Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników PROTONA. Ponieważ jestem tu nowy może na początek kilka słów o mnie, a więc mam na imię Jarek mam 29 lat moja żona ma na imię Ania jest jeszcze Michalinka ma 3 tygodnie :D . Podobnie jak większość z Was my również zamierzamy budować dom według tego projektu. Razem z żoną zadecydowaliśmy, że będzie to PROTON II lustrzane odbicie bo takie usytuowanie będzie najlepsze względem stron świata. Mamy już ogrodzoną działkę o powierzchni ~ 1800m2 , projekt też już jest, ale jeszcze leży u Pana który załatwia formalności (obiecał że w tym tygodniu zakończy swoje działania), mamy też część materiałów (bloczki fundamentowe i stal). Budowę zamierzamy rozpocząć wiosną. Obecnie jestem na etapie szukania ekipy budowlanej. Zamierzam też zakupić w tym roku materiały na ściany (jesienią i zimą jest podobno taniej), ale mam dylemat czy budować z SUPOREKSU czy z MAX-a (nie wiem czy to są fachowe określenia) Czy możecie mi doradzić co jest lepsze. Strop będzie prawdopodobnie TERIVA I jeszcze jedna sprawa czy może mi ktoś napisać ile w PROTONKU II jest metrów kw. ścian nośnych i ile działowych. Potrzebne jest mi to do policzenia ilości materiałów.

My lejemy strop za tydzień także nie pomogę ale mam pytanie ile kształtek ceramicznych wykorzystaliście na strop - bo widzę na zdjęciach, że takie są ułożone. Nie wiem co bardziej się opłaca bo nasz budowlaniec mówi, że można wieniec wymurować z porotermu 7,5 zamiast dawać te kształtki.

Dzisiaj zalaliśmy strop :D

Do wczoraj co chwilę padało, było wietrznie i zimno i już się zastanawiałem czy uda się zalać strop betonem, ale dzisiaj nagle zrobiło się słonecznie i w miarę ciepło i prace przebiegły bezproblemowo. Zamówiliśmy na strop 15m3 betonu b20, ale wystarczyło niecałe 14m3. Teraz będzie tydzień przerwy i ruszamy ze ścianami poddasza.

Dodałem kilka fotek do albumu.

Hej. U nas pewien etap się zakończył więc mogę już zdać relację.

Gdy kopaliśmy findamenty były straszne problemy bo w ziemi mieliśmy same głazy i wielkie kamory, które trzeba było wyrywać z ziemi przez co fundament mielismy strasznie poszarpany, przyjechał kierownik za głowę się złapał ale powiedział, że dom na kamieniu przynajmniej trwały będzie. Gdy przyjechał beton nastapil kolejny problem bo gruchy utopiły koła w ziemi i nie potrafily do działki dojechać (samochody po 44 tony), w rezultacie nic z tego nie wyszło i betoniarnia jeszcze do mnie straszne pretensje miala i chciała mnie kosztami obciążać. na drugi dzień udało mi się jednak załatwić beton w innej betoniarni i przyjechali mniejszymi o połowę gruchami więc było ok. Potem ekipa zrobiła szalunki i przyjechala kolejna poracja betonu. W sumie weszło nam 38 kubików betonu B20.

http://images25.fotosik.pl/284/fbc3c42496e700d9m.jpg

http://images47.fotosik.pl/20/248821b1565d5850m.jpg

Mam pytanka do Was? Czym ociepliliście i zaizolowaliscie fundamenty?

Kurczę tak teraz przeglądam Wasze albumy i martwię się trochę bo mamy zrobione wszystko na odwrót niż u Was. A mianowicie: najpierw wylaliśmy beton prosto do ziemi na ok 1,20m 1 zdjęcie- poszło na to 30 kubików, potem dopiero zrobilismy szalunki na 40 cm nad ziemią i tam poszła kolejna warstwa betonu - 8 kubików. 2 zdjęcie

I teraz tak sobie myslę: jak mamy beton prosto w ziemi to izolować i ocieplać będziemy chyba tą część nad ziemią. nie wiem jak mój mąż to z majstrem powymyslali ale mówią, że tak jest dobrze :-?

Alektyc, my też będziemy mieszkać na dole jak zbudujemy dom ( o rany kiedy to będzie - szok). Nie mamy dzieci, jesteśmy tylko we dwóch to po co nam góra. Jak się nazbiera pieniążków to się wtedy górę zrobi. My tez teraz w wynajmowanym mieszkaniu mieszkamy.

Alektyc a tą izolację to robiłeś w kolejności: izolbet, folia a na to styropian?

I wogóle to co taka cisza nastała na forum?! Bortek, śpisz czy co?