Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!!

Jak wszyscy tu obecni zdecydowaliśmy z żoną o zakupie projektu PROTON I,

gdyż spełnia on nie tylko nasze oczekiwania,ale również warunki zabudowy(dach dwuspadowy).Jeszcze dziś zamawiam projekt(jest 1 w nocy)po przeczytaniu i obejrzeniu tylu fantastycznych zdjeć jeszcze bardziej jestesmy pewni naszej decyzji!!Teraz tylko przeżyć wszystkie formalności prawne :cry: i mieć nadzieje że przez nie się nie osiwieje!Trochę to czasu zajmie ale do wiosny może się uda i start!!!

Gratuluje tym co już mieszkają a powodzenia życzę budującym!!

Pozdrawiamy

Beata i Mariusz :lol:

Witamy w gronie Protoniarzy!

U nas też zadecydował głównie dwuspadpwy dach, bo ja to marzyłam, że nasz domek to będzie taki kwadracik z czterospadowym dachem ale niestety na Podhalu wymogi są nieugięte. Ale prptonek jest sliczny i juz się do niego przyzwyczaiłam mimo, że go jeszcze nie ma!

U nas na działce od dwóch dni mąż tnie drzewo na ławy, szalunki itp. Powiedział, że przez jeden dzień na naszej działce narobił się więcej niż przez cały tydzień w pracy - a to dopiero początek. :-?

Witam!

Projekt zamówiony!juz teraz z żoną planujemy jakie ewentualne zmiany zrobic aby domek był "dla nas", choc przedemna uzbrojenie działki :o,pozwolenia słowem PAPIERY , ale co tam juz sie cieszę :lol: :lol: mam jeszcze dużo czasu do przeanalizowania wszelakich zmian jakie zostały zastosowane przez szczęśliwców budujących ten uroczy domek :D . U mnie na działce wielkie trawy i na razie nie ma sensu nic z tym robić.Ale jak się zacznie to rękawy zakasać i do roboty!!

Pozdrawiamy

Beata I Mariusz :lol:

Witamy wszystkich PROTONOWCÓW, długo się nie odzywaliśmy, ale możemy już pochwalić się kilkoma postępami. Projekt PROTON II zakupiony, papiery o pozwolenie złożone, energetyka i gazownictwo też mamy już za sobą ,kierownik budowy wybrany, firma budowlana zaklepana i materiały na stan surowy zakupione. Trochę mamy pod górkę, bo obecnie mieszkamy na drugim końcu Polski, a budować będziemy po drugiej stronie naszego pięknego kraju. Ale na dobre "zabawę" zaczynamy w marcu przyszłego roku i robimy na maxa, ile się uda zrobić. Wykończeniówkę zostawiamy na rok 2010 i latem chcemy już w nim zamieszkać.

Dziękujemy wielu forumowiczom, że dzielą się swoim doświadczeniem, niezawsze obkupionym stresem i nerwami, ale tak to już bywa, że budowanie domu nigdy nie jest proste...i mimo, że mamy na rynku ogromny wybór materiałów, to czasami coś nie wyjdzie lub się skomplikuje. WKlejane przez Was zdjęcia pomagają nam podejmować szereg decyzji, w kwestii technologi, wzornictwa i projektu wnętrza.

Wszystkim Protonowcom mieszkajacym już w swoich pięknych domkach życzymy szczęścia i dużo radości z mieszkania w nowym domku...pozdrawiamy ! :D

Witam wszystkich nowych protonowców :)

U nas prace nagle poszły mocno do przodu. Murarze w półtora dnia postawili ścianki fundamentowe, dzisiaj robili izolacje, a jutro fundamenty mają być zasypywane. Przy stawianiu ścianek powiększyli nam wykusz kosztem salonu :-? , ale w porę to zauważyliśmy i ścianka została przestawiona na swoje miejsce :)

Dalsze prace zależą od tego jak szybko przyjdą hydraulicy, żeby rozprowadzić kanalizację pod parterem.

Aga, a jak u Was postęp prac? Koparka przyjechała?

Asia_S mam pytanko do Ciebie odnośnie komina wentylacyjnego. Na jednym ze zdjęć widziałem ze zamiast murowanego z klinkieru macie jedynie kominki wentylacyjne. Czy jakoś zmienialiście ten komin, czy zrobiliście go tak jak w projekcie?

Dziewczyny, Wasze zdjęcia pokazują naprawdę piękne wnętrza! Miło popatrzeć i pomarzyć...Wszystkim początkującym życzę dużo frajdy przy budowaniu Protona!

Mam jednak konkretne pytanie do zaawansowanych - jakie zastosowaliście pokrycie dachu? Wyłożyliśmy się z mężem na tym temacie, stojimy w miejscu lub lepiej powiedziane kręcimy się w kółko. Pominę naturalnie fakt, że w tym okresie są wszystcy dobrzy dekarze zajęci (nasz złapał kontrakt na osiedle domów jednorodzinnych i przeprosił :evil: ).

Witam wszystkich nowych protonowców :)

Aga, a jak u Was postęp prac? Koparka przyjechała?

Dopiero jutro przyjeżdża. Ale przez te parę dni mąż zrobił dużo rzeczy, przygotował teren czyli: skosił trawę, traktorem spulchnił ziemię, kupił drut, pociął w tartaku drzewo a później ciął je sam do równego. W każdym razie coś się dzieje..... :) Dobrze, że pogoda dopisuje.

Witamy Wszystkich po dłuższej przerwie; ruszyliśmy z budową w czerwcu; w tej chwili jesteśmy na etapie wykańczania dachu; mamy pytanko w związku z dalszym etapem budowy, a mianowicie chcielibyśmy dowiedzieć się chociaż o przybliżone koszty zakupu okien do domu; jezeli ktoś mógłby podać nam wartośc, to bylibyśmy bardzo wdzięczni; jeżeli ktoś z Was zna powierzchnię ścian wewnętrznych do tynkowania, to również prosimy o podanie; Tym, którzy już zamieszkali we własnych domkach gratulujemy, a Tym, którzy jeszcze budują lub zaczynaja budować, życzymy wytrwałości, pozdrawiamy serdecznie i liczymy na szybką odpowiedź :D

chcielibyśmy dowiedzieć się chociaż o przybliżone koszty zakupu okien do domu; jezeli ktoś mógłby podać nam wartośc, to bylibyśmy bardzo wdzięczni

Żeby zorientować się w kosztach zrobiliśmy dwie wyceny w przypadkowych punktach. Wycenialiśmy okna PCV 5 komorowe, z okleiną z jednej strony, z roletami zewnętrznymi (rolety przy oknach balkonowych z napędem elektrycznym), wszystkie okna bez łuków. Jedna wycena była na 23tyś druga na 26tyś. Mam nadzieje ze uda się znaleźć coś w korzystniejszych cenach :)

chcielibyśmy dowiedzieć się chociaż o przybliżone koszty zakupu okien do domu; jezeli ktoś mógłby podać nam wartośc, to bylibyśmy bardzo wdzięczni

Żeby zorientować się w kosztach zrobiliśmy dwie wyceny w przypadkowych punktach. Wycenialiśmy okna PCV 5 komorowe, z okleiną z jednej strony, z roletami zewnętrznymi (rolety przy oknach balkonowych z napędem elektrycznym), wszystkie okna bez łuków. Jedna wycena była na 23tyś druga na 26tyś. Mam nadzieje ze uda się znaleźć coś w korzystniejszych cenach :)

nasze okna- Proton II- na cały dom, bez dachowych, okleina złoty dąb 6-cio komorowe 20 tys z groszami.

pozdrawiam

E.

właśnie jesteśmy po posadzkach. Powierzchnia posadzek 209m2.

O tynkach była mowa na 13-tej stronie. W każdym razie ok. 600m2 z garażem.

My mamy okna "Veka", kolor zewnętrzny "oregon" z łukami na balkonach. Cena 14.400.

My mieliśmy problem z oknami, bo:

1) kolor nie jest typowy (np. złoty dąb)

2) za łuki potrafią sobie słono doliczyć.

W każdym razie w profilu "Veka" mieli handlowcy najlepszą ofertę.

Ale mieliśmy też wyceny naszych okien na 23.000 (profil rehau). Także warto poszukać.

Dziękujemy za odpowiedź na nasze pytania; jesteśmy po dwóch wycenach i w sumie są do siebie zbliżone (okna w kolorze złoty dąb + brama garażowa [3m] Wiśniowski); wycenili nam prawie na 22 tys.; trochę dużo i zastanawiamy się, czy nie zrezygnować z łuków w drzwiach balkonowych; póki co, dajemy do jeszcze jednej wyceny i zobaczymy co zrobić dalej z tym fantem; Dziękujemy jeszcze raz za pomoc, na pewno skorzystamy, pozdrawiamy serdecznie

Witam po krótkiej przerwie.

W końcu mamy stan zero :) W sumie to mamy już trochę więcej, bo dzisiaj murarze zaczęli stawiać ściany. Na koniec przyszłego tygodnia planują robienie stropu.

U nas dzisiaj było strasznie zimno - 12st w "lecie" to trochę mało :( Ale mam nadzieję, że pogoda jednak się jakoś utrzyma, bo jak dotąd to ona była największym problemem (nie licząc oczywiście operatorów koparek :x )

Aga, a Wy na jakim etapie jesteście?

jesteśmy po dwóch wycenach i w sumie są do siebie zbliżone (okna w kolorze złoty dąb + brama garażowa [3m] Wiśniowski); wycenili nam prawie na 22 tys.

To jest cena za same okna czy okna z roletami? Ja zrobiłem jeszcze jedną wycenę i za okna podali mi 12,5tyś a za rolety 9,5tyś.

Pozdrawiam i życzę budującym jak najdłużej ładnej pogody :D

Witam!

No i na nas tez przyszła kolej- od 11.09.2008 MIESZKAMY NA SWOIM!!!!

Na razie jest zamieszanie przeprowadzkowe, ale w wolnej chwili wkleję fotki naszych schodów, które są absolutnie wspaniałe :D

Pozdrawiam serdecznie

gratulujemy :D :D :D

no to paru juz nas jest

muszę Wam powiedzieć, że nasz Proton staje się coraz bardziej popularnym projektem, u nas w ostatnim czasie pojawiło sie chyba ze czterech forumowiczów, zainteresowanych zakupem projektu.

A my walczymy z łazienka na górze i czekamy na drzwi wewnętrzne na poddasze.

no i staramy się doprowadzić działke do jakiego-takiego wyglądu.

pozdrawiam

Utek, gratulujemy serdecznie i samych radosnych chwił w Protonku życzymy!!!

A my zmienilismy firme, która robi nam stan zero. Poprzednia wycofała się na dzień przed robotą - potraficie sobie wyobrazić!!! Na szczęście wujek znalazł nam kogos po znajomości w ostatniej chwili. Mam nadzieję, że na przyszły tydzień wkleję już foty stanu "0"