Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich my dopiero bedziemy budować na wiosne :lol: jak sie uda wiec wszystko przed nami widze ze jest pare osób z okolic krakowa ja mieszkam 30km. a was jaka odległosc dzieli do krakowa .mam pytanie do tych co juz wybudowali jak ilasc drutu poszła.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

zgadzam się z wcześniej zamieszczonymi wypowiedziami, że rozwiązanie sposobu ogrzewania jest sprawą bardzo indywidualną, dostosowaną do własnych potrzeb i możliwości. My mamy zaprojektowane ogrzewanie paliwem stałym (pelety, piec z podajnikiem retortowym) oraz wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperator).

Kominek z płaszczem wodnym nie braliśmy pod uwagę gdyż się wyklucza wzajemnie z rekuperatorem.

Solary nie są jeszcze ostatecznie przez nas odrzucone, lecz problem polega na tym, że mamy wokół domu las z wysokimi drzewami i nawet przy pełnym słońcu jest półcień.

Więc warunki podyktowali w naszym przypadku ostateczne rozwiązanie sposobu ogrzewania. Jak się będzie sprawdzał w praktyce zobaczymy...

A my mamy piec olejowy i kominek z płaszczem wodnym i jesteśmy w 100% zadowoleni. Wcale oleju tak dużo nie idzie jak domek jest super ocieplony, grzejniki są lekko ciepłe a w domciu 23 stopnie. Nie wyobrażam sobie, żebym musiała codziennie podkładać do pieca. Temperatura jest ustawiona i do kotłowni nie wchodzimy, a w domciu jest cieplutko.

Hello! Edi! Asiu_S czy moglibyscie mi napisac jaki jest koszt solarow? Rozwazamy takie rozwiazanie....

My mamy taki zestaw:

http://www.lazienkawsieci.pl/go/_info/?user_id=247&lang=pl

o ile pamiętam, kosztował 6800,-

Jest wiele wątków na forum na ten temat, możesz poszperać, to może coś więcej się dowiesz, ja dużo sie naczytałam , teraz wiem, że to bardzo wygodna rzecz, przynajmniej w naszej sytuacji.

W większości artykułów jest sugestia, żeby na 4-osobową rodzinę brać zasobnik 300l, my mamy 220l, troche sie obnawialiśmy, że mały będzie, ale na razie nie zabrakło nam wody ani razu, zobaczymy co będzie jak dzieciaki podrosną :roll:

W każdym razie - latem i wiosną jest to super-wygodne rozwiązanie.

pozdrawiam

E.

Witam

Ja mam pytanie do Grudosi jakiej firmy drzwi wejściowe zakupiła ??

Widzę, że wielkość jest zgodna z projektem ja właśnie się zastanawiam czy pomniejszyć otwór czy zostawić taki jak jest. Drzwi bardzo ładne !!!

Pozdrawiam wszystkich !!!

http://img207.imageshack.us/img207/6719/dom003kopiaqo6.jpg

Witam

Ja mam pytanie do Grudosi .......

Drzwi rzeczywiście zostały takie jak w projekcie

i w związku z tym mają górne doświetlenie,

podobało mi się, że takie drzwi - a właściwie ich górna linia - licują z linią okien...

koszt doświetlenia to jakieś 500zł do ceny podstawowej.

Takie drzwi znajdziesz na stronce Art-tom'u http://www.art-tom.pl

kolor jest złoty dąb 8) ale od złotego dębu okien trochę odbiega :-?

...czy moglibyscie mi napisac jaki jest koszt solarow?

My też zdecydowaliśmy się na solary... ich koszt z montażem to u nas 10 000 zł.

Zestaw składa się z:

- 2 szt solarów,

- zbiornik 300 litrów

- stelaż

- rurki, kabelki, sterowanie.

Przy solarach ważne jest żeby mieć jak największy zbiornik,

tak aby mieć wode ciepłą jak będzie pochmurno :D

dlatego nie przejmujcie się, że zbiornik taki duży 8)

u nas stanie w rogu garażu 8)

a do tego będziemy mieli piec na ekogroszek :D

A jakie macie opinie na temat rekuperatora? eh sporo tych moich pytan ....

Co do rekuperatora - jest to temat rzeka. Mąż się zaczął zajmować tematem na długo przed rozpoczęciem budowy, zaintrygowały go proponowane oszczędności na ogrzewaniu - sprawność odzysku ciepła do 95 % (nie ukrywam, że istotne okazało się nasze pro-ekologiczne nastawienie).

Jednak znalezienie kompetentnej i wykwalifikowanej firmy (z doświadczeniem i referencjami) zajmującej się projektowaniem i montażem wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła (temat jest dość "młody" w Polsce) okazało się nie lada gratką. W kończu się udało...Zaprojektowaną mamy centralę firmy Daytona Economic 300 II Water z automatyką i programatorem, orientacyjny koszt materiały+montaż na Protona II to jakieś 20000 zł.

Dzieki za wszystkie rady i opinie. Co do rekuperatora dowiedzialm sie, ze warto juz na etapie adaptacji budynku uwzglednic wentylacje nawiewowno-.... rekuperator :wink: pytalam o opinie znajomego architekta i powiedzial nam, ze owszem - w zeszlym roku byl wielki bum na ten rodzaj wentylacji po czym nastapila cisza. Poradzil nam tradycyjna wentylacje grawitacyjna. Nie ma jednak jak opina ludzi, ktorzy korzystaja na codzien, bo faktycznie producenici zachwalaja bardzo.

My na 90% wezmiemy solarki a co do rekuperatora jeszcze pomyslimy...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi porady i wasze opinię co do solarów i kominków z pw. Przeczytaliśmy wszystkie posty i coraz mniej podoba nam się wizja kotłowni w salonie więc pewnie zamontujemy zwykły kominek i piec na ekogroszek z podajnikiem, a kiedyś kto wie może solary :D

U nas tynkują - idzie im to powoli, ale za to są dokładni, a mają sporo roboty - bo pierwsza ekipa murarzy do najlepszych nie należała :evil:

powoli zaczynam myśleć o wykończeniówce, problem mam z kolorami :-? bo nie bardzo chcę wenge czy ciemny orzech -choć mi się nawet podobają, nie ma też do końca pomysłu na kominek :roll:

pozdrawiam

hmmm ... jak zwykle :) nie wkleiłam linku :) ... już się poprawiam

http://www.walczak-kominki.com/kominki.php?lng=pl

Witam

To ja podobnie. Domek się już buduje, w tym tygodniu mają zacząć już strop. Ja natomiast w wolnych chwilach oglądam wnętrza, zastanawiam się nad kolorami łazienek, podłóg, ścian itp. No i te meble kuchenne...Chciałabym coś wybrać takiego, żeby mi się po dwóch latach nie opatrzyło. Strona z kominkami bardzo fajna.

pozdrowionka