Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projekt przewiduje bardzo duży (i w związku z tym drogi) taras. Czy planujecie w związku z tym jakieś zmiany, czy zostajecie przy takim jak w projekcie. Zmniejszenie tarasu dałoby Wam więcej powierzchni działki do zagospodarowania. Przy okazji - macie może jakieś pomysły na przynajmniej częściowe zadaszenie tarasu (markiza?).

Gratuluję dużej działki:) Ostatnio też myślałem o jakimś zadaszeniu na tyłach domu ale myślę że ten pomysł u nas upadnie bowiem jakiekolwiek zadaszenie zabiera dużo światła (tym bardziej że po godzinie 13 w południe nie będzie ten teren nasłoneczniony). Mamy pomysł na otwartą altankę z zadaszeniem aby właśnie tam spędzać miłe chwile przy kawie i nie tylko...;) Niestety nie znam powierzchni tarasu bowiem nie mam jeszcze projektu. Mógłbyś mi podać rozmiar tarasu?? Wtedy ocenię czy pozostawię w niezmienionej formie czy go po prostu pomniejszę. Z góry Dziękuję:)

P.S.

Zauważyłem że ten nasz wątek odnośnie Protona rośnie tak samo szybko jak Beaty domek:) To dobrze wróży na przyszłość:):)

Pozdrawiam

Dzięki za gratulacje, choć prawdę mówiąc wolelibyśmy działkę ciut mniejszą, ale za to tańszą. Dla tego regionu jest to jednak wg obecnie obowiązującego MPZT najmniejsza możliwa powierzchnia działki budowlanej.

Co do zadaszenia tarasu to altana jest ciekawą alternatywą - będziemy musieli poważnie rozważyć taką opcję :) Powierzchnia tarasu (bez schodów, murków oporowych etc.) to 34 m2. Wydaje nam się duża i prawie na pewno będzie to jedno z miejsc, na którym będziemy chcieli trochę zaoszczędzić :wink: Tym bardziej jeśli zdecydujemy się na zadaszoną altankę w głębi działki.

My też bardzo cieszymy się z Waszej dużej aktywności w tym wątku. Mamy nadzieję że niebawem pojawią się następne osoby zainteresowane Protonem.

Czekamy również na wieści od Szelmy.

Pozdrawiamy,

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Siemanko Wszystkim Pro.... :D

Tu tak jak w opisie Karola i Bartek.

Sledzimy watek o Protonie, gdyz na 99% bedzie to rowniez nasz projekt. Nie jest to projekt idealny jak dla nas, ale po przezuceniu setek projektow, chyba sie wkoncu poddamy i zdecydujemy sie na Protona II z kilkoma zmianami, gdyz on wydaje nam sie najblizszy naszym wyobrazeniom.

Fajnie, ze watek sie tak sprawnie kreci, no i oczywiscie gratulacje dla Beaty za rozpoczecie budowy i relacje fotograficzna, ktora z zainteresowaniem sledzimy.

My na razie posiadamy dzialke, ktora jeszcze wymaga troche pracy przed budowa, ale mamy nadzieje, ze ruszymy w tym roku. Fajnie, ze bedzie z kogo brac przyklad i wymieniac sie doswiadczeniami.

Pozdro :wink:

No to jedziemy z pierwszymi pytaniami :roll: :

Co sadzicie o umiejscowieniu kominka? My zamierzamy go naprawde uzywac i zastanawiamy sie czy nie jest za blisko jadalni i kuchni w ktorej podczas pichcenia i tak bywa cieplo.

Ciag dalszy pyt. nastapi :D

No to jedziemy z pierwszymi pytaniami :roll: :

Co sadzicie o umiejscowieniu kominka? My zamierzamy go naprawde uzywac i zastanawiamy sie czy nie jest za blisko jadalni i kuchni w ktorej podczas pichcenia i tak bywa cieplo.

Ciag dalszy pyt. nastapi :D

Witam serdecznie!

