrudniłem murarzy do murowania scian fundamentowych. Prawdopodobnie 21 sierpnia zaczniemy ciągnąc mury.W drugiej połowie września na sygnał startu czekają cieśle do więźby a nastepnie dekarze. Pozdrawiamy Wszystkich i życzymy wytrwałości w budowaniu. Jak znajde chwilke czasu to postaram się zmieścić album z budowy.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Dzieki wam wielkie za wyjasnienia co do tych ścianek kolankowych, my raczej tez sie zdecydujemy na tak owe zmiany, mam nadzieje ze o te 50cm dom nie zmieni sie jakos strasznie pod wzgledem wygladu zewnetrznego :wink:

Szelma również trzymamy bardzo mocno za Ciebie kciuki... nawet sobie nie wyobrażasz jak szybko wystartujesz z budowa.. powodzonka.

Pozdrawiamy :D

Do tych, których Protonki już stoją lub budują się: pomóżcie mi oszacować ile materiału potrzeba na fundamenty, tzn: ile piasku, prętów, desek i pali, betonu, drutu itd. Bo robimy sami ale nie wiemy ile czego potrzeba. ktoś ma jakieś zapiski? Nie chodzi mi o koszty tylko o ilość materiału.

Witamy wszystkich budujących się i tych co się już pobudowali. My właśnie ruszamy z budową Protona II w Pobiedziskach pod Poznaniem. Prześledziliśmy dokładnie forum i wykonaliśmy kilka standardowych zmian :) czyli przejście między kotłownią i garażem, powiększenie wiatrołapu i podniesienie ścianki kolankowej. Dodatkowo zmieniamy strop nad garażem: dajemy na całości strop teriva dzięki czemu zyskamy mały stryszek nad garażem i nie będzie trzeba robić tych wszystkich wielkich podciągów.

Do tych, których Protonki już stoją lub budują się: pomóżcie mi oszacować ile materiału potrzeba na fundamenty

U nas wszystkie ławy mają mieć szerokość 60cm i wysokość 35cm i będą posadowione na głębokości 80cm. Na takie fundamenty na chwilę obecną będziemy potrzebować:

stal zbrojeniowa: 27 prętów żebrowanych fi12 o długości 12m, 200 strzemion ze stali gładkiej fi6, drut wiązałkowy

beton: 3m3 suchego betonu b10 na podsypkę pod ławy, 16m3 betonu b20 na zalanie ław

ściany fundamentowe: około 1000 bloczków betonowych grubości 12cm, cement i żwir do murowania (tu ilości jeszcze nie znam)

Oprócz tego dojdzie jeszcze styropian, papa, dysperbit i pewnie coś jeszcze na izolację przeciwwilgociową i cieplną ale tych ilości również nie znam. Na koniec trzeba zamówić kilka wywrotek żwiru do zasypania fundamentów.

Pozdrawiamy

Z tego co się orientuję to w Proton II długość fundamentów (około 68m) jest tylko o 4m większa niż w Proton I. Jeżeli będziecie mieli podobne ławy jak nasze to ilość materiału będzie tylko trochę mniejsza.

Ściany fundamentów można robić wylewane albo z bloczków - nie wiem co Wam wyjdzie taniej. Do lanych będziecie potrzebowali pewnie dodatkowej stali i deski na szalunek.

My już wystartowaliśmy. Wykopy pod ławy zrobione, zbrojenie też. W sobotę miały być zalewane ławy betonem z gruszki, ale najpierw w nocy zalała je ulewa :evil: W wykopach było około 20cm wody. Na szczęście udało się odwołać gruszki. Teraz, o ile dopisze pogoda, mają przyjechać we wtorek.

Mam pytanko, a raczej dwa :)

1. Czy robiliście kominy systemowe tak jak w projekcie Schiedla czy może montowaliście jakieś inne?

2. Czy montował ktoś piec gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania? Jeżeli tak to jak rozwiązaliście sprawę doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin?