Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich !!!

Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum! Jak milo pooglądać zdjęcia gotowych protonów !!!

My budujemy Protona II, częściowo go podpiwniczyliśmy.

Właśnie uzyskaliśmy stan zero!!!

Uważnie muszę prześledzić poprzednie posty i skorzystać z rad doświadczonych już osób.

Pozdrawiam!!!

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Utek76 gratulacje! Bardzo ładne schody, no i cały domek :)

Przeglądałem Twój album i na jednym ze zdjęć zauważyłem, że masz kocioł Vaillanta. My też planujemy kocioł tej firmy i tu mam kilka pytań do Ciebie. Jaki to model, w szczególności jakiej mocy (jedni radzą nam 18kW inni 24kW). Czy stosowaliście komin spalinowo-powietrzny Vaillanta? Słyszałem już od kilku osób, że ponoć Vaillant robi problemy z gwarancją, jeżeli nie zastosuje się ich rur do odprowadzenia spalin i doprowadzenia powietrza.

Proton jest faktycznie popularny. Ostatnio przypadkiem trafiliśmy na budowę protona II lustrzane odbicie kilka kilometrów od nas. Orócz tego pod Poznaniem developer zrobił osiedle domków jednorodzinnych na którym jednym z 3 typów domków jest Proton I :) Za domek w stanie developerskim z działką 720m2 chcą 820tyś :o

Nasza wycena okien obejmowała tylko okna, bez rolet zewnętrznych; ostatnia wycena za okna 5-cio komorowe, profil Rehau; złoty dąb-jednostronnie, z łukami w drzwiach balkonowych wyniosła 16 tys. + 6 tys. za bramę garażową; do odebrania mamy jeszcze jedną wycenę w poniedziałek;

Czy ktoś zna cenę za metr robocizny podbitki drwenianej - chociaż orientacyjnie?

Pozdrawiamy kolejnych mieszkańców protonka i życzymy samych miłych wrażeń;

Ech Utek schody marzenie..sliczne ...a wiec ten stolarz, o którym pisałas...to się sprawdził...podaj namiary na niego...kto wie..moze wiecej bedzie miał zamówien...skoro juz projekt zna i wymiary schodów...albo na priw ...ja sobie chetnie namiar stolarza zanotuje bo nigdy nic nie wiadomo.

820 tys ..wow..ale ...ja np mam dzialke 780 m2 ..wiec nie wiele wieksza i cena za m2 w okolicy( dosłownie obok) to 500 zł ...wiec deweloper liczy cene gruntu po cenach zabojczych ..dorzuca marze na domku i stad mu taka cena wychodzi...

wiec gdyby ja chciała teraz kupic działke to musiałabym dac z 400 tys plus protonek ..koszt 400 tys i daje calosc 800 tys...

:o :o

mieszkajac w wawie..mnie juz zadne ceny za nieruchomosci nie zdziwia...

co nie znaczy ze ja bym dała taka kase...za dom...820 tys plus kasa na wykonczenie a to pewno lekko 100 tys jak nic..i to w srednim standardzie...

pozdr

Witam wszystkich !!!

Pooglądałam sobie zdjęcia i jestem pod wrażeniem :o Prześlicznie urządzone Protonki - tylko pozazdrościć takiego stanu rzeczy ! Ja już nie mogę się doczekać kiedy u Nas będzie co urządzać, na razie robota stoi za tydzień firma ma wrócić i pracować pełną parą - mam nadzieję, że pogoda nie pokrzyżuje nam planów. Chcielibyśmy postawić stan surowy zamknięty przed zimą - zobaczymy(mamy dopiero albo już! stan zero) Czytam z zapartym tchem i na pewno wiele rad i pomysłów bardzo się przyda.

Pozdrawiam wszystkich :D :D :D

Dominika

Podrecze Utka jeszcze o te schody...jakie drzewo?? marbau..jak podłoga czy inne barwione aby uzyskac kolor marbau? No i jak cenowo...jak nie chcesz publicznie to mozesz dac info na priw o cenie.

ale popieje jeszcze nad Protonkiem Utka...slicznosci... mowie serio ..dla mnie hit..to podłoga drewniana , drzwi wewnetrzne i schody u Ciebie...

gresem sie nie zachwycam..bo ja nie lubie gresu..ot taki gust mam..dziwaczny

ale podłoga i schody to miodzio...sliczne.. :D :D :D

normalnie zazdrosc mnie skręci :evil: :D

pozdrawiam

Witam!