U nas kominek pozostawiamy bez zmian, w kuchni nie robimy grzejnika więc bardzo dobrze, że jest obok kominek , będzie ciplej. Kominek w Protonie jest bardzo dekoracyjnym elementem jak się wchodzi do domu to odrazu właśnie on rzuca się w oczy. Także w tej kwesti my nic nie zmieniamy, bedziemy szukać ślicznego kominka, aby robił niesamowite wrażenie podobno też jak i schody. Wydaje mi się że to są te dwa najważniejsze elementy parteru. Pozdrawiam. Beata.

Ale mnie oczy sie cieszą i serce jak widzę taki postep robót u Beaty:) pełne gratulacje....trzymam kciuki...ja mam w planach ruszyc od wrzesnia jak sie uda

przemyslałam temat i fundament tez zrobie z bloczkow i blachodachowka, okna balkonowe proste....niestety ale zaczelam realnie patrzec na budowe a roznica w budowie w zaleznosci o miejsca jest znaczna...bo mnie wykonawcy krzycza bez dachowki cene 35 - 40 tys zl a wiec sciany z wieźba ...a tutaj czytam, ze ok 20 tys placicie...Warszawa to okropne zdzierstwo cenowe!!!!!!!!!!!!

przemyslałam temat i fundament tez zrobie z bloczkow i blachodachowka, okna balkonowe proste....niestety ale zaczelam realnie patrzec na budowe a roznica w budowie w zaleznosci o miejsca jest znaczna...bo mnie wykonawcy krzycza bez dachowki cene 35 - 40 tys zl a wiec sciany z wieźba ...a tutaj czytam, ze ok 20 tys placicie...Warszawa to okropne zdzierstwo cenowe!!!!!!!!!!!!

Jako że również będziemy budować w okolicach Warszawy łączymy się w bólu :-?. Ceny materiałów i robocizny zwalają z nóg. Porotherm 25 podobno już zbliża się do 11 PLN/szt :o W związku z powyższym szukamy oszczędności i dlatego:

na dachu będzie blachodachówka
    okna oczywiście proste
    mniejszy taras

Z drugiej strony koszty rosną gdyż chcielibyśmy mieć kominek z płaszczem wodnym i rekuperator, jakieś zadaszenie tarasu lub altankę etc.. Ciekawe ile z tych planów uda się zrealizować :)

BTW pytanie do Szelmy29: Gdzie dokładnie stanie Twój Proton?

Pozdrawiamy,

[/img]http://foto.onet.pl/7zjno,s8wbwzsz1bkw,7t1ox,u.html

Staram się wkleić zdjęcia z budowy, ale nic mi nie wychodzi. Wyślę je starym zwyczajem na maila. Beata[/url]

W sumie nie musisz. Zmieniłem troszkę link do Waszego albumu. Wystarczy że będziecie do niego dodawać nowe zdjęcia :)

Oto on:

Budowa Beaty i Wojtka

Pozdrawiamy serdecznie,

Witam szanownych Protonowców :D

Bardzo się cieszę, że grono się powiększa....

Króciutko o nas: Gosia i Grudos

Stan inwentarza: dwa pocieszne koty...

Właśnie wystawiliśmy mieszkanie we Wrocławiu na sprzedaż i na to konto chcemy domu na wsi...

A teraz o naszej inwestycji....

Działeczka "w dalszych" okolicach Wrocławia (Piotronowice) - 900 m2, wymiary 25m x 36m, droga od strony wschodniej, linia zabudowy 6 m od granicy - my wysuniemy się tak na 7 - 8 m - na ogród zostanie 16 - 17 m - czyli jakieś 4 ary z lekkim hakiem 8) .

Projekt - oczywiście Proton II 8) - już zakupiony 8)

Planowane zmiany:

*przejście z kotłowni do garażu,

*okna balkonowe bez łuków (PCV z okleiną złoty dąb - w cześci pomieszczeń prawdopodobnie jednostronnie - trochę taniej),

*okno kotłowni będzie wieksze (no powiedzmy takie jak pół okna z drugiej strony drzwi wejsciowych),

*zastanawiam się nad likwidacją okna w salonie (tego za garażem) będzie od strony północnej, więc i tak mi ono nic nie doświetli; w garażu 2 okienka,

*na bank mniejszy taras - 77 m to stanowczo za dużo,

na razie tyle zmian....

Co do materiałów:

*ściany - rozważamy keramzytobeton 25 + styropian 12 (bloczek u nas w cenie 6 zl - realizują w 3, 4 dni od zamówienia !!!), albo porotherm 25 - jak macie jakieś sugetie chętnie wysłucham :)

*dachówka - cementowa BRAAS brązowa celtycka - sensowna cena, b.dobra (w ocenie naszych już pobudowanych znajomych) jakość....,

*okna PCV z okleiną złoty dąb (w części pomieszczeń dwustronna, w części jednostronna - wynika to z moich pomysłów na kolorystyke pomieszczeń),

Własnie zaczynamy papierkową lataninę - no cóż... był już mały teścik cierpliwości w oczekiwaniu na działkę, która wydzielała się przez ponad 4 miesiące - ale warto było zaczekać - cena naszej działki budowlanej to 20 zł / m2.

Ale w kwestii naszej gminy jesteśmy w miarę dobrej myśli - jest plan zagospodarowania przestrzennego, kilku znajomych którzy popchną sprawy. Plusem też jest "lokalny" rynek budowlany (dostawcy + wykonawcy), mamy trochę pobudowanych i budujących znajomych w okolicy, którzy polecaja ekipy, z dostawami tez nie mają większych problemów :)

Tak w miarę rozsądnie szacując budowe planujemy zacząć około sierpnia - ale czas zweryfikuje te nasze gdybania....

Jeżeli mogłabym prosić :D o wszelkie fotki z placów budowy - będę szalenie wdzięczna... [email protected]

Pozdrowionka... :D

Witam

Działke posiadam w Markach, przy lesie :D

powiem szczerze, ze moja działka bardzo ale to bardzo mi sie podoba bo chociaz jest nie jest duza i ma nietypowy wymiar: 20, 30 na 39 m2 to połozenie ma na polanie w otulinie lasu...no i obok buduja sie juz same piekne domki.

W zwiazku z takimi wymiarami padło na Protonka, bo po przejrzeniu setki projektow jak stanełam na działce to oceniłam, ze Proton idealnie wkomponuje sie w otoczenie...po prostu ten dom pasuje do mojej działki. i własciwie to ma wszystko czego od domu czlowiek potrzebuje.

W Protonie na dole nie zmieniam ani polozenia kominka, ani schodow na murowane czy zabudowane,ani wykuszu, poniewaz te trzy elementy będą ozdoba domu...wchodzi sie i przestrzen bo wykusz..salon łączy sie z holem, kominek wyeksponowany, piekne drewniane schody...czegoz wiecej trzeba..tylko pieknej podłogi, kwiatow i wygodnej kanapy.

Co do cen to w wawie sa strasznie wysokie, jedyne dla mnie pocieszenie to fakt, ze ostatnio bylam na targach nieruchomosci i przegladałam oferte gotowych domów w miejscowosciach pod warszawskich np w Halinowie domy na dzialkach 900m2 wielkosci Protonka to cena w stanie deweloperskim od 855 tys zl do 950 tys zł, w okolicach Nieporetu blizniak kryty gontem bitumicznym z działeczka 400m2 o powierzchni 130 m2 - 750 tys zł...

a przeciez do tych cen nalezy doliczyc urzadzenie w srodku.

Wiec pomimo wyskoich cen w Warszawie warto budowac, bo jest to dobra inwestycja i ja swoje marzenie o domu traktuje jako dobra inwestycje.

No to i my się dołączamy do Protonowców :D

My jesteśmy już na etapie podpisywania umowy z wykonawcą, pozwolenie na budowę mamy. Budujemy z porothermu, dachówka będzie ceramiczna chyba creaton, jeszcze się zastanawiamy. Budujemy Protona I lustro, zmiany jakie wprowadziliśmy to:

oczywiście przejście z garażu do pom. gosp. :D

zamiast okna małego w salonie wstawiamy drugie duże drzwi tarasowe(na naszej działce od tej strony jest południe)

u góry w garderobie likwidujemy okno dachowe

a w sypialni łączącej się z garderobą, zamiast okna wstawiamy drzwi balkonowe podwójne i portfenetr

My mamy działkę pod Krakowem, działkę 15 arów, szeroka na 20m, a długa na 75, dom jest oddalony od drogi o 20m, za domem jeszcze zostaje nam sporo ogrodu.

Niestety w Krakowie 100.000 za stan surowy jest nierealne, my liczymy na to, że uda nam się zmieścić w 200.000 :-?

Ekipa rusza w czerwcu, w maju chcemy zrobić ogrodzenie.

Z niecierpliwościa czekam na rozpoczęcie prac, zwłaszcza, że jak piszecie, nie ma chyba jeszcze wybudowanych Protonków, więc jesteśmy strasznie ciekawi, jakie przygody nas czekają...

A te zdjęcia powyżej po prostu supeeer- expresowe tempo!

Pozdrawiamy

Witam!

Chciałam wszystkich miłośników Protonka poinformować, że mamy już zalany STROP! (można obejrzeć zdjęcia w linku Budowa Beaty i Wojtka - podany wcześniej). Dzisiaj już ruszyła budowa ścian poddasza, okazało się że są małe mankamenciki w projekcie jak np. ścianka na parterze ta gdzie jest kominek powinna być gruba ponieważ cały strop na niej się trzyma a w projekcie jest cieniutka ten sam błąd jest też na poddaszu. Na szczęście nasz majster wszystkie niedociągnięcia projektatnów skutecznie eliminuje. Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania klinkieru do naszych 3 kominów, marzy nam się kolor miedziano-brazowy firmy Wienerberger Terca - Fraza, tylko w naszej miejscowości są tradycyjne kolory zółty i czerwony klinkier, więc pewnie będziemu musieli gdzieś dalej poszukać. Majster nasz mówił że kończy swoją pracę u nas za 2-3 tygodnie no i wkracza dekarz. Dajcie znać co u Was słychać. Pozdrawiam serdecznie. Beata

Witam:)

Bardzo dziękuję Beata za fotki z budowy:) Postęp ogromny w pracach budowalnych jak widać na zdjęciach. To kiedy przeprowadzka? :) u nas bez zmian - mamy już projekt i czekamy do września. Do tych osób, które zaczynają na jesień.. kiedy będziecie zamawiać materiały budowlane??

Serdecznie pozdrawiam ze słonecznej dziś Irlandii:)

Stasiu

Witam Wszystkich :)

Mam na imię Justyna i z moim narzeczonym ( za miesiąc mężem ) jesteśmy w trakcie załatwiania wszystkich formalności związanych z uzyskaniem wstępnych warunków zabudowy.

Mamy już od dawien dawna działkę w Wawrze z konkretnie między ulizami Trakt Lubelski i Wiązana. Jeśli chodzi o wymiary działki to mimimum będzie to szerokość 22 a długość 36 m gdyż jeszcze nie zdecydowaliśmy który kawałek tej rozległej ziemi będzie tym naszym :)

Generalnie po wielu wielu poszukiwaniach idealnego projektu trwających juz pare lat a intensywnie od roku trafiliśmy do projektowni Dobre Domy i tam trafiliśmy na Protona i Oriona i tutaj nie jestem do końca zdecydowana ale skłaniam sie ku Protonowi gdyż ma kilka lepszych rozwiązań bardzo istotnych dla nas a martwi nas tylko to że nie ma zdjęć z realizacji tego projektu w porównaniu do Oriona którego realizacji jest już bardzo wiele :)

Ale chyba jednak zdecydujemy sie na Protona II.

Mamy za tydzien spotkanie ze znajomym majstrem więc wtedy ostatecznie podejmiemy decyzje analizując różne za i przeciw :)Budowe planujemy rozpocząc najwcześniej jesienią tego roku bo papierologia nam pewnie nie pozwoli wcześniej :(

Największym mankamentem tego projektu jak dla mnie jest brak zadaszonego tarasu bo to zawsze było moim marzeniem i pragnieniem ale... za to domek jest funkcjonalny a jego bryła sprawia że nie jest tak drogi w wykonaniu jak inne o bardziej futurystycznych kształtach :)

Śledze już od 2 dni zdjęcia z budowy Beaty :) Są super i nie mogę się doczekać kolejnych a co za tym idzie postępów na budowie :)

Pozdrawiamy bardzo serdecznie wszystkich Protonowiczów i Protonowiczki :)

Odnosnie wyboru Orion czy Proton to mnie osobiscie w Orionie nie podoba sie połozenie schodów, przez co salon bedzie sprawiał wrazenie małego. Wydaje mi sie, ze srodek przestrzeni zajmuja schody, które optycznie pomniejszaja powierzchnie i nagle okazuje sie, kuchnia, jadalnia i w centrum schody i dosc mały salon. Ale to moje zdanie, kazdy szuka róznych rzeczy w domu. Ja wybierajac projekt szukam przestrzeni, chce zeby moj salon był duzy przestronny i mysle ze w Protonku tak własnie bedzie, bo z salonem bedzie sie wkomponywał hol, otwarta kuchnia, wiec albo moja wyobraznia płata mi figle albo efekt bedzie ...duza przestrzen :D Ale wybór nalezy do Was.

PYTANIE: czy podnosicie scianke kolankowa??? Czy zostawiacie taka jak w projekcie??? Bo ja chce podnieść, nie zmieniając wysokosc kalenicy. Wczoraj rozmawiałam z moim wykonawca, który twiedzi ze jest to ok rozwiazanie. Oglądałam NEPTUNKA tez z pracowni Dobre domy, gdzie własciciele podniesli scianke do wysokosci 115 cm, przedłuzyli krokwie i poddasze wyszło bajkowe.

zreszta tak pozmieniali projekt, ze na stronie wydawał mi sie małym rozłozystym domem a w realu okazał sie super duzym, przestronnym domem.

Wiec jak to jest u WAS ze scianka kolankowa????

Szelma 29 ja mam podobne odczucia do Ciebie jeśli chodzi o salon bo fakt fakten w Orionie jest on mały martwi mnie tylko ten nie zadaszony taras ale może jakoś się przekonam. Zresztą jeszcze chwilke na wybór projektu mam i bardzo zalezy mi na zobaczeniu tego projektu w realu lub na zdjęciach :)

Jeśli chodzi o ściankę kolankową to zdecydowanie ją podnosze czy tak czy tak tzn czy będzie to Proton czy Orion :) Bo jak się zostawi taką jaka jest w projekcie to potem bardzo duże skosy nas zastaną na poddaszu a tak uzyskamy więcej przestrzeni.

pozdr wszystkich Proonowiczów i czekam na Wasze zdjęcia :)

Odnosnie wyboru Orion czy Proton to mnie osobiscie w Orionie nie podoba sie połozenie schodów, przez co salon bedzie sprawiał wrazenie małego. Wydaje mi sie, ze srodek przestrzeni zajmuja schody, które optycznie pomniejszaja powierzchnie i nagle okazuje sie, kuchnia, jadalnia i w centrum schody i dosc mały salon. Ale to moje zdanie, kazdy szuka róznych rzeczy w domu. Ja wybierajac projekt szukam przestrzeni, chce zeby moj salon był duzy przestronny i mysle ze w Protonku tak własnie bedzie, bo z salonem bedzie sie wkomponywał hol, otwarta kuchnia, wiec albo moja wyobraznia płata mi figle albo efekt bedzie ...duza przestrzen :D Ale wybór nalezy do Was.

PYTANIE: czy podnosicie scianke kolankowa??? Czy zostawiacie taka jak w projekcie??? Bo ja chce podnieść, nie zmieniając wysokosc kalenicy. Wczoraj rozmawiałam z moim wykonawca, który twiedzi ze jest to ok rozwiazanie. Oglądałam NEPTUNKA tez z pracowni Dobre domy, gdzie własciciele podniesli scianke do wysokosci 115 cm, przedłuzyli krokwie i poddasze wyszło bajkowe.

zreszta tak pozmieniali projekt, ze na stronie wydawał mi sie małym rozłozystym domem a w realu okazał sie super duzym, przestronnym domem.

Wiec jak to jest u WAS ze scianka kolankowa????

