Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności!

Mam pytanie do Beatki- jaki masz telewizor w salonie- 42 cale? I jak się sprawdza- tzn czy nie jest za duży albo za mały?

A u nas już prawie wszystko skończone, czekamy jeszcze tylko na schody- montaż 10 września. Jesteśmy tak zalatani, że nie ma czasu nawet zdjęć zrobić, może jutro....Zamówiliśmy już niemal wszystkie meble, sofy, stół i krzesła do jadalni- ale na to poczekamy niestety 6 tygodni, za to juz jutro montaż garderób i szaf wnękowych. Od czwartku zaczynamy przewozić rzeczy...uff jeszcze tylko kilka dni do przeprowadzki!!!

Szelma- trzymaj się- wkrótce zaczniesz i Ty swojego Protonka stawiać!

Pozdrawiam!

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności!

Mam pytanie do Beatki- jaki masz telewizor w salonie- 42 cale? I jak się sprawdza- tzn czy nie jest za duży albo za mały?

Tak utek to 42 cale. Sprawdza się rewelacyjnie , najpierw miałam obawy , że będzie za duży i chciałam kupić 37 cali , ale mąż się uparł i zostało na 42. Teraz bym już go nie zamieniła na mniejszego. Wrzuć kilka zdjęć, jestem bardzo ciekawa Twojego Protonka. Pozdrawiam

Agnieszka, sprawdźcie jeszcze raz ilość desek na szalunki - przy założeniu że Wasze ławy mają łączną długość około 64m i będą miały wysokość 40cm powinno starczyć około 2 kubiki.

My wczoraj zalaliśmy ławy :D U nas na zbrojenie poszło około 400kg stali. Na zalanie ław mieliśmy zamówione 16 kubików B20, ale wystarczyło by 14. Nasze ławy mają 30x65cm i łączna długość niecałe 68m, do tego dochodzą jeszcze stopy fundamentowe.

Dzięki Bortek. To przemyślimy to jeszcze raz.

U was już zalane ławy a u nas idzie wszystko jak krew z nosa. Wczoraj miała koparka kopać a facet zadzwonil, że będzie dopiero w poniedziałek albo wtorek. materiały zamówimy w sobote i mam nadzieję, że za tydzień już się zacznie na dobre.

Ile czasu zajęło Wam robienie fundamentu? Ile godzin kopała koparka, bo chcialabym sobie mniej więcej policzyć ile muszę operatorowi koparki zapłacic, bo za godziny bierze.

Aga nie martw się, większość moich znajomych miała problemy z operatorami koparek. U nas też wszystko ruszało jak krew z nosa. Mamy działkę ze spadkiem i chcieliśmy ją trochę wyrównać. Wyznaczyliśmy palikami obszar na jakim miała być wyrównana działka i zebrany humus. Powiedzieliśmy też operatorowi koparki gdzie ma usypać ziemię, żeby nie przeszkadzała. Niby prosta sprawa, ale jednak nie do końca. Działkę wprawdzie wyrównał, ale ziemię nasypał wszędzie tylko nie tam gdzie miał. Następnego dnia musiał jeszcze raz przyjechać i to trochę poprawić, bo nie było nawet dobrego wjazdu na teren budowy. Gdy przyszła geodetka wytyczać budynek okazało się, że ziemię zgarnął na szerokości o 2m mniejszej niż miał. No i budynku nie wytyczyliśmy. Facet z koparką musiał znów przyjechać, ale tym razem już go pilnowałem. I całe szczęście że mogłem być, bo facet znów chciał robić po swojemu. W końcu geodetka mogła wytyczyć budynek. Gdy przyjechali murarze stwierdzili, że ziemia jest tak twarda że nie da się ręcznie kopać (mamy grunt gliniasty) i trzeba znów wezwać koparkę. Tym razem wezwaliśmy innego operatora - droższego, ale z polecenia. I faktycznie ten okazał się całkowitym przeciwieństwem pierwszego. Kopanie ław zajęło mu jakieś 3,5 godziny. Namęczył się trochę przy tym, bo ziemia faktycznie była bardzo twarda i zbita. Do tego jeszcze w godzinę uprzątnął część bałaganu który zrobił pierwszy operator koparki.