Bortek- nie pamiętam niestety mocy kotła, muszę sprawdzić w papierach, jest to Vaillant kondensacyjny, wszystkie rury itp są firmowe.

Szelma-strasznie mi miło, że nasz domek Ci się podoba :D Co do schodów, to są wykonane z drewna merbau (tak jak podłoga na dole).

Pozdrawiam serdecznie!!!

Cześć!

Aga głowa do góry, pogoda w końcu musi się poprawić.

U nas pogoda jest nieco lepsza. Jest dość zimno jak na przełom lato jesień - około 10 stopni, ale na szczęście od początku tygodnia nie pada za wiele. Murarze poszli z pracą do przodu. Obecnie mamy już prawie całe ściany nośne parteru. Do dokończenia została tylna ściana i w przyszłym tygodniu ma być robiony strop.

Utek dzięki za informacje o piecu, my będziemy montowali najprawdopodobniej też kondensacyjny 24kW.

Witam serdecznie wszystkich Protonowcow!!

Niedawno z mezem dolaczylismy do grona ''forumowiczow'' juz od dluzszego czasu sledzimy wszystkie watki... Dzieki Panstwa spostrzezenia, zamieszczanym fotka przekonalismy sie na 100% ze na naszej dzialce stanie Proton :) Dlatego WIELKIE DZIEKI dla wszystkich, ktorzy umieslii linki badz zdjecia na forum.

Mam pytanie do Wszystkich, ktorych domy juz stoja - co Panstwo sadza o zrobieniu z lazienki+pralni tzw. salonu kapielowego? Chcialabym w pralni umiescic wanne wbudowana w podloge, taka okragla.. W mojej wyobrani wszystko wyglada swietnie hmmm tylko jak w rzeczywistosci? Czy maci Panstwo jakies rady?

Monika

Witam wszystkich!

My jestesmy dopiero na etapie załatwiania wszelkich formalności (masakra:) ) Aktualnie umówiliśmy się z architektem w celu wykonania planu adaptacyjnego (ciekawi mnie ile wezmie bo slyszalem rozne stawki;) A jak to u Was wyglądało finansowo???)

Zastanawiam sie nad konstrukcja ścian- w projekcie jest Ytong 36cm ale nie wiem czy to najkorzystniejsze rozwiazanie... Ten etap większość z waz ma za sobą więc miałbym do Was pytanie- jaką grubość ścian zastosowaliście i z czego budujecie?? Co wypada najkorzystniej/najekonomiczniej?? (fajnie jak byście podali przy okazji ile materiału zużyliście).

P.S. Super domki! Zdjęcia i albumy które zamieszczacie to fajna sprawa dla kogoś kto nie miał jeszcze jakiejkolwiek styczności ze swoim przyszlym domkiem w formie 3D;)!!

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!

Witamy Wszystkich!!!

My już jesteśmy po wszelkich formalnościach. Upragnione pozwolenie na budowę już mamy. Ekipa czeka na rozpoczęcie. Niestety pogoda płata nam figla. Codziennie mamy nadzieję, że będzie lepiej i deszcz przestanie padać. Nie możemy się już doczekać budowy naszego Protonka.

Z malutką zazdrością patrzymy na zdjęcia domku, tych którzy już mieszkają. Może za rok też będziemy mogli się już pochwalić.

Cześć!

U nas koszty przed uzyskaniem pozwolenia wyglądały następująco:

2257 projekt

1200 adaptacja projektu plus projekt szamba

370 mapki od geodety do celów projektowych (16 sztuk)

160 pozostałe koszty (wypis z planu zagospodarowania przestrzennego, uzgodnienie zjazdu z posesji, zapewnienie dostawy wody itp)

Co do ścian, to budujemy w technologii dwuwarstwowej: porotherm 25 plus styropian 12. Na ściany nośne parteru poszło u nas około 1250 pustaków i około 600 cegieł pełnych. Ile pójdzie na ściany poddasza jeszcze nie wiem.

Aga, zdjęcia postaram się zamieścić w tygodniu :)

Pozdrawiam

Bortek ty napisałeś o mapkach od geodety itp. Ja napisałam w "załatwianie wszystkich formalności" 3000zł ale miałam tu na mysli tylko architekta, który sam latał nam załatwiać doslownie wszystko, my nie bylismy w rzadnym urzędzie z ani jednym papierkiem (mam tu na mysli, że załatwiał przyłącza, projekt drogi, itp).