Szelma29 a o ile planujesz podnieść ściankę kolankową? Jak to zmieni konstrukcję dachu (w szczególności nad garażem) oraz ogólny wygląd budynku? Prawdę mówiąc wcześniej nie zwróciliśmy na to uwagi, ale po obejrzeniu zdjęć Beaty wydaje nam się, że jest ona trochę za niska. Nasz projekt jest teraz "lekko modyfikowany" przez architekta. Jeszcze tylko operat wodno-prawny i czekamy na pozwolenie na budowę.

Pozdrawiamy ,

o ile to nie wiem...ale chce maxymalnie , jutro mam spotkanie z architektka , moze cos doradzi...napiszę. O podnoszeniu scianki nie myslałam wczesniej ale jak zobaczyłam poddasza z niska scianka i z wysoka to róznica jest zbyt istotna dla mnie aby to zbagatelizowac. Moj wykonawca teraz stawia 3 domy( inne projekty) i kazdy z inna wysokoscia scianki i wiem, ze wyzsza scianka jest lepsza. Bo i tak płacimy za te metry, ktore potem sa nie wykorzystane wiec moze lepiej pomyslec wczesniej aby zrobic tak, ze dom nie stracił proporcji i uroku a poddasze było b. funkcjonalne.

pozatym widziałam pare domów z pracowni Dobredomy i musze Wam przyznac, ze generalnie to sa b. udane projekty...a teraz troche sie włócze ...zwłaszcza po Białołece bo tam sie duzo buduje, i wchodze na budowy, nawet nie proszona zbytnio :o i ogladam na zywo. I domy z tej pracowni sa na serio ok.

Ja co prawda zaczyna od 15 wrzesnia wiec niby mam jeszcze chwilke, ale chce wszystko przeanalizowac, zeby potem nie plakac :wink:

Acha, moj wykonawca mowi tak: wysokosc w kalenicy taka sama, podnosimy scianke ..mowi do metra jak sie da, wydłuzamy krokwie aby linia dachu z balkonem byla zachowana i bedzie git!!! cokolwiek to znaczy :D ale dodaje...pani...aneks do projektyu przez architekta musi byc...bo ja zrobie a potem nie odbiorą domu....no wiec ide do architekta :D

Pierwszy raz buduje dom, wiec pytam, analizuje bo wlasnie ostatnio uswiadomilam sobie, ze projekt to najwazniejsza sprawa bo potem sie juz nie zmieni wiec wole podreczyc kogo sie da, poogladac aby potem nie miec rozczarowania.

do Justi i Art..

co do nie zadaszonego tarasu to dla mnie zaden problem, poniewaz mozna załozyc taki rozkładany daszek...teraz zapomnialam jak to sie nazywa

:( ,mozna postawic sobie na tarasie foteliki ze stoliczkiem z parasolka itp. ...mnie byłoby szkoda przestrzeni miec taras pod dachem, wole to powierzchnie miec w domu jako pokoj np a pozatym moj brat ma dom, gdzie ma zadaszony taras i teraz ..zwłaszcza bratowa załuje, ze ma ten taras a nie wiekszy pokoj a taras dobudowany do domu....takie jest jej zdanie po 5 latach uzytkowania...ale wiadomo, kazdy ma swoj gust i swoje potrzeby i tym sie kierujmy.

Szelma29 bardzo cenne są dla mnie Twoje uwagi i opinie innych, tutaj podana przez Ciebi opinia użytkowników zadaszonego tarasu pokrywa się z opinią naszych znajomych którzy zawsze nam powtarzają że maleńki tarasik kosztem pokoju tak jak to jest w przypadku ich domku czyli Ponderozy z Domów w Tradycji to jest żaden tarasik i teraz wybrali by ten sam projekt z tarasem poza :)

Ja podobnie jak Ty ruszam z budową mam nadzieje ze we wrześniu/październiku a jeśli nie to już na wiosne 2008. Ale musze przyznać że chyba też wyruszę na rekonesans po Białołęce bo mam niedaleko ( obecnie Targówek) a zresztą mam w sobote spotkanie z naszym majstrem właśnie na Białołęce bo tam obecnie buduje to sobie pozaglądam na budowy :)