Tak więc przygoda z koparkami zajęła nam jakieś 2 tygodnie i w tym czasie kopara była u nas 4 razy. Ale jak to twierdzą nasi murarze: najgorzej wyjść z ziemi, potem to już jakoś idzie :)

Dzięki Beata! Wrzuciłam kilka nowych zdjęć do albumu.

Pozdrawiam serdecznie!

No utek przepiękne wnętrza! Mamy bardzo podobny gust. Wszystko jest super!

Mam do Ciebie jedno pytanko: jak rozwiązałaś u siebie w wykuszu na suficie ten podciąg ? zauważyłam że tam jest sufit podwieszony i jakaś dziura, czy tam będą takie same halogeny jak w salonie? Pytam nie dla siebie tylko dla mojej koleżanki bo też w wykuszu wyszła u niej ta belka i nie wie co z nią zrobić. Jakbyś robiła jeszcze kiedyś zdjęcia to zrób te miejsce. Pozdrawiam. Beata

Witam wszystkich Protonkowców bardzo serdecznie :D :D

Dziekuje za słowa wsparcia i otuchy... :D bedzie dobrze ze mna.

Utek, Beatka..fotki sliczne...a raczej Protonki i cały wystroj sliczny na fotkach...

Utek licze ze pokazesz nam schody...no i interesuje mnie jeszcze....fotka podłogi...połaczenie gresu z parkietem, takie ujecie od strony wiatrołapu...chciałbym zobaczyc ..jak to wyglada...

Utek jakiej firmy i jakiego koloru sa drzwi...orzech..marbau??

Wyspa..mam nadzieje, ze juz wrocilas z urlopu...i niebawem sie spotkamy u Ciebie na budowie....

rozpoczynajacym budowe Protonka zycze duzo sił i wytrwałosci..a wspaniale efekty beda wkrotce ...i bedziemy mogli wspolnie na forum podziwiac Wasze domy....

pozdrawiam

Dzięki Dziewczyny za miłe słowa! Beatka- tam w wykuszu już jest zrobiony sufit podwieszany a w nim jest zamontowany 1 halogenek taki jak w holu, natomiast nad stołem będą lampy dwie wiszące nisko nad blatem, ale one będą wisieć przed tą belką. Następnym razem postaram się zrobić jakieś zdjęcie.

Szelma- parkiet jest łączony z gresem na korek, zrobię zdjęcie. A schody będą montowane 8,9, lub 10 września- wtedy wkleję fotki. Drzwi wewnętrzne to Porta kolor wenge, ale to takie jaśniejsze wenge niż w kuchni.

A od przyszłego tygodnia przewożenie rzeczy :D i mam nadzieję że zaraz po montażu schodów przeprowadzka!

Pozdrawiam

Utek, ślicznie masz, gajne foty, czekam jeszcze na nowe foty Beatki.

Bortek ale mnie nastraszyłeś z tymi "mało kumatymi" operatorami. My też mamy spadek (w niektórych miejscach poziomy różnią się nawet o 2m!) Trochę boję się jak to będzie. Jakby kopał ok 4 godziny tak jak u Ciebie to byłoby suuuuper! A ostatnio czytałam o humusie. o co chodzi z tym humusem?

A ostatnio czytałam o humusie. o co chodzi z tym humusem?

Humus to wierzchnia warstwa ziemi (20-30cm). Powinna zostać zebrana bo zawiera zarodniki, nasiona, korzenie roślin itp., a tego raczej nie powinno być pod budynkiem. Dodatkowo humus nie jest gruntem nośnym i może osiadać, co będzie prowadziło do pękania posadzki.

U nas spadek na całej działce ma 3,5m. Wyrównywaliśmy tylko część działki, tak więc zebrać trzeba było maksymalnie około metra ziemi. To zajęło 9 godzin, nie licząc czasu który poświęcił na poprawianie tego co zrobił za pierwszym razem.

Samo kopanie ław w 4h powinno się zmieścić.